Gamingstol

Tycker du om att spela tv-spel och dataspel? Då är kanske gamingstolen den möbel du tillbringar allra mest tid i, åtminstone näst efter sängen. Med tanke på det är det förstås inte speciellt konstigt att valet av stol är viktigt. Du behöver hitta en gamer stol som är både snygg och bekväm. Eftersom du använder den mycket kommer den förmodligen stå framme och då är det viktigt att den pryder sin plats och blir en uppskattad del av inredningen. Att den ska vara bekväm är förstås givet med tanke på hur många timmar du tillbringar i den varje vecka.

Bäst gamingstol

Snabbmeny:
Toppval Gamingstolar Vanliga frågor


Tänk på ergonomin

När du ska köpa en gamingstol är det viktigt att du tänker på ergonomin. Att välja en ergonomiskt riktig stol är A och O för att du ska slippa ryggproblem trots många och långa stunder av stillasittande. Det är klokt att välja en stol som har ett svankstöd som är justerbart. På så sätt kan du anpassa stödet så att det passar dig och din kropp. Även armstöden bör vara justerbara så att du kan ha armbågarna i lämplig höjd. Detta är väldigt viktigt för att du ska få en vilsam och bra kroppsposition. Om du inte kan ha armbågarna i rätt höjd är det lätt hänt att axlarna dras upp, något som lätt leder till att du spänner såväl rygg som nacke. I långa loppet är detta väldigt negativt och kan leda till såväl smärta som stelhet.

Stolens stoppning har också betydelse. Här är det något av en smaksak vad du föredrar. I början är det många som efterfrågar mjuka stolar, men efterhand upptäcker allt fler att det kan vara bra med en fastare stoppning, eftersom det ger mer stöd till ryggen. Det gör att det blir lättare att bibehålla en god kroppshållning. Dessutom gör det stolen mer hållbar, något som naturligtvis också är positivt, även om just det inte har med ergonomin att göra.

Möjlighet att ställa in höjden

Något annat som är viktigt ur ergonomisk synvinkel är att kunna ställa in stolens höjd. Människor som spelar är olika långa. Det betyder att en bra gamingstol behöver gå att ställa in, så att den som sitter i stolen kan nå golvet med fötterna oavsett längd. Även om du är kort behöver du kunna ha fötterna i golvet när du sitter i stolen, för att få en bra kroppsställning. Tänk på denna aspekt när du tittar på olika stolar. Förutom höjden från golvet bör det även gå att justera höjden på armstödet så att det passar din längd. Även nackkuddens höjd bör gå att justera. Det är viktigt att stolen passar just dig och din kropp, eftersom det är en förutsättning för att du ska kunna ha en bra hållning under hela tiden du spelar.

Gamingstol junior

Titta på rekommendationer gällande längd och vikt

Det är viktigt att du är medveten om att de allra flesta gamingstolar har rekommendationer kring vilka de är avsedda för. De flesta har en övre och en nedre längdgräns som de har tillverkats för. Det kan till exempel vara så att en viss stol är konstruerad för användare som är mellan 160 och 180 cm långa, eller mellan 180 och 200 cm. Även om du tycker att stolen är snygg eller verkar ha bra funktioner, så är det viktigt att du inte köper den om du inte befinner dig inom längdintervallerna som den är avsedd för. Det kan nämligen inte garanteras att den kommer att ge din kropp det stöd som behövs för en komfortabel upplevelse. Se därför till att välja en stol som verkligen är byggd för dig och din längd.

Det är bara då du kan få en riktigt bra stol för just dig. Samma sak gäller naturligtvis vikten. De flesta stolar har en övre viktgräns. Det är viktigt att du inte överskrider den. Dels kan det ge sämre komfort, men det kan också göra att stolen går sönder betydligt snabbare. Se därför till att välja rätt stol för dig, inte en stol som någon annan rekommenderar baserat på egen upplevelse. Det är också viktigt att du tar en titt på stolens bredd. Vissa stolar är ganska smala i sits och rygg. Andra är breda. Även här är det viktigt att du väljer en spelstol som är avsedd för just dig, så att du sitter bekvämt även om du sitter stilla och spelar i flera timmar.

Bra funktioner

Eftersom du kommer att tillbringa en hel del tid i stolen vill du förstås att den här ska ge lite mer än en vanlig stol. Du vill förstås ha funktioner som ger stolen ett extra lyft. Olika möbler har olika funktioner att det gäller att hitta de stolar som har funktioner som är viktiga för just dig. Många uppskattar till exempel stolar som går att tilta. Ett flertal gamingstolar erbjuder denna möjlighet. Hur mycket det går att tilta stolen kan dock variera. 12 grader är en relativt vanlig tiltningsgrad. Många stolar har också ett fällbart ryggstöd, som kan lutas tillbaka. Vissa kan lutas mycket, andra mindre. Den här funktionen används inte alltid så mycket just vid spel, men är praktisk om du vill kunna luta dig tillbaka och titta på film eller helt enkelt vila en stund.

Toppval Gamingstolar 2024

Vi har valt dessa spelstolar som våra Toppval.
Maxa spelupplevelsen med dessa välgjorda gamingstolar i hög kvalitet. Med justerbar höjd är det enkelt att anpassa stolarna till ditt gamingbord:

1. Razer Iskur
Om du ägnar många timmar åt att spela behöver du definitivt en bra gamingstol. Då kan det här mycket väl vara det optimala valet. Den är komfortabel och framför allt är den utformad på ett korrekt ergonomiskt sätt. Just ergonomi är något som spelar väldigt stor roll om du tillbringar många timmar sittande framför en skärm. Här slipper du riskera att sitta fel och få förslitningsskador på grund av det.

Just den här stolen finns i två olika färgutföranden. Det går också att justera en hel del inställningar på den här stolen, vilket gör den ännu mer fördelaktig. Stolen kommer med inbyggt ländryggsstöd och det går att justera armstödens höjd, vinkel samt flytta dem framåt eller bakåt. De kuddar som finns för rygg och hals går att ta av om du skulle föredra att inte använda dem.

Kolla priset

2. Victory Hero 1.1 Gamingstol
Även om du sitter stilla framför skärmen många timmar i sträck har du goda förutsättningar att slippa ryggvärk om du använder denna gamingstol. Den är otroligt bekväm att sitta i, oavsett om du sitter ned en kort stund eller långa stunder i sträck. Stolen är anpassad för mindre spelare, men är tålig och klarar vikter upp till 180 kg.

En justerbar stol med många möjligheter som möjliggör en mer ergonomisk hållning och det kan i sin tur göra att du slipper värk i kroppen.

Kolla priset

3. Victory Future 2.1 JR Gamingstol, Blå/Svart
Även de yngre förmågorna behöver ha en bra gamingstol att sitta på om de ska spela. Om du vill ge din son eller dotter en riktigt komfortabel stol till rummet, kan det här vara den perfekta kandidaten. Den tål en maxvikt på 50 kg, vilket gör att den främst riktar sig till barn och inte tonåringar.

Stolen kan justeras höjdmässigt, vilket innebär att den kan hänga med ganska länge. Det gör att den kan ställas in efter stundens behov. Det är för övrigt en mycket komfortabel stol vars klädsel är av läderimitation medan stoppningen är av högdensitetsskum. Ytan är lätt att torka ren, vilket är en viktig aspekt när möbeln förväntas stå på ett barnrum.

Den här gamingstolen är prisvärd samtidigt som den definitivt erbjuder komfort och möjligheter till att sitta på ett bra sätt ur ergonomisk synvinkel. Stolen ska inte användas av vuxna, utan är alltså lämpad för yngre barn. Den dagen barnet börjar närma sig 50 kg är det hög tid att införskaffa en rejälare gamingstol.

Kolla priset

Välj rätt material

Även om materialet kanske inte är det som du räknar som allra viktigast när du väljer en gamingstol, så är det något du åtminstone bör fundera lite över. Materialet har nämligen större betydelse än du kanske först tänker på. Om du till exempel vet med dig att du kommer äta och dricka medan du sitter i stolen, kan det vara klokt att välja en stol i ett material som går att torka av eller tvätta. En stol i läder eller konstläder kan då vara det bästa alternativet. Om du inte äter eller dricker i stolen, men däremot vill ha en stol som ger bra grepp när du sitter i den, kan en stol med någon typ av tygklädsel vara att föredra. Tänk då på att välja ett hållbart tyg eftersom det kommer få utstå en del slitage med tanke på hur mycket du kommer att använda den.

Ergonomisk gamingstol

Hitta en datastol i rätt prisklass

Även om det är viktigt att du hittar en ergonomiskt bra datastol så är det förstås också viktigt att du håller dig till den budget som du förmodligen har att röra dig med. Den här typen av stolar kan vara ganska dyra, men det finns även billigare alternativ. Tänk dock på att det är viktigt att du väljer en stol av god kvalitet, även om priset är en viktig aspekt. Om du anser att de stolar som är av god kvalitet är alltför dyra, så kan det vara en god idé att behålla den stol du har en stund till, medan du sparar ihop till en lite dyrare stol.

Standardpriset för en spelstol ligger mellan 2 000 och 5 000 kronor. Det finns även modeller som kostar under 1 000 kronor eller strax under, men dessa är sällan speciellt välutvecklade ergonomiskt och de är heller inte lika hållbara som de dyrare modellerna. Om du är beredd att betala mellan 3 000 och 3 500 kronor kan du räkna med att få en stol av god kvalitet. Vill du ha en av de allra lyxigaste modellerna med gott om praktiska funktioner kostar dessa ofta mellan 4 000 och 5 000 kronor.

Jämför modeller före köp

Eftersom en gamingstol är ett relativt dyrt inköp och därför är det viktigt att du inte slår till och köper första bästa stol som dyker upp i din väg. Du bör ta dig tid att titta på flera olika modeller. Se också till att undersöka vad skillnaderna är mellan de olika modellerna. Lägg fokus på att titta på de ergonomiska aspekterna, men även på viktgränser och längdgränser. Se även till att undersöka materialet, så att du är säker på att den stol du väljer är rejält hållbar.

Om du tycker att det är svårt att baserat på produktspecifikationer själv avgöra vilken stol som är den bästa, så finns det gott om tester som du kan läsa igenom. Där kan du få rekommendationer kring vilka stolar som är de bästa. Du kan också se vilka stolar som är bäst lämpade för ungdomar, vilka stolar som passar bäst för små vuxna och vilka som främst är avsedda för större och tyngre vuxna.

Frågor och svar kring Gamingstolar

✅ Vad bör en bra gamingstol ha förutom justerbar höjd och justerbara armstöd?

Det är bra rent ergonomiskt om den även har justerbart svankstöd och nackstöd. Det ger möjlighet till den bästa kroppshållningen.

✅ Finns det speciella gamingstolar för barn, eller ska de använda vanliga kontorsstolar?

Det finns gamingstolar som är avsedda specifikt för barn. Ofta kan du se att det är en stol anpassad för barn när du tittar på ryggstödet som är lägre än på en vanlig datorstol. Däremot är ofta funktionerna lika avancerade som på stolar för vuxna. Det är viktigt att även barn sitter komfortabelt när de sitter stilla under en längre period.

✅ Vad bör jag tänka på när jag väljer gamingstol?

Se till att välja en stol som är anpassad för din längd och vikt. Se också till att du kan sitta med benen i 90 grader och med fötterna i golvet. Det ger den bästa kroppsställningen. Detta är det dock många som glömmer bort att undersöka, och de får därför en bristfällig ställning, vilket kan ge ryggsmärtor och stelhet i nacken vid lång tids användning.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Gamingstolar Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin