Gaming headset

Bäst Gaming headset

Snabbmeny:
Toppval Gaming headset Vanliga frågor


För många som ägnar sig åt olika typer av tv- och datorspel är det viktigt att kunna kommunicera med andra spelare. Då är ett bra headset en nödvändighet. Hörlurar finns det naturligtvis gott om på marknaden, men alla är inte lika bra, och alla är inte avsedda för gaming. Den som ska ha hörlurar för just spelsyfte behöver vara omsorgsfull i samband med köpet, så att det verkligen blir ett lyckat val.

Viktigt när du väljer gaming headset

Vad är det då som är viktigt att tänka på när det är dags att köpa ett par nya hörlurar? Det finns några saker som är extra viktiga att ha i åtanke. För den som behöver kunna prata med medspelare under en match eller en del av spelet är det förstås viktigt att det headset som väljs är försett med mikrofon. Vissa modeller uppfyller detta krav, andra inte, så här är det viktigt att inte ta något för givet. Något annat som är viktigt att undersöka är hur lurarna kopplas ihop med enheten. Vissa kopplas in med hjälp av 3.5mm-kontakt som ska pluggas in i ljudingången på datorn. Andra kan kopplas in med USB. Vidare finns det även trådlösa gaming hörlurar, även om dessa ibland kan kosta lite mer. För den som är ute efter något ännu mer avancerat, som även gör användningen mer flexibel, kan ett par bluetooth-hörlurar vara ett riktigt bra alternativ.

Komforten viktig

Något som har stor betydelse när ett headset ska användas till just gaming är komforten. Den som spelar gör det ofta under ganska långa stunder och eftersom hörlurarna då brukar sitta på plats under spelets hela gång är det viktigt att de sitter bekvämt. Om du köper dina hörlurar på nätet har du förstås inte möjlighet att prova dem innan, men just komfort är något som du snabbt brukar kunna få feedback om från andra gamers. Det är ganska lätt att få fram information på nätet om vilka hörlurar som gamers brukar uppskatta mest, och då är ofta komfort en av de faktorer man lägger störst vikt vid.

Viktigt när du väljer gaming headset

Brusreducering och andra ljudrelaterade aspekter

Ljudet och dess kvalitet är förstås viktigt på alla sätt, inte bara när det gäller gaming, utan vad hörlurarna än ska användas till. När det gäller headset avsett att användas vid spel finns det några saker som ofta brukar räknas som extra viktiga. Det handlar bland annat om att de flesta vill ha riktigt bra brusreducering, för att stänga ute störande ljud i bakgrunden. Det finns gott om modeller som uppfyller detta krav, men alla gör det inte. Därför gäller det att leta information i produktbeskrivningen, och se till att verkligen välja ett alternativ med bra och effektiv reducering av onödiga bakgrundsljud. Naturligtvis är det även viktigt att kvalitén på ljudet som kommer ut är riktigt bra. Många som spelar vill ha ett ljud med extra bas, som gör att skott, explosioner och den typen av ljud framträder extra tydligt.

Det är dock en smaksak, och beror ju också på vilken typ av spel du brukar ägna dig åt i första hand. Något som ibland förekommer är virtuellt surroundljud som baseras på mjukvaran. Detta är något som uppskattas av vissa, medan andra faktiskt snarare finner det störande. När du ska köpa ett par hörlurar bör du med andra ord inte skynda dig att lägga produkten i varukorgen enbart baserat på att ordet surroundljud nämns. Du behöver fundera över om detta verkligen är något du vill ha och behöver. Dessutom gäller det att komma ihåg att kvaliteten på ett sådant ljud beror väldigt mycket på hårdvaran som används.

Toppval Gaming headset 2024

Vi har valt dessa Gaming headset som våra Toppval.
Förhöj din spelupplvelse med något av dessa headset´s för gaming. Få en mer detaljrik upplevelse än din motståndare 🙂

Med eller utan sladd

När du ska köpa ett gaming headset kommer du förr eller senare bli tvungen att ta ställning till om du vill ha en modell med sladd eller om du helst vill ha ett trådlöst alternativ. Båda delarna finns. Det är inga problem att hitta något av dessa alternativ. Fördelen med att ha trådlösa hörlurar är förstås att du kan röra dig hur du vill i rummet och runt gamingbordet utan att riskera att trassla in dig i några sladdar. Du kanske sitter och spelar tillsammans med en kompis, och behöver då aldrig vara orolig att denne ska råka trassla in sig i dina lurar, eller att era sladdar ska trasslas ihop.

Headset med eller utan sladd

Nackdelen med trådlösa headset är å andra sidan att de ofta är dyrare. Det kan skilja en hel del prismässigt, även om sladdens vara eller inte vara naturligtvis inte är den enda prispåverkande faktorn. Den som värdesätter flexibilitet och rörlighet allra mest kan ha en klar fördel av ett par trådlösa hörlurar, medan den som vill fokusera på att hitta budgetvänliga lösningar förmodligen föredrar ett par lurar med sladd. Det finns för övrigt några nackdelar med de trådlösa lösningarna bortsett från priset. Det finns en viss risk för störningar som vanligtvis inte förekommer vad gäller modeller med sladd. Dessutom gäller det att komma ihåg att ladda upp dem regelbundet, annars går det helt enkelt inte att använda dem.

Så mycket kostar ett bra headset för gaming

Hur mycket behöver den som vill ha ett bra headset att använda för gaming betala? Det finns gott om olika produktalternativ i olika prisklasser. Generellt kan man säga att det går att hitta ett riktigt bra alternativ för cirka 1 500 – 2000 kronor. Det betyder dock inte att det är i den prisklassen du hittar de flesta hörlurarna. Vissa billiga alternativ kostar inte mer än 300 kronor. Sådana kan absolut vara ett tänkbart val för den som bara vill ha något enkelt att prova sig fram med under några korta speltillfällen. Däremot är det viktigt att inse att ljudet sällan håller någon hög kvalitet och någon brusreducering att tala om brukar det inte finnas när det kommer till den här typen av budgetlösningar. Betalar man 1 000 kronor eller mer kan man ofta räkna med betydligt bättre ljudegenskaper och då brukar även bakgrundsljud stängas ute, åtminstone delvis. Den som kan tänka sig att betala 1 500 kronor eller mer kan å andra sidan vänta sig riktigt god kvalitet på de flesta punkter.

Man vill ha betydligt bättre ljudegenskaper

Frågor och svar kring Gaming headset

✅ Vilket pris är rimligt för ett bra headset avsett för gaming?

Till att börja med bör det nämnas att det finns gaming hörlurar i flera olika prisklasser. Alla kan med andra ord kosta på sig ett par hörlurar. Däremot håller inte alla produkter samma kvalitet. För att få ett par bra hörlurar bör man vara beredd att betala runt 1 000 kronor eller mer. Det finns gott om varianter som kostar runt tusenlappen, men är man ute efter ett par riktigt högklassiga lurar finns det också mer avancerade modeller för mellan 3 000 och 4 000 kronor. De gaming headset som finns för mellan 200 och 600 kronor är visserligen lockande rent prismässigt, men för den krävande gamern brukar inte dessa hålla måttet.

✅ Vad är utmärkande för ett bra gaming headset?

Det finns flera saker som utmärker ett högkvalitativt headset för gaming. Mikrofonen bör vara bra, och hörlurarna bör vara kraftigt brusreducerande. Surroundljud bör vara en självklarhet. De bör naturligtvis också vara bekväma att ha på sig, även när de används långa stunder. Vissa mer avancerade modeller har dessutom vibrationseffekter och inbyggt ljus i kåporna. Huruvida man finner den typen av funktioner nödvändiga är förstås upp till var och en att avgöra.

✅ Är gaming hörlurar trådlösa eller har de sladd?

Det finns olika varianter, och det är upp till var och en att avgöra vad man föredrar. Om man väljer en av de produkter som har sladd kan det vara bra att undersöka hur lång sladden är, så att man inte begränsas alltför mycket rörelsemässigt. De exemplar som har lång sladd brukar gå lika bra att använda som de trådlösa modellerna, så fort man har vant sig vid dem.

✅ Går det att justera mikrofonen på hörlurarna?

På de allra flesta headset som används till gaming går det att justera mikrofonen. Detta är förstås en väldigt praktisk och så gott som nödvändig funktion för att hörlurarna ska bli bekväma att använda.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Gaming headset Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom gaming:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin