Serveringsvagn

Har du tänkt på en serveringsvagn som en väldigt snygg inredningsdetalj? Du kanske inte har gjort det tidigare, och det är du i så fall inte ensam om. Faktum är dock att den här sortens vagn kan bidra med väldigt mycket mer än som avställningsplats för flaskor och glas. Den kan vara mycket vacker i sig, men kan också bli en perfekt plats för vackra blomsterarrangemang, stilleben och en plats där du får plats med de saker du tycker är allra vackrast i hemmet.

Bäst Serveringsvagn

Snabbmeny:
Toppval Serveringsvagn Vanliga frågor


Att välja en drinkvagn

Du kanske aldrig på allvar har funderat på att köpa en drinkvagn tidigare. Kanske har du betraktat detta som något som bara behövs på gods och gårdar där man ordnar enorma bjudningar och fester. Kanske ser du på detta som något för de som har lite mer pengar än genomsnittet. Du kanske helt enkelt kommer att tänka på gamla tv-serier och filmer som Herrskap och Tjänstefolk när du hör talas om serveringsvagnar. Så kan man naturligtvis tänka och tycka, men när du börjar titta närmare på de här vagnarna kommer du förmodligen inse hur mycket positivt de kan bidra med.

Du kommer även inse att serveringsvagnar kan se ut på olika sätt, och att det finns en hel del olika modeller att välja mellan. Det gör att du kan hitta en vagn som passar oavsett vilken inredningsstil du har fastnat för. Det gör dock även att valet blir lite svårare. För att komma fram till vilken av alla vagnar du ska välja kan du titta på några olika saker.

Färgval

För många kan färgvalet vara en av de viktigaste aspekterna när de ska köpa nya möbler och accessoarer till hemmet. Det har förstås med att göra att de flesta har valt en huvudsaklig nyans att använda i inredningen av bostaden. Om du till exempel har en bostad som går helt i vitt, så vill du förmodligen inte ha en drinkvagn i svart. Även om det kan vara väldigt snyggt med kontraster, så finns det förmodligen en anledning till att du inte har något annat i svart.

På samma sätt vill du förmodligen inte ha något i guld eller mässing om du inrett hemmet i en enkel och avskalad minimalistisk stil utan färger som sticker ut. Då är det mer troligt att du vill satsa på en vagn i en mer dämpad och neutral nyans, som vitt, beige, grått eller brunt. Serveringsvagnar finns i olika färger, något som underlättar när du ska försöka hitta en vagn som passar in i ditt hem. Vagnarna kan också vara konstruerade på olika sätt. Vissa har en färg genomgående över både chassi och skiva, medan andra har en färg på chassit, men har en skiva av glas.

Att välja en serveringsvagn

Form och storlek

Drinkvagnens form och storlek är förstås intressanta faktorer att titta på. Det här är intressant av flera skäl. Dels behöver du förstås ta hänsyn till hur stort rummet är där vagnen ska stå, dels behöver du ta hänsyn till hur stor plats du faktiskt vill att serveringsvagnen ska ta. Om du vill att den på ett naturligt sätt verkligen ska hamna i blickfånget kan förstås en stor modell vara att föredra, förutsatt att det passar in i rummet storleksmässigt.

Vill du däremot att vagnen ska fungera som en detalj, som höjer helhetsintrycket men som inte är något man lägger märke till speciellt mycket, bör du förmodligen satsa på en mindre variant. När det gäller form finns också ett flertal alternativ. Du kan välja en hög rund vagn med liten avställningsyta. Du kan även satsa på de mer klassiska rektangulära vagnarna som är något lägre. Dessa finns med raka såväl som rundade hörn. Det kan tyckas som en oväsentlig detalj, men kan ha betydelse för vilket intryck som ges. Rundade hörn ger ett lite mjukare intryck, medan raka skarpa kanter ger ett mer stilrent men också lite hårdare intryck. Du behöver alltså fundera över vilka signaler som ska sändas ut, och vilken stil du vill skapa. Det finns även serveringsvagnar med en rund ram runt, men med rektangulära skivor. De ger gott om avställningsyta, men har ändå en mjukare form.

Material

Hur viktigt är materialvalet? Väldigt viktigt tycker vi. Vagnens material styr nämligen över vilket intryck som skapas. En serveringsvagn i mässing och glas ger ett helt annat intryck än en vagn med trähyllor. På samma sätt ger en vagn i metall och glas ett annat intryck än en vagn i mörkt stål. Det gäller helt enkelt att du funderar över vilken stil du vill att inredningen i din bostad ska ha, och även vad du vill att barvagnen ska fylla för funktion, och var i hemmet den ska stå. Det kan göra det lättare att välja.

Toppval Serveringsvagnar 2024

Vi har valt dessa serveringsvagnar som våra Toppval.
Barvagnar är en trevlig accessoar i både köket, vardagsrummet, sovrummet och restaurangen. Här finner du välarbetade serveringsvagnar som ger ett solit intryck:

===

===

Så kan du använda en drinkvagn

Hur kan då en drinkvagn användas, och är det verkligen någon mening med att ha en sådan i hemmet? Vi tycker definitivt att den tillför något, både estetiskt och ur praktisk synpunkt. Den kan naturligtvis användas till det den ursprungligen är tillverkad för, nämligen som serveringsvagn eller drinkvagn. När du får gäster kan du frakta faten, maten och tillbehören på vagnen. Du kan även ställa fram flaskor och drinkglas på vagnen, så att gästerna kan blanda sina egna drinkar, eller ta det de vill dricka.

Det är de uppenbara användningsområdena, och så länge du bara ser till dessa kanske du inte anser att du skulle ha någon nytta av en vagn. Du kanske sällan ordnar den typen av middagar eller fester där en sådan skulle behövas. Må så vara. Det betyder dock inte att du inte kan ha nytta och glädje av en serveringsvagn. Här ska vi titta på några andra tänkbara användningsområden.

Så kan du använda en drinkvagn

Lampa och blombukett

Kom ihåg att alla de saker du tar in i hemmet inte måste fylla någon direkt praktisk funktion. Du kan även välja att ha saker hemma för att du finner dem vackra. Så kan det vara med drinkvagnen också. Istället för att faktiskt använda den som serveringsvagn kan du välja att ställa en fin bordslampa och en vacker blombukett på den. På så sätt har den en anledning till att stå i rummet och alla som tittar ditåt kommer att tycka att du har gjort i ordning en fin liten hörna med såväl vagnen som blommorna och belysningen. Det är enkelt men gör stor skillnad för trivselkänslan. Det kan ofta vara de små detaljerna som gör ett hem vackert.

Fotografier och levande ljus

Har du vackra fotografier som du gärna skulle vilja visa upp, men som du inte finner någon plats för? Skaffa vackra ramar till dem och låt dem stå på serveringsvagnen tillsammans med ett par levande ljus i vackra ljusstakar. Det kommer bli en riktigt vacker detalj i vilket rum som helst. Eftersom fotografierna står upp i sina ramar är de enkla att byta ut om du så skulle önska. Detta blir en skillnad mot fotografier och tavlor som sätts upp på väggen. Dem kan det vara svårare att byta ut, eftersom du då behöver ta hänsyn till spikhål i väggen och storlek på ramen och sådana saker. På drinkvagnen kan du däremot byta foton fritt, flera gånger i veckan utan att det gör någon åverkan på något sätt. Du kan även byta ljusstakar då och då, för att hela tiden se till att du har föremål som du verkligen tycker om och trivs med.

Fruktfat och vattenkaraff

Många av oss är på tok för dåliga på att dricka tillräckligt med vatten på dagarna. Många äter även alldeles för lite frukt. Om du känner igen dig själv i detta kan serveringsvagnen komma att fylla en väldigt viktig funktion. Den kan nämligen påminna dig om detta. Genom att placera några glas och en karaff med färskt vatten i på serveringsvagnen, tillsammans bredvid ett fint fruktfat fullt av färsk frukt, får du en påminnelse varje gång du kommer in i rummet.

Sannolikheten är stor att det hjälper dig att komma upp i en hälsosammare nivå av vattenintag och fruktintag. Detta är mycket positivt för din hälsa och även för din koncentrationsförmåga. Denna service kommer för övrigt även att uppskattas av dina gäster, som kan ta för sig av vatten och frukt när de blir sugna på något att äta eller dricka.

Frågor och svar kring Serveringsvagnar

✅ Är serveringsvagnar dyra i inköp?

Det finns vagnar i olika prisklasser. De billigaste modellerna kostar inte mer än strax över 300 kronor, så de är inte alls dyra. Dessa kommer ofta i material som stål eller trä. Om du vill ha en serveringsvagn i mässing och glas, eller metall och glas, kostar dessa ofta lite mer. Priset på dessa ligger ofta mellan 1 000 och 2 000 kronor. Det finns några modeller som är billigare, men då rör det sig ofta om ganska små vagnar. Det finns också dyrare varianter, vilket kan bero på storlek, design, varumärke eller butik. Om du är ute efter en exklusiv serveringsvagn i marmor får du öppna plånboken rejält. Dessa kostar ofta upp emot 5 000 kronor. Prisskillnaderna är med andra ord stora, och det går att hitta såväl riktigt billiga som riktigt dyra alternativ.

✅ Jag behöver förvaring till badrummet. Skulle det gå att använda en drinkvagn eller ser det konstigt ut?

Det går absolut bra. Det finns faktiskt många som har valt att göra så, eftersom en drinkvagn är relativt liten, inte kräver stor plats och dessutom har hjul vilket gör att den lätt kan flyttas på. På vagnen kan du lägga handdukar, ställa schampoflaskor och hudkrämer och allt annat du kan tänkas behöva ha tillgång till i badrummet.

✅ Kan man använda en serveringsvagn istället för ett sidobord i vardagsrum utan att det ser konstigt ut?

Ja absolut. Ofta får du större yta att ställa saker på om du väljer en drinkvagn. Du kan lägga fram fina inredningsmagasin, ställa fram ett par ljuslyktor, låta några amplar med hängande växter stå där eller vad du än tycker passar. Ett sidobord är ofta väldigt litet, och fyller egentligen inte lika stor funktion. Att satsa på en serveringsvagn är därför en god idé.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Serveringsvagn Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin