Gaming laptop

Bäst Gaming laptop

Snabbmeny:
Toppval Gaming laptop Vanliga frågor


Många gamers väljer att satsa på en stationär modell när det är dags att införskaffa en ny gamingdator. Det beror på att det är bland den typen av datorer som de allra mest kraftfulla varianterna finns. Det finns dock även många som ändå föredrar att köpa en laptop. Orsakerna till beslutet kan vara många. Det kan bland annat handla om att det är en betydligt mer flexibel lösning. En laptop går lätt att ta med var du än ska, och den tar dessutom mindre plats. För den som önskar en så praktisk och flexibel lösning som möjligt går det förstås att hitta en bra gaming laptop. Den som tar sig tid att jämföra produkter och priser kan dessutom få tag på en bra laptop som passar till spel, som ligger på en bra nivå kostnadsmässigt.


Att tänka på vid köp

För den som planerar att köpa en bärbar gamingdator finns det några viktiga saker att tänka på. Det finns vissa grundläggande råd som alltid gäller vid en inköpsprocess, och de gäller naturligtvis även här. Det handlar om att granska produktbeskrivningarna noga, och att inte låta sig lockas av säljprat från ivriga säljare. Det är en fördel att ha någorlunda koll på vad du är ute efter rent tekniskt redan innan du går in i en butik, oavsett om det sker online eller i en landbaserad butik. Det är bra att redan på förhand samla information om vilka krav du bör ställa på allt från processor till snabbminne och skärm. På det sättet ser du snabbt i beskrivningarna vilka produkter som du direkt kan välja bort, på grund av att de inte lever upp till dina krav och behov. Det gör att du ganska snabbt kan minska ned antalet tänkbara alternativ.

Viktiga egenskaper och funktioner

Första gången du ska köpa en laptop som du främst planerar att använda till spelande kan det vara svårt att veta vad du bör titta efter. En gaming laptop behöver ha egenskaper som inte krävs av en dator som enbart ska användas till ordbehandling, e-posthantering eller webbsurf. En bärbar dator avsedd för spel behöver ha så kraftfulla processorer som möjligt, för bästa tänkbara prestanda. Det är också av största vikt att grafikkortet är riktigt bra. När du beslutar dig för att du vill ha en laptop istället för en stationär dator behöver du också tänka på att skärmen ska vara av god kvalitet. Den behöver ha låg responstid så att du verkligen kan hänga med i spelet, och så hög uppdateringsfrekvens som möjligt. Vanligtvis köper du kanske skärmen separat, och då är det enklare att titta efter särskilda gamingegenskaper. Här behöver helheten vara avsedd för spel.

Annat att titta på

Förutom processorn, grafikkortet och skärmen finns det förstås en del andra saker att titta på och ta med i beräkningen när det är dags att köpa en bärbar gamingdator. Det är till exempel en klar fördel att välja en produkt med ett rikligt tilltaget RAM-minne. Om du planerar att ta med dig datorn på resor är även batteritiden något som kan spela stor roll. Det är många som faktiskt helt glömmer att titta på denna aspekt, men det kan visa sig bli ett ödesdigert misstag. Det kan nämligen förekomma stora skillnader mellan olika datorer. Vissa kan användas under många timmar utan att batteriet laddas ur, medan andra har ett batteri som bara håller för begränsad användning i någon enstaka timme. En dator av den senare typen är ingen vidare gamingdator för den som gärna vill spela på resande fot. Något som också kan vara viktigt är ljudnivån. Vissa laptops har väldigt högljudda fläktar, medan andra är betydligt mer tystgående. För vissa är detta helt oväsentligt, medan andra irriterar sig från första stund på en laptop som har ett högt bakgrundsljud. Det här är något som bör utvärderas på förhand, eftersom det kan skapa oerhört stor frustration efter att köpet väl har gått igenom annars.

Toppval Gaming laptops 2024

Vi har valt dessa Gaming laptops som våra Toppval.
Du får en grym spelupplevelse i ett tunt och lätt format. Dessa laptops är lätta och enkla att ta med, så att du kan spela varje dag.

Så mycket kostar en bra laptop för gaming

En fråga som de flesta tycker är intressant är hur mycket en bra gamingdator i bärbar form kan tänkas kosta. I sammanhanget gäller det förstås att tänka på att det som en person anser vara en bra gamingdator kanske bara är en medioker dator för en annan. Alla har olika krav och behov, vilket det inte går att bortse från. För den som har en mycket begränsad budget och behöver sätta ett lågt pris före högsta tänkbara prestanda finns det bärbara gamingdatorer att hitta från cirka 6 000 kronor.

Så mycket kostar en bra laptop för gaming

Om du kan tänka dig att gå upp till en prisnivå på mellan 8 000 och 12 000 kronor kan du få en helt acceptabel gamingdator som duger bra för många. Om du vill ha en speldator i absolut toppklass bland de bärbara varianterna får du dock vara beredd att betala mer. Då är det högst troligt att du får betala mellan 13 000 och 20 000 kronor. Även om det förstås är mycket pengar så är det en bra investering för den som ägnar mycket tid åt spel och som verkligen vill kunna prestera inom exempelvis e-sport. Har man kommit så långt inom gaming att man till och med tävlar kan det vara aktuellt att investera i en av de mest avancerade datorerna på marknaden. Dessa kostar ofta mer än 20 000 kronor. Det är inte ovanligt att priset smyger sig upp närmare 30 000 kronor.

Bärbara datorer för spel

Nackdelar att undvika

Många vet vad de ska hålla utkik efter när de ska köpa en gaming laptop, och vilka egenskaper som är viktiga. Ibland kan det dock även vara bra att veta vad man ska undvika och vilka nackdelar som kan finnas. Vissa bärbara datorer kan till exempel bli väldigt varma när de har använts ett tag. Detta är något som de flesta är måna om att undvika när det är en dator för gaming, eftersom den kommer utsättas för relativt högt tryck under långa perioder. En annan nackdel som förekommer då och då är att kraftfulla bärbara datorer kan vara väldigt tunga. För den som sitter hemma och spelar kanske inte detta har så stor betydelse, men för den som vill ta med sig datorn på resor kan detta vara ett stort minus.

Frågor och svar kring Gaming laptop

✅ Vilka är fördelarna med att välja en bärbar gamingdator istället för en stationär?

Den allra främsta fördelen är att en laptop ger betydligt större flexibilitet. Den kan lätt tas med på semesterresor, jobbresor där man vill ha något att ägna sig åt under lediga stunder, eller när än det kan tänkas vara nödvändigt att flytta den. En annan fördel är att den tar betydligt mindre plats än en stationär dator.

✅ Hur mycket kostar en gaming laptop?

Det går inte att ge ett enkelt svar på den frågan eftersom det finns många olika laptops som är avsedda för spel. Vissa är avancerade och kostar mer, medan andra är lite enklare och kostar mindre. Det går att hitta gaming laptops från cirka 8 000 kronor. Det är dock ett väldigt lågt pris för en speldator, något som också speglas i prestandan. Den som vill ha en riktigt bra laptop att spela på får räkna med att betala mellan 15 000 och 25 000 kronor.

✅ Vad bör man titta på om man ska välja den rätta bärbara speldatorn?

Det är viktigt att välja en laptop med riktigt snabb processor och rikligt tilltaget snabbminne. Grafikkortet är naturligtvis också oerhört viktigt, som alltid när det gäller gamingdatorer. Det kan också vara klokt att ta en titt på tangentbordet, så att det passar de personliga önskemålen. Tangentbord kan, som de flesta vet, vara utformade på olika sätt. Något som också kan vara intressant att undersöka är huruvida datorn blir väldigt varm när den används eller inte. Anledningen till att detta kan ha betydelse är att många vill kunna ha sin laptop i knät, vilket kan bli smärtsamt om den blir väldigt varm.

✅ Har alla laptops avsedda för gaming lika lång batteritid?

Nej, det kan skilja en hel del mellan olika modeller. Detta kan vara värt att ha i åtanke när det är dags att köpa ny dator. Många gånger finns det förstås möjlighet att ha sladden inkopplad, men det är ändå en fördel att välja en dator med så god batterikapacitet som möjligt.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Gaming laptop Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom gaming:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin