Soffgrupp

På frågan vilket rum vi använder mest i hemmet svarar vissa köket, andra vardagsrummet. Det är ofta dessa två rum som hamnar i topp, även om sovrummet kanske egentligen är det rum där de flesta av oss i själva verket tillbringar flest timmar. Skillnaden är att i köket och vardagsrummet tillbringar vi vaken tid, något som gör att vi är högst medvetna om inredningen och möblerna. Det gör att valet av möbler och accessoarer känns ännu viktigare i dessa rum. När det är dags att välja soffgrupp till vardagsrummet gäller det därför att göra det med omsorg.

Bäst Soffgrupp

Snabbmeny:
Toppval Soffgrupper Vanliga frågor


Att välja rätt soffgrupp

Att köpa ny soffa är för många det mest komplicerade möbelinköpet av alla. Det är så mycket som ska stämma för att det ska bli bra. Det finns många olika sätt att lösa det hela på. Det går förstås att köpa en stor hörnsoffa eller divansoffa. På det sättet får du gott om sittplatser. I många rum upplevs det dock som svårt att få en sådan stor möbel att passa in, eftersom det inte alltid passar med rummets vinklar. Då faller valet istället på en soffgrupp, som är mer anpassningsbar och flexibel. Det innebär dock inte att valet är avklarat. Långt därifrån. Du behöver komma fram till många fler saker innan du kan hämta hem dina nya soffor. Hur stora ska sofforna vara? Vilket material? Vilken färg? Vilken stil? Frågorna är många, och det här beslutet kan ta en del tid att fatta.

Antal sittplatser

Den allra första frågan som du behöver ta ställning till är hur många sittplatser som behövs. Här behöver du förstås ta med i beräkningen hur många personer ni är i hushållet, eftersom alla i familjen naturligtvis behöver få plats. Om ni ofta har gäster hemma på besök kan det vara klokt att ta med även detta i beräkningen, så att det finns några extra platser. Naturligtvis kan du inte ta höjd för att ni kanske kommer ha tio gäster hemma på besök då och då, men ett par extra platser kan det vara trevligt att ha om möjlighet finns. När du vet hur många sittplatser som behövs blir det också lättare att ta ställning till hur stora soffor ni behöver, samt om ni behöver någon extra fåtölj att komplettera med.

Att välja rätt soffgrupp

Storlek

Nästa punkt att ta ställning till är storleken, både på varje enskild soffa men även som helhet. Här spelar förstås önskat antal sittplatser också roll. Om du behöver åtta – nio sittplatser är det uppenbart att du inte kan välja de minsta sofforna på marknaden. Behöver du däremot bara fyra – fem sittplatser kan du välja tämligen fritt. Förutom antalet platser behöver du även ta hänsyn till hur stort ditt vardagsrum är. Om rummet är litet kan det bli svårt att få plats med stora soffor och fåtöljer. Även om du behöver många sittplatser bör du då försöka välja så nätta soffor som möjligt, för att inte soffgruppen ska ta upp hela den tillgängliga ytan i vardagsrummet.

Kanske kan lösningen bli att satsa på två tvåsitssoffor i kombination med två fåtöljer, där ni kan flytta undan fåtöljerna när de inte används. Eller en tresitssoffa och två fåtöljer, så att rummet blir mer öppet. Även om du vet med dig att du behöver två soffor, och ett visst antal platser, så finns det ju nättare soffor som tar upp mindre plats än andra. I ett litet rum med mycket begränsad yta kan det vara klokt att välja sådana. Se till att mäta rummet innan du ger dig ut på shoppingtur, så att du vet vilka mått du har att förhålla dig till.

Toppval Soffgrupper 2024

Vi har valt dessa Soffgrupper som våra Toppval.
Mysiga soffgrupper med en modern design. Vissa grupper passar perfekt till uteplatsen medan andra gör sig bäst inomhus. Dessa soffgrupper kan vara det lilla extra som behövs för att maxa mysfaktorn:

===

===

Stil

Nästa sak som du behöver fundera över är vilken stil du vill ha på din soffgrupp. Vissa har en väldigt bestämd inredningsstil som de inte är beredda att frångå en millimeter. Om så är fallet med dig, har du förmodligen redan en ganska klar bild av vilken typ av soffor du vill ha. Om du inte tillhör den kategorin, utan snarare försöker hitta den rätta inredningsstilen, behöver du söka inspiration och fundera över vilken stil du gillar mest. Du kan till exempel satsa på den lyxiga och eleganta stilen. Hit räknar många de populära Howardsofforna, men även soffor i exempelvis sammet, med ben av någon typ av metall, exempelvis vacker mässing. Den här typen av soffor, oavsett om det gäller en soffa eller en hel soffgrupp, utstrålar elegans och ger en lyxig känsla. De är kanske inte så praktiska att ha i ett hem där det bor en familj med små barn. Däremot kan de passa perfekt i en familj där det bara bor vuxna, eller vuxna med tonårsbarn.

Kanske är du istället ute efter en mer modern känsla i hemmet. Då kan en soffgrupp med enkla och raka linjer hjälpa dig att uppnå det intrycket. Den typen av soffor finns i olika storlekar och material, vilket gör att den moderna stilen passar in i så gott som alla familjekonstellationer och hem. Vissa eftersträvar en mer romantisk och lite lantlig touch. Då kan en tygsoffa med ett vitt tyg med blommönster passa, eller en soffa med ett milt rosa överdrag. Det finns många sätt att skapa en romantisk känsla, men ofta hjälper mjuka pastellfärger och blommiga mönster till. För den romantiska stilen är en soffgrupp bestående av tygsoffor det klassiska valet.

Material och färgval vid val av ny soffgrupp

Material

Naturligtvis har materialet betydelse när du ska välja soffor och fåtöljer. Här behöver du förstås ta hänsyn till vilken stil du vill satsa på, eftersom vissa stilar ibland ställer specifika krav på valet av material. Något annat du behöver ta hänsyn till är hur din vardagssituation ser ut. Är du ensamstående eller bor du tillsammans med en partner? Har ni barn? Har ni husdjur som kommer att befinna sig i sofforna? Sammet är till exempel ett material som utstrålar en känsla av lyx, men det är också ett material som är känsligt för fläckar. Om ni planerar att sitta i soffan och äta på helgerna är det kanske ingen bra idé att satsa på just sammet.

Tygsoffor finns både med och utan avtagbar klädsel. Om du har barn eller husdjur kan du absolut välja en soffgrupp med tygsoffor om du vill det, men satsa då gärna på soffor med avtagbar klädsel som går att tvätta. Många upplever att tygsoffor ger ett mer välkomnande och varmt intryck än skinnsoffor. Skinn är å andra sidan ett material som är otroligt tacksamt då det är enkelt att hålla efter och rengöra. Med en skinnsoffa kan du nästan alltid ha en soffa som ser ren och fräsch ut, medan det är mer omständligt att rengöra en tygsoffa. En skinnsoffa ger ofta ett mer modernt och korrekt intryck, något som är värt att tänka på med tanke på stilar som vi tidigare gått igenom.

Färgval

Något som du också behöver komma fram till är vilken färg du vill att soffgruppen ska ha. Många är förtjusta i vitt, och det är verkligen en fantastisk nyans på många sätt. Det är dock även den färg som det är absolut svårast att hålla ren och fräsch. Visst kan du välja vitt även om du har små barn eller husdjur, men då får du räkna med att tvätta överdrag ofta. En fördel med vitt är att färgen får rummet att se större ut, något som många eftersträvar.

Mörka soffor är inte lika känsliga för fläckar, men de kan å andra sidan ha en motsatt effekt när det kommer till storleken. De kan få ett rum att se mindre ut. Om du är ute efter en stil där du enkelt kan matcha föremål och byta stil med hjälp av kuddar och plädar, är en neutral nyans som vitt, beige, grått eller svart ett bra val. Om du däremot vill ha en soffgrupp som naturligt hamnar i fokus och sätter stilen i rummet, kan du satsa på ett mer vågat färgval, exempelvis rosa, turkos, grön eller röd. Det finns egentligen inget rätt eller fel, men du måste veta vad det är du vill åstadkomma med ditt val.

Pris

Att köpa en ny soffgrupp kan bli dyrt, även om du eftersträvar att hålla nere kostnaderna i största möjliga mån. Visst finns det billiga soffgrupper med en tvåsitssoffa och en tresitssoffa för 7 500 kronor, men i den prisklassen finns det väldigt få möbler att välja mellan, vilket innebär att du inte har något utrymme när det kommer till att välja den stil eller det material du har fastnat för. Om du vill ha ett stort utbud att välja mellan behöver du höja prisnivån ganska rejält.

När du kommer upp på en nivå mellan 15 000 och 25 000 kronor har du ganska många valmöjligheter. Då kan du hitta såväl Howardsoffor som enklare tvåsitssoffor och tresitssoffor i olika stilar att välja mellan. Kom dock ihåg att det inte är ovanligt att en enskild soffa med tre eller fyra sittplatser kostar över 10 000 kronor. För att plocka ihop en grupp med två soffor och en fåtölj kan det därför kosta över 30 000 kronor beroende på vilka soffor du fastnar för. Det går med andra ord inte riktigt att komma ifrån att ett inköp av nya soffor till vardagsrummet är ett av de större möbelköpen man gör till sitt hem. Se därför till att investera i riktigt bra och hållbara soffor, så att du kan ha nytta och glädje av dem i många år framöver.

Frågor och svar kring Soffgrupper

✅ Hur ska jag ta hand om min nya soffgrupp i skinn för att den ska hålla så länge som möjligt?

Först och främst bör du dammsuga den regelbundet, gärna flera gånger i veckan. Du bör även rengöra sofforna med läderrengöring ett par gånger per år. Behandling med läderkräm kan också vara bra, eftersom det ger ett skydd mot solljus som letar sig in i vardagsrummet.

✅ Vad är Martindale som nämns i samband med många tygsoffor?

Det är en enhet som avslöjar hur slitstarkt soffans tyg är. Man testar detta med hjälp av en maskin och ett riktvärde att titta på för en soffa som ska användas i hemmet är 20 000 Martindale. Det är det lägsta värdet du bör tillåta när du ska välja en tygsoffa.

✅ Vad är pilling för något?

Det är ett värde som anger hur stor risken är att tyget ska bli noppigt. Man använder en skala på 1 – 5 och ett högt värde är bra.

Källor:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin