Sandlåda

Har du upptäckt att din lilla son eller dotter finner stort nöje i att sitta i sandlådan och leka vid lekplatsen? Det kanske även är favoritplatsen när barnen leker utomhus på förskolan. I så fall har du kanske vid det här laget kommit fram till att du skulle vilja ordna så att ditt barn får en sandlåda även på hemmaplan. Det bör inte ställa till några problem. Även om du har en liten trädgård kommer du att hitta en modell som får plats. I butikerna finns det nämligen gott om sandlådor i olika storlekar, och du skulle du mot förmodan inte hitta vad du söker är det heller inga större problem att själv snickra ihop en.

Bäst Sandlåda
Snabbmeny:
Toppval Sandlådor Vanliga frågor


Att köpa en sandlåda

Att köpa en sandlåda bör inte ge dig några större svårigheter. Det finns som nämnts gott om olika varianter och de finns i många olika butiker. Du behöver med andra ord inte resa land och rike runt för att hitta något passande. Det går för övrigt även utmärkt att beställa sandlådor på nätet från diverse olika webbutiker. Det gör att du precis lika lätt kan införskaffa en sandlåda om du bor mitt ute på landsbygden, 10 mil från närmaste stad, som om du bor mitt inne i Stockholm. Det du dock inte kommer undan är att själv stå för valet av produkt. Att det finns många sandlådor betyder nämligen att du har mycket att välja på. Det innebär också att du måste göra ett mer aktivt val.

Välj ut en passande storlek

Det första du behöver fundera över är hur stor du vill att sandlådan ska vara. I en stor trädgård spelar det kanske mindre roll, eftersom det förmodligen inte råder någon brist på utrymme. I en liten trädgård däremot kan någon decimeter hit eller dit vara högst avgörande. För att göra det hela enklare kan du börja med att bestämma dig för var i trädgården du vill att sandlådan ska placeras. Här kan du tänka på flera olika sätt. Kanske vill du ha den på en plats där den lägligt skuggas lite av ett träd. På så sätt kan barnet leka i den även på sommaren när solen står högt på himlen. Detta är naturligtvis vara ett tänkbart förslag. Kanske har du inga träd i trädgården, eller vill ha sandlådan på en mer öppen plats för att det ska vara enkelt även för dig som vuxen att sitta på lådans kant och leka, eller stå upp intill för att prata med barnet utan att riskera att slå huvudet i några grenar.

Att köpa en sandlåda

Det går förstås precis lika bra att placera sandlådan öppet på gräsmattan, och vid behov ställa upp ett parasoll som kan ge skugga. Oavsett var den ska stå behöver du dock ta mått för att komma fram till hur stor du vill ha den. Kanske kan du tänka dig att sträcka dig någon decimeter åt ena eller andra hållet. Måtten kanske mer är ett riktmärke. Eller så är de exakta, för att hålla dig inom en viss yta. Det vet bara du, och det spelar egentligen ingen roll. Huvudsaken är att du har något att gå på när du ska börja leta efter rätt produkt. Kom också ihåg att storleken till stor del styr över lådans volym. Ju större låda, desto mer sand ryms det i den. Detta kan också vara värt att fundera över innan du fattar ditt beslut.

Ett val av material

Nästa steg blir att fundera över vilket material du vill att sandlådan ska vara tillverkad av. De flesta av de sandlådor du hittar i lekparker är tillverkade av trä. De ser förmodligen ut precis som de sandlådor du lekte i när du var barn. Det här är en typ av produkt som på det stora hela inte har förändrats speciellt mycket de senaste 20-40 åren. Sandlådor har helt enkelt varit sig tämligen lika i många årtionden. Skillnaden är att det idag finns ett större och bredare utbud. Idag är nämligen inte trä det enda alternativet när det kommer till materialval.

Även om det fortfarande är allra vanligast med trälådor, finns det även andra varianter. Det finns till exempel gott om mindre sandlådor i plast. Fördelen med dessa är att de ofta kommer med ett tillhörande lock. Det positiva med detta är att smuts utifrån stängs ute. Det innebär också att kringströvande katter inte kan uträtta sina behov i sandlådan, något som många annars upplever som ett stort problem. Naturligtvis finns det ofta lock att köpa även till trälådor, men de behöver då vanligtvis köpas separat, medan de till plastlådorna ofta följer med vid köpet. Det finns dock andra fördelar med trä. De lådorna är ofta robustare och mer hållbara, och finns dessutom i fler storlekar.

 

Form och utseende

Något som kanske inte har samma praktiska betydelse men som fortfarande kan vara viktigt är formen och utseendet på sandlådan. Kanske vill du bara ha en vanlig fyrkantig sandlåda, som ser ut precis så som traditionella sandlådor sett ut i många år. Då kan du hitta ett passande alternativ i nästan vilken butik som helst som säljer den här typen av produkter. Om du däremot är ute efter något lite annorlunda kan du få ägna lite mer tid åt att hitta den rätta modellen. Du kan till exempel förse ditt barn med en rolig sandlåda formad som en groda. Det finns även fina sandlådor formade som små segelbåtar, andra som snäckor eller helt enkelt runda. Kort sagt finns det ingen anledning att välja första bästa produkt. Ta gärna en titt på det stora och breda utbudet och låt det sjunka in hur brett det faktiskt är. Du kan hitta en sandlåda som inte bara är rolig för ditt barn att leka i, utan som även är fin och pryder trädgården.

Form och utseende på sandlådan

Produktpriser

Naturligtvis ska du ta hänsyn till priset när du köper en sandlåda. Det kan skilja en hel del på produktpriset, beroende på vilka sandlådor du tittar på. Vissa enklare trävarianter kostar inte mer än runt 200 kronor, medan andra mer påkostade sandlådor kan kosta mellan 1 000 och 2 000 kronor och i vissa fall till och med mer än så. Troligtvis har du en del tankar kring hur mycket du kan tänka dig att spendera på produkten, och om du använder det som ram, kan du använda webbutikernas filter för att filtrera bort de produkter som kostar mer än du kan tänka dig att betala.

På så sätt får du hjälp att snabbt rensa bort alla de sandlådor som ändå inte kommer bli aktuella för dig. Det gör att du sparar tid och det hela blir betydligt lättare. Kom också ihåg att det inte bara är valet av produkt som avgör vad prislappen hamnar på. Vilken butik du väljer att handla i gör också skillnad. Vissa butiker har högre priser än andra, så se till att ta dig tid att undersöka prisnivåerna hos de olika aktörerna. På så sätt kan du säkerställa att du inte betalar onödigt mycket för den sandlåda du till sist köper.

Att bygga en sandlåda

Vem har egentligen sagt att du behöver köpa en sandlåda? Det är nog ingen som har sagt det, det är nog bara du som har utgått från att det är så det ska gå till. Och visst kan du köpa en färdig låda. Det finns ju så många färdiga att köpa. Däremot ska du inte utgå från att det behöver gå till på det sättet. Det finns inget som hindrar att du själv snickrar ihop en fin sandlåda till sonen eller dottern. Det finns gott om beskrivningar online, och det här är ett förhållandevis enkelt snickeriprojekt för den som har hållit i en hammare förut. Fundera över om du skulle tycka att det vore roligt att själv bygga sandlådan, eller om du föredrar enkelheten i att köpa en. Gör sedan det du finner mest lämpligt.

Att bygga en sandlåda

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Sandlådor

✅ Vad bör man tänka på om man ska bygga en sandlåda?

Tänk på att det kan vara klokt att lägga markduk under lådan. På så sätt hindrar du växter och ogräs från att leta sig upp i lådan där barnet sedan ska leka. Tänk också på att undvika spikar om det är möjligt, för att se till att ditt barn inte kan skada sig på utstickande vassa föremål. Det går utmärkt att skruva ihop stommen, något som är att föredra. Överväg också att snickra ett lock, som kan läggas på lådan när den inte används. Detta inte minst för att hålla katter på behörigt avstånd.


✅ Kan jag fylla sandlådan med vilken typ av sand som helst?

Nej, helst inte. Det finns ganska stora skillnader mellan olika typer av sand. Det finns speciell sand som kallas just leksand, och denna är den klart bäst lämpade att använda. Det förekommer också att denna saluförs under namnet sandlådesand, vilket ju tydligt beskriver syftet. Se till att leta efter den typen av sand, då denna passar perfekt för just lek.


✅ Vad är viktigt att tänka på vid köp av sandlåda?

Storlek, form och volym har förstås stor betydelse, men fundera även över var i trädgården den ska stå. Om den inte kommer att ha något naturligt skydd mot solen kanske du vill satsa på en låda med inbyggt parasoll. Sådana finns nämligen. Kanske vill du ha en med tak. Sådana finns också, exempelvis byggda som segelbåtar eller piratskepp. Förutom att de ger solskydd blir de också lite extra roliga för barnen att leka i, tack vare sin speciella form och utseende.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Sandlådor Vanliga frågor