Bästa Fladdermusfåtöljen → 3 fladdermusfåtöljer (bäst i test)

Är du på jakt efter en ny möbel till ditt hem, som inte bara ska tillföra bekvämlighet och komfort, men som även ska sätta stilen i hemmet? Vill du ha en unik möbel, eller åtminstone en möbel som inte är någon dussinvara? Då kan fladdermusfåtöljen vara vad du söker. Den är verkligen speciell och liknar ingen annan fåtölj. Samtidigt som den har en riktigt läcker design, är den även rena drömmen att slå sig ned i.

Bäst Fladdermusfåtölj

Toppval Fladdermusfåtöljer Vanliga frågor


Detta är fladdermusfåtöljen

Har du hört talas om fladdermusfåtöljen? Inte? Ingen fara, det finns många som inte har det, men som inser när de ser den första gången att det är precis det här de har letat efter. Om du hör till den skara som faktiskt har sett dessa läckra pjäser tidigare och fastnat för dem, så vet du redan vad det är som gör dem speciella. Då behövs kanske ingen vidare presentation. För alla som inte riktigt vet hur de ser ut och vad som är så speciellt med dem ska vi däremot gå igenom detta nu.

En fåtölj med en mycket speciell form

När du tittar på en fåtölj av den här typen kommer du omedelbart förstå varifrån den har fått sitt namn. Den har ett djupt nedsjunket säte, med två vingar som sticker ut vid bendelen och två vingar som sticker ut upptill i ryggen. Den formar helt enkelt en fladdermus, mer eller mindre. De ses oftast i skinn eller konstläder, men finns även i mocka bland annat. Eftersom sätet är så djupt blir det väldigt vilsamt och komfortabelt att sitta i den, och det går verkligen att koppla av. För den som är sliten och trött i ryggen efter en lång dag på jobbet är det otroligt skönt att sjunka ned i den här typen av stol för att vila en stund, läsa en bok eller bara koppla av.

Detta är fladdermusfåtöljen

En lättskött stol

Eftersom de allra flesta fladdermusfåtöljer är tillverkade av konstläder eller skinn är de mycket lättskötta. Kommer det fläckar är det helt enkelt bara att ta en fuktig duk eller trasa och torka av. Det går snabbt och är enkelt. Du kan också lätt dammsuga ur stolen eftersom det inte finns några egentliga veck, skrymslen och vrår på den här typen av läderlappsfåtölj. För att se till att de håller längre kan de med fördel också behandlas med medel avsett för just det material som fåtöljen är tillverkad av. Produkter av skinn och läder kan till exempel smörjas in med härdande produkter som gör att ytskiktet bättre står emot slitage, fläckar, smuts och väta.

Fåtöljens historia

De flesta som har hört talas om fladdermusfåtöljen tänker genast på 1950-talet. Den här typen av stol har på många sätt kommit att bli en symbol för just 50-talet. Faktum är dock att när man tittar närmare på stolens historia är den äldre än från 1950-talet. En fåtölj som kallades The Hardoy Chair, eller BKF-stolen, skapades redan i slutet av 1930-talet av en argentinsk man vid namn Jorge Ferrari-Hardoy och två av hans kollegor. Ett amerikanskt företag vid namn Knoll köpte upp rättigheterna till denna läckra möbel och började sedan skapa likadana skolor. Den lanserades i USA 1947 och kom sedan därifrån till Sverige där den snabbt blev mycket omtyckt. I USA började snabbt många andra företag tillverka kopior, något som så småningom ledde till att Knoll inte brydde sig om att förnya sin licens.

Toppval Fladdermusfåtöljer 2024

Vi har valt dessa Fladdermusfåtöljer som våra Toppval.
Klassiska stolar i fladdermusinspirerad design.

1. Fladdermusfåtölj Baltimore – Äkta läder cocnac / svarta ben
Om du gillar fladdermusfåtöljer och är ute efter att föra in lite klassisk elegans i ditt hem, är den här fåtöljen troligtvis helt rätt möbel för dig. Den kommer i cognacfärgat läder och blir en riktig prydnad i vardagsrummet. Du kan också med fördel placera denna i ditt bibliotek om du har ett sådant hemma. Där kan du sitta och fördjupa dig i böcker som fångar ditt intresse. Om du inte hittar något annat användningsområde för den passar den också utmärkt i hallen. Där kan du slå dig ned när du ska ta på dig skor, eller väntar på att någon annan ska bli klar.

Det här är en klassisk designmöbel som lätt hamnar i blickfånget i vilket rum som helst. Den är inte speciellt stor, vilket gör att platsbrist inte bör utgöra något problem. Underredet är i svart metall, medan sittdelen alltså är i äkta läder. Det här är en riktig kvalitetsprodukt som du kommer sitta skönt i, samtidigt som den är vacker att fästa blicken på.

Kolla priset

2. Melissa fladdermusfåtölj – Mocca brun
Om du vill ha en alldeles egen fladdermusstol i ditt hem kan den här modellen vara ett bra val. Underredet i kopparfärgad metall passar alldeles utmärkt ihop med sitsen i moccabrunt läder. Det här är en riktig gammal klassiker som fortfarande står sig mycket bra designmässigt. Den är en fröjd för ögat och samtidigt väldigt skön att slå sig ned i.

Det spelar egentligen ingen roll om du letar efter ytterligare en sittplats i vardagsrummet eller om du vill ha en fåtölj i ditt sovrum. Melissa passar bra in i vilket rum som helst. Om du vill ställa in en fåtölj på ditt kontor där eventuella besökare kan sitta är det här också ett väldigt bra alternativ. Den är tillräckligt bekväm för att skapa en avslappnad känsla, samtidigt som den är stilren och snygg och på så sätt får dig och din verksamhet att framstå i god dager.

Kolla priset

3. Fladdermusfåtölj Baltimore – Svart Äkta läder
Vill du att en fladdermusfåtölj ska pryda ditt hem finns det förstås ett flertal varianter att välja på. Du kanske redan har konstaterat att de så vanliga bruna fåtöljerna inte passar in hemma hos dig. Då kan den här svarta fladdermusfåtöljen vara ett betydligt lämpligare alternativ. Sittdelen är tillverkad i äkta läder, vilket gör att du kan vara säker på att få en produkt av god kvalitet. Vad gäller underredet så är det tillverkat i metall som för övrigt också är svart till nyansen. Färgmässigt finns det egentligen inget som avviker från det svarta när det gäller denna fåtölj. Detta kan också vara en väldigt stor fördel, eftersom det här är en nyans som det är väldigt lätt att kombinera med de flesta andra färger och mönster.

Baltimore fladdermusfåtölj kan du ställa in i vardagsrummet, antingen på egen hand eller flera stycken likadana. Det är dock inte det enda rummet den kan tänkas passa i. Den har en lika självklar plats i sovrummet, biorummet eller biblioteket.

Kolla priset

Dagens varianter

Efter att Knoll hade tagit fladdermusfåtöljen till Sverige började fler företag producera kopior av fåtöljen och skapade fler varianter. En av de modeller som är mest känd idag, är Papillon från OX Denmarq. Den säljs frekvent och är mycket omtyckt. Benen är av svartlackerat stål och sitsen av högklassigt läder. Den är bekväm att sitta i, lätt att sköta och håller vanligtvis i många år. Fördelen med läder är att det blir vackrare och vackrare allt eftersom åren går. Det förutsätter naturligtvis att du tar hand om den på rätt sätt, inte utsätter den för vassa föremål och ser till att rengöra den med jämna mellanrum så att inte smuts ligger och skaver. Om du är frusen av dig finns det varmare varianter än de av läder. Du kan då välja en modell som är klädd i fårskinn.

Att sätta dig i en sådan en stund kommer garanterat få dig att tina upp rejält. Tänk dig själv att placera dig i en fårskinnsklädd fåtölj med en bok i din hand, framför öppna spisen. Det är en magisk upplevelse, oavsett om fåtöljen och brasan finns hemma hos dig eller i ett fritidshus dit du åker för att åka skidor på vintern. Den här typen av stolar säljs bland annat av Cuero Design som är ett nordiskt företag som vunnit stort internationellt erkännande. Det finns dock även en mängd andra företag och webbutiker som tillhandahåller riktigt fina och bekväma exemplar.

Att tänka på vid köp

Att tänka på vid köp
Om du bestämmer dig för att köpa en fladdermusfåtölj är det mest troligt ett beslut som du aldrig kommer att behöva ångra. Den här stolen är som sagt mycket bekväm, förutsatt att du väljer rätt variant. De är, som vi redan varit inne på, väldigt lätta att ta hand om, även om detta naturligtvis beror på materialet. Tas de väl om hand håller de länge, och de hjälper dig att skapa en unik och fin stil där hemma. Frågan är då vad du bör tänka på för att välja rätt stol? Det ska vi gå igenom nu, för att göra valet så enkelt som möjligt för dig.

  • Vilket material ska du satsa på? Det finns flera olika varianter som vi redan varit inne på, och de har alla sina fördelar och nackdelar. Du behöver därför fundera över vad du föredrar både vad gäller utseende och funktion. Om det till exempel är väldigt viktigt för dig att ha en stol som är lätt att torka av och rengöra är läder eller konstläder förmodligen det bästa valet. Vill du ha en stol som blir finare och finare med åren är läder det klockrena valet. Vill du däremot ha en stol som värmer skönt både på vintern och kalla höstkvällar är en fårskinnsklädd modell det bästa alternativet. Det gäller helt enkelt att fundera över vad som har störst betydelse för dig, om det är praktiska egenskaper eller något annat.
  • Hur högt får priset vara? Du kommer snabbt bli varse att priserna varierar, precis som de ju ofta gör när det kommer till möbler från olika formgivare, butiker och av olika material. Du behöver bestämma dig för hur högt priset på produkten får vara för att det ska vara hanterbart för dig. Vissa modeller kostar 1 800 kronor, andra 8 000 kronor och där emellan finns naturligtvis hundratals varianter. Vilken butik du handlar från påverkar också priset, så se till att välja en bra webbutik som erbjuder god service, högkvalitativa produkter och genomgående bra priser.
  • Vilken färg passar in hos dig? De här fåtöljerna finns i olika nyanser, även om det naturligtvis är vanligast med bruna läderfåtöljer. Den typen av fåtöljer passar egentligen in i de flesta hem, men om du fastnat för vit inredning, eller kanske är intresserad av något grått eller svart, går naturligtvis även detta att hitta. Det finns också läderlappsfåtöljer med koskinnsmönster om du är ute efter något mer unikt.

Om du besvarar dessa frågor efter att ha tänkt igenom dem noga, har du alla förutsättningar att fatta ett klokt beslut som resulterar i ett bra inköp. Stressa inte igenom inköpsprocessen. Låt det ta den tid som behövs när du ska jämföra olika möbler. Läs på om de olika modellerna. Vilka fördelar kan du se hos de olika exemplaren? Finns det några nackdelar och anser du i så fall att de väger tungt eller är det något du kan överse med? Titta gärna om du kan hitta några omdömen på nätet, från kunder som valt att köpa de olika fåtöljerna. Vad andra kunder har att säga kan vara väldigt vägledande när du själv ska göra ditt inköp.

Frågor och svar kring Fladdermusfåtöljer

✅ Vilket företag var först i Sverige med att tillverka fladdermusfåtöljen?

Det var NK-Bo och de började tillverka den under 1950-talet. Den blev mycket populär bland den unga generationen på 50-talet, något som har lett till att många ser den som en symbol för just 50-talet, även om den egentligen är äldre än så. Här i Sverige fick den sitt stora genombrott under det årtiondet.

✅ Har alla fladdermusfåtöljer en ställning av stål?

Ja, åtminstone om man ska titta på originalen. Där träddes en sits av läder över en ställning av stål, något som har gett stolen dess mycket speciella utseende. Eftersom det idag finns så många varianter finns det en möjlighet att även hitta andra typer av ben, men om det är en äkta fladdermusfåtölj du är ute efter, är det en ställning av stål som gäller.

✅ Går det att se originalet av fladdermusfåtöljen någonstans idag?

Ja, om du har vägarna förbi New York kan du besöka Museum of Modern Art. Där finns ett par exemplar av de fåtöljer som skapades av Ferrari-Hardoy och hans kollegor Juan Kurchan och Antonio Bonet. För den som är intresserad av heminredning och möblers historia kan det definitivt vara ett besök väl värt tiden.

Källor:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin