Bästa Biosoffan → 3 biosoffor (bäst i test)

Är film din största hobby? Eller hör du till den kategori som visserligen har andra intressen som du ägnar mer tid åt, men som ändå gärna sjunker ned hemma i tv-soffan och tittar på en bra film flera gånger i veckan? Upplever du att det enda som saknas är en riktigt bekväm soffa eller fåtölj att sitta i? Då borde du definitivt överväga att skaffa en biosoffa. Antingen byter du ut din gamla soffa mot en biosoffa i vardagsrummet, eller så kanske du har förmånen att ha ett rum över som du kan göra om till biosalong där hemma.

Bäst Biosoffa

Snabbmeny:
Toppval Biosoffor Vanliga frågor


Fördelen med en biosoffa

Varför är det då på något sätt bättre att sitta i en biosoffa och titta på en film, än att sitta i en vanlig soffa? Finns det egentligen något som motiverar valet förutom själva namnet på soffan, som ju antyder att den är helt perfekt för filmvisningar? Ja, det finns faktiskt en rad fördelar. Dels är de allra flesta biosoffor otroligt bekväma att sitta i. Det är i sig väldigt viktigt med tanke på att en film ofta är ett par timmar och då är det viktigt att du sitter bekvämt så att du kan koncentrera dig på filmen. En annan fördel är att det ofta går att fälla ned enskilda ryggstöd, så att du kan luta dig tillbaka när du tittar på filmen eller tv-programmet.

Det går sällan med andra typer av soffor, så detta är också en tungt vägande orsak till att många fastnar för biosofforna. När du fäller bak ryggstödet och upp fotstödet, kan du ligga framför filmduken och känna dig som en prins eller prinsessa. Så mycket mer bekvämt kan det knappast bli. En tredje anledning, som ger den här typen av soffa en stor fördel framför andra, är att det ofta finns mugghållare på armstödet. Det gör att du kan ha din läsk, kaffe eller vad än du dricker nära tillhands. Sådant hör ju hemma på en biograf, och då ska du väl ha den möjligheten även om du väljer att titta på filmen hemma, inte sant?

Fördelen med en biosoffa

Olika utseenden och storlekar

Biosoffor, som även kallas reclinersoffor, finns med olika utseenden och i olika storlekar. Det här är viktigt, eftersom utrymmet för en soffa kan se helt annorlunda ut om den förväntas stå i vardagsrummet, jämfört med när du gör om ett gästrum eller ett sovrum till biosalong. I vardagsrummet behöver du kanske en ganska stor soffa, så att både du och övriga familjemedlemmar får plats. I biosalongen däremot kanske du av utrymmesskäl är tvungen att satsa på en förhållandevis liten soffa.

Olika antal sittplatser

Naturligtvis finns de här sofforna med olika antal sittplatser. I ditt lilla biorum kanske du främst är ute efter en modell med två sittplatser. En tvåsitssoffa brukar ofta vara ungefär vad man får plats med i ett sovrum eller gästrum av standardstorlek. Naturligtvis kan det vara annorlunda om det är en gillestuga i en källare du håller på att inreda till biorum. Där finns det ofta betydligt mer utrymme, så där går det utmärkt att satsa på en större soffa om du skulle vilja. Ett annat alternativ är att köpa en tvåsitssoffa samt en eller två reclinerfåtöljer. De har samma funktioner och fördelar som reclinersofforna men tar av naturliga skäl mindre plats.

Inga problem att hitta större soffor

Om det är vardagsrummet du ska inreda kan du välja en större soffa. Du kan då exempelvis satsa på en rymlig tresitssoffa i svängd modell, som tar upp större del av rummet. Annars kan du också köpa en hel soffgrupp med en tresitssoffa och en tvåsitssoffa om du har behov av fler sittplatser. Om du föredrar en större soffa istället för två mindre finns det även hörnsoffor i den här stilen. Även om du bestämmer dig för att satsa på en stor hörnsoffa får du fortfarande de fördelaktiga funktioner som alla andra biosoffor erbjuder. Det går med andra ord att fälla varje sits för sig även på dessa större soffor.

Varierande utseende

Även om de flesta biosoffor ser ut på ett liknande sätt finns det ändå skillnader i material och färg. Du kan hitta soffor i svart, brun, beige eller vit, vilket är de vanligaste nyanserna, men om du letar ordentligt kan du naturligtvis även lyckas hitta andra färger. När det gäller material kanske du främst har sett soffor i skinn, vilket också är det vanligaste. Det finns dock även andra alternativ. Du kan även hitta reclinersoffor i olika typer av tyg. Det finns många som just när det gäller biosoffor föredrar skinn, eftersom det är lätt att torka av spilld läsk och andra fläckar. Skulle du trots allt tycka att tygsoffor är att föredra kan du naturligtvis välja en sådan istället. Kom bara ihåg att tyget vanligtvis inte är avtagbart på den här typen av soffor. Om de behöver rengöras är det ofta textilrengöring som gäller, vilket fungerar bra på vissa typer av fläckar, men är mindre effektivt på andra.

Toppval Biosoffor 2023

Vi har valt dessa Biosoffor som våra Toppval.
Snygga soffor med el-reclinerfunktion. Perfekt för livsnjutaren:

1. Ulmer 3-sits reclinersoffa – Mörkgrå
Om du har bestämt dig för att skaffa en reclinersoffa men inte har ett särskilt stort vardagsrum kan den här soffan passa väl in. Det är en tresitssoffa vilket innebär att även ett par av dina vänner får plats, men du behöver inte leta efter ett passande hörn åt den eller hitta utrymme för någon divan. Den här kan du placera var som helst, men tänk på att du behöver ha tillräckligt utrymme till närmaste vägg för att kunna fälla ned ryggstödet.

Soffan är naturligtvis utrustad med elfunktion och det går alldeles utmärkt att ställa in en sittplats i taget. Om du vill fälla ned ditt ryggstöd och fälla ut fotstödet medan dina vänner vill fortsätta sitta upp går det alltså bra. Soffan är på så sätt väldigt flexibel och alla som sitter i den kan själva välja vilken position som passar dem. Om du vill unna dig bekvämlighet i vardagen är den här soffan ett perfekt sätt att uppnå det målet.

Kolla priset

2. Enjoy Hollywood Biosoffa – 2-sits recliner (el) i antracit microfibertyg
När det är dags för en liten reclinersoffa till tonårsrummet eller hobbyrummet har du ett perfekt exempel här. Denna tvåsitssoffa är förhållandevis liten och den får plats i de flesta rum. Det i sig gör den naturligtvis till ett bra val men det finns fler fördelar än just storleken. Det här är en väldigt bekväm soffa med tystgående motorer. Det går att fälla ned ryggstödet och samtidigt fälla ut benstödet för att ge en härligt avkopplande position. Om du verkligen vill kunna slappna av när du tittar på film är det här en soffa för dig.

I mitten mellan de två sittplatserna hittar du hållare för läsk eller annan dryck och där finns även lite förvaringsutrymme. Det här är med andra ord reclinersoffan som ger dig det lilla extra. När du möblerar med denna bör du komma ihåg att ställa den en liten bit från väggen. Detta för att nedfällningsfunktionen ska fungera som önskat.

Kolla priset

3. Riverdale 2-sits reclinersoffa – Mocka (Mikrofiber)
När du sitter i denna bekväma reclinersoffa kommer du definitivt ha möjlighet att koppla av ordentligt. Sitsen är stoppad med skum, liksom armstöden. Detta ökar komforten rejält, och om du tidigare har suttit i biosoffor som inte haft denna egenskap kommer du definitivt uppskatta skillnaden.

Det finns gott om positiva saker att nämna kring denna soffa. Du kan fälla ned ryggstödet och fälla ut benstödet för att kunna luta dig tillbaka ordentligt under filmens gång. Det går också att göra det för ett säte i taget. Detta innebär att om du och din partner båda sitter i soffan behöver ni inte gemensamt komma överens om att sitsarna ska fällas ned. Var och en kan göra det ni känner er mest bekväma med.

Det mockaliknande tyget på soffan gör den både bekväm att sitta i och snygg att titta på. Om du vill inreda ett biorum där hemma är det här därför en perfekt kandidat att inreda med.

Kolla priset

Så mycket kostar biosoffan

Trodde du att det bara var välbärgade personer som hade egen biosalong i hemmet? Då är det hög tid att tänka om. Ett biorum, om än kanske litet, kan de allra flesta göra sig råd med. Det kan vara en dröm för många att ha ett sådant rum, och då är det naturligtvis något man bör unna sig att spara till. Om du också går och drömmer om ett eget biorum tycker vi absolut att du ska ge det en chans. Biosoffan är, tillsammans med en bioduk eller storbilds-TV de viktigaste produkterna för att rummet ska bli verklighet. Biosoffor behöver inte nödvändigtvis vara mycket dyrare än andra soffor. Visst finns det reclinersoffor som kostar runt 30 000 kronor, men det är absolut ingen nödvändighet att köpa en så dyr soffa. Du kan, om du vill hitta en liten biosoffa för mellan 4 500 och 6 000 kronor.

Det är billiga modeller och det gäller att komma ihåg att materialet inte alltid är lika hållbart och de här sofforna erbjuder inte alltid lika många funktioner som de dyrare varianterna. För den som har en mycket begränsad budget kan det ändå vara ett alternativ som fungerar bra under några år. När det börjar bli dags att byta ut sofforna kanske du haft möjlighet att spara undan lite mer pengar, så att du nästa gång kan köpa en lite dyrare soffa. Ta helt enkelt en titt på de olika möbler som finns att välja på, och jämför olika funktioner och material. När du har läst på om de olika alternativen kan du börja fundera på vilka soffor som skulle kunna tänkas vara aktuella med tanke på de prisramar du har att förhålla dig till. Oavsett om du har tänkt betala 5 000 kronor, 10 000 kronor eller 20 000 kronor finns det en soffa för dig. Det gäller bara att hitta bästa tänkbara möbel inom den budget du har att röra dig med.

Ta hand om din reclinersoffa

Ta väl hand om soffan

När du väl har köpt din reclinersoffa bör du se till att ta väl hand om den så har den goda förutsättningar att hålla länge. Hur du ska gå tillväga för att ta hand om den beror förstås till stor del på vilken typ av soffa du har valt. En skinnsoffa är till exempel enkel att dammsuga ur, vilket du också bör göra regelbundet. Med regelbundet menar vi faktiskt någon eller några gånger varje vecka. Syftet med detta är att få bort smulor, grus och annat som kan samlas i soffan, som kan skava och irritera skinnet om det inte tas bort. Förutom dammsugningen bör du även se till att noggrant torka bort fläckar som uppstår med en fuktig trasa. Vidare bör du behandla en skinnsoffa med medel avsett för detta någon gång per år, för att få skinnet att hålla sig i bättre skick under längre tid. Om du istället har valt en tygsoffa bör även denna dammsugas regelbundet så att du får bort smuts som samlas i den. Vid behov kan du även rengöra den med textilrengöring, vilket du kan hitta i de allra flesta välsorterade butiker.

Frågor och svar kring Biosoffor

✅ Går det att fälla varje sits i en biosoffa separat, eller fäller man hela soffan samtidigt?

Det absolut vanligaste är att varje sits fälls separat. Detta är också väldigt fördelaktigt, eftersom olika personer kan ha olika positioner som de föredrar när de ska titta på en film. Vissa tycker att det är allra bäst att sitta upprätt, medan andra helst halvligger eller ligger medan de tittar.

✅ Det pratas ofta om tvåsitssoffor och tresitssoffor, men finns det även reclinersoffor med fler sitsar?

Ja, absolut. Det finns exempelvis fyrsitssoffor, men även större hörnsoffor med fler sittplatser. Det är med andra ord inte bara för ungkarlslyan det finns en passande soffa, utan även för småbarnsfamiljen eller för en familj med många vänner.

✅ Vilka material finns det biosoffor i?

Det finns gott om biosoffor i skinn, vilket du säkert redan har sett. Du kan även hitta soffor i konstläder, vilket är ett billigare alternativ. Därtill hittar du soffor i olika typer av tyg. Det bör alltså finnas något för alla smaker.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Biosoffor Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler & Inredning:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin