TV-bänk

Börjar det bli dags att köpa en ny tv-bänk? Du kanske vill skapa ett annat intryck i hemmet och satsa på en annan inredningsstil. Eller så kanske din tv-bänk håller på att gå sönder, eller åtminstone har blivit lite väl sliten. Det kan också vara så att du har kommit fram till att du behöver en mediabänk med mer förvaringsutrymme. Oavsett vilken anledning du har till att vilka byta bänk, så gäller det att du sonderar terrängen ordentligt och verkligen funderar igenom vilken typ av tv-bänk du behöver. Kom ihåg att det är viktigt att ta med såväl estetiska som praktiska aspekter i beslutsprocessen.

Bäst TV-bänk

Snabbmeny:
Toppval TV-bänkar Vanliga frågor


TV-möbel till sovrummet

Många av de mediabänkar som det skyltas med i butikerna är främst anpassade för användning i ett vardagsrum. Det är dock inte bara där många väljer att ha en TV nu för tiden. Många vill till exempel även ha en TV i sovrummet. Där finns det dock sällan lika stort utrymme, vilket innebär att bänken behöver vara mindre än den du ska ha i vardagsrummet. Om det är en mediabänk till sovrummet du letar efter, är det troligtvis de minsta möblerna du bör leta bland. Vi ska nu ta en närmare titt på vilka möjligheter som finns.

Kromad metall och glas

Många av de små mediabänkar som du kommer hitta har ben av kromad metall och hyllplan av glas, antingen blankt glas eller färgat glas i exempelvis svart. Antalet hyllor kan variera, vissa har bara ett plan, där TV:n brukar placeras. Andra har två hyllor, vilket gör att det går att få plats med en DVD-spelare eller en spelkonsol under TV:n. Det finns även bänkar med tre eller fler hyllor, vilket ger utrymme för andra enheter eller annan förvaring. Fördelen med den här typen av möbel är att den inte kräver speciellt mycket plats. Den är enkel att få plats med även i ett relativt litet rum. Nackdelen är att den inte är fullt lika hållbar som en möbel av robust trä.

Att välja en TV-bänk som passar in i rummet.

Mindre bänkar i ek

Ek är ett populärt material när det kommer till möbler, och du kommer upptäcka att detta material används till många tv-bänkar. Det gäller även mindre bänkar som passar perfekt i sovrummet eller tonårsrummet. Det vanligaste är dock att bänkarna är tillverkade av MDF med ek-laminat. Dessa bänkar kan förstås se ut på olika sätt. Vissa har enbart en eller två hyllor, medan andra även har en eller ett par lådor. Fördelen med att ha någon låda är att du får en möjlighet att stoppa undan fjärrkontroller, dvd-filmer och annat som har en tendens att lätt bli liggande framme.

Andra alternativ

Många oroar sig över att det ska bli svårt att hitta den perfekta tv-möbeln till sovrummet, men faktum är att det finns gott om alternativ. Du kan hitta allt från stadiga möbler i massivt trä till nätta minimalistiska möbler med push-to-openfunktioner. Den gemensamma nämnaren är att möblerna är små och därmed tar liten plats. De exakta måtten kan naturligtvis variera, vilket också är positivt eftersom alla sovrum är olika. Vissa vill ha en bänk som är liten både när det kommer till djup, bredd och höjd, andra vill ha en bänk som är hög men smal. Lyckligtvis är utbudet brett, och oavsett om du är ute efter en möbel i metall, massivt trä, valnöt, ekfaner eller glas så kommer du kunna hitta en bänk som smälter in fint i ditt sovrum.

Toppval TV-bänkar 2024

Vi har valt dessa TV-bänkar som våra Toppval.
Snygga mediabänkar med en modern design. Bänkarna är rustade med ett flertal hyllor och lådor för smart förvaring av elektronik, fjärrkontroller m.m.
Dessa TV-bänkar passar perfekt in i hushållet och är lätta att kombinera med en soffgrupp för att få ett snyggt och komplett sett i vardagsrummet:

===

===

Snygga alternativ till vardagsrummet

Till vardagsrummet kan du välja och vraka bland hundratals, kanske till och med tusentals varianter. Oavsett vilken inredningsstil du har valt till ditt hem och vilket material du är mest förtjust i, så finns det tv-bänkar som du kommer att gilla. Vissa är låga men breda, andra är höga och korta. Det finns de som är väldigt djupa, och de som är raka motsatsen. Utbudet är enormt, vilket gynnar dig som köpare.

Mediabänkar för vardagsrummet

Minimalistiska lösningar för ett sparsmakat vardagsrum

Det finns gott om minimalistiska lösningar om du vill ha en mediabänk som inte sticker ut och som inte är full av detaljer. Många tycker om de bänkar som använder push to open-funktion istället för handtag av olika slag. Det ger en mer enhetlig och jämn linje i rummet, och det gör att bänken blir stilren och vacker utan att stjäla fokus från helheten. Den här typen av mediabänkar finns naturligtvis i olika storlekar och olika färger. Att välja en vit tv-bänk med push to open är vanligt, eftersom den kan kombineras med vad som helst. Det finns dock även många andra alternativ. Det går naturligtvis även att hitta en tv-bänk utan lådor och skåp, med bara en enda avsats för din TV. Många upplever dock att det är praktiskt att ha lådor, eftersom det gör det lättare att förvara alla fjärrkontroller, filmer, tv-spel och annat som ofta finns i närheten av en TV.

Robusta möbler i vintagestil

Har du valt att inreda ditt hem med en viss prägel av vintage? Då kommer du bli glad över att upptäcka hur många fina vintagemöbler det finns. Många som uppskattar vintagemöbler strävar efter att visa upp ett lite mer gammaldags hem och där vill man oftast inte att elektroniken ska ta för stor plats. Att det blir tv-möbeln snarare än TV:n som hamnar i fokus blir därför viktigt. Många av de fina vintagebänkarna som du hittar i möbelbutikerna är robusta och rejäla.

De tar plats och är vackra, vilket gör att blickarna automatiskt fästs vid dem. De ser helt enkelt till att inte hemelektroniken stjäl uppmärksamheten i hemmet. En typ av konstruktion är att man har tillverkat tv-bänken av en stomme av järn med hyllor som är tillverkade av drivved. Det ger ett väldigt rustikt intryck. Skulle du inte fastna för detta så finns det flera andra alternativ. Att man använder massivt trä för hylldelen, kombinerat med underreden i exempelvis svart kontrastfärg är ett annat vanligt tillvägagångssätt vid tillverkningen av vintagebänkar.

Många olika material

Att välja tv-bänk till vardagsrummet kan ta tid. Vad beror då det på? Jo, att det finns ett så enormt stort utbud. Du kommer hitta mängder av tv-möbler och de kommer att vara tillverkade i olika material. Du kommer bland annat upptäcka att många av de exemplar du hittar är tillverkade åtminstone delvis i ek. Ek är ett mycket populärt val, både på grund av sina estetiska egenskaper och på grund av sin hållbarhet. Du kommer naturligtvis även hitta en hel del mediabänkar i glas, vanligtvis med ben av metall.

MDF och metall är en annan vanlig kombination. Du kommer även hitta möbler i massivt trä, vilka brukar ge ett robust intryck och även vara väldigt hållbara. De är dock ofta tyngre än möbler tillverkade i exempelvis MDF. Med tanke på vilket brett utbud som finns bör du inte stöta på några större problem när du ska försöka hitta en mediabänk som passar in i ditt hem. Det finns, som det så klichéartat brukar heta, något för alla.

Att hitta en mediabänk i rätt prisklass

Att välja en tv-bänk som både passar in stilmässigt och estetiskt i hemmet, och som erbjuder den förvaring man behöver är inte den enda utmaningen. Du behöver även hitta en möbel som passar din plånbok, eller numera, ditt bankkonto. Du kan förstås börja i två ändar. Antingen letar du upp ett antal möbler som du gillar och tittar därefter på vilka som faller inom dina budgetramar. Nackdelen med det här tillvägagångssättet är att du kanske hittar något som du verkligen fastnar för som sedan visar sig vara för dyrt.

Ett annat sätt är att använda de filtreringsfunktioner som finns i många digitala möbelbutiker, redan när du börjar se dig omkring. Genom att ställa in ett maxbelopp kan du säkerställa att du bara får upp de sökträffar som du har råd med. Det gör visserligen att du får ett mindre urval men det innebär också att du faktiskt har råd att köpa samtliga produkter som dyker upp på skärmen. Du slipper då bli besviken över att hitta något som skulle passa som handen i handsken, som du inte har möjlighet att köpa.

Olika faktorer som styr

Det går att hitta tv-bänkar i vitt skilda prisklasser. Medan de billigaste modellerna kostar under 1 000 kronor, kostar de lyxigaste modellerna över 30 000 kronor. Prisspannet kan sägas vara enormt. Det finns ett flertal faktorer som bidrar till prisskillnaderna. Varumärke är naturligtvis en sådan faktor. De dyraste modellerna kommer ofta från kända och mer exklusiva designers. Storlek och förvaringsutrymmen kan också påverka. Ofta kostar en stor mediabänk med gott om lådor och skåp mer än en enkel tv-bänk med två enkla hyllor. Så är inte alltid fallet, men väldigt ofta. Materialet spelar också roll. Vissa material är dyrare än andra. Vissa butiker har också högre priser än andra. Allt detta är faktorer som kan vara med och påverka priset i uppåtgående eller nedåtgående riktning.

Frågor och svar kring TV-bänkar

✅ Jag har en vägghängd TV. Har jag någon nytta av en mediabänk då?

Väldigt många upplever att det ändå finns en nytta med att ha en mediabänk. Många har exempelvis digitalboxar och spelkonsoler som behöver placeras någonstans. Det finns dessutom fjärrkontroller, spel och filmer som behöver gömmas undan. Då kan en mediabänk med bra förvaringsmöjligheter lösa behovet på ett smidigt och snyggt sätt.

✅ Jag skulle vilja ha en tv-bänk som har kabeluttag för konsoler och boxar. Finns det sådana bänkar?

Ja absolut. Det finns gott om mediamöbler som har färdiga kabeluttag, vilket naturligtvis är en stor fördel och förenklar en hel del när du ska dra kablar.

✅ Finns det någon viktgräns för hur mycket TV:n och andra föremål som placeras på bänken får väga?

Ja, det finns alltid en maxvikt men den kan vara olika från en möbel till en annan. Undersök därför detta innan du gör ditt köp. Det står inte alltid tydligt utskrivet i produktspecifikationen, så ibland kan det krävas att du läser på detaljnivå, eller att du kontaktar kundtjänst. Strunta inte i det. Det kan finnas stora skillnader på viktgränserna, så ta reda på vad som gäller för den mediabänk som du är intresserad av.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval TV-bänkar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin