Matbord

Ett matbord av något slag behövs i alla hem. I vissa hem behöver de vara stora, i andra är det viktigt att de är små. Preferenserna gällande stil och form kan vara väldigt olika. Vissa gillar runda bord, andra rektangulära. Vissa vill ha glasbord, andra vill ha matbord av mörkt trä. Det fördelaktiga är att det finns en typ för varje smak.

Bäst Matbord

Snabbmeny:
Toppval Matbord Runt Matbord Vanliga frågor


En möbel som gör stor nytta

Det finns få möbler i hemmet som gör så stor nytta som just matbordet. Den uppenbara funktionen är naturligtvis att det är vid detta bord som familjen sitter och intar sina måltider. Den funktionen finns det nog ingen som har missat, men det finns fler än så. Det är bland annat här som skolbarnen i familjen ofta sätter sig för att göra läxor. I köket passar det perfekt att göra skolarbete eftersom det ofta finns andra familjemedlemmar att be om hjälp och tips. Därför har just matbordet i många år varit den självklara platsen för läxläsning. Under lediga dagar är det här också platsen där familjen samlas för att spela ett sällskapsspel som Monopol eller Trivial Pursuit. Ska det spelas poker eller andra kortspel är det också ofta just här det sker. Bjuder du hem vännerna på fika är det också ofta vid matbordet i köket som alla slår sig ned och njuter av kaffe och goda kakor. Det råder med andra ord ingen tvekan om att detta är en möbel som används såväl till vardag som fest. Varje dag året runt, förutom om ni råkar vara bortresta, används bordet flera gånger.

Ett matbord till den första bostaden

För de allra flesta är den första egna bostaden ganska liten. Det rör sig ofta om en studentlägenhet, med ett rum och kök. I en sådan bostad gäller det att möblera smart och använda möbler som verkligen fyller en funktion. Det går naturligtvis inte att välja hur stora möbler som helst, eftersom utrymmet helt enkelt inte finns. Däremot gäller det att välja möbler som är tillräckligt stora för att de ska fylla den funktion de är köpta för att fylla. En matgrupp klarar sig ingen utan, även om det går att sitta vid vardagsrumsbordet och äta vid enstaka tillfällen. När det är dags att köpa ett matbord behöver du därför dels ta mått på utrymmet där bordet ska stå, dels fundera över vilken typ av bord du vill ha.

Om du behöver ett bord som tar så liten plats som möjligt kan du till exempel satsa på ett barbord med fyra fällbara stolar. Den här typen av bord är ofta utformade på ett sätt som gör att de tar väldigt lite plats jämfört med andra bord. De är ofta ganska smala. Vissa har enbart ett ben i mitten istället för fyra ben i hörnen. Det finns även vägghängda varianter, som hjälper dig att spara en hel del golvyta. Att stolarna kan fällas ihop och ställas undan är också något som hjälper dig att få bostaden att kännas mindre trång.

Ett matbord där familjen sitter och intar sina måltider

Rätt bord till en stor matsal

I vissa bostäder, oftast stora villor eller våningar, placeras matgruppen i en särskild matsal istället för i köket. Denna lösning ställer andra krav på matsalsmöbeln. Att ställa in ett litet bord med fyra stolar kan lätt ge ett lite fånigt intryck. Ofta finns inga, eller få, andra möbler i det här rummet, vilket gör att det är just matbordet och stolarna som hamnar i blickfånget där. Räkna därför med att du behöver ett ganska stort bord och naturligtvis stolar som matchar bordet. En tänkbar idé kan vara att satsa på ett rejält och robust rektangulärt bord, med sex stolar till. En fördel är om det går att förlänga bordet vid behov.

På så sätt kan alla eventuella gäster få plats, när det ska dukas upp för en större middagsbjudning. Det finns gott om stora rektangulära matbord som kan passa bra i det här sammanhanget. Visst finns det även rejäla runda eller ovala bord, men ofta är det svårare att förlänga dessa och det får heller inte plats lika många stolar runt dem. Om du ofta har gäster hemma på fika eller middag, eller om du har en stor familj, är därför rektangulära matbord att föredra.

Bord i olika former

Att matbord finns i olika former och material har du säkert redan noterat. Detta är något du behöver fundera närmare över. Varför, kanske du undrar nu. På grund av att detta har stor betydelse när du ska hitta det rätta bordet för just ditt hem. Det matbord som är perfekt i ett hem kan nämligen bli helt malplacerat i ett annat. Valet av matsalsgrupp eller köksbord kan därför kräva en hel del eftertanke och omsorg. Vi rekommenderar starkt att du tittar runt i olika butiker och väljer det bord som du tror skulle passa allra bäst i just ditt kök eller matsal.

Ovala bord

Om du vill ha ett bord som är större än ett runt bord, men mjukare i formerna än ett rektangulärt bord, är det ovala bordet ett självklart val. Även dessa matbord finns i olika storlekar och i olika material. Det gör att du kan välja den här typen av möbel oavsett om du vill inreda minimalistiskt eller om du vill satsa på en lantlig stil. De här möblerna med denna form finns i en rad olika stilar, vilket gör att de passar in i varje hem. Om du väljer ett av de större borden får det plats ett flertal gäster, och du får definitivt plats med en vacker blombukett mitt på bordet.

Rektangulära bord

Rektangulära matbord är kanske de allra vanligaste och de finns i olika storlekar, stilar och material. Det här är det smartaste valet om du vill kunna göra bordet riktigt stort och göra plats för riktigt många personer. Till många av dessa matbord går det nämligen att köpa till förlängningsskivor, som gör bordet längre och större. De minsta rektangulära borden gör sig bra med bara fyra stolar, medan större bord kräver sex stolar. Med förlängningsskivor går det ofta att få plats för tio stolar, och runt vissa bord till och med ännu fler. När du ska bjuda in till julmiddag eller midsommarfirande är ett stort rektangulärt bord med andra ord det perfekta alternativet. Om du har en stor familj men ändå vill kunna bjuda hem vänner på mat är det här också ett klokt val av möbel.

Toppval Matbord 2024

Vi har valt dessa Matbord som våra Toppval.
Snygga matbord med en stilren design. Borden passar perfekt in i hushållet och är lätt att kombinera tillsammans med ett par matstolar för att skapa en komplett matgrupp.

===

===

Runt Matbord

Runda köksbord har länge funnits i svenska hem. Ofta rör det sig om träbord, men det finns naturligtvis även andra varianter. Borden finns i olika träslag, och även i andra material, och de finns därmed också i olika färger och nyanser. Om du väljer att köpa ett bord i naturträ kan du dessutom måla det i den färg du vill ha det, om du inte gillar den naturliga färgen. Detta ger stora valmöjligheter för alla som gillar att experimentera i inredningen med lite olika färgkombinationer och mönster. Detta ger dig till exempel tillfälle att skaffa ett runt bord i turkos eller mintgrön färg, men det gäller då att du skaffar matchande trästolar som du också kan måla i någon lite ovanlig färg.

Vad sägs till exempel om att ha ett mintgrönt bord och pastellrosa stolar? Det skänker en mjuk och välkomnande känsla till köket. Även om det är något du kanske inte vill eller vågar satsa på hemma i din bostad, så kan det vara riktigt fint i en sommarstuga med en annan stil. Det finns även fina runda bord i vitt, grått, svart eller beige, som är lätta att matcha med andra möbler och tapeter. Bord som har denna form finns också med fyra ben likväl som med ett pelarben i mitten. Här ges du utrymme att välja något som passar dig stilmässigt likväl som utrymmesmässigt. Den här typen av bord finns i såväl små som stora storlekar. Runt vissa bord passar det ypperligt med fyra stolar, medan andra är så stora att det passar bättre med sex stolar. Vad du väljer beror förmodligen både på hur stor familj du har och hur stort köket eller matsalen är.

Förslag på snygga, runda matbord:

===

===

Välj prisklass

Matbord och stolar finns i olika prisklasser. Det bästa är om du på förhand kan bestämma dig för vad du är beredd att betala. Då kan sökandet gå snabbare, eftersom du genast kan utesluta vissa alternativ. Sätt därför en gräns, antingen för matbordet för sig och stolarna för sig, eller för matgruppen som helhet. Därefter kan du börja ditt sökande. De billigaste matgrupperna kostar faktiskt inte mer än cirka 1 500 kronor, men då handlar det naturligtvis om väldigt små och enkla grupper. Lite större matbord med fyra eller sex stolar hittar du från cirka 5 000 kronor. Om du vill ha ett mer robust bord med bekvämare och rejälare stolar kostar det ofta mer. Att ett matbord med tillhörande stolar kostar mellan 10 000 och 20 000 kronor är inte ovanligt, och det finns även ännu dyrare alternativ.

Mysiga matbord

Frågor och svar kring Matbord

✅ Vilket material är bäst att välja på ett matbord?

Det beror helt på inredningsstil, smak och på vem eller vilka som ska använda bordet. Laminat är ett väldigt praktiskt material att ha i en barnfamilj. Det står emot vätska bra och det är ingen fara om någon råkar spilla något på bordet.

✅ Vad finns det för fördelar med ovala bord?

Runt ett ovalt bord är det lättare att hålla kommunikationen igång mellan alla middagsgäster, eftersom man ser varandra bättre än vid ett rektangulärt bord. Detta gäller för övrigt även runda bord. Det känns även lite mjukare i formen än ett fyrkantigt eller avlångt bord.

✅ Är matbord av marmor hållbara?

På vissa sätt är de det, men de är väldigt känsliga om någon spiller exempelvis vin på dem. Detta är något som är värt att tänka på om du ofta har middagsbjudningar. Då bör du använda någon typ av bordstabletter vid måltid.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Matbord

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin