Gaming musmatta

Bäst Gaming musmatta

Snabbmeny:
Toppval Gaming musmatta Vanliga frågor


Vilken utrustning är viktig för den som spelar mycket? Naturligtvis en bra gamingdator och en riktigt bra skärm av toppkvalitet. Dessutom är tangentbordet i många typer av spel en väldigt viktig del. Utöver det är det i många fall väldigt bra att ha en responsiv och bra mus. För att den ska fungera så bra som möjligt är det även viktigt att välja rätt musmatta. Det är det sistnämnda vi ska ta en titt på nu, det vill säga vilken typ av musmatta som lämpar sig bäst för gaming.

Anledningar till att ha en musmatta

Innan du kan börja leta efter den rätta musmattan behöver du förstås ha koll på varför du behöver ha en över huvud taget. Det finns gott om anledningar till att det är bättre att ha en än att vara utan. Ytan blir slätare, vilket innebär att du får möjlighet att ha mer precision i dina rörelser med musen. Detta är förstås en otroligt betydelsefull fördel när du spelar den typen av spel som kräver exakta rörelser. Sådana spel finns det väldigt gott om, det har du säkert redan konstaterat. En annan fördel är att du slipper reflektion i skrivbordsytan, vilket annars kan bli störande om du till exempel har en bordsskiva av glas. Något annat som också har betydelse är att en bra musmatta skyddar musen från onödigt slitage. Det gör att du kan använda den gamingmus som du har fastnat för under en betydligt längre tid.

Så tänker du vid inköpet

När du nu har kommit fram till att det är en bra idé att köpa en musmatta innan du drar igång och börjar spela igen, är det förstås viktigt att veta hur du ska hitta en produkt som verkligen passar för gamern och dess behov. Du kommer lyckligtvis snabbt komma fram till att detta inte är speciellt svårt.

Anledningar till att ha en musmatta

Hård eller mjuk matta

Det kanske allra första du behöver komma fram till är om du föredrar en mjuk musmatta eller en hård. I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att det finns fördelar med båda varianterna, och båda modellerna kan vara bra. Det handlar helt enkelt om vad du personligen föredrar, och vad som är viktigast för just dig. Till viss del beror det förmodligen på vilken typ av spel du brukar ägna dig åt. En hård musmatta har till exempel fördelen att den är betydligt enklare att hålla ren än en mjuk. De brukar också fungera bättre för den som är ute efter ypperlig precision. Om du spelar ett spel där exakta rörelser är viktiga, bör du med andra ord överväga att köpa en hård mjukmatta.

Om man ska leta fram något negativt att säga om den här typen av produkt, så är det att hårda mjukmattor inte är vadderade på undersidan som de mjuka är, vilket innebär att de kan tendera att glida runt en del på skrivbordet. Mjuka musmattor har å andra sidan en ergonomisk fördel. De ger nämligen ett bättre stöd för handlederna, vilket kan vara väldigt positivt för den som brukar tillbringa flera timmar i sträck framför gamingdatorn. Den får också ett bättre grepp mot underlaget, vilket hjälper många att undvika frustration. För den som spelar den typen av spel som inte kräver utmärkt precision fungerar det ofta bra med mjuka musmattor. I de fall där precision verkligen är A och O brukar däremot de hårda alternativen vara att föredra.

Toppval Gaming musmattor 2024

Vi har valt dessa Gaming musmattro som våra Toppval.
Gamingmusmattor som fungerar optimalt efter dina behov och din spelstil. Lycka till med spelandet!

Storlek på musmattan

Något annat som också är värt att fundera över är vilken storlek som passar bäst. Det finns små musmattor men det finns också musmattor som är så stora att de täcker i stort sett hela skrivbordet. Naturligtvis finns det även en mängd alternativ som är mellan dessa båda storleksmässigt. Det här är till största del en smaksak. Vissa gillar att kunna ta ut svängarna och göra yviga hand- och armrörelser medan andra ägnar sig åt mindre, precisionsstyrda rörelser. Vissa vill slippa risken att glida av musmattan med musen och väljer därför en heltäckande modell som täcker hela gamingbordet, medan andra nöjer sig med en klassisk liten musmatta. Det är klokt att fundera över detta innan du ger dig ut på inköpsrunda, så att du på förhand vet vad du ska fokusera kring. Det kommer gå både snabbare och enklare att hitta rätt produkt om du kan sortera bort en rad ej relevanta alternativ redan från början.

Storlek på musmattan

Några spännande funktioner

Det finns faktiskt en riktigt spännande funktion hos vissa musmattor som många kan ha missat. Det finns nämligen några modeller som laddar musen medan den vilar på mattan. För den som tycker om att använda trådlösa möss är detta otroligt praktiskt och smart. Om du gillar musmattan i övrigt, kan det här definitivt vara en funktion som det kan vara värt att betala lite extra för.

Välj rätt material

Välj rätt material

Du har redan konstaterat att det finns både mjuka och hårda musmattor och att båda varianterna har fördelar och även några nackdelar. Det räcker dock inte med att komma fram till att du vill ha antingen en mjuk eller hård musmatta. Du behöver även bestämma dig för vilket material du ska satsa på. Det finns musmattor av tyg, plast, aluminium och glas. Det finns stora skillnader mellan olika material, vilket är värt att tänka på. Vissa är mer hållbara, medan andra är lättare att ta med på resan. Vilket materialval som är det bästa styrs till viss del av vad bordet där mattan ska ligga är tillverkat av. Musmattor av tyg har fördelen att de lätt kan rullas ihop och tas med i en liten handväska, något som är svårt med någon av de andra lösningarna. En musmatta av plast kan däremot torkas av betydligt enklare än en tygvariant, och håller dessutom bättre. Det gäller att tänka på allt från rengöring till design och bekvämlighet när du ska avgöra vilket material just du vill ha. Läs gärna på vilka fördelar och nackdelar som finns med de olika produkttyperna, så att du kan fatta ett väl genomtänkt beslut. Musmattan må inte vara det allra mest avgörande för en gamer, men det betyder inte att den inte fyller en funktion.

Frågor och svar kring Gaming musmattor

✅ Spelar valet av musmatta stor roll för den som spelar mycket?

Ja, valet av gaming-musmatta spelar större roll än vad många först tror. Det spelar dessutom roll av flera olika anledningar. Dels kan en ergonomiskt utformad musmatta vara bra, för att inte säga nödvändig, för den som har problem med handlederna. Handleden utsätts trots allt för långvarig och hård belastning för den som spelar mycket. Dessutom kan olika typer av musmattor vara olika lätta att rengöra och olika hållbara. Båda dessa faktorer brukar vara viktiga. Storleken på musmattan har också betydelse. Den som ägnar sig åt gaming behöver ofta en betydligt större musmatta än den som enbart ägnar sig åt kontorsjobb.

✅ Vad bör man tänka på när man ska välja gaming-musmatta?

Det finns många faktorer som spelar in. Man bör titta på vad man behöver storleksmässigt. Det här beror till stor del på vilken typ av spel man spelar. Spelar man actionspel kan en stor musmatta vara något av en nödvändighet, för att det snabbt ska gå att göra rejäla svängar. Något man också bör fundera över är om man behöver ett handledsstöd eller om man föredrar en helt slät variant. Ta också en titt på materialet. Det kan vara en fördel om musmattan är försedd med någon typ av material på undersidan som gör att den inte glider. Att välja en variant med vattentät yta kan också vara klokt, då många gamers gärna både äter och dricker framför datorn under spelets gång. Det kan också vara intressant att överväga att köpa en musmatta som har inbyggd laddningsfunktion. Det innebär att den trådlösa musen laddas automatiskt när den står på musmattan. Det kanske inte är en nödvändig funktion, men det kan definitivt vara praktiskt.

✅ Hur mycket kostar en musmatta avsedd för gaming?

Det finns musmattor i olika prisklasser även för den som vill ha en musmatta specifikt avsedd för gaming. Faktum är att det går att komma billigt undan för den som vill ha en förhållandevis enkel musmatta. Det finns varianter som kostar strax under hundralappen. För den som har mer specifika önskemål vad gäller storlek, material eller handledsstöd kan det bli aktuellt att titta på någon av de dyrare modellerna. Dessa kan kosta mellan 200 och 500 kronor. Det finns även särskilda gamingbord som har en inbyggd musmatta. Borden är förstås dyrare än vanliga skrivbord men man slipper å andra sidan lägga pengar på en separat musmatta.

✅ Hur stora musmattor för gaming finns det?

Det finns väldigt många olika varianter. Vissa är inte större än standardmåtten, vilket brukar vara 30 x 30 cm. De allra flesta gamers finner dock dessa alltför små. Det finns därför musmattor med olika mått, där vissa är över 1 meter stora, vilket är tillräckligt för att tillfredsställa behovet även hos den mest kräsne gamern. Alla har förstås inte plats för en så stor musmatta, men produkterna finns åtminstone där för de som kan och behöver ha en sådan.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Gaming-musmattor Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom gaming:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin