Sängbord

Vissa möbler får mycket uppmärksamhet i ett hem. Andra glöms ofta bort. Det betyder dock inte att de saknar betydelse. De kan ha stor betydelse för hemmets helhetsintryck, trots att de ofta hamnar lite i skymundan. Till den här kategorin hör onekligen sängbord. Det är en möbel som ger stor praktisk nytta. Den kan också vara väldigt vacker.

Bäst Sängbord
Snabbmeny:
Toppval Sängbord Vägghängt Sängbord Vitt Sängbord Vanliga frågor


Att välja sängbord

Sängbordet kan ibland betraktas som en relativt liten heminredningsdetalj. Om du har bestämt dig för att det är dags att köpa nya sängbord bör du dock inte se på det som en bagatell. Se till att ägna valet lika stor omsorg som när du köper andra möbler. Precis som när du ska köpa soffbord, matbord eller någon annan typ av bord har de flesta möbelbutiker ett stort och brett sortiment. Du kan med andra ord inte gå in på en möbelbutik och förvänta dig att ha ett lätt jobb framför dig. Sängborden finns i olika storlekar, färger, material och med olika typer av förvaringsmöjligheter. För att hitta de rätta sängborden kan du inte bara ta hänsyn till vilka bord som du tycker är snyggast. Du behöver även förhålla dig till en rad andra aspekter.

Matcha med övrig inredning

Det är viktigt att du tänker på sängborden som en del av inredningen och inte som en fristående möbel. Du behöver välja sängbord som passar väl in i den övriga inredningen. De ska inte bara kunna matchas med sängen, som ju är den enskilt största möbeln i ett sovrum. De ska även gå fint ihop med tapeter, gardiner och andra detaljer i sovrummet. Detta är väldigt viktigt för att du ska kunna skapa ett sovrum som ger ett harmoniskt intryck. Det är viktigt att komma ihåg att sovrummet bör inredas på ett sätt som gör att du snabbt kan komma ned i varv där. När du befinner dig i ditt sovrum ska du enkelt kunna komma till ro, och det ska inte finnas några störande moment, eller några inredningsdetaljer som stör den harmoniska känslan. Detta behöver du ta hänsyn till när det är dags att avgöra vilken stil du vill ha på sängborden.

Matcha ditt sängbord med övrig inredning

Håll stilen

Om du till exempel har ett hem som är inrett i en sval skandinavisk stil, med ganska sparsmakad inredning, bör du försöka hålla en röd tråd även i sovrummet. Att satsa på shabby chic eller den industriella stilen helt plötsligt, kan lätt störa harmonin. Försök därför hålla dig till samma stil som du har valt när du har valt säng och tapeter i sovrummet. Visst kan du strunta i bestämda stilar och välja möbler och detaljer som du själv trivs med och tycker om.

Det finns ingen som säger att du måste välja en fördefinierad stil. Däremot bör du behålla din egen röda tråd genom hela inredningen. Om du har valt en stil som påminner om inredningen i en engelsk jaktstuga, kan det störa rejält om du helt plötsligt ställer in pastellrosa sängbord med spetskant eller ett retrobord. Om du till exempel har valt en säng i en viss färg och stil, kan du försöka hitta sängbord som matchar sängen så bra som möjligt. Då gör det inget om du sedan väljer gardiner som avviker något från stilen. Det viktiga är att de möbler som främst hamnar i fokus passar ihop.

Storlek och höjd

Något som du bör tänka på när du ska köpa sängbord är att välja bord i rätt storlek och höjd. Det kan låta enklare än vad det faktiskt är. En följdfråga blir ju naturligtvis; vilken storlek är rätt? Det finns inga specifika mått som kan sägas vara de korrekta måtten på sängbord överlag. Det gäller helt enkelt att välja ett bord som är lagom stort i förhållande till rummet och till sängen. I ett väldigt litet sovrum bör du också välja ett ganska litet sängbord. Tanken med den här typen av möbel är inte att det ska ta överhand fullständigt. Du behöver också ta hänsyn till sängen. Om sängen är ganska liten och smal, vilket är sannolikt i ett väldigt litet sovrum, ser det ofta väldigt märkligt ut om du valt ett stort sängbord.

På samma sätt kan det se väldigt konstigt ut om rummet är stort och luftigt, och sängen är stor och bred, medan sängbordet är ett av de mindre som finns att köpa. Det kan skapa ett närmast löjeväckande intryck, något du naturligtvis vill undvika. Du behöver alltså välja ett bord som ser proportionerligt ut med hänsyn till såväl sängens som rummets storlek. Detta innebär att det även blir helt andra bord som passar in i husets största sovrum, jämfört med i barnens sovrum. Intill en liten juniorsäng behöver det naturligtvis stå ett ganska litet bord, både beträffande höjd och övriga mått. Intill föräldrarnas stora kontinentalsäng behövs istället ganska stora och höga sängbord.

Rätt höjd har också betydelse

Även höjden behöver naturligtvis anpassas efter sängen. Här handlar det både om utseendemässiga och praktiska aspekter. Om du har en väldigt låg säng intill ett väldigt högt bord, ser det förstås ganska konstigt ut. Värst av allt är kanske att det blir väldigt besvärligt att nå upp till bordet när du ligger ned. Om du till exempel har en lampa på bordet som ska släckas, eller om du ska lägga ned dina läsglasögon i en låda i bordet, så blir det svårt om bordet är mycket högre än sängen. Å andra sidan blir det nästan lika besvärligt om du har en hög kontinentalsäng intill ett väldigt lågt sängbord. Då är risken att du ramlar ur sängen i dina försök att lägga ned en bok eller en tidning på bordet innan det är dags att sova. Ett proportionerligt bord är med andra ord det bästa valet, och det ska alltså vara proportionerligt i förhållande till sängen i huvudsak. Du bör därför mäta sängen innan du ger dig ut på möbeljakt.

 

Våga tänka utanför boxen

Många har svårt att hitta det perfekta sängbordet på grund av att de inte vågar sticka ut och vara annorlunda. De tittar på de sängbord som finns just i kategorin sängbord i möbelbutikerna, men hittar inget där. Då ger de antingen upp, eller köper något som inte känns 100 % rätt. Det vore synd om du också gjorde på det sättet. Det finns nämligen fler alternativ. Det gäller bara att se dem. Sängborden är i första hand en möbel som är till för att fylla en praktisk funktion. Du kanske behöver någonting att ställa en bordslampa på för att kunna läsa på kvällen. Eller så handlar det helt enkelt om att du vill ha något att lägga ifrån dig boken på när du har läst några kapitel före sovdags.

Då behöver du egentligen inte välja just ett traditionellt bord. Du kan lika gärna använda dig av något annat som fyller samma funktion. Du skulle till exempel kunna använda en fin pall eller en sittpuff som sängbord. Visst är det lite annorlunda, men det som är annorlunda och originellt kan ofta vara det allra vackraste. Det gäller helt enkelt att du hittar din stil och kommer fram till vad som fungerar för dig. Lita på din känsla för stil och smak, och skapa ett hem som du trivs i. Det är det bästa inredningstipset du kan få. Du kan naturligtvis också köpa ett sängbord och göra om det. Såga av benen så att de blir kortare, ta bort den befintliga bordsskivan och byt mot en i ett annat material, måla om i en annan färg, eller gör något som förvandlar bordet till något riktigt vackert i ditt tycke.

Många utseenden på sängbord

Många utseenden

Att det finns gott om sängbord i möbelbutikerna har vi redan tagit upp. Det blir med andra ord ingen överraskning för dig när du börjar leta. Vad som däremot kan komma som en liten överraskning är hur många olika typer av bord det finns som är avsedda att användas just intill sängen. Materialvalen är för det första många. Det finns förstås sängbord av trä och laminat. Sådana bord ser man ofta och du har säkert sett en hel del sådana. Även inom denna kategori finns dock stora variationer. Det finns gott om olika träslag som används för möbeltillverkning, och ett bord i körsbärsträ ser helt annorlunda ut än ett bord i ek. De kan också ha helt olika egenskaper. Det finns dessutom bord i metall, marmor, betong, mdf, läder och hårdplast. Valmöjligheterna är med andra ord många.

Med och utan förvaring

Det finns även stora skillnader mellan borden när det kommer till utseende, utformning och förvaringsmöjligheter. Vissa bord är väldigt enkla, och har helt enkelt bara ben och en enkel bordsskiva. Du kan mer eller mindre bara ha en bordslampa på ett sådant bord, vilket är fullt tillräckligt för många. Det finns också sängbord med en låda, så att du kan lägga ned en bok, ett par glasögon, en fjärrkontroll eller vad det nu kan tänkas vara som du behöver lägga undan innan du ska sova. Dessutom finns det möbler som är utformade som små byråer med flera lådor. De är väldigt bra om du behöver gott om förvaringsutrymme intill din säng.
 

Frågor och svar kring Sängbord

✅ Finns det vägghängda sängbord i olika material?

Ja, absolut. Du kan hitta vägghängda sängbord i olika träslag, däribland ask och ek. Det finns även vägghängda bord i andra material, exempelvis mässing.


✅ Går det att hitta sängbord som kostar under 500 kronor?

Ja, det gör det absolut. De enklaste modellerna kostar runt 300 kronor eller strax över i de flesta butiker. Det kan vara möjligt att hitta ännu billigare alternativ, i synnerhet om du letar i reatider.


✅ Jag har en kontinentalsäng och vill hitta ett sängbord i passande höjd. Vad bör jag välja?

Det finns flera olika alternativ. Du kan till exempel välja en piedestal, om du bara vill ha en enkel liten yta att placera en lampa på. Dessa finns i olika höjder, och även om de egentligen inte i första hand är avsedda att användas som sängbord, så fungerar de mycket bra som det. Ett annat alternativ är en högre byrå med flera lådor. Tack vare de många lådorna har de här möblerna en högre höjd, något som gör att de passar utmärkt som höga sängbord.
Källor:Snabbmeny:
Toppval Sängbord Vägghängt Sängbord Vitt Sängbord Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler: