Rumsavdelare

Ett problem som kan uppstå i ett hem av olika orsaker, är att antalet rum inte täcker behovet. Det är ett problem som kan finnas redan från början, men det kan också uppstå efter en tid. oavsett vilket så gäller det att vara kreativ och leta lösningar. Ett sätt att hantera problemet kan till exempel vara att använda någon typ av rumsavdelare.

Bäst Rumsavdelare

Snabbmeny:
Toppval Rumsavdelare Rumsavdelare för barn och baby Vanliga frågor


Tänkbara alternativ

En rumsavdelare kan se ut på många olika sätt. Du kan naturligtvis köpa en skärmvägg och placera i det rum du vill dela av. Det är en enkel lösning, och det finns många fina skärmväggar som ger ett estetiskt tilltalande resultat. Den kanske allra främsta fördelen med den här typen av lösning är att du snabbt får problemet löst. Du behöver inte själv ägna speciellt mycket arbete åt det hela, utan kan ha löst problemet och delat upp rummet redan inom en timme efter att du fått hem din nya skärmvägg.

Olika typer av skärmväggar

Även om beslutet som fattas innebär att du väljer en skärmvägg som rumsavdelare så betyder inte det att du är färdig med dina val. Skärmväggar kan nämligen i sin tur se ut på många olika sätt. Det finns till exempel varianter där en vägg av exempelvis björk eller annat träslag delar av rummet, stående på några låga ben, som kan vara vita, svarta eller någon annan neutral nyans. Den här typen av skärmvägg gör genast så att ett rum kan delas av till två vad gäller insyn. Om två syskon ska dela rum, men få varsin egen hörna av rummet är det här till exempel en smart lösning. Däremot stängs inte alla ljud ute på samma sätt som om det faktiskt vore två rum, eftersom det finns en liten lucka nere vid golvet där inte själva träskivan går hela vägen ned.

Dela av rummet med rumsavdelare

Skärmvägg med lister

En annan typ av skärmvägg som kan kännas lite mer kreativ och rolig, om än inte lika avskärmande, är en skärmvägg med öppningar, där det finns lister som kan användas som tidningsställ, tavelställ eller bokställ. Det här är en smart lösning om du till exempel ska inreda ett kontor, där du vill att få det ska finnas möjlighet till avskildhet samtidigt som du vill ha ett öppet landskap. Det fungerar också fint om du till exempel vill dela av ett vardagsrum i två delar, utan att helt stänga mellan de två delarna. Det som kan vara bra att tänka på är att du inte får samma typ av avskildhet när du väljer en skärmvägg av den här typen. Att dela upp ett sovrum på två, för att två barn ska få varsitt rum är därför inget som brukar göras med den här varianten av rumsavdelare. För den som vill skapa en trendig look i hemmet, och göra ett stort och lite kalt rum mer intressant och mysigt är det här däremot en succéfaktor.

Ljuddämpande skärmvägg

Något som troligtvis kan locka är ljuddämpande skärmväggar. Detta är i synnerhet en bra egenskap om det är ett sovrum som ska bli två, eller om det är ett stort öppet kontorslandskap som ska delas av, så att medarbetarna kan få mer lugn och ro när de arbetar. Det finns ett flertal ljuddämpande skärmväggar att välja på. Några exempel är tjockare väggar tillverkade av MDF, som når hela vägen ned till golvet. De monteras på benstativ som gör att de står stadigt, men benen gör alltså inte att de höjs från golvet. Är det avskildhet du vill åstadkomma i ett rum är det här med andra ord ett riktigt smart val. Nackdelen är att de sällan är speciellt höga. Helt avskärmas med andra ord inte rummet ändå. Om personen på ena sidan står upp, kan denne utan problem se vad den andre personen gör på sin sida. Den som är kreativ kan säkert hitta en smart lösning även för detta eventuella problem.

Häftiga skärmväggar i industriell stil

Har du fastnat för den riktigt coola industriella looken som ju är så populär just nu? Då vill du säkert hitta rumsavdelare som hjälper dig att fullborda denna stil. Kanske är du orolig att det ska ställa till svårigheter, men det behöver du inte vara. Naturligtvis finns det läckra skärmväggar i industriell stil. Ramarna kan till exempel vara konstruerade av pulverlackad metall medan det i själva huvuddelen sitter härdat glas. Det här är ett fantastiskt val om du vill göra ett vardagsrum, allrum eller större hall mer lättmöblerat och hemtrevligt. Om du däremot vill trolla fram ett extra sovrum är det kanske inte lika troligt att du väljer just den här lösningen. Det finns helt enkelt en passande skärmvägg för alla tillfällen, det gäller bara att fundera över vilken som passar bäst för just det syfte du behöver rumsavdelaren till.

Toppval Rumsavdelare 2024

Vi har valt dessa Rumsavdelare som våra Toppval.
Klassiska och mysiga rumsavdelare för att dela av valfritt rum.

===

===

Toppval Rumsavdelare för baby och barn 2024

Vi har valt dessa Rumsavdelare för barn som våra Toppval.
Dessa barngrindar passar utmärkt för att dela av ett barnrum eller att använda som lekhage.

