Sänghimmel TEST: 3 bästa Sänghimlarna för barnrum (bäst i test)

När man inreder ett barnrum vill man vanligtvis att det ska vara så mysigt det bara går. Det här ska helt enkelt vara ett rum där barnen trivs och tycker om att vara. Hur man åstadkommer detta kan naturligtvis variera. Det beror också på barnet som bor i rummet. Vissa vill ha rummet inrett som en riddarborg, andra vill bo i något som liknar ett prinsessrum. För alla som vill ha en prinsesslik tillvaro kan en sänghimmel vara ett mycket bra hjälpmedel. Både sängen och rummet i helhet känns betydligt mer ombonat och mysigt med en sänghimmel. Detta är något som ofta uppskattas mycket av rummets unga invånare.

Bäst Sänghimmel

Toppval Sänghimlar Vanliga frågor


Sänghimmel redan till spjälsängen

För den som vill sätta igång och dekorera med sänghimmel redan från början finns det flera sänghimlar som är anpassade för den typen av sängar. De finns i olika material och olika färger. Vissa är enfärgade, andra mönstrade. Det finns med andra ord något för varje rum och varje säng. Du kan till exempel köpa en fin sänghimmel i linne i någon härlig färg, som kan sättas upp med hjälp av ett stativ. Det finns även tunnare sänghimlar i polyester, som fästs med hjälp av en ring och en hållare som sätts i taket. Andra alternativ är exempelvis sänghimlar i bomullsvoile. Dessa fästs i en stomme avsedd för just sänghimlar och är lätta att sätta upp. Det finns helt enkelt gott om alternativ för den som vill göra spjälsängen lite mer ombonad. Det här kan faktiskt också bidra till att det blir lättare att få det lilla barnet att vilja sova i sin egen säng.

Sänghimmel för större sängar

Naturligtvis är det inte bara över en babysäng som en sänghimmel kan monteras upp. Det går även alldeles utmärkt att sätta upp den över en större barnsäng. För den som har valt att ge sitt barn en fullstor säng går det också bra att montera en fin sänghimmel över. Även för större sängar finns det naturligtvis gott om modeller att välja mellan. Även här finns det modeller i olika material. Detta är förstås viktigt, eftersom många äldre barn har hunnit utveckla en mer personlig smak.

Sov gott lillebror

Det gäller med andra ord att hitta en sänghimmel som inte bara är fin, utan som även faller sonen eller dottern i smaken. Vissa föredrar den mer skira stilen och vill ha en tunn vit sänghimmel. Andra vill ha ett tjockare tyg i en härligt upplivande färg. Det går att hitta båda varianterna. Det finns också olika storlekar. Vissa kan fällas för så att de täcker hela långsidan på sängen, medan andra enbart täcker den delen där huvudet är placerat. Det gäller med andra ord att fundera över vilket som passar bäst.

Toppval Sänghimlar 2024

Vi har valt dessa Sänghimlar som våra Toppval.
Ditt barn kommer att sova som en prins eller prinsessa under dessa sänghimlar:

1. Alice & Fox Thea Sänghimmel, Dusty Blue
Om du vill inreda barnrummet lite extra hemtrevligt och mysigt kan det vara en alldeles utmärkt idé att sätta upp en sänghimmel över sängen. Denna fina modell i nyansen Dusty Blue passar in bra i både pojkrummet och flickrummet. Den kan närmast beskrivas som dimblå.

Den här sänghimlen har tillverkats i bomull som är Oeko-tex-certifierad. Den är alltså ett bra val om du vill göra ett genomtänkt och medvetet köp. Vidare faller den fint runt sängen, vilket gör att du verkligen kan skapa en hemtrevlig känsla på ett enkelt och snabbt sätt. Med en sänghimmel ger du ditt barn möjligheten att få ett mysigt litet krypin där det går lika bra att sova som att läsa eller titta på plattan en stund.

Den här nyansen är ganska lätt att matcha med många andra nyanser, men om du skulle föredra någon annan färg så finns det en hel del att välja mellan.

Kolla priset

2. Mini Dreams Sänghimmel Liten (Sand)
Du vet säkert sedan tidigare att ett rum kan bli väldigt mycket trevligare om du tillför en sänghimmel över sängen. Däremot kanske du inte har tänkt på att det även går att hänga en sänghimmel över en spjälsäng eller vagga. Med denna söta sänghimmel kan du göra rummet mysigt och ombonat även för den lilla bebisen. För att det ska fungera att montera denna på sängen eller vaggan krävs ett stativ. Det stativet följer inte med när du köper sänghimlen. Detta är förstås viktigt att komma ihåg när du köper sänghimlen. Denna har en inbyggd kanal för att den enkelt ska kunna träs på stativet när du köper det.

Den här sänghimlen tål maskintvätt. Däremot är det viktigt att inte tvätta den på högre värme än 30 grader. Material som använts vid tillverkning är bomull och polyester. Det härligt sandfärgade tyget passar lika bra i ett pojkrum som i ett flickrum.

Kolla priset

3. Jabadabado sänghimmel, light grey
Det finns flera positiva aspekter att nämna när det kommer till denna sänghimmel. Den ljusgrå färgen gör att den enkelt passar in i vilket rum som helst. Oavsett om ditt barn har ett eget rum eller om den lilla sover i ert sovrum, blir den här sänghimlen en vacker dekoration över barnsängen. Den faller vackert och skapar en säng värdig en riktig liten prins eller prinsessa. Plötsligt blir både sängen och rummet mysigare och det på ett mycket enkelt sätt.

Det här tyget behöver tvättas för hand, vilket du behöver komma ihåg. Det är tillverkat av större delen polyester samt en del bomull. Det är lätt att fästa sänghimlen över sängen. Det görs helt enkelt med en krok som sätts i taket. Den kroken medföljer dock inte vid köp, utan behöver införskaffas separat.

Något du också kan tänka på är att en sänghimmel likt denna faktiskt inte måste sitta just över en säng. Du kan även fästa den i taket och inreda en liten myshörna där under, med kuddar och annat som behövs.

Kolla priset

Att välja sänghimmel

När du är på väg att köpa en sänghimmel kan det finnas två orsaker till detta. Antingen är det du själv som är förtjust i tanken och gärna vill komplettera med en sådan för att det ska bli mysigt i rummet, eller så är det din son eller dotter som själv har meddelat att han eller hon vill ha en sådan. Det har alltså blivit dags att ta nästa steg, och välja vilken sänghimmel du ska köpa. Är det ett enkelt inköp som du kan göra klart på tio minuter, eller är det något som kräver mer eftertanke? Här ska vi titta på vad du kan och bör tänka på för att valet av sänghimmel ska bli passande och bra.

Att välja sänghimmel

  • Mät ut hur högt det är i tak på barnens rum. Utifrån detta kan du sedan ta beslut om hur lång sänghimmeln behöver och bör vara. Vissa vill ha en lite längre modell, medan andra vill ha en kortare. En förutsättning för att det hela ska bli bra är att du åtminstone känner till måtten, så att du kan välja något som passar.
  • Fundera över färgvalet. Här kan du egentligen lösa det på två olika sätt. Antingen väljer du en färg som matchar övriga färger i rummet eller så väljer du en färg som verkligen bryter mot resterande färgskala. Det kan låta som en konstig och kanske till och med dålig idé, men det behöver det inte alls vara. En avvikande färgklick i ett rum kan bli det som får rummet att kännas levande och mer hemtrevligt.
  • Fundera över materialval. Det finns, som tidigare nämnts, en rad olika material på sänghimlar. Olika material kan skapa olika intryck. Du behöver med andra ord hitta ett material som skapar just den känsla som du vill åstadkomma. Välj om du vill skapa något ljust och skandinaviskt, något skirt och lite lantligt, eller kanske ett lite mer glamouröst intryck i barnrummet med tjockare tyger. Det finns material för de flesta önskemål och stilar. Det gäller bara att hitta något som både du och ditt barn trivs med.
  • Kom fram till hur sänghimlen ska användas. Det här kan låta konstigt, en sänghimmel är väl helt enkelt en sänghimmel. Eller? Så behöver det faktiskt inte vara. Låt dig inte begränsas av hur det traditionellt brukar vara. En sänghimmel kan även användas på andra sätt i barnrummet för att skapa ett trevligt krypin för familjens yngre medlemmar. Du kan med hjälp av ett stativ av något slag fästa det ovanför en liten myshörna. Där kan du och ditt barn inreda med kuddar, plädar och gosedjur. Det kan bli en perfekt liten hörna för läsning, mys och vila. Sådana små utrymmen brukar vara mycket uppskattade och de förblir ofta populära under flera år.

Så mycket kostar en sänghimmel

Hur mycket bör du då räkna med att få betala när du ska köpa en sänghimmel för att inreda barnrummet? Det beror helt på vad du är ute efter för något. Den enklaste typen av sänghimmel till en spjälsäng kan införskaffas för så lite som 350 kronor. Då får du naturligtvis utgå från att något stativ inte medföljer. Detta är alltså något du behöver köpa separat. Ofta är det de lättaste materialen i voile som är de allra billigaste. Det är alltså dessa sänghimlar du kan hitta till en så billig penning som 350 kronor. Om du passar på att fynda när det erbjuds några specialpriser kan det gå att hitta ännu billigare modeller. Faktum är att det kan gå att pressa priset ända ned till strax under 200 kronor.

Det måste naturligtvis betraktas som ett riktigt fyndpris. Lite mer påkostade modeller som fästs med en medföljande metallring, som är tillverkade i bomull och som lätt kan tvättas i maskin, går att köpa för runt tusenlappen. Är du på jakt efter mer påkostade varianter som är tillverkade i allergivänligt material, med ekocertifiering, får du räkna med att betala mer. Det finns sådana sänghimlar, som fästs på ett stativ som behöver köpas separat, som kostar cirka 1 500 kronor. Som du kan se varierar priserna rejält, men det gör också design och utseende på produkterna. Att priserna skiljer sig ordentligt åt är med andra ord inte konstigt alls.

Vad kostar stativet?

Eftersom det i de allra flesta fall behövs ett stativ som sällan medföljer, kan det naturligtvis vara intressant att veta vad ett sådant kostar. Det behöver tursamt nog inte vara så dyrt. Det går att hitta stativ till sänghimlen från cirka 150 kronor. Det är naturligtvis viktigt att komma ihåg att detta inte är ett pris som gäller alla stativ. Det finns även dyrare varianter. Generellt går det ofta bra att hitta bra stativ som passar till de flesta sänghimlar till spjälsängar och vaggor för mellan 150 och 600 kronor, även om prisavvikelser naturligtvis förekommer. Till större barnsängar kan prisbilden se något annorlunda ut. Där kan ofta sänghimlen fästas på andra sätt också.

]


Frågor och svar kring Sänghimlar

✅ Går det att tvätta sänghimlar i tvättmaskin och i så fall på vilken temperatur?

De allra flesta sänghimlar går att tvätta i maskin. Detta är också en egenskap som du bör titta efter när du ska köpa en sänghimmel till ditt barn. Av hygieniska skäl är det väldigt fördelaktigt om det går att tvätta sänghimlen. Många typer av sänghimlar tål maskintvätt och då ofta på 40 grader. Det är dock viktigt att du läser tvättråden eftersom det även förekommer att en produkt kan tvättas på 60 grader eller i vissa fall 30 grader.

✅ Är sänghimlen bara lämplig för småbarnsrummet, eller passar den även i ett tonårsrum?

En sänghimmel kan definitivt passa bra även i ett tonårsrum. Du får kanske välja en lite annan stil på produkten, och naturligtvis även låta ditt barn vara med och välja. Satsa gärna på en färg som är neutral, och en produkt som är lätt att matcha med, så blir sänghimlen en inredningsdetalj som höjer rummets helhet istället för att ta över.

✅ Vilka är fördelarna med en sänghimmel?

Den ger ett lite mer ombonat och varmt intryck. Den har även en viss ljusdämpande effekt, vilket underlättar för både små och stora barn när det är dags att sova. Många upplever också att rummet i allmänhet och sängen i synnerhet blir mysigare när man inreder med sänghimmel.

✅ Behöver en sänghimmel strykas efter tvätt?

Det beror helt på vilket material den är tillverkad av. En bomullsprodukt behöver så gott som alltid strykas om du inte klarar av att bortse från att den är tämligen skrynklig. En polyestervariant å andra sidan, kan ibland hängas upp utan att strykas. Det kan finnas skillnader från produkt till produkt, så det går inte att säga säkert att en viss sänghimmel är strykfri medan en annan inte är det.

Källor:

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se