Avlastningsbord

Har du några avlastningsbord hemma hos dig idag? I många hem finns redan minst ett, men ofta flera sådana. Och om just ditt hem inte är ett av de hemmen, är det kanske dags att överväga att skaffa något eller några bord av den här typen. De kan vara till stor nytta på flera olika sätt och i många olika rum. Välj och vraka bland olika storlekar, olika stilar och olika typer av bord. Förr eller senare hittar du något du tycker om.

Bäst Avlastningsbord

Snabbmeny:
Toppval Avlastningsbord Vanliga frågor


Ett avlastningsbord i vardagsrummet

Ett av de rum där avlastningsbordet ofta ses och även fyller en väldigt viktig funktion är vardagsrummet. Det här är ofta bostadens största rum, något som också gör att det krävs smart möblering och inredning för att inte rummet ska kännas kalt och opersonligt. Lyckligtvis finns det vissa möbler som är så gott som givna i vardagsrummet. En soffa eller en hel soffgrupp finns till exempel i de flesta hem, och då vanligtvis i just detta rum. Många kombinerar dessa möbler med ett passande soffbord som kan vara stort eller litet och ha många olika former. En TV som står på någon form av tv-möbel brukar också finnas i majoriteten av alla hem. Det här är förhållandevis platskrävande möbler, vilket gör att en stor del av vardagsrummet redan är möblerat. För de flesta finns dock en del utrymme kvar, och det är där avlastningsbordet kommer in i bilden. Det fyller både en praktisk och estetisk funktion.

Estetiska fördelar

Estetiskt har ett bord av den här typen flera fördelar. För det första finns det bord i olika stilar, storlek, färger och med varierande design. Det gör att du kan välja ut en variant som du finner vackert och som bidrar till ett höjt helhetsintryck. Bordet i sig blir alltså en vacker inredningsdetalj som smälter in fint bland de andra möblerna och inredningsdetaljerna. En annan estetisk fördel är att du kan sätta din egen prägel på rummet genom att välja vad du vill visa upp. På bordet kan du se till att det alltid står en vas med färska snittblommor. Välj ut arrangemang som passar årstiden och se till att göra det till en rutin att köpa hem en ny bukett en gång i veckan. På så sätt kommer alla som kommer hem till dig se att du ständigt har lika vackra fräscha blommor, och din familj kan ständigt njuta av de färgrika blomsterarrangemangen.

De flesta upplever att blommor gör ett hem vackrare, och avlastningsbordet är den perfekta platsen att ställa dem på. Om du inte är så förtjust i blommor av en eller annan anledning finns det en mängd andra saker du istället kan välja att visa upp på bordet. En vacker inramad poster som visar Eiffeltornet i vinterskrud är bara ett exempel. En fin ljuslykta och ett par prydnadssaker intill den är ett annat alternativ. Använd din fantasi, testa dig fram och använd bordet till att visa upp de föremål du tycker förtjänar en plats i rampljuset.

Ett avlastningsbord i vardagsrummet

Praktiska fördelar

De estetiska fördelarna är förstås viktiga men du kan inte bara se till det estetiska och bortse från det praktiska. I ett vardagsrum gäller det till exempel att ha någonstans där fjärrkontroller till TV och DVD kan placeras utan att behöva ligga framme. Förmodligen har du kanske även en eller flera tändare för att kunna tända värmeljus på kvällarna, och kanske har du även en hel påse extra värmeljus som behöver få plats någonstans. Den här typen av föremål behöver ta vägen någonstans, annars blir de liggande framme och skapar ett ganska rörigt intryck. Vissa soffbord är utrustade med lådor och om just ditt soffbord hör till den kategorin har du förmodligen valt att lägga ned den här typen av saker i de lådorna.

Om det däremot inte finns några lådor på soffbordet, eller om du helst skulle vilja köpa ett nytt utan lådor, kan det vara bra att satsa på ett avlastningsbord med en eller flera lådor. Där kan sakerna förvaras. Ingen ser dem, de gör inte på något sätt att rummet ser stökigt ut, ändå finns föremålen nära tillhands när de behövs. I allra högsta grad praktiskt. Naturligtvis finns det även avlastningsbord som inte har några lådor, om det skulle vara så att du helst vill ha ett enkelt bord och inte har några förvaringsbehov alls.

Toppval Avlastningsbord 2024

Vi har valt dessa Avlastningsbord som våra Toppval.
Snygga bord som smälter in fint bland dina andra möbler och inredningsdetaljer.

1. Hugo avlastningsbord med 3 lådor 110×36 cm – Svart
I de flesta hem finns det behov av någon typ av avlastningsmöbel. Om du vill ha ett avlastningsbord som samtidigt ger dig yta att placera dekorativa föremål är det här ett mycket passande alternativ. Du kommer kunna lägga undan saker som du vill förvara lättillgängligt men utom synhåll i någon av de tre lådorna. Ovanpå bordet kan du å andra sidan välja att placera sådana saker som du är stolt över och vill visa upp. Om du behöver mer belysning i ett rum, är det här också ett perfekt ställe att placera en fin bordslampa på.

Något som du kan ha stor nytta av är att bordsskivan är i betong. Det gör att den är betydligt tåligare än vanliga bordsskivor. Det kan också komma väldigt väl till pass i exempelvis en hall. Du kanske ofta har bråttom när du slänger ifrån dig exempelvis nycklar på bordet. Då är det en klar fördel att veta att det inte blir repigt.

Kolla priset

2. Cross konsolbord 110 x 35 cm – Krom
Det här nätta konsolbordet är helt perfekt för dig som behöver ett avlastningsbord men vill hålla det litet och enkelt. Du kommer med största sannolikhet finna det enkelt att placera, både med tanke på storlek och utseende. Det här är helt enkelt det stilrena vackra bordet som kräver väldigt liten yta.
Bordsskivan är av glas, vilket visserligen innebär att du behöver komma ihåg att torka av den med jämna mellanrum men det betyder också att den utseendemässigt passar in nästan vart som helst. Bordet har inga lådor men däremot två våningsplan, vilket gör att det finns två ytor att använda till avlastning vid behov. Du kan mycket väl få plats med såväl en fin liten lampa som ett par fina prydnadssaker.

Bordets underrede är tillverkat i kromad metall, vilket även det bidrar till att göra bordet väldigt lätt att placera i hemmet. Helhetsintrycket blir både klassiskt och elegant och möbeln är vacker utan att ta för mycket fokus från annat.

Kolla priset

3. Mozart Avlastningsbord 45 x 45 cm – Mörk Valnöt
Om du är förtjust i en lite gammaldags traditionell design och kanske lite extra i valnöt så kommer du att älska det här bordet. Det är litet, enbart 45 x 45 cm vilket gör att det får plats även i ett litet rum. Du kan placera en bordslampa på bordet för att få in en extra ljuskälla i bostaden, eller varför inte en grön växt för att göra hemmet lite mer ombonat. Möjligheterna är många och det är ingen stor yta du ska fylla.

I och med att det här bordet är så litet är det lätt att hitta en plats för det i bostaden. Du kanske vill placera det i hallen för att skapa ett mer ombonat intryck redan där du kommer in. Ett annat tänkbart användningsområde är som sängbord i sovrummet. Här kan du låta boken ligga när du har läst klart för kvällen eller placera en läslampa.

Kolla priset

Tänkbara alternativ

Det finns mängder av olika avlastningsbord, och om du besöker några inredningsbutiker och betraktar utbudet kommer du inse att valet kan bli svårare än du tidigare hade trott. Risken att du inte ska hitta något är liten, det finns däremot en stor sannolikhet att du hittar flera stycken som du verkligen tycker om, och får svårt att fatta ett beslut kring vilket du gillar mest. Det finns såväl små som stora bord, och vad du ska välja där beror förstås på hur stort rummet är, hur mycket tom yta det finns, vad bordet ska användas till och vad du stilmässigt är ute efter. Det finns till exempel riktigt vackra konsolbord, både med och utan lådor, som inte är speciellt djupa. På dessa passar det utmärkt att ha en lampa och någon krukväxt eller en tavla, men eftersom djupet inte är rikligt tilltaget finns det inte utrymme att ställa fram så väldigt många saker på ett sådant.

Dessa finns i olika material, exempelvis massivt trä, alm och marmor. Vill du ha något mindre kan du satsa på ett enkelt, närmast fyrkantigt litet sidobord med en låda. Det här är en lösning som ofta används intill en soffa eller fåtölj. Eftersom borden är små kan de se lite malplacerade ut om de ställs ensamma längs en vägg, men intill en annan möbel gör de sig bra. Det här är en typ av bord som passar alldeles utmärkt för just förvaring av fjärrkontroller som tidigare nämnts. En annan omtyckt variant som skapar ett mer unikt intryck i ett rum är halvcirkelbordet. Det finns både med och utan låda och det finns också i olika material som olika träslag och mässing exempelvis. De här borden behöver naturligtvis stå mot en vägg för att vara stabila. Naturligtvis finns det också en mängd andra typer av avlastningsbord som kan tänkas passa väldigt bra i just vardagsrum.

Avlastningsbord i sovrum och gästrum

Avlastningsbord i sovrum och gästrum

I ett sovrum eller gästrum väljer många också att ställa in ett eller ett par avlastningsbord. Det går att använda dem intill sängen, som sängbord. Då vill du förmodligen välja ett av de mindre borden, kanske med en låda där böcker och andra föremål kan placeras. Att ha ett sängbord är till stor hjälp, eftersom det där finns möjlighet att ställa en liten bordslampa, vilken kan användas när du vill läsa eller när du vaknar på natten och behöver kliva upp för att besöka badrummet. Detsamma gäller naturligtvis i ett gästrum. Där kan ett avlastningsbord även användas till förvaring av gästhanddukar. Det kan dessutom vara väldigt trevligt att placera en bukett nyplockade ängsblommor eller snittblommor som du handlat i din lokala blomsterhandel. Det får gästerna att känna sig välkomna och det ger också rummet en varmare känsla.

En bra möbel även i hallen

Den här typen av möbel fyller även en funktion i en hall. Där vill du kanske ha en större modell med en bredd på minst en meter, och helst en variant med ett par – tre lådor. I lådorna kan du lägga vantar och mössor, som tenderar att få hatthyllan att svämma över av kläder. Det blir genast lättare att hitta det du behöver när det är dags att gå ut om du förvarar sakerna mer strukturerat. Om du får en låda över kan du lägga ned post it-lappar och pennor, så att du alltid har dem nära tillhands när du är på väg ut. Det händer ofta att du behöver besöka affären, och då kan det vara bra att snabbt kunna anteckna vad det är som ska handlas.

Frågor och svar kring Avlastningsbord

✅ Vad är prisintervallet på avlastningsbord?

Det är svårt att helt täcka in alla alternativ eftersom det finns så många butiker som säljer avlastningsbord, och dessutom finns det ständigt pågående kampanjer som gör att priserna kan sjunka. Det är dock vanligast att den här typen av möbel kostar mellan 800 kronor och 3 000 kronor. Periodvis händer det dock att du kan hitta billigare alternativ och det finns naturligtvis dyra designmöbler som är dyrare än ovan nämnda pris. Majoriteten av avlastningsborden på marknaden hamnar dock inom detta intervall.

✅ Finns det avlastningsbord med flera hyllplan?

Ja, absolut. Det finns avlastningsbord med såväl två som tre hyllplan, något som ger ökade förvaringsmöjligheter.

✅ Vilka material är avlastningsborden oftast tillverkade av?

Det finns många varianter. Du kan hitta bord av pulverlackad metall med bordsskiva av härdat glas, bord av massivt trä eller MDF, bord av stål, betongbord och flera andra typer av material. Det finns med andra ord en hel del att välja på.

✅ Blir frakten dyr om man beställer ett avlastningsbord online?

Nej, frakten brukar inte bli speciellt dyr. I vissa butiker erbjuder man fri frakt när du handlar för över ett visst belopp och då blir frakten ofta gratis när du gör ett möbelinköp. Annars brukar frakten kosta mellan 70 och 200 kronor för det mesta.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Avlastningsbord Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin