Utemöbler

Sommaren är relativt kort här i Sverige, men det är en årstid som miljoner svenskar längtar till under stora delar av året. För många är den dagen då utemöblerna kan plockas fram, en dag de längtar till i flera månader. Eftersom utomhussäsongen betyder så mycket för så många är det naturligtvis viktigt att du väljer utemöbler som du verkligen tycker om, och som är tillräckligt bekväma för att du ska vilja tillbringa mycket tid i dem.

Bäst Utemöbler

Snabbmeny:
Toppval Utemöbler Vanliga frågor


Att välja rätt möbler för utomhusbruk

När du ska köpa nya utemöbler behöver du först och främst komma fram till var de nya möblerna kommer att placeras. Ska de användas på en veranda under tak? Eller ska de stå ute i trädgården under bar himmel? Det har stor betydelse, eftersom det kan ställa olika krav på möblerna och dess hållbarhet. Om du har köpt utemöbler som du är nöjd med till verandan kan du därför inte kopiera konceptet rakt av och köpa en likadan möbelgrupp till trädgården.

Däremot kan du naturligtvis köpa en likadan grupp till verandan som du har i trädgården, men på verandan har du fler valmöjligheter, vilket kanske gör att valet faller på något annat. Vi ska nu gå igenom hur du bör tänka när du väljer utemöbler, både med tanke på hållbarhet och material, men även ur många andra synvinklar och med andra aspekter i åtanke.

Materialet har stor betydelse

Att materialet har stor betydelse går inte att komma ifrån. Det har stor betydelse både för hur väl det står emot regn och vind, men även för utseendet och inte minst hur mycket underhåll som krävs. Det finns ett flertal material att välja mellan när det kommer till utemöbler.

Billiga utemöbler

Konstträ

Ett relativt nytt material som används allt flitigare är konstträ. Det handlar alltså om syntetiskt trä, och fördelen med det här materialet jämfört med vanligt naturträ, är att möbler i konstträ kan stå ute året runt och klarar av att stå emot både regn och vind på ett bra sätt. Möbler tillverkade av detta material brukar ha ett inbyggt UV-skydd. Detta är onekligen en stor fördel, med tanke för att utemöbler inte bara utsätts för regn och rusk, de utsätts ju även för en hel del solljus. Möbler i konstträ kan stå ute året runt om det behövs. De är också lätta att rengöra eftersom du kan göra ren dem med hjälp av tvål och vatten. Utseendemässigt liknar konstträ vanligt trä väldigt mycket.

Konstrotting

Konstrotting är ett material som vi har kunnat se i många trädgårdar och på många verandor under de senaste åren. Materialet ser till stor del ut som rotting, men klarar av olika väderlekar betydligt bättre och möbler i det här materialet är generellt både mer hållbart och lättare att underhålla. Om du är intresserad av att köpa utemöbler i konstrotting bör du dock tänka på att det finns stora skillnader mellan olika produkter. Billig konstrotting kan lätt bli solblekt och blir dessutom spröd av att stå i solen, något som kan leda till att möblerna relativt snabbt går sönder. Om du ska välja möbler av konstrotting är det därför väldigt viktigt att du satsar på möbler av god kvalitet.

Trä

Det finns många olika träslag och de har både estetiska skillnader och olika egenskaper. Vissa träslag är mer hållbara än andra och tål därför att stå ute bättre än andra. Generellt är trämöbler väldigt vackra och robusta, men de kräver också en del underhåll. Du behöver se till att de får regelbunden rengöring och du behöver även behandla träet då och då, för att de ska behålla sina fina egenskaper och se bra ut under många år. Trämöbler passar bra att användas inne på verandan, och kan även användas ute i trädgården, om du har möjlighet att ta in dem under tak på vintern.

Plast

Ett annat vanligt förekommande material är plast. Fördelen med detta material är att det kräver väldigt lite underhåll. Du kan enkelt torka av möblerna med en fuktig trasa, och om de står ute i regn är det inget som skadar. Utseendemässigt är det dock många som upplever att plastmöbler inte ger ett lika robust och lyxigt intryck. Det är därför ett alternativ som ofta väljs till möbelgruppen på balkongen som bara används sporadiskt, men kanske inte lika ofta till verandan eller paviljongen i trädgården, där familj och vänner samlas för att avnjuta middagar och drinkar under årets varma månader.

Toppval Utemöbler 2024

Vi har valt dessa Utemöbler som våra Toppval.
Vackra utemöbler i harmoni som snyggt går ihop och skapar en helhet som är svåröverträffad. Här kan familjen och vännerna samlas under varma sommardagar för att äta, fika eller varför inte bara koppla av:

===

===

Användning och funktion

Du har förmodligen en ganska klar tanke över hur och var möblerna ska användas. Antingen håller du på att inreda er veranda och behöver nya möbler dit, eller så har du kanske förberett en del av trädgården där du vill ha en möbelgrupp för att kunna sitta ute och fika eller äta lunch när det är som varmast. Det är viktigt att du vet detta innan du börjar leta efter de rätta möblerna. Om du ska välja möbler som ska användas under bar himmel behöver du ta hänsyn till hållbarhetsaspekten. Du kan välja konstträ om du vill ha något robust och rejält. Plast fungerar också bra, liksom vissa typer av konstrotting. Du behöver även fundera över hur möblerna ska användas. Kommer ni att sitta i dem under långa stunder, eller mer en kvart – tjugo minuter per gång? Behöver de vara mycket bekväma, eller är den estetiska aspekten viktigast? Ska ryggarna på stolarna gå att fälla ned? Planerar du att använda dynor i stolarna? Allt detta är frågor som du behöver besvara för att kunna fatta rätt beslut.

Snygga utemöbler

Möbler till verandan

Om du ska köpa möbler till verandan behöver du inte ta lika mycket hänsyn till slitage till följd av hårt väder. Här står de skyddade under tak, och kanske har du till och med en inglasad veranda, vilket i så fall gör att möblerna blir ännu mer skyddade. Här spelar bekvämligheten och den estetiska aspekten väldigt stor roll. Även här behöver du fundera över vad möblerna främst kommer användas till. Kommer du mest att sitta där för att äta middag och ta ett glas vin med din make eller maka? Eller vill du helst ha en bekväm möbelgrupp där du kan slå dig ned på semestern för att spendera timmar i sträck med att läsa böcker? Om du vill kunna sitta i möblerna under långa stunder kan konstrotting eller rotting vara ett bra val.

Stolarna är ofta mycket bekväma, och med dynor blir de ännu bekvämare. Fundera även över vilken typ av utemöbler som passar in på verandan rent stilmässigt. Vill du eftersträva en lyxig känsla så kan loungemöbler vara det bästa alternativet. De för lätt tankarna till ett vackert inrett strandhus i New England. Är du ute efter en mer lantlig stil kanske rottingmöbler är de som passar allra bäst. Vill du helst bara ha något enkelt som kräver lite underhåll och som snabbt och billigt kan bytas ut? Då är plastmöbler generellt det bästa valet. Väg in de stilmässiga aspekterna när du ska köpa nya utemöbler. Många vill att verandan ska bli en förlängning av huset, vilket också innebär att ungefär samma inredningsstil används. Är det något du också eftersträvar? Då behöver du välja utemöbler som skulle kunna ställas i vardagsrummet utan att kännas malplacerade. Stilen ska helt enkelt matcha.

Att ta hand om utemöblerna

När du väl har valt utemöbler och fått hem dem, gäller det att du tänker på nästa steg. Det gäller att du ser till att få koll på hur du ska ta hand om möblerna på bästa sätt, för att de ska hålla så länge som möjligt. Exakt hur du ska ta hand om dina möbler beror på vilken typ av utemöbler du har valt. Om du till exempel har valt plastmöbler ska du se till att rengöra dem regelbundet. Du kan använda ett milt rengöringsmedel. Det går även att polera dem med bilvax om du vill få dem att hålla ännu bättre och se fräscha ut länge. Trämöbler behöver naturligtvis också rengöras regelbundet, men de behöver även behandlas någon gång per år för att de ska förbli fina och hållbara. Om de inte behandlas kommer de blekna och så småningom bli fula och enklare gå sönder.

Frågor och svar kring Utemöbler

✅ Hur ska jag få obehandlade trämöbler att hålla länge?

Du kan måla möblerna och du bör då välja en färg som är anpassad för trämöbler som ska användas för utomhusbruk. Du kan även använda oljeimpregnering om du vill att möblerna ska behålla sitt naturliga utseende. Du kan även använda lack, lasering eller vax på obehandlade trämöbler.

✅ Kan konstrottingmöbler stå ute året runt?

Konstrotting är ett tåligt material som kan hantera de flesta väderförhållanden. Det rekommenderas dock att du lägger en presenning över dem under vintern.

✅ Kan jag ha rottingmöbler ute i trädgården?

Nej, vi rekommenderar inte att rottingmöbler placeras ute i trädgården. Rotting är inte ett material som är lämpligt att stå ute. Däremot passar den här typen av möbler utmärkt i ett uterum eller på en veranda. Ute i trädgården är det i så fall bättre att använda möbler av konstrotting.

✅ Vad ska jag välja för typ av möbler om jag vill ha så billiga utemöbler som möjligt?

Då är plastmöbler generellt det bästa valet. Plastmöbler är relativt billiga, och om du inte har några speciella krav på funktion eller design kan det här vara ett bra val.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Utemöbler Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin