Kökssoffa

Om du vill inreda ditt hem i en lantlig stil gäller det säkert även köket. Många pratar ju om köket som hemmets hjärta, och det stämmer på väldigt många sätt. Det är det rum där de flesta tillbringar mest tid, åtminstone bortsett från sovrummet och i viss mån vardagsrummet. I köket lagas maten och i många familjer är det i köket som måltiderna intas. Det är dessutom vanligt att det är här barnen sitter och gör sina läxor eftersom de då snabbt kan rådfråga sina föräldrar om problem dyker upp. För att få in den lantliga känslan i köket kan du börja med att byta ut några av stolarna mot en kökssoffa. Det hjälper dig att sätta stilen och det ger dessutom fler sittplatser, något som aldrig kan vara negativt.

Bäst Kökssoffa

Snabbmeny:
Toppval Kökssoffor Vanliga frågor


Läckra soffor till köket

När du ska köpa en kökssoffa finns det några saker att tänka på. Du behöver komma ihåg att det finns många olika soffor som är avsedda för användning i kök. Det betyder att valet inte är klart bara för att du har kommit fram till att du ska köpa en kökssoffa. Det betyder att du behöver hitta en soffa som du tycker är fin och som passar in i ditt kök. Det är även en fördel om soffan ifråga passar bra ihop med dina andra köksmöbler, såvida du inte planerar att byta ut dem också. Stilmässigt och utseendemässigt är det naturligtvis bra om de matchar, men det är dessutom viktigt att soffan passar bra ihop med bordet höjdmässigt.

Detta är en förutsättning för att det ska vara bekvämt att sitta på soffan och äta middag, kvällsfika och alla andra måltider som dukas fram. Om soffan blir för låg i förhållande till bordet kommer det leda till att de som sitter på den spänner sig i axlarna till följd av felbelastning. Om soffan istället är för hög blir det obekvämt att sitta och äta, och benen får kanske inte plats ordentligt vilket leder till dålig komfort. Det gäller med andra ord att hitta en möbel som är alldeles lagom höjdmässigt. Det viktiga här, om du ska köpa enbart en soffa och inte några andra köksmöbler, är att du tar mått därhemma, så att du vet vad du ska leta efter. Därefter är det bara att du kikar runt bland sofforna och filtrerar bort de som inte passar. Ska du däremot köpa nya köksmöbler har du naturligtvis mer frihet. Då har du även möjlighet att anpassa valet av bord efter vilken soffa du gillar bäst.

Att välja sofftyp

Att välja en soffa som passar när det kommer till höjdförhållande är egentligen inte speciellt komplicerat, så det kommer du troligtvis lyckas med snabbt. Vad som kan ta något längre tid är att hitta den sofftyp du gillar allra bäst. Ibland är det svårare att hitta rätt när det finns mycket att välja mellan, och det kan man definitivt säga att det gör när det kommer till den här typen av möbel. Du kan till exempel satsa på en klassisk pinnsoffa. Det är en sofftyp som passar alldeles utmärkt om du är något minimalistiskt lagd. Den här typen av soffa har funnits i svenska hem i många år och det som gör att den uppskattas av de som inreder minimalistiskt är att den är så enkel och inte har några iögonfallande detaljer som stjäl fokus. Pinnsofforna är vanligtvis tillverkade i trä och finns naturligtvis i olika nyanser.

Läckra kökssoffor

Du kan köpa en vit eller svart soffa om du vill ha något som passar in överallt, men tycker du till exempel om retrostilen kan du även vara mer vågad och köpa en soffa i orange eller någon annan av de färger som förekom frekvent under exempelvis 70-talet. Vissa upplever att pinnsofforna är bekväma att sitta på, medan andra tycker att de blir något hårda. Om du och dina familjemedlemmar hör till den senare kategorin kan ni, om ni ändå vill ha den här typen av kökssoffa, lägga på en passande dyna för att göra den mjukare.

Toppval Kökssoffor 2024

Vi har valt dessa Kökssoffor som våra Toppval.
Mysiga kökssoffor i snygg design.

===

===

En enkel bänk

En möbel som har tagit stora kliv uppåt på trendstegen är långbänken. Den är på sätt och vis ännu enklare än pinnsoffan, och framför allt ger den ännu fler sittplatser eftersom det inte finns några armstöd som sätter stopp. Du kanske inte vill sitta på en bänk utan ryggstöd i flera timmar, men det här är en perfekt möbel att plocka fram när det vankas gäster. Naturligtvis går det även att använda den till vardags. Det finns en rad olika långbänkar att välja mellan. Vissa är mer rundade i sina linjer, medan andra är raka och enkla. Vissa har samma färg och material på både ben och bänkskiva medan andra har en färg och material på benen och en annan på bänkskivan. Här kan du naturligtvis själv välja något som stilmässigt passar in i ditt kök, både när det kommer till övriga möbler och färgsättning.

Klassisk dagbädd

Klassisk dagbädd

I många kök använder man en klassisk dagbädd som kökssoffa. På den här typen av möbel, som vanligtvis är av trä, ligger en dyna. Det gör att dagbädden är väldigt bekväm att sitta på. Vill du göra den ännu mer komfortabel kan du lägga mjuka dekorationskuddar längs ryggstödet. Då blir den behaglig att sitta på även långa stunder. Faktum är att många dagbäddar är i stort sett lika bekväma som en soffa, om de används med dyna och kuddar. En fördel med den här typen av kökssoffa är att den faktiskt även kan användas som extra sovplats om det skulle dyka upp oväntat besök och du behöver trolla fram en säng. Det är inte många kökssoffor som duger att sova på, men dagbädden är definitivt en av de som gör det. Det är med andra ord en möbel med många strängar på sin lyra.

En soffa med förvaringsmöjligheter

Det finns även kökssoffor där locket på sitsen går att lyfta på. Inuti bänken finns förvaringsutrymme. Vad du väljer att förvara där i är naturligtvis helt upp till dig men förvaringsutrymme är något som de flesta tacksamt tar emot. Det går till exempel att förvara bordsdukar, bordstabletter, och kökshanddukar där i, men du kan naturligtvis lika gärna lägga ned blomkrukor som inte används för stunden, blockljus, plädar eller vad än du har behov av att förvara någonstans. Den här typen av soffa är vanligtvis tillverkad av trä. Det går att sitta direkt på sofflocket men det går också att lägga på en dyna för den som vill. Vissa gillar stilen på soffan bättre om den används som den är, medan andra lägger mer fokus på komfort och därför lägger dit en dyna med vackert tyg.

Att köpa en begagnad soffa

Kökssoffor har varit populära i många år och det gör att det förstås finns en hel del begagnade kökssoffor på marknaden. Om du vill spara pengar kan du köpa en begagnad soffa på auktion, på annonssidor eller genom att besöka lokala loppisar. Om soffan har några skönhetsfel och skavanker behöver det inte vara någon katastrof. Du kan köpa lite målarfärg och några penslar och snabbt göra den som ny igen. Det är enkelt att måla om och bättra på gamla kökssoffor, så det här är inget projekt du behöver oroa dig över. Prismässigt kan du spara en hel del på att handla second hand. Ibland kan det gå att hitta en möbel för några enstaka hundralappar, vilket ju är otroligt billigt jämfört med nypris.

Priset för en ny kökssoffa ligger ofta på mellan 2 500 och 6 000 kronor. För många känns det ändå bättre att köpa en ny soffa från en möbelbutik med gott rykte och det är naturligtvis inget fel i det. Du får då en möbel som mest troligt kommer att hålla i många år, och som ingen annan har använt före er. Det är naturligtvis också en mycket trevlig känsla, även om det blir dyrare vid inköpstillfället.

Frågor och svar kring Kökssoffor

✅ Är det bäst att köpa en soffa helt i trä, eller en soffa med träben och stoppad tygsits?

Det finns naturligtvis för- och nackdelar med båda. Fördelen med en träsoffa är att den är lätt att hålla ren. Du kan snabbt torka av den med en vanlig disktrasa om det blir fläckar. En tygsits är svårare att rengöra om fläckar skulle uppstå. Fördelen med en tygsoffa är å andra sidan att den ofta är bekvämare att sitta på, i synnerhet när det handlar om längre stunder.

✅ Hur mycket kostar det att köpa en traditionell pinnsoffa?

Den här typen av kökssoffa går att köpa från cirka 2 000 kronor. De flesta pinnsoffor kostar mellan 2 000 och 3 500 kronor, även om det naturligtvis finns undantag.

✅ Hur många personer får plats på en traditionell kökssoffa?

Det kan finnas vissa skillnader i bredd på kökssoffor vilket naturligtvis påverkar antalet platser. Generellt får det plats cirka tre personer på en soffa, men om det behövs och personerna inte är alltför breda kan det rymmas fyra personer också.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Kökssoffor Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin