Köpa Skötbord → 3 bästa skötborden för blöjbyten (bäst i test)

Bäst skötbord

Snabbmeny:
Topp-3 Skötbord Vanliga frågor


Det har nog inte undgått någon blivande förälder att det står en mängd produkter på inköpslistan. Det är mycket som behöver finnas på plats när det lilla barnet kommer. Många upplever att de vill ha de flesta inköp avklarade innan det beräknade förlossningsdatumet kommer. Åtminstone de viktigaste prylarna behöver finnas i hemmet. Dit hör bland annat en barnvagn, en spjälsäng, ett babyskydd till bilen, några små plagg, blöjor och så naturligtvis skötbordet. Det kommer bli många blöjbyten varje dag till en början. Då är det skönt att ha en fast plats där dessa kan hanteras. Ett skötbord är därför bra att ha på plats i god tid innan bebisen föds.

Många modeller

När det är dags att köpa ett skötbord kommer du märka att det finns otroligt många varianter. Det går helt enkelt inte att slå fast att ett skötbord ska se ut på ett visst sätt. Olika modeller passar olika personer och olika hem. Det gäller helt enkelt att hitta den produkt som passar bäst in hemma hos din familj.

Badkarsskötbord

En av de lösningar som finns är skötbord som fästs på badkaret. En fördel med den här typen av skötbord är att du har fri tillgång till vatten när det är dags för blöjbyte. Det kan många gånger vara till stor nytta. Ett annat plus med den här varianten är att det tar liten plats. Finns det ett badkar så får även skötbordet plats, eftersom det fästs på badkaret. Det behöver heller inte skruvas fast, något som gör det smidigt att montera upp och ned vid behov. Den här typen av skötbord är dessutom ofta ganska billiga, något som förstås också uppskattas mycket av många.

Stabila skötbord är ett måste vid blöjbyten.

Väggskötbord

Väggskötbord är just skötbord som monteras fast på väggen. De kan fällas upp när de inte används, något som gör att de tar väldigt liten plats. För den trångbodda familjen är det här ett utmärkt val. Naturligtvis finns det även många som bor i ett rymligt hus eller i en stor lägenhet som väljer denna modell, på grund av att det lämnar golvutrymmet fritt. Nackdelen, om man ska försöka hitta någon sådan, med den här typen av skötbord, är att det inte finns något inkluderat förvaringsutrymme. Man behöver med andra ord väga förvaringsutrymme mot extra plats. Det är naturligtvis högst individuellt vad man föredrar.

Fristående skötbord med hyllor

En typ av skötbord som är väldigt populärt är skötbordet med hyllor under. Här finns det också olika variationer. Somliga modeller har en hylla, andra har två. Vilket man väljer beror förstås på hur mycket förvaringsutrymme som behövs, samt vilken modell man fastnar för när det kommer till den estetiska biten. Många av de här skötborden är försedda med kanter på sidorna. Detta bidrar till att göra dem säkrare, men naturligtvis ska du ändå aldrig vända dig om eller lämna barnet på skötbordet utan uppsikt.

På hyllorna är det praktiskt att placera blöjor, salvor, krämer, rengöringsprodukter och tvättlappar. Allt som kan tänkas behövas i samband med ett blöjbyte med andra ord. Många tycker också att det är praktiskt att ha ett extra ombyte liggande på hyllorna, eftersom det ibland sker små olyckor som resulterar i att kläderna behöver bytas. Vissa av dessa skötbord står fast på ben, medan andra har hjul för att de lätt ska kunna flyttas.

Skötbord med lådor

En annan robust lösning som passar den som vill ha gott om förvaringsutrymme är ett fristående skötbord med lådor. De här skötborden kan vara utformade och se ut på lite olika sätt. Det är till exempel vanligt att de är konstruerade som en byrå med byrålådor, med ett skötbord ovanpå själva byrån. Fördelen med den här typen av skötbord är dels att det finns gott om förvaringsutrymme. Ur praktisk synpunkt är det även praktiskt om man vill ha möbeln inne i barnkammaren, eftersom det exempelvis går att förvara babykläder i lådorna. På så sätt slår man två flugor i en smäll då möbeln även fyller en annan funktion än som renodlat skötbord. Ofta kan möbeln sedan fortsätta användas som renodlad byrå där kläder och andra barnartiklar kan förvaras när barnet blivit lite större. Det blir med andra ord en möbel som inte bara går bra att använda under spädbarnstiden, utan även långt senare. Dessa skötbord är ofta bland de dyrare, men det kan också förklaras av att de har en bred och långvarig funktion.

Hopfällbart skötbord

En annan modell som kan vara praktisk för den som vill ha ett rejält skötbord med förvaring, men samtidigt vill spara utrymme är det hopfällbara skötbordet. Den här varianten har ofta en hylla under själva skötbädden, och även om det inte är lika robust som ett fast skötbord, ger det fortfarande både en plats för blöjbyten och tillhörande förvaring. Bor du trångt och vill kunna avgöra från dag till dag var skötbordet ska stå kan det här vara det optimala alternativet.

Topp 3 Skötbord 2024

Vi har valt dessa skötbord som våra Topp-3.
Tre praktiska och stabila skötbord som kommer hålla för många blöjbyten, insmörjningar och påtagning av kläder för den lille. En perfekt arbetsyta som är i en ergonomisk höjd.

1. Troll Skötbord Lux
Om du gillar idén att köpa ett skötbord som samtidigt bidrar med en hel del förvaringsutrymme, kommer du uppskatta denna modell. Skötbordet kommer i form av en stilren och fin byrå, som du kan placera en skötbädd på. Förutom den övre delen med skötdel får du gott om utrymme för olika typer av saker som du behöver förvara någonstans. I tre lådor och ett skåp kan du välja att förvara allt från blöjor till små plagg eller leksaker. Det är naturligtvis en väldigt god idé att förvara allt du kan tänkas behöva i samband med blöjbyte i denna byrå. På så sätt behöver du inte förbereda bytet innan du går till skötbordet med din lilla son eller dotter.

Skötbordet är vitt och det här är en möbel som du lätt kan placera i vilket rum som helst stilmässigt. Det är en fin byrå, där den typiska kronan på skåpet är det enda som talar om att skötbordet ingår i en produktserie.

Kolla priset

2. Little Louie Freja Skötbyrå
Detta praktiska skötbord är försett med tre rymliga lådor med gott om plats för kläder, blöjor, tvättlappar, filtar m.m. Det är naturfärgat, vilket gör att det lätt smälter in i de flesta rum och det går utmärkt att matcha med andra färger och mönster. I och med att det hängs på väggen och kan fällas upp, får det plats även i små bostäder där det inte finns så mycket utrymme att avvara. I och med att det kan fällas upp mot väggen mellan användningstillfällena tar det nästan ingen plats.

På delen närmast väggen finns ett flertal små fack där du kan förvara sådant du behöver i samband med ett blöjbyte. Det kan handla om allt från våtservetter till salvor eller puder.

När ditt barn har blivit större kan du enkelt ta av skötbordet och göra om skötbyrån till en vacker byrå till barnrummet.

Kolla priset

3. Stokke Sleepi skötbord, natur
Om du vill ha ett skötbord som har lite mjukare linjer, är detta fina ovala bord från Stokke ett fint alternativ. Du känner säkert redan till att Stokke erbjuder riktigt fina produkter för barn och föräldrar. Det här skötbordet är definitivt inget undantag. Det är tillverkat i massiv bok och plywood, och man har valt att behålla den härliga naturfärgen.

Här har du en övre del där du kan placera en skötbädd, där du på bekväm höjd kan genomföra alla blöjbyten på din lilla bebis. Under denna del har du också en hylla där du kan lägga våtservetter, tvättlappar och blöjor. Sådant du behöver för att kunna genomföra ett smidigt och enkelt blöjbyte.

En stor fördel med det här skötbordet är att du kan stå både vid kortsidan och långsidan när du byter blöja på ditt barn. Det gör att du har fler valmöjligheter när du ska möblera rummet och anpassa det till den nya familjemedlemmen.

Kolla priset

Skötbord med badbalja

En omtyckt variant är skötbordet som har en inbyggd badbalja. Det kan verkligen vara praktiskt att kunna bada det lilla barnet i samband med blöjbyte. Visst går det att ta av blöjan på ett vanligt skötbord, tappa upp ett bad och låta barnet bada inne i badrummet, för att sedan återgå till skötbordet. Det blir dock lite mer omständligt än att kunna sköta alla delar av processen på samma ställe. Skötborden med inbyggd badbalja faller därför många i smaken.

Andra alternativ

Förutom de varianter som redan har nämnts finns det även en rad andra alternativ. Det finns till exempel små enkla skötbord som kan placeras på sängen. De tar ingen plats och kan ställas undan när de inte används. Bor du till exempel i en liten lägenhet där du har svårt att göra i ordning ett eget rum för skötbord och andra babyprodukter kan den här typen av skötbord vara det perfekta alternativet. Det är dessutom relativt lätt att ta med om du ska resa bort. När det här skötbordet inte används kan du helt enkelt placera det under spjälsängen. Där får det plats och slipper synas. När det är dags för blöjbyte plockar du helt enkelt fram det igen. Det här är en av de minsta varianter du kan hitta.

Är du bara ute efter en enkel skötplats finns det enkla modeller med ett skötbord på ben som du kan lägga en skötbädd på. Den här typen av skötbord finns helt utan hyllor eller lådor. Det är det perfekta alternativet om du vill komma riktigt billigt undan men ändå vill ha en fast skötplats i hemmet.

En enkel skötbädd

Alla känner faktiskt inte att de behöver något skötbord. En annan lösning är att köpa en lös skötbädd som kan placeras på sängen, köksbordet, soffbordet eller där du råkar befinna dig för stunden. Det fungerar förstås också bra och för vissa är det enda fungerande alternativet. De flesta upplever dock att det är praktiskt att ha en fast plats där blöjbyten kan ske. Om man bor i ett hem med flera våningar kan det däremot underlätta att ha en extra skötbädd på den våning där skötbordet inte står. Vissa gånger kanske det är mer praktiskt att lägga skötbädden på en plan yta på den våningen, istället för att springa upp eller ned för trappan till skötbordet. En skötbädd kan för övrigt också vara praktisk att ta med på resan. Med en sådan går det enkelt och smidigt att byta blöja på ett golv, ett tågsäte eller var än det kan behövas.

Kostnad för ett skötbord

En fråga som naturligtvis är intressant att titta närmare på är hur mycket ett skötbord kostar. För blivande föräldrar finns det många utgifter att bocka av innan barnet föds. Förutom alla måsteinköp som barnvagn, babyskydd och spjälsäng behövs kläder. Även om det går att fynda en hel del begagnat så drar det ändå iväg kostnadsmässigt. Dessutom finns det många små saker som behöver införskaffas men som är lätta att glömma bort. Förutom blöjor handlar det om tvättlappar, zinksalva, rengöringsprodukter, nagelsax och många andra hygienartiklar som är bra att ha. Tillsammans rör det sig ofta om stora kostnader. Att hitta ett skötbord till ett bra pris är därför viktigt för många. Lyckligtvis finns det billiga modeller att hitta för den som vill hålla nere kostnaderna. Prisskillnaderna är dock stora, och kan variera mycket beroende på vilken typ av lösning du är ute efter.

Billigt skötbord

Riktigt billigt och riktigt dyrt

När du börjar se dig om i butikerna kommer du ganska snabbt upptäcka att det förekommer väldiga prisskillnader. De enklaste modellerna, vilket ofta är enkla skötbord med ben utan förvaring, kostar inte mer än 200-300 kronor. De ger en stabil plats för blöjbyte, men utan något extra. För den som löser förvaring och bad på annat sätt och som inte har några specifika krav på de estetiska delarna kan det fungera alldeles utmärkt med ett sådant skötbord. Många placerar ju också skötbordet på en plats i hemmet där det inte syns speciellt mycket och då kan det vara en väl fungerande lösning.

Det finns också betydligt dyrare alternativ. De dyraste modellerna är ofta de skötbord som är utformade som en byrå med skötdel ovanpå. Ofta är de också målade och dekorerade för att passa in i en viss inredningsstil. De är helt enkelt mer påkostade, samtidigt som de också går att använda under lång tid även som inredningsdetalj och praktisk möbel. Ett sådant alternativ kan kosta runt 7 000 kronor.

En hel del där emellan

Varianter som kostar 200 kronor och 7 000 kronor är ytterligheter. Naturligtvis finns det massor av produkter som hamnar där emellan när det kommer till pris. Det vi vill framhäva är att det går att hitta ett passande alternativ oavsett om du har en snäv budget att röra dig med, eller om du har möjlighet att välja produkt oavsett pris. Att hitta ett bra skötbord för 1 500 kronor är inga problem, och väljer du exempelvis ett skötbord att fästa på badkaret eller ovanpå spjälsängen blir det ofta ännu billigare.

Viktigt att tänka på

Tyvärr är fallolyckor från skötbord relativt vanliga och som småbarnsförälder är det förstås värsta tänkbara mardröm. Vi vill därför nämna några saker som är viktiga att tänka på, oavsett vilket skötbord du bestämmer dig för att köpa.

  • Vänd dig aldrig bort från barnet när han eller hon ligger på skötbordet. Även om din bebis inte har vänt sig tidigare är någon gång alltid den första. Håll alltid en hand på bebisens mage om du behöver vända blicken åt ett annat håll för ett ögonblick.
  • Om du behöver hämta något, ta då ned barnet och lägg honom eller henne på golvet en stund.
  • Se till att välja ett skötbord med en rejäl kant. På så sätt ökar säkerheten rejält.
  • Se till att ha blöjor och tvättlappar eller våtservetter inom räckhåll. Genom att alltid ha sådant i närheten minskar du antalet tillfällen då du behöver förflytta dig från skötbordet vid blöjbyte, vilket underlättar rejält.

Frågor och svar kring Skötbord

✅ Följer det med en skötbädd när jag köper ett skötbord?

Det beror helt på vilket skötbord du köper. Generellt brukar inte skötbädden ingå vid köp av skötbord, men det finns vissa undantag där den faktiskt medföljer. Även om den inte gör det är skötbäddarna vanligtvis väldigt billiga att köpa separat.

✅ Vilket skötbord är bästa valet för den som bor riktigt trångt?

Det vägghängda skötbordet är en riktig favorit. Dels går det att fälla in när det inte används och då märks det knappt, dels finns det hyllor för förvaring ovanför själva skötytan, vilket är fantastiskt.

✅ Jag funderar på att köpa ett skötbord som är utformad som en byrå. Går det att ta av skötbordsdelen när mitt barn inte längre behöver ett skötbord?

Naturligtvis kan det variera från möbel till möbel, men i många fall går det alldeles utmärkt.

Källor:

Snabbmeny:
Topp-3 Skötbord Vanliga frågor

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se