===

===

Andra typer av rumsavdelare

Om du vill ha en rumsavdelare är du inte låst till att välja just en skärmvägg. Det finns som tidigare nämnts flera olika alternativ. Du behöver heller inte välja en lösning som redan finns. Med lite kreativt tänkande kan du hitta en helt egen lösning som ingen annan tänkt på före dig.

Andra typer av rumsavdelare

Dela av rummet med en stadig bokhylla

En typ av rumsavdelare som passar hemma hos de allra flesta är en större bokhylla. Det går förstås att använda sig av vilken typ av bokhylla du vill, men den typ som är allra vanligast att använda just som rumsavdelare är de hyllor som har fack av olika storlekar. Dessa kan fyllas ut med böcker, fotografier, tidningar, madonnor, prydnadssaker, krukväxter eller en blandning av allt detta. Valet kring vad som ska stå i de olika facken är naturligtvis helt och hållet ditt. Genom att fylla facken med böcker eller buskiga krukväxter kan du se till att insynen mellan rummets olika delar blir minimal. Vill du däremot öka möjligheten till insyn kan du istället välja att vara sparsam i din inredning av bokhyllan.

Med ett fotografi i ena facket och en madonna i det andra, känns rummet inrett, rumsavdelaren fylld, men ändå går det lätt att se över från ena sidan till det andra. Den här typen av bokhyllor finns hos de flesta möbelförsäljare. Det finns såväl stora varianter som sträcker sig över flera meter till små varianter som hjälper dig att skapa små rum i ett redan begränsat utrymme.

Använd saker du redan har hemma

Du behöver egentligen inte gå och köpa nya saker för att kunna dela av rummet. Se dig om i hemmet och fundera över vad du kan återanvända för att skapa en egen rumsavdelare. Du kanske har några gamla fina men nötta trädörrar? I så fall kan du definitivt dra nytta av dem i det här projektet. Det går att måla om dörrarna, slipa till dem, snickra lite och därefter har du en helt unik rumsavdelare. Nu är det kanske inte alla som tycker att det är roligt att snickra, måla och renovera diverse prylar, och då går det förstås alldeles utmärkt att istället förlita sig på de färdiga rumsavdelare som finns att köpa i inredningsbutiker och möbelbutiker.

Låt blommor göra jobbet

Att använda krukväxter som rumsavdelare kan faktiskt också fungera alldeles utmärkt. Använd stora krukväxter och ampelväxter så kan du snabbt dela av såväl det stora gapande tomma rummet, som ett relativt litet rum. Placera krukväxterna på piedestaler, på en låg bänk eller direkt på golvet, beroende på vad du själv tycker blir finast. Eftersom det ofta sägs att du får en mer hälsosam inomhusmiljö tack vare blommor slår du därmed två flugor i en smäll om du väljer den här lösningen för att dela av ett utrymme.

Kombinera flera varianter

När du ska dela av ett sovrum, vardagsrum eller allrum behöver du inte hålla dig till en och samma lösning. Det behöver inte alls vara något fel på att kombinera flera olika varianter. Du kan till exempel använda dig av en skärmvägg som start på rumsdelningen, och därefter göra en lite mjukare indelning med hjälp av några rejäla krukväxter som skänker grön fägring till rummet. Du kan även satsa på en bokhylla med böcker, tavlor och foton, för att sedan komplettera den med en vacker skärmvägg av glas längs resten av rummet. Kombinationsmöjligheterna är närmast oändlig, så ta en rejäl funderare och försök komma fram till vad som passar bäst i det rum du står i begrepp att börja inreda.

Frågor och svar kring Rumsavdelare

✅ Hur mycket kostar en ljuddämpande skärmvägg?

Det finns några olika varianter, så vissa prisskillnader kan förekomma. Generellt kan du hitta en sådan skärmvägg för runt 3 000 kronor. Tänk dock på att du kan behöva köpa flera stycken att placera intill varandra, om du vill skärma av hela rummet. Hur många du behöver beror förstås på rummets bredd, och det första du bör göra är att mäta, så att du vet vad du har att förhålla dig till.

✅ Går det att hitta rumsavdelare för under 1 000 kronor?

Ja, det finns gott om budgetalternativ strax under 1 000 kronor. Vilken typ av rumsavdelare det handlar om varierar. Du kan dels hitta vikbara skärmväggar på ben, utfällbara vikdörrar i teak och många andra varianter. Besök gärna flera inredningsbutiker för att få en samlad bild över vad som finns, så kan du därefter fatta ett beslut gällande vilken variant som du gillar mest.

✅ Finns det färdiga rumsavdelare som sträcker sig från golv till tak?

Ja, det gör det faktiskt. Du kan hitta ett flertal rumsavdelare som är 2,60 meter eller högre, som kan ställas sida vid sida, och på så sätt dela upp ett rum mer eller mindre totalt.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Rumsavdelare Rumsavdelare för barn och baby Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler & Inredning:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin