Sittpuff

Sittpuffen är en inredningsdetalj som ofta hittar in i hemmet när barnen blir lite större och själva kan vara med och bestämma vad de vill ha i sina rum. Det finns puffar som främst är avsedda för små barn men även en mängd sittpuffar som passar perfekt i tonårsrummet eller som extra sittplats i vardagsrummet. Den här sittplatsen är inte bara mjuk, den är även mycket bekväm, också när den används under en längre stund.

Bäst Sittpuff

Snabbmeny:
Toppval Sittpuffar Vanliga frågor


Sittpuffar till de små

De allra flesta föräldrar kommer nog ihåg känslan av att inreda det första egna rummet till den lilla älskade familjemedlemmen. Att välja möbler tog ofta lång tid, helt enkelt på grund av att det kändes så väldigt noga att valen blev de rätta. Bara det bästa var gott nog åt den lilla. Står du kanske inför den utmaningen nu? Det vill säga att inreda ditt barns första rum? Då har du ett projekt som kan upplevas som svårt framför dig, men också ett mycket roligt och på många sätt känslosamt projekt. En säng behövs förstås, och denna väljer du givetvis med omsorg. Om ditt barn ska få ett eget rum redan från start är det en spjälsäng som behövs till en början.

Om barnet däremot sover med er till en början, är det kanske dags att välja en juniorsäng eller en växasäng när rummet ska inredas. Förutom sängen behövs så klart även ett antal andra föremål. En byrå, ett skåp eller annan förvaringsmöbel är bra att ha. Förr eller senare kommer barnet att samla på sig en hel mängd leksaker. En garderob är förstås också bra, där alla barnets kläder får plats. När alla möbler du finner nödvändiga väl har fått plats, är det dags att fundera över detaljerna. Då kan en sittpuff som är avsedd för just små barn passa perfekt. Dessa är mjuka och härliga för de små barnen att sjunka ned i en stund, oavsett om de vill bläddra i en bok, vila eller titta på Babblarna. Motiven på dessa är ofta glada, med välkända karaktärer som även de små barnen känner till. Ofta är de här puffarna mindre än de som används i vardagsrummen och tonårsrummen. Det gör också att de passar yngre barn alldeles utmärkt.

Anpassa efter favoriterna

Sittpuffarna är ofta glatt färgade när det handlar om modeller för barnrum. Att hitta en pastellfärgad puff eller en lysande grön eller röd puff är inga problem. Du kan med andra ord välja att köpa en variant som passar ditt barns tycke och smak för stunden. Du kan även köpa en puff med motiv från barnets favoriter på TV eller film, exempelvis Pyjamashjältarna, Frost eller Paw Patrol. Om du främst är ute efter att hitta något som matchar den färgskala du har valt till rummet är det heller inte speciellt svårt, eftersom det finns så mycket att välja på.

Sittpuff till tonåringen

Sittpuff till tonåringen

Det är som tidigare nämnts inte bara de små barnen som gillar den här typen av inredningsdetalj. Även stora barn brukar vara mycket förtjusta i dem. Dels är de sköna att sitta i och titta på film, Youtube-klipp eller tv-program, dels är de alldeles utmärkta att sjunka ned i för att spela tv-spel som Fifa, NHL eller Mario Kart. Det ger också en bra extra sittplats när kompisarna kommer på besök. Många tonårsföräldrar instämmer nog i att det är vanligt att tonåringarna och deras vänner ofta stänger in sig på rummet för att titta på TV eller spela tv-spel.

När spelet stängs av sitter de ändå kvar på sina platser och pratar om allt som händer i livet. Även då är det förstås viktigt att sittplatserna är bekväma, och detta kan en sittpuff bidra med. Om du som förälder släpps in i tonårslyan kan du också slå dig ned i puffen en stund och prata om allt mellan himmel och jord, eller utmana sonen eller dottern på en FIFA-match. Puffen är en bekväm plats att sitta på oavsett ålder. Enda nackdelen är att den kan vara en aning svår att ta sig upp ur, något som gör att äldre personer ofta väljer bort dem. Om du är hyfsat smidig kan du med gott mod slå dig ned en stund.

Toppval Sittpuffar 2024

Vi har valt dessa Sittpuffar som våra Toppval.
Dekorativa sittpuffar som är perfekta till barnrummet. Snygg inredningsdetalj och en praktisk sittplats under lässtunden.

===

===

Skillnaden mellan sittpuffar för de äldre och sittpuffar för de yngre

Det finns egentligen främst två skillnader mellan sittpuffar för yngre barn och för äldre. Dels handlar det om storleken, dels om utseendet. Sittpuffarna som är avsedda för tonårsrum eller vardagsrum är ofta betydligt större än puffarna för de små. De passar utmärkt för såväl äldre barn som för vuxna. En annan skillnad är att de här puffarna ofta är betydligt mer neutrala i sin design. Här är det ofta enfärgade varianter som gäller. Även om det finns undantag är det främst neutrala färger som gäller. Många av sittpuffarna för äldre är svarta, beige, vita eller grå. Det finns som sagt undantag, men detta är de vanligaste färgerna. I vissa fall kan det även förekomma skillnader när det kommer till material. Här finns det dock en hel del individuella skillnader, så det går inte att säga att alla puffar för små barn är tillverkade i ett visst material eller att alla sittpuffar för äldre barn och vuxna är tillverkade i ett material. Det förekommer en hel del varianter även inom respektive kategori vilket gör att det är svårt att generalisera.

Att köpa en sittpuff

Plats för en sittpuff i vardagsrummet

Tro inte att det bara är barn som kan ha en puff på sitt rum. Det finns en hel del puffar som fungerar precis lika bra att placera i ett vardagsrum. Det finns faktiskt flera fördelar med att satsa på en sådan istället för en extra fåtölj. Den tar mindre plats och är dessutom mer flexibel, eftersom den väger mindre och enkelt kan flyttas. Den ger dessutom en lite mjukare känsla till rummet, något som kan få ett i övrigt ganska strikt inrett vardagsrum att kännas mer välkomnande och hemtrevligt. Du kan också få hjälp att höja helhetsintrycket genom att välja en puff som matchar textilierna i rummet. På så sätt binder puffen samman textilierna med möblemanget i rummet på ett naturligt och enkelt sätt.

Att köpa en sittpuff

Priset på sittpuffar varierar naturligtvis, eftersom det finns så många olika modeller. De är tillverkade av olika material, något som i allra högsta grad påverkar prissättningen. Även designen varierar ordentligt, något som också har betydelse för kostnaden. Vissa kostar runt 400 kronor, andra kostar 1 500 kronor. Detta är naturligtvis bara ett par exempel. Många andra priser förekommer också. När du ska köpa en puff behöver du självklart fatta ett beslut gällande hur mycket den får kosta, men det är inte det enda du behöver fundera över. Du behöver även ta en rad andra beslut.

Försök till exempel komma fram till vilken typ av sittpuff du är ute efter. Ska det vara en mjuk puff som du, eller den som ska ha den, kan sjunka ned i? Eller vill du ha en av de hårda puffar som mer liknar en tygpall? Kanske är du ute efter en sådan, med avtagbart lock och förvaringsutrymme inuti? Sådana finns förstås också. Att fundera över hur du vill att den ska se ut är naturligtvis också en god idé. För att kunna fatta ett beslut om detta behöver du kanske även bestämma dig för i vilket rum den främst ska placeras. En puff som ska passa in i ett barnrum kräver lite andra estetiska egenskaper än en sittpuff som ska placeras i ett noggrant inrett vardagsrum.

Det gäller helt enkelt att hitta det perfekta alternativet för det specifika rummet. Fundera även över vilket material du vill att din puff ska vara tillverkad av. Du kanske söker en variant av tyg, för att den ska passa ihop med rummets soffa eller fåtölj. Kanske är du tvärtom ute efter en sittpuff tillverkad i konstläder eller något annat material som snabbt och enkelt kan torkas av. Det finns fördelar med de flesta alternativ, men alla varianter passar inte överallt. Detta tål att tänkas på.

Frågor och svar kring Sittpuffar

✅ Finns det sittpuffar med ben?

Ja, det finns ett flertal sittpuffar som är försedda med ben. Det handlar vanligtvis om relativt låga ben, men dessa sittpuffar är betydligt enklare att ta sig upp från än de så kallade saccosäckar som också kallas sittpuffar. Däremot är de inte lika mjuka att sitta i, vilket gör att de inte är lika lämpliga att sitta länge på.

✅ Vad kostar en sittpuff med förvaring?

Det finns flera olika modeller som erbjuder förvaring. Vissa kostar inte mer än 300 kronor medan andra kostar 900 kronor eller mer. Priset beror inte enbart på förvaringsmöjligheten. Det finns även många andra faktorer som påverkar, så som storlek, material och varumärke.

✅ Går det att beställa sittpuffar på nätet och få dem hemlevererade?

Ja, det går alldeles utmärkt. Det finns många butiker som säljer sittpuffar av olika typer och vissa butiker erbjuder hemleverans ända till dörren. Andra butiker erbjuder leverans till närmaste postombud, vilket ofta är tillräckligt nära för att det ska gå betydligt snabbare och smidigare än att åka till en vanlig butik.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Sittpuffar Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin