Kontorsstol

Har du ett arbete där du sitter stilla vid ett skrivbord långa stunder under dagen? Då är det väldigt viktigt att du tänker på de ergonomiska aspekterna för att din kropp ska må så bra som möjligt. Långa stunder av stillasittande är inte optimalt för din kropp, och det är viktigt att komma ihåg detta. När du väljer skrivbord kan det till exempel vara bra att överväga att välja ett höj- och sänkbart bord. På så sätt kan du stå upp och jobba med de uppgifter som tillåter det. Nu är det dock valet av kontorsstol vi ska lägga fokus på. Även detta har nämligen stor betydelse för hur väl din kropp kommer att hålla.

Bäst Kontorsstol

Snabbmeny:
Toppval Kontorsstolar Vanliga frågor


Beräknad användningstid spelar roll

Det första du behöver tänka på är att den beräknade användningstiden har betydelse. Om du bara sitter ett par timmar per dag kan du troligtvis klara dig bra med en vanlig klassisk kontorsstol. Extra komfort och ergonomiska aspekter blir inte lika viktiga när det handlar om kortvarig användning. Om du däremot sitter mellan 4 och 8 timmar per dag, eller kanske har den typ av arbete där du jobbar längre pass än så, men vid färre tillfällen varje vecka, behöver du däremot en ergonomiskt utformad stol som ger det stöd och den komfort till din kropp som den kan tänkas behöva. Utvärdera därför hur mycket tid du räknar med att spendera i stolen, både på daglig basis och veckobasis. Då vet du om du tillhör den kategori som bör köpa en mer påkostad ergonomiskt anpassad kontorsstol eller om det räcker med en klassisk skrivbordsstol.

Funktioner som påverkar komforten

Det finns en rad användbara funktioner på kontorsstolar som påverkar komforten i varierande grad. Att sitsen ska gå att höja och sänka ser många som en självklarhet och på dagens stolar är detta ofta möjligt. Visst finns det fortfarande några väldigt enkla stolar som har en fast sits som inte går att justera, men majoriteten av kontorsstolarna på marknaden erbjuder denna funktion. Det allra bästa är om det även går att ställa in önskat sittdjup. Det här är en funktion som inte är lika vanlig men som faktiskt kan göra stor skillnad. Det är nämligen viktigt att sitta i rätt läge mot stolsryggen, vilket du inte per automatik gör på en fast stol.

Med tanke på att olika personer har olika lårbenslängd är det ganska givet att justerbart sittdjup är en förutsättning för att alla ska kunna få en optimal position på stolen. På samma sätt är det önskvärt att det ska gå att ställa in höjden på ryggstödet. Varför, kanske du undrar nu. Svaret är enkelt. Eftersom olika människor är olika långa, behöver man varierande höjd på ryggstödet för att få det ländryggsstöd som behövs. Det här är också något som ofta glöms bort, men det har stor betydelse för komfort och för kroppens välmående.

vissa sitsar på kontorsstolar går att vinkla

Andra bra funktioner

Visste du att vissa sitsar på kontorsstolar går att vinkla? Så är fallet och detta är verkligen en funktion värd att titta närmare efter. Genom att vinkla din stolsits sätter du fart på blodcirkulationen i benen. Detta är väldigt gynnsamt om du har suttit stilla en längre stund, men inte riktigt har möjlighet att ta en bensträckare. Det är också nyttigt för lederna i höften att då och då vinkla sitsen, så det här är en funktion som bidrar med större nytta än många tror.

Gungfunktion

Att kunna sitta i kontorsstolen och gunga låter väl trevligt, inte sant? Det är en möjlighet som flera av de lite dyrare kontorsstolarna erbjuder. Många finner detta avkopplande och bekvämt. Det gör också att du kan luta dig tillbaka i stolen en stund och få en annan arbetsställning, medan du exempelvis läser igenom ett dokument eller ser över dagens schema. Det här är en funktion som är nyttig ur ergonomisk synvinkel men som också gör stolen behagligare och mer bekväm, oavsett om du använder den korta eller långa stunder.

Funktion som ser till att kroppskontakten bibehålls

Det finns även stolar där både ryggstödet och dess vinkel anpassar sig och följer med överkroppen. Det betyder att stödet och kroppskontakten bibehålls, även om du lutar dig framåt, byter position i stolen eller tvärtom, lutar dig bakåt. Detta är mycket bra och gör ofta att ryggen håller bättre och att din kropp mår bättre, även när du tillbringar långa stunder sittande framför ett skrivbord. Detta är inte en funktion som du hittar hos var och varannan skrivbordsstol. För att du ska få en kontorsstol med denna funktion behöver du vara beredd att investera i en lite dyrare variant.

Toppval Kontorsstolar 2024

Vi har valt dessa Kontorsstolar som våra Toppval.
Dessa kontorsstolar i modern design, passar perfekt in på kontoret eller arbetsplatsen och kan med lätthet kombineras med ett snyggt skrivbord.
Stolarnas höjd kan enkelt justeras.

===

===

Speciella stolar som håller igång kroppen

Utöver de vanliga klassiska kontorsstolarna som du finner på de flesta kontor, så finns det även lite ovanligare varianter, som ser till att kroppen får jobba även när du sitter stilla. Ett sådant exempel är sadelstolen. Man brukar säga att den här typen av stol bidrar till ett aktivt sittande. Den aktiverar musklerna i bålen och ryggen och får fart på blodcirkulationen. Den minskar också trycket på bäckenbotten och förbättrar hållningen. Samtidigt som du sitter och arbetar vid ditt skrivbord tränar du ländryggen och övriga ryggen, något som naturligtvis är en stor fördel. Se även vår guide om gamingstolar.

Sadelstolarna finns naturligtvis också i olika modeller och utföranden. De flesta av dem går att justera i höjd och många av dem är också roterbara. Vissa är försedda med gungfunktion, vilket brukar uppskattas även hos dessa stolar. Naturligtvis finns de också i olika material. Tänk på att välja en kontorsstol med slitstarkt material, eftersom den kommer användas en hel del. Detta gäller naturligtvis oavsett om du köper en sadelstol eller någon annan typ av kontorsstol.

Viktigt att tänka på när du ska välja och använda en kontorsstol

Viktigt att tänka på när du ska välja och använda en kontorsstol

När du ska köpa en ny kontorsstol är det väldigt viktigt att du får en stol som passar just dig. Den ska naturligtvis vara bekväm och den ska ge ett bra stöd. Vilka funktioner den bör ha är helt upp till dig att avgöra. Det går egentligen inte att säga vilka funktioner som är absolut nödvändiga, den funktion som är nödvändig för en person kan vara möjlig att avstå för en annan. Du behöver helt enkelt fundera över vad just du behöver för att få en så bekväm arbetsdag som möjligt. Däremot finns det andra faktorer som du verkligen behöver tänka på, både när du köper stolen och när du använder den.

  • Du ska kunna ha dina fötter plant på golvet när du sitter ordentligt på stolen. Om du av någon anledning väljer en stol som inte går att justera höjdmässigt är det alltså nödvändigt att den är inställd på just denna höjd i sitt fasta läge. Om du väljer en kontorsstol som går att justera höjdmässigt kan du själv ordna så att höjden blir rätt.
  • Välj en stol av ett slitstarkt material med stoppning som gör det bekvämt för dig.
  • Satsa på en stol som har roteringsfunktion, så att du slipper sträcka dig för att nå olika saker på skrivbordet. Se även till att utnyttja denna funktion, så att du inte återfaller i gamla vanor och ändå sträcker dig efter allt du behöver.
  • Välj en kontorsstol med armstöd, som är placerade på ett sätt som gör att du kan låta armarna vila, så att du slipper sitta med spända axlar.
  • När du sitter i stolen ska du luta dig tillbaka, så att kroppen får det stöd som stolen har att erbjuda.
  • Placera dig så nära skrivbordet som möjligt när du sitter på din stol. På så sätt får även underarmarna ett bra stöd medan du arbetar.

Frågor och svar kring Kontorsstolar

✅ Hur mycket måste jag betala för en bra kontorsstol?

Det beror på vilka funktioner du finner nödvändiga och vilket material du vill att stolen ska vara tillverkad av. Det går utan större problem att hitta kontorsstolar som kostar runt 800 kronor, och i vissa butiker finns det även exemplar som är billigare än så. Du får dock räkna med att en del verkligt nyttiga funktioner saknas på de billiga varianterna. Om du vill ha gungfunktion, ställbart ryggstöd och bra stöd för såväl ländrygg och armar får du räkna med att en bra stol kan kosta mellan 2 000 och 3 000 kronor. Med tanke på hur mycket tid du tillbringar sittande vid ditt skrivbord på ett år kanske det ändå är en investering du bör göra för din egen skull.

✅ Måste man köpa en kontorsstol tillsammans med ett skrivbord för att få en väl fungerande arbetsplats, eller kan en bra kontorsstol köpas separat och användas tillsammans med vilket skrivbord som helst?

På det stora hela kan du köpa en kontorsstol som du tycker verkar bra och kombinera den med nästan vilket skrivbord som helst. En fördel när det kommer till ergonomi är om du väljer en kontorsstol med flexibilitet och många justeringsmöjligheter, och kombinerar den med ett skrivbord som går att höja och sänka. Det ger dig en arbetsplats som gör det möjligt för dig att variera din position i så stor utsträckning som möjligt.

✅ Vad innebär funktionen freefloat på en kontorsstol?

Det betyder att det går att låsa rygg- eller sitsvinkel utan att de är beroende av varandra, de rör sig helt enkelt oberoende av varandra. Du kan låsa ryggvinkeln utan att det påverkar vinkeln på sitsen. Det går även att göra tvärtom.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Kontorsstolar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler: