Barnvagn TEST: 3 bästa Barnvagnarna (bäst i test)

Att köpa barnvagn är något som många blivande föräldrar verkligen ser fram emot. För många är det en symbol för det kommande föräldraskapet. Det pratas och skrivs mycket om valet av just barnvagn, och det är också ett av de enskilt största inköpen.

Bäst barnvagn

Snabbmeny: ⭐ Topp-3 Barnvagnar 2024 ⭐ Vanliga frågor


Liggvagn – den första vagnen när bebisen föds

Det går att göra på en rad olika sätt vid val av barnvagn. Det går att köpa en kombi- eller duovagn som kan användas som både ligg- och sittvagn. Det går även att köpa separata liggvagnar och sittvagnar. Om du väljer att göra på sistnämnda sätt är det liggvagnen som blir den första vagnen. En liggvagn är helt enkelt en vagn som består av ett chassi och en liggdel. Här finns det flera saker att tänka på.

För det första är ett plant liggläge naturligtvis viktigt. De allra flesta anser också att det är viktigt med ett chassi där det går att frakta mindre påsar, blöjor eller andra saker. Det kan vara en stålkorg eller en tygkorg. Lösningarna kan se lite olika ut, men de flesta vill åtminstone ha någon form av förvaringsmöjlighet. Säkerheten är naturligtvis också otroligt viktig. En liggvagn behöver ha bra bromsar. Den ska även ha gått igenom olika tester gällande stötar för att säkerställa att den är godkänd enligt de standarder som finns. Vidare vill du förmodligen ha en vagn som är lätt att fälla ihop och som tar liten plats när den är ihopfälld. Något som också blir ett allt vanligare önskemål är att det ska vara möjligt att fästa babyskyddet på barnvagnens chassi.

Kombivagn – en praktisk lösning

Kombivagnen är en praktisk vagn av flera anledningar. Den kanske allra viktigaste aspekten är att den här vagnen kan användas länge, eftersom liggdelen helt enkelt byts ut mot en sittdel när barnet blir lite större. När du köper en barnvagn av den här typen får du alltså en vagn bestående av tre delar; chassi, liggdel och sittdel.

Köp en bra barnvagn online

Många olika alternativ

Kombivagnarna är vanligt förekommande och det finns många olika varianter att välja på. Det gör att det går att hitta en kombivagn i en passande design, från ett varumärke man gillar. Förhoppningsvis går det även att hitta en vagn till ett passande pris. Det finns ett flertal faktorer att ta med i beräkningen när det är dags att välja kombivagn. Det är viktigt att välja med omsorg, eftersom tanken är att den här vagnen ska kunna användas under flera år framöver.

Däck

Däcken är faktiskt en väldigt viktig del. Du behöver ta beslut kring om du vill ha en vagn med fasta eller rörliga hjul. Du behöver också komma fram till om du vill ha en vagn med tre eller fyra hjul. Dessutom behövs ett beslut kring storlek på däcken. Ska de vara stora och luftfyllda, breda och punkteringsfria eller vill du ha små däck av hårdplast? Det finns alla typer, så ditt val kommer inte stoppa dig från att hitta en kombivagn. Det handlar bara om att du ska hitta en passande barnvagn.

Stötdämpning

Den här punkten är egentligen lika viktig oavsett vilken typ av barnvagn du letar efter. Det är viktigt att stötdämpningen är bra. Det gäller inte bara om du vill kunna ta dig fram smidigt i motionsspåret, även om det då naturligtvis också är en fördel. Det gäller även inne bland stadens gator. En bra stötdämpning är A och O för att ditt lilla barn ska kunna sova gott i vagnen under promenader och shoppingrundor.

Maxvikt

Eftersom kombivagnen kan hänga med länge är det viktigt att maxvikten är relativt hög. Om vikten är låg kommer du ändå behöva köpa en renodlad sittvagn så småningom. För vissa kan det tyckas vara godtagbart. Om du är medveten om det och gör valet med vilja gör det förstås inget. Om du däremot köper en vagn och tror att du ska kunna använda den tills din son eller dotter inte längre behöver vagn, bara för att sedan inse att så inte alls är fallet, är det naturligtvis betydligt tråkigare. Se därför till att kontrollera vilken maxvikt som gäller. Om du vill kunna använda vagnen under flera års tid bör du se till att välja ett alternativ med en generöst tilltagen maxvikt.

Sele

Är sittdelen utrustad med sele? Det kanske kan tyckas helt irrelevant när din bebis ännu inte ens är född. Sittdelen kanske inte är ditt främsta fokus överhuvudtaget, och tanken på att behöva en sele kan kännas främmande. Tiden går dock fort, och redan vid 6-8 månader kan det vara dags att börja använda sittvagnen. Då behövs en sele för att säkerheten ska vara tillräckligt hög. Leta gärna efter en sittdel med fempunktssele.

Sittdelen

Sittdelen är faktiskt den del du bör lägga mest fokus på. Som blivande eller nybliven förälder är det förstås lätt att fokus hamnar på liggdelen, som ju är den del som kommer användas först. Det gäller dock att tänka på att den faktiskt används under en mycket begränsad tid. Efter bara några månader är det dags att byta till sittdelen. Den ska sedan användas under flera års tid. Det är därför viktigt att den är riktigt bra. Förutom att den bör vara utrustad med sele, finns det även fler krav som bör uppfyllas. Det bör till exempel gå att få ett så plant liggläge som möjligt.

Det ska också vara möjligt att använda en åkpåse även i sittdelen. Det är dessutom en klar fördel om sittdelen är vändbar. I början är det klokt att ha sittdelen vänd mot dig, så att du och ditt barn hela tiden kan ha ögonkontakt. När barnet blir äldre kommer ett naturligt steg bli att vända sitsen åt andra hållet, så att barnet kan iaktta vad som händer runt omkring. Det är klokt att inte ha för bråttom med detta, då det blir väldigt många intryck att ta in för det lilla barnet. Att möjligheten finns är däremot både positivt och viktigt.

De 3 bästa Barnvagnarna 2024

Vi har valt dessa barnvagnar som våra Topp-3.
Tre vagnar i högkvalitativa material. Vagnarna har god fjädring och justerbara handtag för en bekväm resa för både dig och ditt barn.

1. Britax Smile 4 Duovagn inkl. Maxi-Cosi CabrioFix i-Size Babyskydd & Bas


Om du är på jakt efter en flexibel barnvagn som kan användas länge och vid många olika tillfällen är det här en utmärkt kandidat. Det faktum att vagnen har både en liggdel och en sittdel gör förstås att vagnen får en betydligt längre användningstid och ökad flexibilitet jämfört med många andra vagnar. När din bebis är liten kommer förstås liggdelen väl till pass, men så fort den första tiden är avklarad är det dags att gå över till sittdelen. Den används å andra sidan under en lång period.

Vad gäller sittdelen så har den naturligtvis fällbart ryggstöd, men vad som är bra att påpeka är att den har fullt liggläge. Detta är en stor fördel för barnets rygg som får vila ordentligt i vagnen. Chassit är lätt och dessutom utrustat med centralfjädring. Det gör, i kombination med de punkteringsfria däcken, att det är lätt att använda den här barnvagnen på många olika underlag och miljöer.

Kolla priset

2. Cybex Balios S Lux 3-in-1 Travelsystem inkl. Aton B2 i-Size, Deep Black

Om du vill ha något mer än en vanlig barnvagn och söker ett komplett travelsystem är detta något för dig. När du köper denna barnvagn får du ett chassi med bra fjädring och stötdämpning som dessutom är utrustat med stabila och tåliga terränghjul. Du får också en sittdel som du enkelt kan göra om till liggdel. Det gör att du kan börja använda den här barnvagnen redan när du och din bebis kommer hem från BB. För att ytterligare förbättra erbjudandet så får du även med ett babyskydd som kan fästas på chassit med hjälp av adapter som också medföljer.

I och med att du får ett helt travelsystem behöver du inte släpa med en rad olika babyprodukter när du ska iväg på resa. Du har ett säkert och stabilt babyskydd att använda i bilen. Om ditt barn hinner somna under bilresan kan du låta honom eller henne fortsätta sova eftersom skyddet då kan fästas på chassit. Om du ska på längre promenader byter du enkelt till sittdelen som du enkelt gör om till liggdel genom att byta klädsel.

Kolla priset

3. Kinderkraft XMOOV 3-in-1 Travelsystem, Grey

Om du är på jakt efter en anpassningsbar barnvagn med inbyggt travelsystem kan den här varianten från Kinderkraft mycket väl vara produkten för dig. Här får du nämligen ett chassi som är utrustat med fjädring vid alla hjul. Det gör att du kan gå på i stort sett vilket underlag som helst utan att det blir svårt eller obekvämt. Du får också med en sittdel som du kan välja att göra om till liggdel om vagnen ska användas av ett väldigt litet barn. På så sätt slipper du köpa en separat vagn till barnet de första månaderna.

Vad som gör det hela ännu mer praktiskt är att du också får med ett babyskydd som kan fästas på chassit. På så sätt kan du låta ditt barn åka säkert i bilen i sitt babyskydd. Samtidigt slipper du väcka honom eller henne när det är dags att kliva ur bilen och gå in i butiken för att handla. I stället fäster du då skyddet på chassit och låter din son eller dotter sova vidare.

Kolla priset

Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.

Sittvagn

Du kanske trots kombivagnens många fördelar har bestämt dig för att en separat liggvagn och därefter sittvagn passar dig bättre. Du kanske helt enkelt inte vill ha samma vagn under barnets hela användningstid av barnvagn. Eller så kanske det finns andra skäl till att du hellre köper liggvagn och sittvagn var för sig. Oavsett vilket så är det bra att känna till att det finns gott om renodlade sittvagnar på marknaden. Vissa är mycket robusta och relativt stora. Om du planerar att använda sittvagnen hela tiden, även på skogspromenader och när gatorna är fyllda av nysnö, är en sådan sittvagn troligen det bästa alternativet. Är du däremot på jakt efter en liten och smidig sittvagn att ta med på utlandssemestern blir de bästa alternativen helt andra. Det gäller helt enkelt att fundera över hur du främst kommer använda vagnen. Baserat på det kan du sedan välja en variant som passar.

Sittvagn

En vagn för resan

Om du ska ut och resa kan du behöva ha med dig en vagn till ditt barn. Du vill förmodligen inte släpa med dig den vanliga, troligen ganska stora vagnen. Då kan det bli aktuellt att köpa en extra vagn. Förmodligen vill du slippa betala överpris, men framför allt är funktionen viktig. En barnvagn som ska följa med på resan behöver vara lätt och den ska helt gå lätt att fälla ihop. Att sedan fälla upp den igen för att kunna sätta barnet i den redan på flygplatsen behöver också vara enkelt.

Den här typen av sittvagnar finns. Många av dem är försedda med tre hjul i stället för fyra. Det gör dem smidigare och de väger dessutom ofta mindre. Huruvida du tycker att det fungerar bra med tre hjul eller inte avgörs förmodligen av vilken destination du ska till. Om du ska på stadsweekend till Barcelona går det förmodligen alldeles utmärkt. Ska du däremot ut på vandring på Azorerna behöver du troligtvis en mer stadig och robust vagn som klarar även mer ojämnt underlag. Användningsområdet är därför otroligt viktigt.

En joggingvagn

Nu när din son eller dotter hunnit bli lite större kanske du är sugen på att återuppta, eller börja med, träningen på nytt. Du kanske har kommit fram till att löprundor är den rätta formen av motion för dig. På dessa kan du ju ta med dig din lilla familjemedlem, något som definitivt är en fördel när det är svårt att få vardagspusslet att gå ihop. Du behöver då hitta en bra joggingvagn. Det finns en hel del sådana på marknaden, så du behöver helt enkelt titta runt och välja den som passar just dig och ditt barn. Även bland dessa vagnar är modellerna med tre hjul vanligt förekommande. Det finns dock många som är utrustade med relativt stora hjul, något som får många att tycka att de blir stabilare. Se framför allt till att välja en säker vagn med sele, som är anpassad för det underlag du främst kommer att springa på. Då är det som upplagt för en lyckad träningsrutin.

Kostnaden för en barnvagn

Att det finns hundratals olika barnvagnsmodeller gör förstås att det är svårt att ge ett exakt pris. Den som vill hitta en vagn trots en begränsad budget har faktiskt mer att välja på än vad många tror. Det finns fina barnvagnar för cirka 2 500 kronor. Visserligen har du inte lika mycket att välja på när det kommer till design, men många hittar något de gillar bland exemplaren i denna prisklass. Även om du vill försöka hitta en så billig vagn som möjligt, är det dock viktigt att du fortsätter sätta säkerheten i fokus. Tumma aldrig på säkerhetsaspekter som ett robust chassi, bra hjul och en sele för att få ett lägre pris.

Gott om dyra modeller

Även om det går alldeles utmärkt att hitta barnvagnar från 2 500 kronor och uppåt, så finns det även gott om varianter som är betydligt dyrare. Det är långt ifrån ovanligt att en barnvagn kostar runt 7 000 kronor. Du bör heller inte bli förvånad om en vagn kostar 12 000 kronor eller till och med mer. En barnvagn kan ibland se ganska billig ut, men du kan då komma att upptäcka att grundpriset enbart gäller chassit, och att kostnad tillkommer för såväl sittdel som liggdel. Totalpriset kan sådana gånger bli ganska högt. Det gäller därför att du granskar totalpriset för att se om en viss barnvagn är billig, dyr eller någonstans mitt emellan.


Frågor och svar kring Barnvagnar

✅ Vilka tillbehör bör jag definitivt köpa till barnvagnen?

Ett regnskydd och ett myggnät är definitivt bra att ha. Det finns även en rad andra användbara tillbehör som kan vara bra att ha, exempelvis ett parasoll, men de två förstnämnda är troligtvis de viktigaste.

✅ Vad är det för skillnad på en sulky och en sittvagn?

En sulky är ofta betydligt enklare och med färre funktioner. Det går att transportera ett äldre barn i en sulky, men för det mindre barnet ger sällan en sulky tillräckligt med stöd. De saknar vanligtvis fullt liggläge, något som många sittvagnar har.

✅ Vilka däck är bäst att använda i terräng?

Generellt är det luftdäck som är bäst lämpade för terrängkörning. Det gäller dock att komma ihåg att det kan bli punktering på den här typen av däck. Trots den risken är det de här däcken som passar bäst om du vill kunna ta dig fram på skogsvägar och stigar med barnvagnen.

Källor:

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se