Gamingdator

Bäst Gamingdator

Snabbmeny:
Toppval Gamingdator Vanliga frågor


Det ställs helt andra krav på en dator som ska användas till gaming, jämfört med en dator som främst används för vanligt kontorsarbete. En gamingdator behöver ha en riktigt bra prestanda. Den behöver vara utrustad med en kraftfull processor. Det blir också viktigare att ha ett bra grafikkort eftersom grafiken är A och O när man spelar. Att nätverkskortet är bra så att inte uppkopplingen krånglar i onödan har förstås också stor betydelse.

Konsten att välja ut en bra dator för spel

För att kunna välja ut en bra gamingdator behöver du en del kunskap kring datorer. Du behöver till exempel veta vad som kan räknas som en kraftfull processor, vilka grafikkort som är bra och vilket minne som behövs. Om du inte har dessa kunskaper på förhand kan du ta reda på mer om den här typen av saker på diverse gamingforum och även på forum och i artiklar om datorer. Kunskapen är kort sagt inte svår att komma åt. Om du inte anser att du är tillräckligt kunnig för att kunna fatta ett bra beslut på egen hand, kan du också ta del av tester som utförs av gamingtidningar eller datortidningar eller sajter som handlar om dessa ämnen. Det går också att få stor insikt genom att läsa recensioner som har skrivits av andra gamers. För att minska antalet tänkbara datorer och försöka hitta de som bäst matchar gamerns behov kan du tänka på följande:

Kombinationen av processor och grafikkort är viktig

En bra gamingdator är relativt dyr. Det kan vara ett problem för många, och risken är att detta leder till att man börjar fundera över sätt att dra ned på kostnaden. Vissa försöker lösa detta problem genom att köpa en svagare processor men ett bra grafikkort, eller tvärtom, en bra processor men ett mindre bra grafikkort. Inget av detta är något bra alternativ. Ett bra grafikkort kommer göra att svagheterna hos en bristfällig processor märks ännu tydligare. På samma sätt hjälper det inte särskilt mycket att prestandan är god om grafiken är värdelös.

Konsten att välja ut en bra dator för spel

Det är med andra ord värt att investera i en dator med både en riktigt stark processor och ett toppmodernt och högkvalitativt grafikkort. Det är först då du kan få en förstklassig spelupplevelse. Om du inte har pengarna som krävs i dagsläget kan du skjuta upp köpet några månader och passa på att spara ihop pengar, alternativt se över vilka finansieringslösningar som kan tänkas finnas. De beteckningar du behöver ha koll på när du letar efter processorns kraft och grafikkortets egenskaper är CPU för processor och GPU för grafik. Värt att nämna är att det är en fördel om grafikkortet är utrustat med eget minne.

Toppval Gamingdatorer 2024

Vi har valt dessa Gamingdatorer som våra Toppval.
Välbyggda datorer för gaming. Uppdaterade och fullt fungerande för att klarar av dagens spel på höga inställningar.

Minnet kan spela roll

Att kontrollera datorns snabbminne är en riktigt god idé. Du kommer med största sannolikhet bli betydligt mer nöjd om du väljer en dator med generöst tilltaget snabbminne än om du försöker spara in pengar genom att satsa på en lite enklare variant med kraftigt begränsat ssd.

Stationära datorer vinner fortfarande kampen

Stationära datorer vinner fortfarande kampen

I många andra sammanhang har ju de bärbara datorerna tagit över och blivit allt populärare. Bland gamingdatorerna ser dock inte trenden ut på riktigt samma sätt. Visst finns det gamers som väljer att köpa en laptop, och visst finns det bra bärbara gamingdatorer, men det är fortfarande de stationära datorerna som kan erbjuda de mest kraftfulla processorerna och den bästa grafiken. Innan du väljer dator är det därför viktigt att du funderar över hur och när du kommer att spela, och vilka faktorer som väger tyngst för dig. Om du ofta reser och vill kunna ta med dig datorn kan det förstås vara så att nackdelarna i form av något svagare prestanda och grafik trots allt uppvägs av den kraftigt ökade flexibilitet som en laptop ger. Om du däremot är mest mån om att få ett så avancerat kraftpaket som möjligt, för att kunna få de absolut bästa spelförutsättningarna, bör du välja en stationär modell.

Kombinera kraft och snabbhet med en bra skärm

Kombinera kraft och snabbhet med en bra skärm

Det är viktigt att komma ihåg att du förutom en dator med kraftfull processor och ett utmärkt grafikkort även behöver en riktigt bra skärm . Idag är det lätt att köpa datorn för sig och skärmen separat om du själv vill plocka ihop ett lämpligt paket och har bra koll. Vill du däremot göra det så enkelt som möjligt för dig, finns det naturligtvis även färdiga datorpaket där både datorn och skärmen medföljer. Ibland går det även att få med ett bra gamingtangentbord och gamingmus i ett sådant paket. Det är helt upp till dig att avgöra om de skärmar som följer med i den typen av paket duger åt dig eller inte.

Bra investering för den som spelar mycket

Det är ingen hemlighet att bra gamingdatorer är dyra. Vill du ha en någorlunda bra variant får du räkna med att betala runt 10 000 kronor eller lite mer. Vill du ha något som verkligen håller hög kvalitet och som gör att du slipper frustration och oönskade hinder när du spelar är det ingen överdrift att säga att du kommer få vara beredd att betala runt 20 000 kronor. Det låter förstås som mycket pengar, och det är det också. För den som verkligen tar spelandet på allvar kan det dock vara värt att göra den investeringen, eftersom det kommer göra varje omgång lite roligare. Att slippa fördröjningar, oönskade nedkopplingar och eftersläpande grafik är oerhört mycket värt för den som vill spela den typen av spel där snabba beslut är A och O. Visst kan det verka lockande att spara pengar och satsa på en budgetvariant, men faktum är att det med stor sannolikhet kommer leda till en hel del frustration framöver. Alla som har testat att ägna sig åt e-sport på en dator som inte håller måttet, vet hur frustrerande och irriterande det kan vara. Då är det bättre att låta köpet vänta tills möjligheten att välja ett bättre alternativ finns. Även om det innebär att du får hålla till godo med den dator du redan har i några månader, kommer du att uppskatta det beslutet i efterhand.

Frågor och svar kring Gamingdatorer

✅ Vad är viktigt att tänka på vid köp av en gamingdator?

Det är väldigt viktigt att en dator avsedd för gaming har hög prestanda. Den måste vara kraftfull och den måste ha ett riktigt bra grafikkort. Processorn bör vara stark och dessutom vill de allra flesta ha en dator som ger ifrån sig så lite ljud som möjligt, eftersom det annars kan bli störande när man spelar långa stunder och försöker höra ljudet från spelet.

✅ Behöver en bra gamingdator ha stort lagringsutrymme?

Ja, det är en stor fördel om en dator har stort lagringsutrymme när den ska användas till spel. Det här är något som man bör lägga en hel del fokus på vid val av produkt. För få lagringsplatser och för litet utrymme kan bidra till att sänka spelupplevelsen rejält. Det är viktigt att tänka på att även grafikkortet bör ha ett relativt stort eget minne för att allt ska flyta på smidigt under spel. Ett rikligt tilltaget snabbminne är också mycket viktigt.

✅ Bör man välja en laptop eller en stationär dator om man är ute efter en bra gamingdator?

De flesta som spelar mycket föredrar en stationär dator. Majoriteten av alla gamers skulle nog säga att en stationär dator ger en betydligt bättre spelupplevelse, samtidigt som det också ger bättre prestanda. En klar fördel med en laptop är dock att den går att ta med vart man än beger sig. Den kan med andra ord följa med på semestern utan problem.

✅ Hur mycket kostar en bra gamingdator?

Det beror helt på vad man vill ha när det kommer till storlek, typ av chassi, RAM-minne, grafikkort, processor och andra beståndsdelar. Även om det finns gamingdatorer för mellan 8 000 och 10 000 kronor, får man räkna med att betala mellan 15 000 och 20 000 kronor om man vill ha en riktigt kraftfull modell med god prestanda. För den som inte har så höga krav och bara vill kunna spela då och då kanske det inte är nödvändigt att köpa någon av de dyrare modellerna. För den som verkligen vill satsa på sin e-sport fullt ut kan det å andra sidan vara aktuellt att lägga ännu mer pengar för att få en av de bästa datorerna. Det är inte ovanligt att riktigt kraftfulla och bra datorer kostar mellan 30 000 och 40 000 kronor, även om det kanske inte är ett pris som gemene man är beredd att betala.

✅ Är en gaminglaptop billigare än en stationär gamingdator?

Nej, det brukar de sällan vara. Visst finns det bärbara gamingdatorer för 12 000 kronor, men det är inte de bästa alternativen. För en bra bärbar dator avsedd för spel får man vara beredd att betala över 20 000 kronor.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Gamingdator Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom gaming:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin