Skänk

När man ska inreda ett hem finns det en hel rad saker att tänka på för att täcka alla aspekter. Dels ska du naturligtvis se till att välja ut möbler som soffor och sängar, som behövs i varje hem. Det är förstås viktigt att du tycker om utseendet på dessa möbler, men framför allt är det viktigt att de är bekväma att sitta och ligga i, och att kvalitén på dem är hög, så att de håller sig bekväma länge. Någonstans under ditt inredningsprojekt kommer du även inse att du behöver möbler som ger förvaringsutrymme, och samtidigt bör de naturligtvis vara snygga att se på och passa in på ett bra sätt. Då kan en skänk vara möbeln för dig. De erbjuder ofta förvaring i form av både lådor och skåp, och de finns i såväl stora som små storlekar. Det finns egentligen en skänk att hitta för varje rum, oavsett om det är en hall, ett stort vardagsrum eller ett litet gästrum som ska inredas.

Bäst Skänk

Snabbmeny:
Toppval Skänkar Vanliga frågor


Skänkens funktion i hallen

Att en skänk kan fylla en viktig funktion i hallen förstår nog de allra flesta. För den som har en rymlig hall kan det vara klokt att satsa på en relativt stor möbel. Det finns till exempel skänkar med åtta lådor av varierande storlek, men även modeller med ett eller två skåp på sidorna, och tre-fyra lådor i mitten. Beroende på vad det är du vill kunna förvara kan det vara en fördel att ha både skåp och lådor att disponera. Då kan större föremål placeras i skåpen, medan de små föremålen kan läggas i lådorna. I skåpen kanske du till exempel vill lägga hjälmar, hattar och annat som är svårt att klämma ned i en låda.

I lådorna passar det å andra sidan perfekt att lägga mössor, vantar, halsdukar och andra små ytterplagg som annars lätt samlas på en överfull hatthylla. Om ni väljer en stor skänk kanske det finns tillräckligt många lådor för att varje familjemedlem ska kunna få en egen låda. På så sätt blir det alltid enkelt att hitta rätt kläder när det är dags att gå ut. Det ger stora fördelar, och det gör dessutom att det går snabbare att komma iväg när det är dags att bege sig till jobb, skola, förskola, fritidsaktiviteter eller vad det än må vara som väntar.

En skänk även för den trånga hallen

Tyvärr är det inte alla hallar som är stora och rymliga. Det finns gott om små och ganska trånga hallar, i synnerhet i lägenheter men även i vissa hus. Det är lätt att man tappar hoppet om att kunna få till någon ordning i en sådan hall, men lugn bara lugn. Det finns ingen anledning att ge upp. Det finns skänkar och byråer även för den typen av hallar, det gäller bara att rikta blicken mot andra alternativ än de som passar in bra i en stor och luftig hall. Kanske kan du inte få en möbel med lika många lådor, men du kan definitivt hitta en liten skänk som förenklar för dig när du ska försöka skapa ordning och reda.

Även om du kanske i hemlighet drömmer om en stor möbel med åtta rymliga lådor, så är det viktigt att kunna inse att tre lådor är en klar förbättring jämfört med noll. Du får helt enkelt ta den hjälp du kan få. I framtiden kanske du bor i ett hus eller en lägenhet med större hall, och då kan du satsa på en större möbel, men till dess kan en liten skänk vara din bästa vän. Du kanske får hitta en annan plats för förvaring av cykelhjälmar, lekhjälmar och fårskinnet till barnvagnen, men du kan åtminstone få undan vantar och mössor, vilket bara det gör stor skillnad. Se möjligheterna, inte begränsningarna. Det är helt klart vägen till framgång även när det gäller inredning.

En skänk passar bra i hallen.

En skänk i vardagsrummet

Vardagsrummet kanske är det rum som de allra flesta lägger allra mest krut på att inreda. Varför? Kanske för att det är det rum som vi oftast visar in gäster i när de kommer på besök. Eller kanske på grund av att det är där vi söker vila och återhämtning i soffan framför TV:n tillsammans med familjen en fredagskväll. Eller kanske helt enkelt för att det i de allra flesta hem är det rum som är störst, och därmed ger mest frihet när det kommer till inredning och möblering. Oavsett vilken anledningen är till att vardagsrummet är så viktigt för de flesta av oss, så tål det att nämnas att skänken är en möbel som gör sig väldigt bra i det här rummet. Genom att satsa på en skänk i vardagsrummet, ger det dig större valmöjligheter när du ska välja soffbord.

Nu undrar du säkert varför, men faktum är att det är väldigt enkelt. Om du har löst förvaringen med hjälp av en skänk, kan du köpa vilken typ av soffbord du vill. Då behöver du inte tänka på att bordet ska vara försett med lådor, där du kan lägga ned dvd-filmer, fjärrkontroller och annat som ofta samlas i ett vardagsrum. Då kan dessa föremål istället läggas i en eller flera lådor i skänken. Det gör att du, om du vill, kan välja ett soffbord som enbart består av en bordsskiva och naturligtvis ben. Du kan då gå mer på den estetiska faktorn när du ska välja vardagsrumsbord, istället för att behöva plocka fram de praktiska tankarna. För många är detta väldigt skönt. Samtidigt som det står dig fritt att välja exakt det soffbord du vill ha, får du också en väldigt fin förvaringsmöbel.

Skänkar kan nämligen se ut på många olika sätt. Oavsett om du gillar retrostilen, och vill ha något som skulle kunna passa in i vilket hem som helst på 70-talet, eller om du gillar modernt och minimalistiskt, finns det en skänk för ditt hem. Vill du ha vitt finns det gott om vita skänkar. Vill du ha svart eller grått finns även det. Är du på jakt efter en möbel i grönt eller rött? Det finns förstås även sådana, och skulle du mot förmodan inte hitta det du söker, kan du måla om en som tidigare varit vit eller träfärgad.

Toppval Skänkar 2024

Vi har valt dessa Skänkar som våra Toppval.
Välj en svart, vi eller varför inte en skänk i ek? Dessa passar in både i hallen, köket eller vardagsrummet.

===

===

En skänk i barnrummet

Att inreda ett rum där barnen ska bo är roligt på många sätt. För många är just barnkammaren ett rum där kreativiteten och fantasin verkligen får flöda vid inredningen. Där är du kanske mer tillåtande när det gäller färger och mönster och även om du fortfarande har en bestämd åsikt när det gäller vilken stil du gillar, så tar du förmodligen ut svängarna mer när du inreder barnens rum. Det här är ett rum för lek och rörelse, ett rum där den du älskar allra mest ska trivas och tycka om att spendera tid. Att det finns gott om leksaker och gosedjur i rummet är självklart, och därför gäller det att hitta bra lösningar när det kommer till förvaring. Även om det absolut inte behöver vara minimalistiskt och ständigt undanplockat i ett lekrum, är det viktigt att det inte blir alltför stökigt.

Barnen ska kunna hitta det de vill leka med, och de ska kunna få en vilsam upplevelse om de vill sitta i lugn och ro och läsa en bok eller titta på en film. Där kommer skänken in i bilden. Med sina lådor och eventuellt även skåp, ger den gott om förvaringsutrymme, och oavsett om det är leksaker, filmer, böcker eller kläder som ska förvaras, så trollar den på nolltid bort det som annars skulle ha stökat ned hela rummet. Du kan antingen köpa en skänk i en barnbutik, särskilt avsedd för just barnkammare, eller köpa en vanlig skänk och piffa till den med hjälp av schabloner eller decoupage. Det finns goda möjligheter att göra en traditionell enfärgad byrå till en fin och färgglad möbel som tilltalar även det mest kreativa lilla barn.

Snygga skänkar

Priser på skänkar

Att hitta en skänk till en rimlig kostnad behöver inte vara svårt. Det finns stora skänkar med sex-åtta lådor som kostar mellan 1 500 och 2 500 kronor. Med tanke på hur länge den här typen av möbel oftast brukar hålla, och hur stor nytta den gör, måste det betraktas som ett mycket rimligt pris. Vill du komma billigare undan kan du antingen satsa på någon av lågprismodellerna, eller köpa en robust men begagnad skänk, som du vid behov kan renovera.

Tänk på att kvalitet är viktigt när det kommer till möbler för förvaring, eftersom de ska hålla för en del belastning. Ibland kan därför en begagnad men stabil möbel vara att föredra framför en mycket billig men ny variant. Om du är beredd att betala mer än de 2 500 kronor vi nämnde ovan, får du förstås ännu fler valmöjligheter, både när det kommer till estetiska aspekter, storlek, material och design. I prisklassen mellan 3 000 och 8 000 kronor finns de allra flesta skänkar, även om det naturligtvis finns ett fåtal modeller som är tillverkade av riktigt dyrt material, och formgivna av välkända formgivare, vilket för dem ännu dyrare.

Frågor och svar kring Skänkar

✅ Finns det skänkar som bara består av skåp och inga lådor?

Ja, det finns sådana varianter också. Många skänkar har ett par lådor vid sidan av skåpen, men det finns undantag, där det finns två, tre eller fyra skåp som erbjuder rymlig förvaring.

✅ Vilka bredder kan man hitta på skänkar?

Det finns otroligt många olika alternativ. Vissa skänkar är 130 cm breda, andra 180 cm. Det finns också modeller som är 210 cm och för den som vill ha något riktigt brett att fylla ut en vägg med, finns det skänkar som är 240 cm. Det finns också såväl bredare som smalare alternativ, vilket gör att det finns möbler för alla typer av rum.

✅ Vilka material är skänkar vanligtvis byggda av?

Det finns även här olika varianter. Vissa är byggda av ek, andra av valnöt. Det finns även skänkar av spånskivor och skänkar av massiv furu, bara för att nämna några exempel.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Skänkar Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin