Gaming tangentbord

Bäst Gaming tangentbord

Snabbmeny:
Toppval Gaming tangentbord Vanliga frågor


Är tangentbordet en viktig faktor för gamers? Ja, det kan det definitivt vara, även om det naturligtvis inte alltid är så. Inom många spel används tangentbordet regelbundet, och då är det inte att rekommendera ett vanligt tangentbord som brukar finnas på ett hemmakontor. Anledningen till att något mer avancerat rekommenderas är att gaming ställer helt andra krav på respons och prestanda än vad exempelvis dokumenthantering gör. Förutom hög prestanda är också precision A och O för att det ska gå bra att spela. En gamer som är på jakt efter ett nytt tangentbord behöver därför vara mer nitisk i sitt sökande än de flesta andra.

Vilka är de bästa tangentborden för gaming?

Du vill naturligtvis veta vilka som är de bästa tangentborden för gaming, för att på så vis kunna veta var du ska börja leta. Det är inte lätt att peka ut ett visst tangentbord som överlägset alla andra. Däremot går det att peka ut vissa tekniska lösningar som överlägsna. Det går till exempel att slå fast att mekaniska brytare är att föredra just för gamers. Detta bidrar till såväl förbättrad precision som möjlighet att reagera snabbare. Det senaste är oerhört viktigt i många av de mest populära spelen. Som exempel kan nämnas League of Legends och Counter Strike. På senare tid har vissa tillverkare även tagit fram tangentbord med hybridbrytare. Detta har man gjort för att få samma fantastiska spelegenskaper som man får med mekaniska brytare, men även lägre tangenter som man får med membranbrytare. På detta sätt kan man få ut fördelarna med båda typer av brytare, vilket många uppskattar. För många är dock de mekaniska brytarna fortfarande klara favoriter, och mycket talar för att det kommer förbli så.

Vilka är de bästa tangentborden för gaming?

Möjlighet till egen anpassning

Något som utmärker de bästa tangentborden för gaming är möjligheten till egna anpassningar och inställningar. Det kan gälla allt från styrning av tangenter till belysning. De mest flexibla tangentborden erbjuder möjlighet att spela in makron för att kunna utföra specifika kombinationer. Det finns med andra ord stora skillnader mellan ett enkelt och väldigt grundläggande tangentbord och ett mer avancerat. För den som bara använder tangenterna för att knacka ihop ett e-postmeddelande då och då är detta förmodligen ingenting som spelar någon som helst roll. För den som ägnar många timmar varje vecka åt spel är det däremot funktioner som har otroligt stor betydelse. Flexibilitet och anpassningsmöjligheter är A och O för den som vill komma långt i gamingvärlden. På många av de mest omtyckta tangentborden går det att anpassa ljus efter spel och det finns även många intressanta effekter som kan användas för att höja helhetsupplevelsen.

Toppval Gaming tangentbord 2024

Vi har valt dessa Gaming tangentbord som våra Toppval.
Dessa är späckade med funktioner och byggda med hårdvara anpassade för den seriösa datorspelaren.

Mer om brytare

Den som köper ett nytt tangentbord till datorn för att kunna skriva dokument, arbeta med Excel och liknande kontorssysslor kommer antagligen inte ägna särskilt mycket tid åt att titta på vilka olika brytare som finns. För den som ska köpa ett tangentbord för gaming är detta däremot en aspekt som faktiskt behöver tas med i beräkningen. Brytarna har nämligen stor betydelse för användarvänligheten. Vi ska därför titta på vilka brytare som är vanligast, och vad skillnaden är.

Bra tangentbord med membranbrytare

Membranbrytare

Membranbrytare är inte det alternativ som medvetna och kritiska gamers brukar välja. Däremot är det än idag det vanligaste alternativet hos tangentbord i allmänhet. Framför allt på bärbara datorer förekommer detta väldigt ofta. Du kan lätt känna igen ett tangentbord med membranbrytare eftersom tangenterna sitter lågt på ett sådant. De tar väldigt liten plats och blir också bekväma att använda eftersom fingrarna glider lätt över dem. Slaglängden blir lägre på ett sådant tangentbord jämfört med ett tangentbord med mekaniska brytare. Under varje tangent med membranbrytare sitter en gummibubbla som har en fjäderliknande funktion. Att det är membranbrytare som är det vanligaste alternativet är inte så konstigt, med tanke på att dessa är klart billigare att tillverka än de andra alternativen.

Investera i ett bra tangentbord för spel

Mekaniska brytare

När det gäller mekaniska brytare så finns det olika alternativ. Cherry är den vanligaste tillverkaren av sådana, och modeller som Cherry MX Red, Cherry MX Brown och Cherry MX Black förekommer ofta på gaming-tangentbord. Många detaljorienterade gamers känner igen dessa namn, och vet att det är mer än bara namnet som skiljer dessa mekaniska brytare åt. De har nämligen olika motstånd, ljud och det finns även andra egenskaper som skiljer dem åt. MX Brown och MX Red är de som förekommer för det allra mesta, men även andra brytare från Cherry klättrar på listan och blir allt vanligare. Gemensamt för mekaniska brytare är att de istället för en gummibubbla använder sig av riktiga fjädrar av metall. Dessa brytare är betydligt mer hållbara än membranbrytare, men också dyrare att ta fram. Hållbarheten väger dock väldigt tungt för gamers. Oftast är det några få tangenter som används hela tiden vid spel. Användningen sprids inte ut över hela tangentbordet, så som det gör när man använder tangenterna till att skriva. Här utsätts fyra-fem tangenter för högt tryck under spelets gång, och det gör att ett tangentbord med membranbrytare snabbt brukar ge upp. När man däremot tittar på brytare från Cherry brukar dessa sägas ha en livslängd på ungefär 50 miljoner tangenttryckningar. Detta låter nästan ofattbart mycket, men det innebär att de här brytarna verkligen är anpassade för gaming, och de lever upp till kraven även hos den mest nitiske gamer.

Investera i ett bra tangentbord för spel

Eftersom vi redan har konstaterat att det är billigast att tillverka tangentbord med membranbrytare, kan vi gå vidare till att titta på priset för tangentbord med mekaniska brytare. Det blir förstås lite högre, men här är det viktigt att du fattar ett väl genomtänkt beslut. Det är ingen bra idé att försöka spara pengar genom att köpa en produkt med fel typ av brytare. Risken är stor att det kommer gå sönder efter relativt kort tid, och då blir det aktuellt med ett nytt inköp inom kort. Även om ett bra gaming tangentbord kan kosta mellan 1 000 och 2 500 kronor är det smart att göra den investeringen. Det gör att du får en produkt som håller länge trots regelbunden användning, och det gör att du får en bra fingertoppskänsla vid varje spel.

Frågor och svar kring Gaming tangentbord

✅ Är det viktigt för den som tar spelandet seriöst att ha ett tangentbord särskilt avsett för gaming?

Ja, det är starkt att rekommendera. Ett gaming-tangentbord har egenskaper och funktioner som andra tangentbord helt saknar. Det rör sig om den typen av egenskaper som gör det enklare att ta spelandet till en helt ny nivå. Exakt vilka funktioner det handlar om kan variera något. Många av gaming-tangentborden har exempelvis vissa knappar som det går att ställa in själv vad de ska styra. Det går då också att sätta makron på dessa. Tangentborden kan också ha olika ljusinställningar för olika spel. Inställningarna kan då ställas in av användaren. Vanligtvis registreras också knapptryckningar betydligt snabbare än på ett vanligt tangentbord.

✅ Är ett gaming-tangentbord dyrare än andra tangentbord?

Det finns både billiga och dyra tangentbord avsedda för gaming. Det går att få tag på tangentbord av den här typen för 300 kronor, men det finns också många exemplar som kostar 2 500 kronor eller mer. Generellt är dock ofta gaming tangentbord dyrare än helt vanliga tangentbord. Det är också fullt förståeligt med tanke på att de är tillverkade för att vara mer responsiva och dessutom är försedda med fler funktioner.

✅ Varför använder man mekaniska brytare i tangentbord för gaming?

Det handlar till stor del om att dessa har betydligt bättre hållbarhet än membranbrytare. I ett vanligt tangentbord fungerar det ofta med membran, men ett tangentbord som används för spel utsätts för helt andra belastningar och där är det nödvändigt att ha mer hållbara brytare. Då har valet fallit på mekaniska brytare. Bland de mekaniska brytarna finns olika modeller. Dessa kan ha betydelse för hur snabbt tangenterna reagerar på tryck, vilket är värt att tänka på. Typen av brytare har också betydelse för hur högt ljud knapparna ger ifrån sig, vilket motstånd du får och andra faktorer.

✅ Varför bör ett gaming-tangentbord ha inbyggd belysning som kan anpassas efter spelarens önskemål?

Det finns flera skäl till detta. Ett härligt pulserande ljus från tangentborden livar upp stämningen och ger lite discokänsla när några vänner samlar för att ha LAN. Dessutom sitter många gamers uppe på natten och spelar. Då kan ett behagligt ljussken från tangentbordet göra det mer behagligt för spelarens ögon.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Gaming tangentbord Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom gaming:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin