Skrivbord

Ett skrivbord är en möbel som sällan står i blickfånget i ett hem, men som ändå har en viktig funktion. Om du har en hobby som kräver att du sitter vid ett skrivbord med jämna mellanrum är det förstås viktigt att du har en bra yta att arbeta på. Om du arbetar hemifrån och har ett hemmakontor är det ännu viktigare att du väljer den rätta möbeln. Skrivbordet blir då din arbetsplats och det är viktigt att du har de bästa tänkbara förutsättningarna.

Bäst Skrivbord

Snabbmeny:
Toppval Skrivbord Vanliga frågor


Att välja skrivbord

När du ska välja ett skrivbord finns det ett antal frågor som du måste ställa till dig själv. Det första du behöver komma fram till är hur ofta och hur långa stunder bordet kommer att användas. Det är nämligen stor skillnad på om du kommer att använda det som en arbetsplats under flera timmar varje dag jämfört med om det bara ska användas någon gång då och då. Du behöver även fundera över hur mycket utrymme du behöver. Använder du bara en liten laptop som ska få plats, eller har du kanske behov av att få plats med såväl en laptop som en desktop och kanske även korgar och diverse papper. Detta avgör om du kan satsa på en nätt liten möbel eller om du behöver en större variant.

Det säger sig självt att någon som arbetar dagligen, i stort sett hela dagarna vid sitt skrivbord troligtvis behöver en större möbel än någon som bara vill ha någonstans där det går bra att sitta och skriva brev eller ägna sig åt scrapbooking. Först och främst behöver du med andra ord utreda behovet. Det låter kanske avancerat men det behöver det inte vara. Du behöver bara fundera en stund över vad det är du egentligen behöver.

Hörnskrivbord för svårmöblerade platser

Om ditt hemmakontor eller det rum där skrivbordet ska stå är svårmöblerat på grund av få lediga väggar, kan du enkelt lösa det genom att köpa ett hörnskrivbord. De kräver liten yta men är ändå rymliga. Med den typen av möbel kan du utnyttja större del av rummet, vilket naturligtvis är ett stort plus. Även hörnskrivbord finns i olika storlekar, vilket gör att du kan hitta något som passar just ditt hemmakontor bra.

Att välja skrivbord

Skrivbord som går att höja och sänka

Visste du att det finns skrivbord som det går att höja och sänka? Det gör det, och de är väldigt bra ur ergonomisk synvinkel. Med ett skrivbord av den här typen slipper du bli stillasittande hela dagarna. Du kan byta ställning och ställa dig upp och jobba med jämna mellanrum under dagen. Detta är mer hälsosamt för din kropp, och något du kommer att vinna på i längden. Det gör att du kan slippa rygg- och nackvärk som lätt kan uppstå om du sitter stilla för länge framför din dator. Det gör också att du kan hålla igång blodcirkulationen på ett bättre sätt. Dessutom brukar det bli lättare att koncentrera sig när du då och då byter arbetsställning och får röra lite på dig. Även den här typen av skrivbord finns i olika storlekar. Du finner såväl stora som små alternativ, vilket innebär att alla kan hitta en arbetsplats som passar deras behov i höj- och sänkbar version.

Möjlighet att stänga ute ljud

Att kunna stänga ute ljud kan vara en oerhört viktig egenskap hos ett skrivbord. Därför vill vi nämna att det finns skrivbord till vilka man kan köpa till ljuddämpande skärmar. De stänger ute störande moment från din arbetsmiljö. Om du har hyrt in dig på ett kontorshotell där du kommer att sitta i ett öppet kontorslandskap är det här en alldeles utmärkt idé. Då kan du på ett enkelt sätt skärma av dig från allt ljud från de andra som arbetar på kontoret. Även om du har ett hemmakontor finns det tillfället då detta kan vara välkommet. Du kanske har inrett ett allrum eller en stor hall som arbetsrum i brist på vanliga rum. Kanske finns det ingen dörr som du kan stänga och då kan den här typen av skrivbord med ljuddämpande vara en hjälp. Med ett sådant blir det lättare att stänga ute ljud från familjemedlemmarna och diverse hushållsmaskiner som ibland låter lite väl högljutt i ett hem.

Toppval Skrivbord 2024

Vi har valt dessa Skrivbord som våra Toppval.
Praktiska skrivbord med stilren design. Passar perfekt in i hushållet och kan lätt kombineras med en kontorsstol.

===

===

Dags att titta på stil och design

Om det är på kontoret du ska inreda kanske inte möblernas stil och design är högsta prioritet. Det är förmodligen av större vikt att varje möbel fyller sitt syfte. Om det däremot är ditt hemmakontor du håller på att inreda spelar förmodligen möblernas utseende desto större roll. Du kanske har varit ganska noggrann med resten av hemmets inredning. Även om hemmakontoret kanske inte är den del av hemmet som du visar dina gäster när de kommer på besök, så är det kanske den del av hemmet som du tillbringar allra mest tid i när du är vaken. Därför är det naturligtvis väldigt viktigt att du trivs där inne, och är nöjd med inredningen och stilen även där. Utseendemässigt och stilmässigt finns det stora skillnader mellan olika skrivbord.

Skillnader mellan olika skrivbord.

Något för varje stil

Du kan hitta gott om enkla modeller i vitt eller grått som varken tar stor plats estetiskt eller sticker ut. De kan passa utmärkt om du inte riktigt landat i vilken stil du vill ha i hemmet ännu. Om du har bestämt dig, och du har fastnat för en lantlig inredningsstil där den använda looken står i fokus, så finns det gott om skrivbord som har ett lite slitet men vackert utseende. Ofta är dessa tillverkade i trä och de kan vara såväl små och nätta som stora och robusta. Ofta finns det gott om detaljer på dessa, och den här typen av skrivbord erbjuder ofta gott om förvaringslådor, eftersom äldre möbler ofta är väldigt praktiskt inriktade samtidigt som de är vackra.

Om du istället har fastnat för en mer minimalistisk inriktning där hemma finns det naturligtvis också gott om skrivbord som passar. Här gäller det förstås att hitta en variant som erbjuder tillräckligt med förvaringsutrymme utan att för den skull ta över eller se för detaljrikt ut. Förmodligen vill du inte att skrivbordet ska sticka ut speciellt mycket genom att ha för många detaljer eller någon färg som tar över handen. Kanske satsar du på vitt eller svart, och gärna så rena linjer som möjligt. Detaljerna vill du förmodligen ska vara så få som möjligt. Du vill helt enkelt ha ett stilrent skrivbord som erbjuder en bra arbetsyta, utan att sticka ut från helheten eller stjäla fokus.

Fynda begagnat

Om du vill spara pengar och samtidigt försöker att bidra till minskad konsumtion i samhället, kan ett begagnat skrivbord vara ett tänkbart alternativ. På annonssidor som Blocket och Tradera kan du hitta mängder av billiga och fina möbler. Vissa är nästan i nyskick, medan andra kan behöva lite renovering och omsorg för att bli användbara på nytt. Vissa tycker mycket om att fynda begagnat, medan andra hellre köper nytt. Om du tillhör den skara som gärna återvinner möbler som tidigare gjort nytta hos andra finns det en guldgruva av fina begagnade alternativ såväl online som på många loppisar i och runtom städerna. Ta dig tid att kika runt så kommer du troligtvis bli förvånad över hur stort utbudet faktiskt är. Oavsett om du är ute efter ett robust och rustikt skrivbord i trä, eller ett supermodernt höj- och sänkbart skrivbord så går det att finna även om du vill hålla dig till second hand. Du kanske inte kan välja och vraka på samma sätt som när du köper nytt, men chansen att du hittar något som passar är ändå stor.

Låt det kosta

Vad ett skrivbord kostar kan naturligtvis variera. Det är inte speciellt konstigt eftersom den här typen av möbel kan se ut på så många olika sätt och erbjuda så många olika funktioner. Vissa enkla modeller består egentligen bara av en rak liten bordssskiva och fyra ben. De kan vara tillverkade i stål, trä eller något annat material. Andra skrivbord kan höjas och sänkas för att möjliggöra såväl sittande som stående arbete. De kan vara betydligt större, och erbjuda mer yta att arbeta på. Det finns även varianter med gott om lådor och ibland även hyllor. Att sådana är dyrare än ett skrivbord med enbart en bordsskiva är ganska självklart. Vår rekommendation är att du låter skrivbordet kosta. I synnerhet om du kommer att använda möbeln flera timmar så gott som varje dag, är det viktigt att du har tillräckligt med plats så att du kan breda ut dig, tillräckligt förvaringsutrymme och de funktioner du anser att du behöver. Naturligtvis är det även viktigt att du blir nöjd med den estetiska aspekten. Låt därför detta bli ett av de inköp där du faktiskt unnar dig något riktigt bra, även om priset kanske blir något högre än du först hade tänkt dig.

Frågor och svar kring Skrivbord

✅ Hur ska man veta hur mycket förvaringsutrymme som behövs?

Det klokaste sättet att reda ut detta är att skriva ned allt du behöver få plats med i och på skrivbordet. På det sättet kan du förmodligen ganska snabbt komma fram till både hur stor arbetsytan behöver vara, och hur många och stora lådor som eventuellt behövs.

✅ Är det smart att välja ett skrivbord med hurts under?

Det kan absolut vara en bra idé om du vill ha gott om förvaring i ditt skrivbord. Det enda du behöver tänka på är att hurts tar upp en del utrymme under bordet. Det betyder i sin tur att det blir mindre plats för dina ben. Detta är särskilt viktigt att tänka på om du har långa ben som behöver få plats under bordet, men det kan vara bra för vem som helst att tänka på detta om skrivbordet i sig är ganska litet, eftersom det då riskerar att bli trångt.

✅ Varför är det bra att ha ett höj- och sänkbart skrivbord?

Att sitta stilla hela dagarna är en stor hälsorisk. Genom att växla så att du står upp några timmar varje dag, kan du minska riskerna drastiskt. Det är bra för din rygg och för dina leder som slipper bli lika stela, men det är även bra för din blodcirkulation och för musklerna. Dessutom är chansen stor att det kommer göra det lättare för dig att hålla koncentrationen på en hög nivå.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Skrivbord Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin