Canvastavlor

Har du några canvastavlor på väggarna i ditt hem? Inte? Då är det kanske dags att införskaffa några. Att köpa tavlor är sällan det som står högst upp på att göra-listan när det är dags att inreda ett hem. Först kommer vanligtvis inköp av möbler om sådana inte redan finns. Därefter är det vanligt att man fokuserar på att hitta passande textilier. Gardiner ska ofta upp och många vill även ha matchande kuddar och kanske någon pläd att lägga i soffan. Dessa punkter på listan är naturligtvis viktiga, men det är viktigt att inte glömma detaljerna. Tavlor och posters kan bidra till en välkomnande känsla, och det kan också göra att ni slipper eko i rummet, något som ofta brukar upplevas som viktigt.

Bäst Canvastavlor

Snabbmeny:
Toppval Canvastavlor Vanliga frågor


Konsten att välja tavla

Att hitta en canvastavla som pryder väggen på ett bra sätt är inte svårt, men att välja rätt tavla kan ta tid. Det beror på att det finns så många att välja på. Du kan välja mellan vackra fotomotiv, svartvita bilder, blommor, havsvyer, stadsvyer och tryck från kända konstverk. Det här är dock bara en del av de möjligheter du har. Du har nämligen också möjlighet att specialbeställa en canvastavla med ett eget motiv. Du kanske har tagit ett foto som du är extra nöjd med och vill föreviga det i form av en tavla. Då kan du besöka en nätbutik som tillverkar canvastavlor med personliga motiv, ladda upp ditt foto och göra din beställning. Därefter behöver du bara vänta några dagar på att få din alldeles unika tavla levererad.

Färdiga motiv för snabb leverans

Långt ifrån alla vill skapa sin egen canvastavla. Det finns många som föredrar något av de färdiga motiv som finns att välja på i butikerna. Genom att välja bland det breda utbud som finns har du möjlighet att hitta flera tavlor som matchar varandra på ett fint sätt. Det gör att du enkelt kan skapa en vacker tavelvägg, eller hitta flera fina tavlor att placera på en valfritt placerad tavellist.

På så sätt kan du piffa till väggarna i de delar av rummet där du upplever att det ser lite kalt och tomt ut. Kanske vill du placera någon eller några canvastavlor ovanför din TV, eller kanske vill du placera en tavla eller två ovanpå en skänk eller en byrå. På så sätt behöver du inte borra några hål i väggen, men får ändå in vackra detaljer i inredningen. Vilken typ av motiv du bör välja beror helt på vilken stil du har valt att satsa på i din inredning. Det finns många svartvita vackra motiv som passar utmärkt om du vill satsa på en modern stil med neutrala färger. Om du är ute efter att få in en skir romantisk känsla kan du satsa på en canvastavla med blomstermotiv, eller ett tryck av en gammaldags målning med en vacker damm med näckrosor eller liknande.

Konsten att välja tavla

Vill du låta naturen ta plats i ditt hem? Då kanske du väljer canvastavlor med motiv av gröna växter, eller fotomotiv från skog och mark. Det råder ingen brist på alternativ, vilket betyder att du relativt enkelt bör kunna hitta något som passar. En klar fördel med att välja en tavla med ett färdigt motiv är att väntetiden blir kortare. Om du vill få dina tavlor levererade snabbt är det därför en god idé att satsa på att köpa någon eller några av de vackra alternativ som finns färdigproducerade.

Toppval Canvastavlor 2024

Vi har valt dessa Canvastavlor som våra Toppval.
Populära och vackra motiv som passar i de flesta hem.

1. Canvastavla Stockholm
Den här tavlan som föreställer en kartbild över Stockholm är en perfekt present eller julklapp. I och med att den kommer i svart och vitt passar den in oavsett vilken inredningsstil och vilka färger mottagaren dekorerat sitt hem med. Dessutom är motivet så pass neutralt att det går att ha i vilket rum som helst. Det här är också den typen av tavla som kan uppskattas av personer i alla åldrar, vilket gör att du har väldigt många alternativ när du ska välja vem som ska få den. Du kan ge den till ett vuxet barn som just flyttat hemifrån men du kan även ge den till din mamma eller pappa som är pensionär och haft ett eget hushåll i många årtionden.

Du behöver naturligtvis inte ge bort denna canvastavla. Chansen är stor att du fastnar för den själv och gärna vill sätta upp den på väggen i din egen bostad. Priset gör att du till och med kan köpa flera exemplar om du skulle vilja.

Kolla priset

2. Canvastavla Ampersand
Motivet på en tavla behöver inte vara särskilt komplext för att den ska vara tilltalande och det är denna canvastavla bevis på. Huvudmotivet är ampersand, eller et-tecken som det också kallas. Bakom sig har tecknet några vackra men diskreta palmlöv. Färgerna är mycket neutrala och ramen är av trä. Det här är helt enkelt en tavla som är perfekt i bemärkelsen att den passar in nästan vart som helst.

Om du har väggar som du upplever känns kala och lite livlösa är det här den typen av tavla du med fördel kan sätta upp. Om du så småningom skulle vilja göra om där hemma är det inga problem att hitta en ny plats att sätta upp denna på. Du kommer också kunna låta ett motiv som detta hänga i barnrummet, oavsett om du har små eller stora barn. Detta då målningen är tämligen tidlös och faller de flesta i smaken.

Kolla priset

3. Canvastavla tre fåglar
Den här tavlan är både snygg och rolig på samma gång. Motivet är enkelt. Det föreställer tre fåglar i olika storlekar som placerat sig ovanpå varandra. De har olika färger och uttryck och de är också olika stora. De tål att tittas på, samtidigt som tavlan är väldigt enkel i sitt utförande. Den tar inte fokus från annat i omgivningen. Just den kombinationen gör att du med fördel kan ge bort den här tavlan till någon som bryr sig om sitt hem och gärna vill inreda på ett stilrent och fint sätt. Det spelar ingen roll om den tänkta mottagaren är ung eller gammal. Det här motivet kan lika väl falla en tonåring i smaken som en äldre mottagare.

Tavlan är försedd med en svart ram som inte tar speciellt stor plats. Även detta kan vara en fördel i och med att inte heller denna är särskilt iögonfallande. Det här är helt enkelt en lämplig accessoar för dig som gillar att dekorera diskret.

Kolla priset

Unika motiv från det egna fotoalbumet

Är du trots allt lite sugen på att få tavlor tryckta med dina allra bästa foton som grund. Då bör du förstås börja med att titta igenom dina fotoalbum. Vilka bilder är kvalitetsmässigt bra nog för att kunna användas som grund för en tavla? Det är den första frågan du behöver ställa dig. Därefter är det dags att börja sortera bland dessa. Vilka skulle göra sig bra på väggen i just det rum som du står i begrepp att börja inreda? Vilka passar stilmässigt? Vilka passar bra tillsammans? Det senare är förstås bara viktigt om du planerar att köpa flera tavlor.

Då bör du välja fotografier som passar bra tillsammans, eftersom du kanske vill kunna ha tavlorna bredvid varandra på väggen när de är klara. Vissa väljer att göra tavlor av barnfotografier, för att kunna ha de finaste bilderna på de käraste skatterna synliga för alla hela tiden. Andra väljer att föreviga de vackraste bilderna från den efterlängtade semesterresan på tavlor. För andra är det vardagshändelser som fångats på ett fint sätt som hamnar på väggen. Det finns inget som är mer rätt än något annat. Det handlar bara om att du ska välja ut motiv som du blir nöjd med och som du tror kommer göra sig bra även i tavelform.

Att välja storlek på din canvastavla

Att välja storlek

När du ska köpa en eller flera tavlor är det inte bara motiv du behöver välja. Du behöver även komma fram till hur stora tavlorna ska vara, samt om de ska vara liggande eller stående. Det kanske kan tyckas sakna betydelse, men det är viktigare än du kanske tror. Det påverkar nämligen effekten de får i rummet. De minsta tavlorna kan passa bra på en tavelvägg, där du planerar att placera ett flertal tavlor i ett bestämt mönster. De kan även passa fint i en bokhylla eller ovanpå en mindre byrå. Däremot är de inte mycket att på egen hand fylla ut en större vägg med.

Att kombinera liggande och stående tavlor kan också vara klurigt. Därför är det viktigt att du funderar över om tavlorna ska användas intill varandra, eller helt separerade från varandra. Om du ska placera dem tillsammans bör du noga fundera på att välja samma variant på båda eller alla tavlorna. Om du bestämmer dig för att först satsa på en liggande tavla blir det definitivt enklast om även de nästkommande tavlorna är liggande. Om du däremot börjar med att placera en stående canvastavla i varukorgen kan det vara klokt att satsa på stående tavlor även fortsättningsvis.

Inred vackert med tavlor

Canvastavlor kanske inte är det första köpet som görs när rummet ska inredas, men de kan göra otroligt stor skillnad för helhetsintrycket. Tänk dock på att det handlar om mer än att bara klicka hem några tavlor och spika upp dem på första bästa vägg. När du ska inreda ett hem med möbler lägger du ofta en hel del tid och eftertanke på att välja hur de ska placeras. Detta för att skapa en bra harmoni, och för att hitta den bästa lösningen.

På samma sätt bör du fundera över hur du bäst kan placera dina canvastavlor för att skapa en så vacker lösning som möjligt. Flera tavlor placerade i en asymmetrisk rad, med en uppåtgående riktning kan till exempel skapa ett intresse från betraktaren. Att placera vackra tavlor stående utan ram, på en tavellist eller en skänk, kan vara ett annat sätt att skapa intresse för konsten. Det är viktigt att följa ditt eget tycke och din egen smak. Gör inte som alla andra gör, bara för att du tror att det är så det ska vara. Placera tavlorna på ett sätt som du finner vackert, och låt bilderna ta plats. Du har trots allt valt ut de finaste tavlor du kan hitta, och då är det självklart att du ska visa upp dem så tydligt som möjligt. Det är till exempel inte nödvändigt att sätta en ram på tavlan och sätta upp den i lämplig höjd på väggen.

Du kan lika gärna göra något kreativt. Varför inte köpa ett staffli och låta tavlan stå, ramlös, på den? Det kommer göra att blickar fästs på tavlan, och det kommer förmodligen också leda till en del frågor, som i sin tur kan sätta igång en del konversationer. Det är bara ett av alla sätt du kan välja att inreda vackert med tavlor, och det är din fantasi som sätter gränserna. Våga ta ut svängarna, testa nya sätt att visa upp dina canvastavlor, och testa gärna olika kombinationer för att få tavlorna att komma till sin rätt. Möbler är dyra och byts inte ut i första taget, men tavlor kan du byta när du känner för det. Det är ett snabbt, enkelt och billigt sätt att skapa förnyelse i rummet.

Frågor och svar kring Canvastavlor

✅ Hur mycket kostar en canvastavla?

Det finns canvastavlor i olika prisklasser. Det beror på storlek, motiv, konstnär, val av butik och flera andra faktorer. Vissa tavlor kostar inte mer än 150 kronor. Andra kostar 5 000 kronor. Det finns ännu billigare tavlor men också dyrare. Istället för att låsa dig till en viss prisgräns är det klokt att börja med att besluta dig för vilken typ av tavla du är ute efter. Därefter kan du undersöka vad de vanligaste prisintervallerna ligger på för just den typen av canvastavlor. Därefter kan du bestämma dig för hur mycket du är beredd att betala.

✅ Följer det med krokar och spikar vid köp av canvastavlor?

I vissa butiker kan sådana tillbehör följa med, men det vanligaste är att de inte följer med, utan behöver beställas som separata produkter. Om du vill kunna sätta upp din tavla på väggen direkt du får hem den, är det klokt att undersöka detta direkt vid köptillfället, och vid behov se till att även beställa det du behöver för upphängning.

✅ Hur lång är leveranstiden vid köp av en canvastavla online?

Det varierar förstås från butik till butik, men för det allra mesta ligger leveranstiden mellan 2 och 7 vardagar.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Canvastavlor Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler & Inredning:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin