Bästa Våningssängen

I en familj med flera barn men få sovrum kan våningssängen bli den lösning som gör att det går smidigt och enkelt att hitta en sovplats för alla, utan att det blir trångt. Våningssängen kan även användas i sommarstugan, där det ofta finns begränsat med utrymme. Även om den här typen av säng inte är lika vanlig som en vanlig traditionell enkelsäng, fyller den fortfarande en funktion i många hem och sommarstugor.

Bäst Våningssäng

Snabbmeny:
Toppval Våningssängar Vanliga frågor


En säng i barnens rum

När man tänker på våningssängar är det ofta just barnrum man tänker på. Åtminstone är det så för många. Och visst är våningssängen ett bra tillskott i ett barnrum. Den förenklar definitivt för alla trångbodda barnfamiljer. Två syskon som är någorlunda jämna i ålder kan naturligtvis dela rum, men att få plats med två vanliga sängar i ett rum av normalstorlek är inte alltid så lätt, i synnerhet inte om andra möbler samt leksaker också ska ha en chans att få plats. Eftersom en våningssäng inte är bredare än en vanlig enkelsäng, men däremot högre, hjälper den till att spara golvyta. Barn brukar också tycka att det är roligt att sova i våningssäng, och tycker ofta att det är mysigt och tryggt att dela rum med ett syskon, åtminstone fram till en viss ålder. Genom att köpa en sådan säng och placera den i den tilltänkta barnkammaren kan du med andra ord få bukt med platsbristen på väldigt kort tid.

Välj rätt säng för rummet

Vad tänker du på rent estetiskt när du hör ordet våningssäng? Har du någon föreställning om hur en sådan säng ska se ut? Många tänker nog på en lite halvtrist, träfärgad våningssäng utan några särskilda estetiska fördelar. För den som är intresserad av heminredning låter detta troligtvis inte speciellt lockande, men en våningssäng behöver inte alls se ut på det sättet. Det finns många andra varianter att välja på. Det finns mycket fina exemplar i vitt, grått, svart och även i andra nyanser. Möjligheten finns naturligtvis också att måla om en säng, om du skulle hitta något som du gillar stilmässigt, men som inte har den färg du vill att den ska ha.

Förutom färgen finns det förstås en del annat rent stilmässigt att fundera över. Det finns till exempel våningssängar med en eller två lådor under, något som kan vara praktiskt i många barnrum. De allra flesta barn har leksaker och andra saker i överflöd, och att hitta tillräckligt förvaringsutrymme i rummet är inte alltid det lättaste. Ännu mer komplicerat är det naturligtvis i ett rum där två barn ska få plats med alla sina saker. Då är all förvaring välkommen, och då kan ett par rejäla lådor som inte tar upp något extra utrymme vara mycket välkommet.

En säng med tre sovplatser

Våningssängar behöver inte nödvändigtvis erbjuda två sovplatser. Det finns faktiskt även varianter som erbjuder hela tre sovplatser, något som kan förenkla ytterligare för alla stora familjer. Den nedre delen är bred som en dubbelsäng, medan överdelen är en enkelsäng. En sådan våningssäng kan användas i ett sovrum där föräldrarna delar rum med det yngsta barnet, men även om tre yngre barn delar rum fungerar ofta den här lösningen bra. Det gäller helt enkelt att hitta det sätt att fördela rummen i hemmet som passar bäst i just er familj. Om det betyder att tre behöver dela rum kan de större våningssängarna hjälpa till att lösa detta smidigt. Om det däremot bara behövs två sovplatser i rummet räcker det förstås bra med en vanlig våningssäng.

Toppval Våningssängar 2024

Vi har valt dessa Våningssängar som våra Toppval.
Mysiga våningssängar i klassisk design. Dessa sängar passar perfekt in i barnkammaren.

===

===

Våningssäng i fritidshuset

Har du turen att äga ett fritidshus? Kanske en sommarstuga dit du och din familj gärna reser på sommaren för att njuta av fiske, bad, avkoppling eller vad än ni i er familj tycker är trevligt att ägna er lediga tid åt. Eller kanske en skidstuga dit ni främst åker på jullov och sportlov för att åka skidor både utför och på längden? Då är du verkligen lyckligt lottad. Många drömmer om en sådan plats, men har inte haft möjlighet att skaffa en sådan. Kanske tycker du ibland att stugan du äger är lite väl trång. Kanske har familjen utökats sedan stugan införskaffades, något som har lett till viss platsbrist. Då kan det vara bra att införskaffa en eller kanske ett par våningssängar. Med en eller två sådana i stugan åstadkommer du genast dubbelt så många sovplatser. Om stugan har tre rum, och varje rum möbleras med en våningssäng, blir det plötsligt sex sovplatser istället för tre. Det passar väldigt bra för alla barnfamiljer som kämpar med hur de ska få plats.

Att välja rätt våningssäng

Klokt även vid uthyrning

Många som äger en skidstuga hyr ut den under de veckor då de inte själva kan vara i den. Om du själv går i samma tankar gäller det att du funderar över hur du kan göra stugan attraktiv för potentiella hyresgäster. Ett sätt är naturligtvis att öka antalet tillgängliga bäddar, och då är också våningssängar ett enkelt sätt att lösa det. Nu kanske du tänker att den här typen av sängar sällan är lika bekväma som vanliga enkelsängar, men faktum är att det idag finns riktigt bekväma våningssängar. Dessutom går det att köpa till extra bäddmadrasser. Om du vill kan du satsa på tjockare madrasser, vilket brukar öka komforten.

Med hjälp av en bra, ny bäddmadrass kan du ofta förbättra komforten en hel del, och du kan dessutom förlänga sängens livslängd med flera år. Det gäller för övrigt inte bara våningssängar. Vad gäller bekvämligheten så är det oftast inte det allra viktigaste för någon som hyr en stuga för några nätter eller en vecka. Då är det ofta viktigast att det finns sängplats för alla i sällskapet, även om det innebär att man inte får möjlighet att sova i förstklassiga kontinentalsängar. Komforten är däremot desto viktigare för den som ska sova i sängen till vardags, vilket gör att du trots allt bör lägga en hel del fokus på just bekvämlighet när du väljer vilken våningssäng som ska få flytta in i stugan.

Att välja rätt våningssäng

Oavsett vilket rum du ska placera en våningssäng i så gäller det förstås att du låter valet ta tid. Köp inte den första sängen du hittar. Kom ihåg att en säng ofta används under relativt många år. Då är det viktigt att den är robust, hållbar, bekväm att ligga i och dessutom fin att titta på. För många är det även viktigt att den stilmässigt matchar övriga möbler, och hemmets övergripande stil. För att göra valprocessen lite enklare har vi sammanställt en rad saker som du bör tänka på, för att relativt snabbt kunna hitta den rätta möbeln.

  • Var ska sängen stå? Ska den användas i hemmet eller i ett fritidshus? Kvalitet är naturligtvis alltid viktigt, men allra viktigast blir det om sängen ska användas varje dag, året runt. Du ska alltid välja säng med omsorg, men om det är sängen till hemmet som ska införskaffas är det ännu viktigare att valet faller på rätt våningssäng.
  • Fundera över hur många sovplatser sängen ska erbjuda. Är det två eller tre personer som ska kunna sova i den? Det hjälper dig att filtrera bland alternativen.
  • Överväg hur du vill att sängen ska se ut. Se till att filtrera på färg. Då får du färre alternativ att välja mellan. Fundera även över hur du vill att sängen ska se ut i övrigt. Ska den vara enkel i sin design, eller mer detaljrik?
  • Ska det finnas lådor för förvaring under sängen, eller vill du ha en enkel våningssäng på ben, som det går enkelt att dammsuga under? Svaren på denna fråga bör hjälpa dig att filtrera rejält bland de tillgängliga sängarna.
  • Fundera över hur mycket du är beredd att betala. Det här skulle du även kunna börja med om du vill, eftersom det är viktigt att du håller dig till din budget. Det finns våningssängar i olika prisklasser, så oavsett om du vill hålla dig till 2 500 kronor eller om du är beredd att betala 10 000 kronor bör du kunna hitta en lämplig modell.

Frågor och svar kring Våningssängar

✅ Hur mycket kostar en våningssäng att köpa?

Det beror på vilken säng du väljer och vilken butik du väljer att köpa den i. Det finns väldigt enkla våningssängar som kostar runt 2 500 kronor. De är som sagt väldigt enkla, och kan fungera i en sommarstuga som inte används speciellt ofta, eller i ett gästrum som bara utnyttjas då och då. Om det däremot är en våningssäng som ska användas dagligen som du är på jakt efter, vill du troligen välja en något mer påkostad och robust variant. Många våningssängar kostar runt 5 000 kronor, men du kan även hitta stabila sängar som är runt tusenlappen billigare. Om du har särskilda estetiska preferenser är det tänkbart att du får betala något mer. Det är inte ovanligt att våningssängar kostar mellan 6 000 och 8 000 kronor.

✅ Är så kallade familjesängar dyrare än vanliga våningssängar?

Nej, det behöver de inte nödvändigtvis vara. Det går att hitta familjesängar, det vill säga sängar med en bredare underdel och en smalare överdel, som kostar runt 3 500 kronor. Det är betydligt mindre än vad många vanliga våningssängar kostar, även om det naturligtvis finns dyrare familjesängar också.

✅ Håller en våningssäng även för vuxna?

Ja, absolut. Det är vanligt att vuxna sover i våningssäng, inte minst på semestern.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Våningssängar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler & Inredning:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin