Bäddsoffa

Få möbler fyller en så bred funktion som en bäddsoffa. På dagen och kvällen kan den användas som vilken soffa som helst och erbjuder ett visst antal sittplatser. Förhoppningsvis bekväma sådana dessutom. På natten bäddas sedan soffan om till en eller flera sovplatser. Sofforna finns självklart i en mängd stilar, storlekar och utföranden.

Bäst Bäddosoffa

Snabbmeny:
Toppval Bäddsoffor Vanliga frågor


Att välja bäddsoffa

När du ska välja soffa har du några saker att fundera på. Det allra första du behöver reda ut är hur soffan ska användas. Det är nämligen stor skillnad på de krav du behöver ställa på en soffa som ska användas som sovplats någon enstaka gång när du har övernattande gäster, och en soffa som ska användas att sova i varje natt. Här är det alltså viktigt att du har koll, vilket du förmodligen har. Är det du eller någon i din familj som ska använda bäddsoffan som substitut för en säng, eller är det dina vänner eller släktingar som ska sova i den då och då? Redan när du besvarat den frågan har du kommit en god bit på väg mot att komma hem med rätt möbel.

En soffa för gäster

Om det är en soffa som vid behov kan göras om till sovplats för en eller flera gäster du är ute efter behöver du lägga fokus i första hand på sittegenskaperna. Eftersom det är sittplatserna i soffan som främst kommer att utnyttjas är det naturligtvis viktigt att soffan är bekväm att sitta i. Här behöver du fundera över hur många sittplatser som behövs. Även här beror det på hur möbeln ska användas. Ska den stå i vardagsrummet? Är det den soffa som kommer att användas när det är dags för tv-tittande? I så fall behövs troligtvis en ganska stor soffa. Kanske är det då lämpligt att välja en hörnsoffa som kan bäddas ut vid behov. Ska soffan stå i tonåringens rum, så att hans eller hennes vänner kan sova över vid behov, och så att tonåringarna har någonstans att sitta när de ska titta på TV eller spela tv-spel? Då räcker det kanske med en tvåsitssoffa som inte är så stor.

Att välja bäddsoffa

En soffa som ska bäddas ut dagligen

Om du behöver köpa en soffa som ska användas att sova i varje dag, behöver du lägga fokus på just komforten i utbäddat läge i första hand. Om du ska använda soffan istället för en säng, är det väldigt viktigt att du väljer en modell som ger god komfort, bra stöd till kroppen och där du kan sova gott. Det är inte det lättaste att hitta en soffa som faktiskt kan bli ett så gott som fullgott substitut för en säng, men det går. Du behöver titta noga på vad det är för typ av stoppning i bädden. Det är vanligt att skumgummi utgör basen för bäddsoffor. Det kan vara väldigt behagligt att sitta på, och det kan även fungera att sova på enstaka nätter, men när du ska sova på den varje natt är det inte ett tillräckligt stabilt material. Det finns exempelvis modeller med resårlatex, vilket är betydligt bättre för en möbel som ska tåla att sovas i natt efter natt.

Även när det gäller en soffa som ska sovas i varje natt är det naturligtvis viktigt att du även ser till att få de sittplatser du behöver. Du vill förmodligen även att soffan ska följa en viss stil. I synnerhet om soffan ska stå i ditt vardagsrum, där den kommer hamna i blickfånget och är en viktig möbel som har stor betydelse för helhetsintrycket. Det finns naturligtvis fina bäddsoffor av god kvalitet, som troligtvis passar in bra i ditt hem. Du får dock förbereda dig på att utbudet blir något mindre när du är begränsad till vissa specifika material och kvaliteter.

Olika sofftyper

Många lever i tron att en bäddsoffa måste se ut på ett visst sätt för att de ska kunna bäddas ut. De ser framför sig en ganska liten soffa, vanligtvis en tvåsitssoffa men ibland en tresitssoffa. Ofta ganska rak i sina linjer. Så behöver det dock inte alls vara. En bäddsoffa kan se ut på många olika sätt, vilket gör att det finns ett alternativ som kan passa in i de allra flesta hem, även om bäddsoffan ska ta plats i vardagsrummet. Vissa är precis som många föreställer sig, raka två- eller tresitssoffor med lite högre ben. De är enkla att fälla ut och göra om till en säng. Det finns även mer kompakta modeller, som visserligen också har två eller tre sittplatser, men som mer liknar en vanlig soffa i modellen. Dagtid går det inte att ana att dessa faktiskt kan bäddas ut. Nattetid utgör de däremot utmärkta sängplatser.

Det finns även vackra bäddsoffor med divan. Det finns egentligen ingenting utseendemässigt som skvallrar om att det är just bäddsoffor. De är precis lika klassiska och eleganta i sin stil som vanliga divansoffor. Skillnaden är kort och gott att det på kvällen kan bäddas i dem, så att du eller dina gäster har någonstans att sova. Även Howardsoffor går att få som bäddsoffor. De här sofforna är väldigt populära och eftertraktade. De finns i gott om färger och storlekar och är precis lika stilrena som när du köper soffor som inte erbjuder någon bäddmöjlighet. Även dubbeldivansoffor och hörnsoffor går att få i en modell som går att bädda ut. Detta är något som förvånar många. Eftersom sofforna är så stora är det många som tror att det inte ska vara möjligt att de även ska fungera som bäddsoffor. Oavsett vilken typ av soffa du föredrar rent utseendemässigt bör du med andra ord kunna hitta en modell som passar bra. Du bör även kunna hitta något som storleksmässigt passar de krav och behov du har.

Toppval Bäddsoffor 2024

Vi har valt dessa Bäddsoffor som våra Toppval.
Perfekta för avkopplande stunder. Dessa bäddsoffor fungerar som soffor under dagen och som sängar på natten. Deär konstruerade för att ge en god natts sömn utan att förlora designen och stilen. En multifunktionell möbel i ett gästrum eller i ett vardagsrum:

===

===

Viktiga faktorer när du ska välja bäddsoffa

När du ska välja bäddsoffa finns det vissa faktorer som är viktigare än andra. Du vill med största sannolikhet ha en möbel som håller länge även om den används regelbundet. För att veta hur starkt ett visst material är testas det enligt en viss standard. En soffa behöver ha 15 000 Md eller mer i slittålighetsvärde för att kunna räknas som någorlunda hållbar. Md är en förkortning för Martindale, och det berättar alltså för dig hur slittåligt du kan räkna med att tyget är. Även om 15 000 Md räknas som ett godkänt värde, rekommenderar vi att du letar efter en soffa med betydligt högre siffror än så. Mellan 25 000 och 40 000 Md är att föredra.

Viktiga faktorer när du ska välja bäddsoffa

Storlek har betydelse

När du ska köpa en så pass stor möbel som en soffa, spelar storleken naturligtvis roll. Du behöver mäta utrymmet där soffan ska stå. Om den ska stå i ett hörn behöver du mäta måtten från hörnet, så att du vet att den kommer få plats. Naturligtvis är det stor skillnad på hur stor soffan får vara om den ska stå i husets eller lägenhetens vardagsrum jämfört med om den ska stå i ett gästrum eller i något av barnens rum. I vardagsrummet behöver möbeln generellt vara ganska stor, eftersom den på sätt och vis blir rummets mittpunkt. Du kan naturligtvis välja att ha två tresitssoffor, två tvåsitssoffor eller en tre- och en tvåsitssoffa istället för en större soffa, men du behöver något som tar plats. Förutom att det behöver ombesörjas att det finns tillräckligt många sittplatser, behöver du också en möbel eller en möbelgrupp som passar in stilmässigt. Se därför till att mäta utrymmet, fundera en extra gång över vad som skulle passa in både storleksmässigt och formmässigt och börja därefter kika runt på vilka lämpliga alternativ som finns.

Priset spelar också roll

Att priset på bäddsoffan spelar roll kommer nog inte som någon överraskning. De allra flesta har en begränsad budget att förhålla sig till. Då gäller det att hitta den möbel man gillar mest inom de ramarna. Du har två alternativ. Antingen kan du välja att hålla dig inom de budgetramar du har för stunden, eller så kan du välja att köpa en soffa på avbetalning. Naturligtvis är det fortfarande viktigt att du inte överskrider de summor som är rimliga för dig, men det ger dig en möjlighet att köpa en lite dyrare soffa innan du hunnit spara ihop till den. Många väljer att göra på det sättet, vilket för övrigt kan vara ett praktiskt sätt att sprida ut kostnaderna så att utgifterna fördelas över flera månader.

Frågor och svar kring Bäddsoffor

✅ Hur breda bäddar har bäddsoffor?

Det beror helt på vilken soffa du väljer. Det finns bäddsoffor med en bredd på 120 cm, andra är så breda som 180 cm. Även när det kommer till bredd går det med andra ord att hitta en variant som passar de allra flestas behov.

✅ Finns det bäddsoffor i annat material än tyg?

Ja, det gör det. Bäddsoffor kan till exempel fås i skinn. Detta är ett praktiskt material om du vill kunna hålla soffan ren och lätt vill kunna torka av den. Däremot är materialet mer känsligt mot stickskador och rivskador.

✅ Vad gör man om man behöver en sängplats men inte har plats för en extra soffa?

Det finns även bäddfåtöljer som kan vara ett bra alternativ för den med platsbrist. De tar inte mer plats än en vanlig fåtölj och får därför plats även i ett barnrum eller i ett gästrum. De är väldigt praktiska för den som vill få fram en extra sovplats utan att ha plats för en soffa.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Bäddsoffor Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin