Gaming mikrofon

Bäst Gaming mikrofon

Snabbmeny:
Toppval Gaming mikrofoner Vanliga frågor


Behöver man en mikrofon när man spelar? Ja, ibland gör man det. Naturligtvis är det individuellt. Vissa spelare använder en mikrofon varje gång de spelar, andra gör det någon gång ibland medan en tredje grupp aldrig gör det. Det innebär att detta för somliga är ett självklart inköp, medan andra kanske inte har något som helst behov av en produkt som denna. Vilken kategori du själv tillhör kan ingen annan än du veta.

Då behöver en mikrofon vid gaming

En intressant fråga är naturligtvis vid vilka tillfällen en mikrofon kan vara bra att ha när man spelar. Svaret är att det finns ett par olika sätt att använda en sådan under spelets gång. Vissa använder mikrofonen för att prata med andra spelare. Då handlar det ofta om en mikrofon som är en del av ett bra headset. Att samtala med andra under en spelomgång kan vara aktuellt i en mängd olika spel. Vissa pratar med andra medan de spelar sportspel som Fifa och NHL, men framför allt är det vanligt att man kommunicerar med andra när man spelar teambaserade spel som League of Legends. Där är det nästan ett måste att kunna kommunicera på ett snabbt och enkelt sätt.

Då behöver en mikrofon vid gaming

Spela in skärm och tal

Något som har blivit ganska vanligt är att man spelar in sin skärm medan man spelar. Detta görs ofta för att man sedan ska kunna lägga upp spelsekvenser på Youtube eller annan plattform. Då vill man troligtvis även ha en mikrofon så att man kan prata och beskriva vad man gör under tiden som man spelar. Även här går det bra att använda den typen av mikrofon som är en del av vissa headset. Det finns dock många som har börjat med den här typen av gaming och inspelning som föredrar att köpa en bordsmikrofon som är helt fristående. Även om det inte alltid är så att dessa alternativ är bättre, så går det att hitta riktigt bra mikrofoner bland de fristående bordsmikrofonerna. Dessa används dels av gamers som vill kunna kommunicera och spela in, dels av personer som exempelvis spelar in podcasts. De håller hög kvalitet och kan användas även av de som ställer höga krav på sin tekniska utrustning.

Toppval Gaming mikrofoner 2024

Vi har valt dessa Gaming mikrofoner som våra Toppval.
Mikrofoner gjorda för E-sport! En perfekt återgivning med stort ljudspektrum och minimal bakgrundsljud.

Att välja ut en bra mikrofon för gaming

Även om du har kommit fram till att du faktiskt är en av de gamers som vill ha en mikrofon, så är du långt ifrån i mål. Det har nu blivit dags att avgöra vilken produkt du ska köpa, en process som kan ta en stund eftersom det finns mycket att välja på. För att kunna göra ett smart val behöver du lite mer information om vad som gör en mikrofon bra.

Att välja ut en bra mikrofon för gaming

Är headset ett alternativ?

Den första frågan att besvara är; kan det räcka med ett headset med inbyggd mikrofon? Svaret på frågan är att det beror på hur du har tänkt använda mikrofonen. Om du enbart vill kunna kommunicera med de vänner du spelar med så är det fullt möjligt att du kommer bli nöjd med ett headset och dess mikrofon. Det kan då vara det enklaste och smidigaste alternativet, eftersom du slipper ha så många olika delar att hålla reda på. Om du däremot har tänkt spela in material för att sedan publicera kommer du troligtvis inte bli lika nöjd med mikrofonen som finns i ett headset avsett för gaming. Även om det finns bra headset som stänger ute bakgrundsljud och har fina ljudegenskaper, så når inte de här mikrofonerna upp till samma nivå som externa mikrofoner som kan ställas på ett bord eller som fästs i ett stativ. Huruvida det är tänkbart att du kan klara dig med en enkel lösning som denna eller inte beror med andra ord helt på vilken ambitionsnivå du har.

Utmärkande för en bra separat streamingmikrofon

Utmärkande för en bra separat streamingmikrofon

Om du vill producera material medan du spelar är det en streamingmikrofon du bör titta på. Det finns en hel del sådana på marknaden, och många av dem är bra. Det betyder dock inte att alla är det, vilket gör att du måste vara omsorgsfull när du gör research och väljer vilken produkt du ska köpa. När du ska försöka skilja agnarna från vetet är följande några saker du kan titta på och spana efter:

  • Enkel installation – det kanske inte låter som en så viktig punkt eftersom du förhoppningsvis bara behöver installera mikrofonen en, eller åtminstone bara ett fåtal gånger. Vi tror dock att du kommer bli ganska frustrerad och se det som ett klart minus om det tar flera timmar att ens fundera ut hur du ska göra för att få installationen att fungera, och ännu längre för att faktiskt lyckas. Försök därför att skapa en bild av vilka mikrofoner som är lätta att installera och vilka som inte är det. Recensioner brukar vara en suverän informationskälla när det kommer till den här typen av information.
  • Kompatibilitet – undersök på förhand vilka enheter mikrofonen är kompatibel med. Ju fler desto bättre. Vissa mikrofoner är enbart till för användning med PC, andra fungerar bara med MAC. Det är bra om den produkt du väljer kan användas till så många olika enheter som möjligt, eftersom det är tänkbart att du någon gång i framtiden vill köpa en ny gamingdator. Medan du ändå tittar på kompatibilitet är det även bra att undersöka vilka inspelningsprogram den fungerar tillsammans med.
  • Samplingshastighet och frekvensomfång – både samplingshastighet och frekvensomfång är något du behöver titta närmare på om du verkligen vill säkerställa att mikrofonen du köper är bra.
  • Knappar och funktioner – det kan naturligtvis vara bra att undersöka vilka knappar och funktioner en mikrofon har. Vissa har inga särskilda funktioner alls, och ibland inte ens en av- och på-knapp, medan andra är utrustade med ett flertal funktionsknappar som ger fler möjligheter. För nybörjaren som ska köpa sin första gamingmikrofon kanske inte detta är avgörande, men för den som har kommit lite längre och vill ha något mer avancerat för förstklassig ljudproduktion är det en god idé att fundera över vilka funktioner som kan bidra med prisvärd nytta. Även om mikrofoner med fler funktioner tenderar att kosta mer, kan det ibland vara värt priset.

Frågor och svar kring Gaming mikrofoner

✅ Vem behöver en mikrofon vid gaming?

Alla som spelar någon typ av spel med andra inblandade. I alla typer av spel där kommunikation krävs behövs också en bra mikrofon.

✅ Vad bör man tänka på när man ska köpa en gaming-mikrofon?

Det är viktigt att försöka hitta en mikrofon som tar bort brus och bakgrundsljud så effektivt som möjligt. Det bör också gå att koppla mikrofonen till olika enheter. Det kan därför vara bra om den kommer utan någon specifik mjukvara. Det är också en fördel om det går att ställa in ljudnivåer. En mute-knapp kan också vara mycket bra att ha. Naturligtvis bör en bra mikrofon också gå att justera så att man får den i en position som passar.

✅ Hur mycket kostar den här typen av mikrofon?

Lyckligtvis går det att hitta gaming-mikrofoner i många olika prisklasser. De enklaste produkterna i den här kategorin kostar inte mer än ett par hundralappar. För den som ställer höga krav på sin gamingutrustning blir förstås priset ett annat. Många av de mer avancerade mikrofonerna med riktigt effektiv brusreducering och många nyttiga funktioner kostar mellan 1 000 och 2 000 kronor.

✅ Hur kopplas en gaming-mikrofon till gamingdatorn?

Det sker vanligtvis med hjälp av USB. USB-uttag finns på de allra flesta datorer, såväl stationära som bärbara. Detta öppnar därför för användning på så gott som alla speldatorer. Det gör att man i allmänhet inte behöver välja mikrofon baserat på vilken typ av dator man har valt.

✅ Följer det med en ställning när man köper en mikrofon för gaming?

Det beror helt på vilken produkt man väljer. Vissa mikrofoner kommer med en ställning medan andra kommer utan eller använder andra typer av lösningar. Det finns också de som föredrar den typ av mikrofon som fästs på huvudet eller sitter fast på hörlurarna.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Gaming mikrofoner Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom gaming:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin