Gamingskärm

Bäst Gamingskärm

Snabbmeny:
Toppval Gamingskärm Vanliga frågor


För den som ägnar sig åt gaming är den tekniska utrustningen en väldigt viktig del. Utan rätt dator, rätt skärm och rätt mus blir inte spelandet detsamma. Det gäller därför att göra kloka val när det är dags för inköp. Vi ska nu fokusera på gamingskärmar, och hur du bör agera när det är dags att införskaffa en sådan.

Viktiga egenskaper

För en skärm som ska användas främst till spel finns det förstås en del viktiga egenskaper. Det är av stor betydelse att uppdateringsfrekvensen är hög. Detta mäts i Hz. Något annat som också spelar stor roll är responstiden, som naturligtvis ska vara låg. Det senare mäts i ms. Detta är dock inte det enda man bör titta på när det är dags att köpa en ny gamingskärm. Det är även viktigt att titta på hur anpassningsbar skärmen är, samt hur användarvänlig den är. Vissa skärmar går till exempel att justera höjdmässigt, vilket är positivt. Att ha bra upplösning är också av stor vikt, åtminstone när man spelar vissa typer av spel. När det gäller upplösningen måste man även ha i åtanke att en riktigt bra upplösning ställer en del krav på datorn som ska användas i kombination med skärmen. En dator som inte är tillräckligt kraftfull kommer inte klara av att leverera på ett tillfredsställande sätt.

Att tänka på när det gäller storlek

Storleken kan förstås ha betydelse när det gäller en sådan sak som en skärm. Det gäller oavsett om det rör sig om en gamingskärm eller en skärm som ska användas till annat arbete på dator. Vissa vill ha en så stor skärm som möjligt medan andra vill ha en lätt skärm som inte tar så stor plats. Här har förstås de personliga preferenserna stor betydelse. Det är omöjligt att säga att någonting är bäst. Det handlar om vad som är bäst för just dig. Vanliga storlekar på gamingskärmar är mellan cirka 27 tum och 34 tum.

Viktiga egenskaper hos en gamingskärm

Det finns även mindre storlekar. Den som till exempel vill skära ned på kostnaderna eller helt enkelt hitta en skärm som tar upp mindre bordsyta kan utan problem hitta en gamingskärm med en storlek på 24 tum. Många anser att 24 tum faktiskt är tillräckligt stort för att det ska fungera att spela de flesta typer av spel, även om det naturligtvis inte ger samma fullfjädrade inlevelsemöjlighet som när man spelar på en riktigt stor skärm. Det finns naturligtvis även skärmar som är större än 34 tum. Flera gamingskärmar som säljs i butik är över 40 tum, och några faktiskt så stora som 49 tum. Det är självklart långt ifrån alla som har tillräckligt med bordsyta för att kunna ha en så stor skärm, men för de som har det, och som även har de pengar som krävs för att köpa en så stor och vanligtvis dyr variant, kan det definitivt vara värt varje krona.

Toppval Gamingskärmar 2024

Vi har valt dessa Gamingskärmar som våra Toppval.
Höja din spelupplevelse och utnyttja spelets fulla grafik med hjälp av en proffsig gamingskärm.

Välvda skärmar

När du börjar se dig om efter en gamingskärm kommer du lägga märke till att vissa gamingskärmar är välvda. Du kanske har sett det redan, men inte riktigt kommit fram till varför de ser ut så, och om det är något du kan ha någon nytta av. Till att börja med ska det nämnas att vissa tycker mycket om dessa välvda skärmar, medan andra föredrar klassiska platta skärmar. Det är helt enkelt en smaksak, men kan till viss del också vara en vanesak. Den främsta fördelen är att den som spelar inte behöver vrida huvudet så mycket för att få en bra överblick över vad som händer på skärmen. Det är lättare att få en bra helhetsblick över allt som visas eftersom sidorna vinklas in mot synfältet.

Olika teknologilösningar hos skärmarna

Olika teknologilösningar

Något som definitivt kan uppfattas som överkurs för många som vill köpa en gamingskärm utan att vara alltför insatta, är vilka teknologier som används. Det finns naturligtvis många som vill slippa ägna tid åt att läsa på om skärmarnas bakomliggande teknik. Visst går det att köpa en gamingskärm baserat på vad som rekommenderas av butikspersonal och andra spelare, men det bästa är trots allt att försöka skaffa sig någorlunda inblick i de teknologier som används och vilka fördelar som finns och framför allt vad skillnaderna är. När man pratar om gamingskärmar är det främst tre olika teknologier som brukar användas. Det rör sig om VA, IPS och TN.

Färgåtergivningen hos skärmen är en viktig aspekt.

Skillnader mellan de olika teknologierna

Det finns naturligtvis skillnader mellan de tre olika lösningarna, vissa mer märkbara än andra. Färgåtergivningen är en av de aspekter där skillnaderna märks tydligt. IPS är den variant som erbjuder den klart bästa färgåtergivningen. TN har den sämsta färgåtergivningen. Det innebär i sin tur att VA hamnar mitt emellan dessa båda. Något annat som också är bäst hos IPS-skärmarna är betraktningsvinkeln. Det gör också att den teknologin är utmärkt lämpad för välvda gamingskärmar. VA är något svagare än IPS även när det kommer till detta område, men fortfarande starkare än TN. Med tanke på det som nu har nämnts kan det upplevas som ganska märkligt att TN faktiskt är den teknologi som är allra vanligast bland gamingskärmar, men så är det faktiskt. Det beror på flera olika saker. För det första är den här teknologin billigare att använda, men den är också känd för låga responstider och hög uppdateringsfrekvens, det vill säga två av de egenskaper som är hett eftertraktade bland gamers. Det är med andra ord inte helt ologiskt att TN används frekvent, trots att det är en teknologi som är underlägsen när det kommer till vissa aspekter.

Så mycket kostar en gamingskärm

Hur mycket en gamingskärm kostar beror helt på vilken av alla modeller du väljer. Det går att hitta billiga skärmar som fortfarande ger en helt acceptabel spelupplevelse. Vissa sådana varianter kostar inte mer än 2 500 kronor, och priset är ibland ännu lägre. Ofta handlar det om små skärmar på cirka 24 tum, som ofta använder TN-teknologi. För den som är ute efter en suverän produkt som verkligen bidrar till en förstklassig spelupplevelse finns det stora och mycket avancerade gamingskärmar som kostar mellan 15 000 och 20 000 kronor. Naturligtvis kan du också hitta mängder av produkter i skiktet mellan dessa båda ytterligheter.

Frågor och svar kring Gamingskärmar

✅ Vad är viktigt hos en gamingskärm?

Det finns flera saker som är viktiga. Det kanske enskilt allra viktigaste är dock upplösningen. En bra gamingskärm behöver riktigt bra upplösning. En annan viktig aspekt när man ska välja skärm är responstiden. De allra flesta är mycket måna om att få en skärm med hög hastighet. Om man bara ska titta på två saker vid köp av skärm är det utan tvekan uppdateringsfrekvensen och upplösningen.

✅ Är alla gamingskärmar dyra?

Nej, det är de inte. Visserligen finns det gott om skärmar som kostar mellan 6 000 och 10 000 kronor, men det betyder inte att alla modeller gör det. Det går att komma billigare undan för den som har en tight budget. Det finns helt acceptabla gamingskärmar för mellan 2 000 och 3 000 kronor. Visserligen får man räkna med att de inte har samma fenomenala upplösning eller uppdateringsfrekvens som en modell som kostar i runda slängar 8 000 kronor mer, men de kan ändå vara mycket prisvärda.

✅ Vad bör man välja för storlek på en gamingskärm?

Det handlar mycket om personliga preferenser. Vissa föredrar större skärmar, andra vill ha mindre. Det finns många som rekommenderar gamingskärmar som är cirka 27” men det finns inget som säger att den storleken passar alla. Spelskärmar finns i olika storlekar, och det kan vara klokt att titta runt på olika alternativ och jämföra dem, för att slutligen komma fram till vad man föredrar. Det finns skärmar som är 24” vilket av många anses vara fullt tillräckligt, men det finns också modeller som är hela 34”. Vissa uppfattar detta som för stort för en gamingskärm, medan andra anser att en större storlek ger en förbättrad spelupplevelse.

✅ Varför är uppdateringsfrekvensen viktig hos en bra gamingskärm?

Hög uppdateringsfrekvens ger ett mycket bättre flyt i spelet, vilket alltid är viktigt för den som spelar. Allra viktigast blir det för den som ägnar sig åt actionspel. Där gäller det att snabbt kunna förflytta sig i spelet och där är möjlighet till snabba rörelser ett måste för den som vill lyckas. Låg uppdateringsfrekvens leder till hack i spelflödet, något som kan bli ödesdigert för den som spelar actionspel.

✅ Är färgåtergivningsförmågan något man ska lägga vikt vid när man väljer spelskärm?

Ja, definitivt. En skärm med hög färgåtergivningsförmåga ger en klart förbättrad spelupplevelse. Den som spelar får helt enkelt en betydligt mer verklighetstrogen upplevelse. God färgåtergivning gör även att det blir lättare att använda skärmen till andra saker, exempelvis arbete med webbsidor och bildredigering.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Gamingskärm Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom gaming:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin