Gamingmus

Bäst Gamingmus

Snabbmeny:
Toppval Gamingmöss Vanliga frågor


Att spela olika typer av spel på datorn är, och har länge varit, en populär fritidssysselsättning. För att det ska vara så underhållande och spännande som det kan vara, är det viktigt att ha rätt utrustning. Att ha en bra dator och en tillräckligt stor skärm är förstås viktigt, men det finns även andra saker som behöver finnas. En välfungerande och responsiv gamingmus är till exempel A och O för att spelupplevelsen ska bli lyckad. En sådan är relativt enkel att hitta då det finns gott om butiker som säljer den typen av produkter. Det gäller bara att komma ihåg att det inte fungerar lika bra med vilken mus som helst.

Viktigt när du köper en gamingmus

När du ska köpa en gamingmus finns det några saker som är viktiga att tänka på. Det handlar om att du behöver titta efter egenskaper som förmodligen inte är så viktiga när du köper en vanlig mus till datorn. Till att börja med är det viktigt att du väljer en ergonomisk mus. Du kommer att använda den en hel del om du är en entusiastisk gamer, och då är det viktigt att din handled får det stöd den behöver, och att handen kan vila lugnt på musen. Att du får bra grepp om musen är också viktigt för att du ska kunna agera snabbt och rätt i spelet. Det kan också vara en fördel med en mus som går att justera med hjälp av vikter. En sådan går att anpassa så att den blir precis som du önskar. Det kan också vara värt att fundera över om du vill ha en trådlös mus, eller om du anser att det fungerar lika bra med en gamingmus med sladd. Det finns inget rätt eller fel i den här frågan. Det är snarare en fråga om vad man föredrar. Vissa tycker att trådlösa gamingmöss är att föredra eftersom det ger ökad flexibilitet. Andra tycker att det går precis lika bra med sladd, eftersom sladden ändå brukar vara tillräckligt lång för att man ska kunna navigera över större delen av skrivbordet.

Viktigt när du köper en gamingmus

Välj en produkt till ett bra pris

En riktigt bra gamingmus är ofta dyrare än en vanlig standardmus. Bland den här sortens möss finns produkter i olika prisklasser. För den som inte har så stor erfarenhet av gamingprodukter är det lätt att utgå från att de dyraste varianterna också är de bästa, och att de billigaste modellerna inte håller måttet. Så behöver det absolut inte vara. Det händer relativt ofta att det är gamingmöss ur medelprisklassen som får de bästa betygen i professionellt utförda tester.

Även om de dyraste mössen ofta är bra, finns det många som anser att fördelarna inte är tillräckligt många eller tungt vägande för att väga upp det höga priset. När du ska köpa den här typen av produkt bör du därför inte per automatik söka dig till butikshyllorna där de dyraste varorna finns. Istället bör du läsa på så att du vet vad du är ute efter, vad du vill ha och vad du absolut inte vill ha. Därefter kan du börja jämföra olika varianter, hitta de olika varornas fördelar och nackdelar. Du kan då välja ut några produkter som du tycker verkar bra och samtidigt prisvärda. Därefter kan du välja bland dessa genom att gå på dina egna personliga preferenser eller genom att ta del av andra åsikter och gå på vad som är populärt bland andra gamers.

Toppval Gamingmöss 2024

Vi har valt dessa Gamingmöss som våra Toppval.
Maxa spelupplevelsen och precisionen med dessa sköna gamingmöss.

Tänkbara priser

Även om du nu vet att de dyraste produkterna inte alltid är de bästa så har du fortfarande inte fått något besked kring vad de här produkterna faktiskt kostar. Om man ska titta på de varianter som brukar räknas som bra så kan du räkna med att de kostar från cirka 500 kronor och uppåt. Många av dem kostar mellan 500 och 800 kronor, men det finns även gott om gamingmöss som kostar mellan 1 000 och 1 500 kronor. Vad man anser vara ett rimligt pris är helt upp till var och en att avgöra.

Att tänka på

Att tänka på

Vi har redan tittat på en rad saker som är viktiga att titta efter vid köp av en gamingmus, men det finns några saker till som det kan vara bra att tänka på. Det kan bland annat vara bra att kontrollera huruvida musen du överväger att köpa är avsedd för vänsterhänta eller högerhänta. Majoriteten av alla möss som säljs är tillverkade med högerhänta i åtanke, men det finns också ett flertal modeller som fungerar lika bra för både högervänta och vänsterhänta, samt några få som är specifikt framtagna för vänsterhänta. Naturligtvis är det viktigt att du ser till att välja rätt, oavsett om du är högerhänt eller vänsterhänt. Något annat som det kan vara klokt att tänka på är att möss numera kan ha olika typer av sensorer. Du kan hitta möss med lasersensor och möss med optisk sensor. Båda varianterna har såväl fördelar som nackdelar, så det gäller att läsa på, att testa sig fram och att hitta en favorit. De optiska sensorerna har blivit väldigt vanliga på senare år.

Välj en gamingmus avsedd för den typen av spel du spelar

Välj en gamingmus avsedd för den typen av spel du spelar

Slutligen kan det vara bra att känna till att olika typer av gamingmöss kan lämpa sig olika bra för olika typer av spel. Vissa möss har bara ett par knappar, medan andra har en mängd knappar. Vissa modeller passar till exempel väldigt bra till spel som Counter Strike, medan andra varianter istället är bättre för spel som World of Warcraft. Du behöver med andra ord inte bara satsa på en modell som är tillräckligt stor eller liten för att passa dina händer, och som har en sensortyp som du tycker fungerar bra. Du behöver även välja en gamingmus som passar för den typen av spel du föredrar. Om du känner dig tveksam till vilken typ av mus som passar bäst för de spel du brukar ägna dig åt, brukar det gå att få goda råd på olika forum online. Du kan naturligtvis också vända dig till kundtjänst i butiken där du planerar att handla.

Frågor och svar kring Gamingmöss

✅ Är det stor skillnad på en vanlig datormus och en gamingmus?

Ja, det finns betydande skillnader. För den erfarne gamern är det som natt och dag. En gamingmus har en mängd funktioner och egenskaper som en klassisk mus saknar. Den som vill ägna sig åt spel på seriös nivå klarar sig inte med en vanlig datormus.

✅ Vad ska man titta efter när man ska köpa en gamingmus?

Först och främst är det viktigt att välja en typ av mus som känns bra att hålla i handen. De flesta har någon typ av favorit. Vissa vill ha en stor mus som passar handflatan perfekt. Andra föredrar mindre modeller. Det gäller helt enkelt att komma fram till vad man föredrar. Utöver passform och storlek finns det förstås även andra saker att titta på. Det är till exempel en god idé att säkerställa att man väljer en mus som svarar bra och snabbt på rörelser. Det bör också gå att ställa in vad de olika knapparna ska göra. Man bör också komma ihåg att olika gamingmöss lämpar sig olika bra för olika typer av spel. Vissa är till exempel mer anpassade för actionspel, med knappar avsedda speciellt för den typen av spel. Man behöver med andra ord se till helheten och behovet när man väljer mus.

✅ Hur mycket kostar en gamingmus?

Även om priserna skiljer sig en hel del mellan olika produkter så är det viktigt att komma ihåg att den här typen av möss är dyrare än vanliga möss. Det kan dessutom röra sig om rejält mycket högre priser. Visst går det att hitta en gamingmus som inte kostar mer än 300 kronor, men de som spelar mycket och verkligen går in för det hela betalar ofta mellan 1 000 och 2 000 kronor för en riktigt bra mus som svarar snabbt även på mindre signaler. Det är inte alltid nödvändigt att köpa en av de allra dyraste modellerna för att få en bra produkt. Det är generellt en god idé att spara någon månad extra, så att man har råd att lägga över 800 kronor på en bra mus med många funktioner och hög kvalitet. Det kommer att löna sig i längden eftersom det kommer ge en bättre spelupplevelse.

✅ Hur lång tid tar det att få hem en gamingmus om man köper den online?

Det beror förstås på vilken webbutik man handlar från, men det brukar gå att få musen levererad inom 2-4 vardagar i de flesta fall. Vissa butiker skickar till och med produkten samma dag som beställningen kommer in. Att beställa en produkt av den här typen på nätet är med andra ord både enkelt och går snabbt. Det finns egentligen ingen anledning att leta upp en spelbutik i närmaste stad, när det går så fort att hitta det man söker på webben, dessutom ofta till betydligt förmånligare priser.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Gamingmus Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom gaming:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin