Bäddmadrass

Att inte välja bäddmadrass med omsorg kan bli ett dyrköpt misstag. Bäddmadrassens kvalitet, hårdhet och övriga egenskaper kan nämligen påverka både din kropps mående och kvaliteten på sömnen. Det här är med andra ord inte något du bör försöka komma undan billigt när du köper. Det är av största vikt att du tar dig tid och gör dig råd att köpa den bäddmadrass som är bäst lämpad för just din kropp.

Bäst Bäddmadrass

Snabbmeny:
Toppval Bäddmadrasser Vanliga frågor


Att välja rätt bäddmadrass

Nu när du vet hur viktigt det är att välja rätt bäddmadrass, är du säkert ytterst mån om att göra rätt val. Frågan är då hur du ska gå tillväga för att lyckas med detta. Det finns några knep du kan använda dig av för att enklare hitta rätt i madrassdjungeln.

Provligg olika bäddmadrasser

Det första rådet är att provligga olika madrasser. Hur mycket du än läser om olika bäddmadrasser kan du aldrig veta förrän du har provat att ligga på dem om de är något för dig eller inte. Det är viktigt att den madrass du väljer är lagom hård. Den ska inte vara för mjuk eftersom det innebär att din rygg och även övriga delar av kroppen inte får det stöd den behöver. Den ska heller inte vara för hård, då det inte heller ger någon bekvämlighet för din kropp. Det handlar om att hitta en sovmadrass som ger alldeles lagom stöd, genom att bidra med en lagom hårdhet. Din egen kroppsvikt påverkar hur hård bäddmadrassen behöver vara för att den ska kunna ge tillräckligt stöd åt din kropp.

När du provligger olika bäddmadrasser är det viktigt att du inte bara snabbt lägger dig och genast reser dig igen. Ligg kvar några minuter och se dessutom till att testa alla ställningar som du brukar använda när du sover. Det är viktigt att känna efter så att sovmadrassen är bekväm och gör dig ett bra stöd oavsett ställning. Kom också ihåg att det är viktigt att stödet som ges ska vara tillräckligt för att hålla din ryggrad rak. Först då kan du räkna med god sömn med en bra kroppshållning. Det är ju naturligtvis inte meningen att du ska vakna på morgonen och ha mer ont i ryggen än du hade när du gick och lade dig.

Att välja rätt bäddmadrass

Kom ihåg att tänka på viktskillnader

Om du har en sambo eller äkta hälft som du delar säng med, kanske ni automatiskt tänker att ni ska ha en enda stor bäddmadrass. Här kan det dock vara klokt att tänka ett varv till. Visst kan det kännas lockande att ha en gemensam bäddmadrass, så att ni slipper skarvar mitt i sängen och sovmadrasser som glider isär. Tyvärr finns det även nackdelar med att välja en gemensam madrass, och de nackdelarna kan ibland visa sig vara riktigt stora.

Som vi tidigare nämnde påverkar din vikt hur pass hård din bäddmadrass behöver vara för att du ska få det rätta stödet. Det samma gäller naturligtvis din partner. I ett förhållande är det vanligt att den ena parten väger betydligt mer än den andra. Viktskillnader i ett förhållande är snarare regel än undantag. Det är därför långt ifrån säkert att den madrass som ger dig det perfekta stödet, även ger din partner ett optimalt stöd. Tvärtom så kanske det alternativ som passar dig är alltför mjuk för din partner eller tvärtom, alltför hård. Det kan då vara bättre att köpa två enkelmadrasser trots allt, så att ni båda två kan få de allra bästa förutsättningarna för en god sömn.

Granska övriga funktioner

Något som du bör granska är hur de olika madrasserna klarar att transportera bort fukt. Som du säkert vet produceras en hel del fukt av en person medan denne sover. För att du ska kunna sova gott och för att du ska kunna vakna och känna dig utvilad och fräsch är det viktigt att du väljer en madrass som klarar att transportera bort fukten på ett effektivt sätt. Vissa klarar detta betydligt bättre än andra, så här är det klokt att göra en del efterforskningar. Du ska helt enkelt leta efter en bäddmadrass med god andningsförmåga. Naturligtvis kan du vända dig till butikens kundtjänstpersonal om du känner dig osäker och vill veta mer om de olika madrassernas egenskaper. Det är viktigt att komma ihåg att det finns bäddmadrasser av ett flertal olika material och naturligtvis kan valet av material påverka egenskaper som andningsförmåga, stöd och hårdhet.

Några av de material du kan tänkas komma i kontakt med när du letar efter den rätta bäddmadrassen är latex, kallskum och minnesskum. Många rekommenderar latex som har många positiva egenskaper. Bland annat hjälper den till att reglera temperaturen på ett sätt som många upplever som väldigt behagligt. Det här materialet anpassar sig också efter kroppen på ett sätt som gör att madrassen kan ge bra stöd åt kroppens alla tryckpunkter. Minnesskum har också fått många positiva omdömen från nöjda användare som uppskattar materialet. Värt att nämna om minnesskum, eller memory foam som du ofta kommer se att det står, är att det är en utmärkt madrass för den som brukar frysa. Den får dig nämligen att bli varm. Däremot blir det naturligtvis så att det inte är något klockrent val för den som snarare brukar bli för varm och svettas på nätterna.

Toppval Bäddmadrasser 2024

Vi har valt dessa Bäddmadrasser som våra Toppval.
Tjocka bäddmadrasser med en följsam och omslutande känsla:

1. Signature Gold bäddmadrass Deluxe 180 cm – Valfri färg
Du tillbringar en väldigt stor del av ditt liv i sängen. Med tanke på det råder det ingen tvekan om att du bör unna dig det bästa när det kommer till säng och bäddmadrass. Genom att välja den här bäddmadrassen kan du se till att du verkligen har gett dig själv de bästa förutsättningarna för en god sömn. Det här är verkligen vad som kan benämnas som lyx i vardagen. Madrassen är tillverkad av riktigt bra material och den är tjock och rejäl. Något som är väldigt fördelaktigt är att den andas ordentligt, faktiskt betydligt mer än de flesta andra madrasser. Detta är bra eftersom det gör att fukt som till exempel svett transporteras bort på ett föredömligt sätt.

Den här madrassen är 180 cm bred och passar därför i en dubbelsäng som är lika bred. Vad gäller madrassens tyg finns det många olika färger att välja på. Det gör att du kan hitta ett alternativ som passar just din säng.

Kolla priset

2. Dogger madrass 180×200 cm – Vit
När du är ute efter en bäddmadrass med hårdhetsgraden medium kan den här varianten mycket väl passa dig. Som det framkommer av namnet är den avsedd för en dubbelsäng med måtten 180 cm x 200 cm och färgen på denna är vit. Höjden på madrassen är 20 cm, vilket ger goda chanser att du ska uppleva den som komfortabel. Om du vill höja komforten i din säng kan det här mycket väl vara rätt väg att gå.

Madrassen är uppbyggd av opti-flex skumskivor och 7-zoners pocketfjäder samt bambutyg och bomull. Det är med andra ord kvalitativt material i denna, och sannolikheten är stor att du kommer att bli nöjd.

Det finns gott om tidigare användare som varit mycket nöjda med denna bäddmadrass och gett den riktigt goda omdömen. Chansen är stor att även du kommer uppleva att den gör din säng betydligt bekvämare och på så sätt ge dig bättre sömn på nätterna.

Kolla priset

3. Karlshamn Madrass 160×200 cm
Som du redan är medveten om är nattsömnen otroligt viktig. Du spenderar en mycket stor del av dygnets timmar i sängen och då ska du naturligtvis ligga bekvämt. Med den här bäddmadrassen ökar komforten rejält. Den är prisvärd samtidigt som den verkligen bidrar med bekvämlighet.

Madrassens höjd är 16 cm, vilket gör att du slipper känna hårda fjädrar i ryggen och du kommer verkligen att märka skillnad om du har vant dig vid en tunn bäddmadrass. Just denna modell passar till en dubbelsäng som är 160 cm bred, så om det är en sådan du har hemma är detta ett utmärkt val.

Materialet som denna bäddmadrass är tillverkad av är stoppning av kallskum, bonnellfjäder och utanpå detta ett jaquardtyg. Utseendemässigt sticker den inte ut, men bekvämlighetsmässigt gör den verkligen nytta. Att ha en bred bäddmadrass i stället för två smalare gör också att det slipper uppstå obehagliga mellanrum i sängen, vilket alltid är en fördel.

Kolla priset

Då är det dags att köpa ny bäddmadrass

En intressant fråga i sammanhanget är förstås när det är dags att köpa en ny bäddmadrass. Hur vet man egentligen det? Finns det något bäst före-datum på den här typen av produkter? Svaret på den sista frågan är tyvärr ja. Det här är inte en produkt som du kan använda hur länge som helst utan att dess kvalitet försämras. Bäddmadrasser behöver definitivt bytas ut. Det brukar sägas att en bäddmadrass håller i cirka 10 år innan den behöver ersättas med en ny, men det är inte något du bör ta alltför bokstavligt. Det finns bäddmadrasser som behöver bytas ut efter sju eller åtta år också.

Det beror helt på vilken madrass du har valt att köpa, vad det är för material i den, hur tung du är nu och hur tung du varit under tiden du använt den, om du vänt på madrassen regelbundet eller om du hela tiden sovit på den i samma riktning samt flera andra faktorer. Om du märker att madrassen har fått en djupare håla i mitten och du inte längre upplever att du får ett rejält stöd för svank och ländrygg är det definitivt dags att byta. Kom ihåg att det är bättre att byta ut en dålig madrass även om den bara hunnit bli fem år. Följ aldrig riktlinjen på tio års livstid slaviskt. Du får helt enkelt gå på din egen upplevelse i första hand. Vissa väljer att använda bäddmadrasserna tills de är helt nedslitna men det är ingen bra idé. Det kan resultera i att du sover dåligt på nätterna, aldrig blir ordentligt utvilad och dessutom får allt mer ont i rygg, nacke och axlar.

Sov gott med rätt madrass

Så mycket kostar bäddmadrassen

Vad kostar en bäddmadrass? Är det ett billigt eller dyrt inköp som väntar? Det avgör du till viss del själv, men vi rekommenderar varmt att du väljer att satsa på kvalitet framför ett lågt pris. Det ena behöver inte alltid utesluta det andra. Det finns billiga madrasser som även kan stoltsera med att hålla hög kvalitet, men det är inte alltid så. Du bör därför i första hand fokusera på att hitta en bäddmadrass som är högkvalitativ och bra för din kropp. Om den dessutom är billig är det naturligtvis en bonus.

Billiga bäddmadrasser

Det går att hitta bäddmadrasser för cirka 500 kronor, vilket måste betraktas som ett lågt pris. Ofta är madrasser av kallskum billiga, men det pratas ibland om att stödet de ger och egenskaperna de har inte riktigt når upp till de egenskaper som minnesskum och latex erbjuder. Latexmadrasser kostar ofta betydligt mer, det är inte ovanligt att de kostar mellan 1 500 och 2 500 kronor. För en madrass som kan hålla i upp till tio år får det ändå anses vara ett rimligt pris.

Frågor och svar kring Bäddmadrasser

✅ Går det att ta av och tvätta överdraget på alla bäddmadrasser?

Nej, det finns vissa bäddmadrasser som har ett fast överdrag som inte går att ta av och tvätta. Många bäddmadrasser har dock ett avtagbart överdrag som det går alldeles utmärkt att tvätta i maskin. Med tanke på att det är fullt möjligt att använda samma bäddmadrass i 8-10 år är det naturligtvis en klar fördel ur hygienisk synvinkel om du väljer en modell där överdraget går att tvätta. Eftersom det finns så många varianter där detta är möjligt, finns det egentligen ingen anledning att välja en modell som inte erbjuder denna möjlighet.

✅ Jag har sovit en natt på min nya bäddmadrass men sov inte bra. Bör jag byta den?

Nej, det är viktigt att komma ihåg att det kan ta flera dygn att vänja kroppen vid en ny säng och en ny madrass. Ge det därför en chans och fortsätt sova på nya madrassen i några veckor för att se om din kropp vänjer sig och det känns bättre. De flesta möbelbutiker och återförsäljare av bäddmadrasser erbjuder garanti och öppet köp, så att du kan byta produkt om din sömn inte blir som utlovat.

✅ Det sägs att en bäddmadrass ska vara lagom hård, men gör det något om den är för hård?

Ja, det kan ge ett för hårt tryck på ryggen och övriga leder, så att du istället för avkopplande sömn får ledsmärtor och blir stel. Lagom är därför bäst i det här fallet.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Bäddmadrasser Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler & Inredning:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin