Taklampa Barn TEST: 3 bästa Taklamporna för barnrummet (bäst i test)

Självklart ska det finnas bra belysning i barnens rum, så att de kan ägna sig åt allt från lek till läxläsning. Vilka lampor du ska välja beror på flera saker. Dels behöver du naturligtvis ta hänsyn till barnets ålder, dels storlek på rummet, dels barnets egna önskemål och smak om det rör ett lite äldre barn. Oavsett om du är ute efter taklampor, fönsterlampor eller vägglampor finns mängder av läckra modeller att välja mellan. Du kommer kunna göra ditt barns rum mysigare än det någonsin varit, tack vare den rätta belysningen för varje tillfälle. Här ska vi titta närmare på vad du bör tänka på när du ska köpa taklampor till barnen, vilka olika typer av lampor som finns och vilka lampor som brukar uppskattas mest i olika åldrar.

Bäst Taklampa för barn

Snabbmeny:
Toppval Taklampa för barn Vanliga frågor


Låt lampan ta plats

Vår första rekommendation är att låta lampan ta plats. Många väljer små, närmast osynliga plafonder som visserligen bidrar med ljus men som i övrigt inte gör vare sig från eller till i rummet. I barnets rum handlar det till stor del om att inreda och göra rummet så mysigt som möjligt. Det ska vara en plats där barnet trivs och gärna tillbringar tid. Det betyder att även detaljerna, exempelvis taklampan, spelar roll. När du inreder ett barnrum behöver du inte alls tänka på att det ska vara diskret. Här kan du våga dig på de utsvävningar som du inte riktigt ger plats för i de andra rummen. Barn brukar tycka om färger och mönster och spännande material. Välj därför gärna en lampa som verkligen syns, och som kan bli något av ett blickfång.

Taklampa för barn lyser upp barnrummet

Mönster tilltalar barn

Att de flesta barn i vissa åldrar är väldigt förtjusta i mönster av olika slag kommer förmodligen inte som en blixt från klar himmel. Detta är något väldigt många föräldrar har erfarenhet av. Vilken typ av mönster det är spelar sällan någon större roll. Stjärnor, prickar, cirklar, månar är alla exempel på mycket omtyckta mönster, men det finns även många fler. Du kan till exempel inreda vackert med en stor rund lampa med svarta prickar på vit botten. Vill du få in lite mer färg i rummet kan du satsa på en mer färgrik variant, exempelvis med rosa botten och svarta prickar. Det ger en fin effekt i rummet. Kom ihåg att även belysningens sken kan bli annorlunda beroende på vilken lampfärg du väljer. På det sättet har du möjlighet att vara med och påverka om det ska bli ett dämpat ljus över rummet, eller ett klart ljus som lyser upp ordentligt.

Vackert formade lampor som hänger

En annan god idé är att satsa på lampor som hänger ned en bit från taket. Förslagsvis en modell som är vackert ellipsformad eller formad som en boll. Sådana lampor finns i olika storlekar, och det finns även fint veckade lampor som ger ett ännu härligare intryck. Skenet från dessa brukar också blir riktigt fint. Många barn, i synnerhet de riktigt små, gillar att titta på speglingen från dessa lampor samt de små rörelser som ibland kommer från lampan. Den blir helt enkelt något som barnet naturligt kan fästa blicken på och titta på en stund. Att öva upp fokuseringen i blicken är alltid positivt för de allra minsta, och för de något större kan helt enkelt lampan bli en fin detalj i rummet. Naturligtvis kan den här typen av lampor även användas i rum där det bor lite äldre barn. Det handlar om fina lampor som verkligen syns, men som ändå är så pass neutrala att de kan användas i alla typer av rum.

Toppval Taklampor för barn 2024

Vi har valt dessa barnlampor som våra Toppval.
Lys upp barnrummet med någon av dessa Taklampor. Stilrena lampskärmar med lampor som sprider ett behagligt ljus i barnrummet:

1. Alice & Fox Taklampa Safari
Om ditt barn ska trivas i sitt rum och vilja tillbringa tid där är det naturligtvis viktigt med bra belysning. Den här fina taklampan kommer bidra till detta, samtidigt som den blir ett fint tillskott till rummet på grund av sitt utseende. Den har motiv av olika vilda djur i mycket gullig tappning. Det följer naturligtvis med en elsladd så att du snabbt och enkelt kan koppla in den här i barnens rum.

Det här är en taklampa som kommer att sprida ett bra ljus i rummet samtidigt som den sannolikt kommer uppskattas mycket av det lilla barnet. Att nämna en lämplig ålder när den här lampan är passande är svårt. Den kan sättas upp i rummet redan när den lilla först får ett eget rum, men många tycker så mycket om den att den får hänga med ända upp i skolåldern. När barnet så småningom kommer upp i övre delen av lågstadiet kanske det börjar bli dags för en annan typ av taklampa.

Kolla priset

2. Little Dutch Sailors Bay Taklampa (Blue)
Att det finns många fina taklampor som passar i barnens rum har du säkert redan upptäckt, men just den här fina lampan från Little Dutch har mycket goda förutsättningar att bli en riktig favorit hos såväl barn som vuxna. Små söta båtar visas på lampskärmen. De är som nämnts små och även om de syns alldeles utmärkt så smälter de in bra mot skärmens bakgrund. Lampan blir på så sätt en fin detalj i rummet utan att stjäla fokus från möbler och accessoarer. Den är kort och gott tillräckligt söt för att höja helhetsintrycket samtidigt som den är så pass neutral att den inte minskar matchningsmöjligheterna när det kommer till inredning.

Även om den här taklampan kostar lite mer än många andra taklampor till barnrummet är den värd varje krona. Tack vare att den är gullig utan att stjäla fokus kan den användas under många år och det blir därför en klok investering.

Kolla priset

3. Pyjamashjältarna Taklampa
Ibland kan det vara lockande att välja en taklampa till barnrummet som är ganska neutral men så är inte alltid fallet. Om du i stället vill satsa på en lampa som verkligen kommer att glädja barnet, kan den här varianten vara ett synnerligen bra val. Om ditt barn gillar pyjamashjältarna kommer denna taklampa verkligen göra succé. Den kanske inte hänger med i lika många år som en mer neutral variant, men den kommer definitivt vara älskad så länge barnet gillar pyjamashjältarna. Dessutom är den så pass billig att det går utmärkt att köpa denna för att låta den användas i något år och därefter bytas ut.

Precis som namnet förtäljer pryds denna taklampa av de populära karaktärerna från filmen och serien med samma namn. Den kommer i glada färger och ger ett härligt ljussken i barnens rum. Det ingår ingen glödlampa när du köper lampan, så denna behöver du komplettera med.

Kolla priset

En luftballong i rummet

Något annat som säkert kommer bli populärt är om du hänger upp en lampa i form av en luftballong i taket. Vem har inte drömt om någon gång att ge sig ut på en äventyrlig resa i en luftballong för att upptäcka världen? Med en luftballong i taket kan barnet drömma sig bort och fundera över alla resor som han eller hon ska göra som vuxen. Dessutom får de en fin belysning i rummet, vilket ju är vad lampans funktion egentligen handlar om.

Inred barnrummet med en fin lampa

Rustika lampor i metall

Om du tycker mycket om den industriella stilen och vill att den ska synas även i barnets rum, kan en hängande lampa i metall vara ett optimalt val. De finns i olika storlekar vilket gör att de passar i rum av olika storlekar. Andra lite mer ovanliga varianter finns också, med fina och spännande lampor i exempelvis mässing. De ger ett lite annat intryck än de vanliga lamporna i metall, och de kan verkligen höja helhetsintrycket i ett rum som i övrigt känns lite uddlöst. Den här typen av taklampa gör sig alldeles utmärkt i de lite äldre barnens rum, även om det naturligtvis går att ha dem i ett rum där yngre barn bor också. De yngre barnen brukar dock ofta föredra mer färgrika och mönstrade lampor, något som gör att lampor i metall och mässing ofta får vänta några år.

Låt det glittra

Föremål som glittrar brukar fascinera små barn som knappt kan ta blicken från det som glittrar. Därför kan en rund lampa i en härlig färg med paljetter på vara ett val som fascinerar de små barnen och som tilltalar barn även i yngre skolåldern eftersom de då kan dansa loss och leka disco och ha roligt med sina vänner. De här lamporna kan användas och uppskattas under många år. De finns dessutom i en rad härliga färger, så att du och ditt barn kan hitta en variant som ni både tycker om och som passar in i rummets övriga färgskala.

Fina ljusslingor som ger behaglig mysbelysning

Om du redan har köpt en traditionell taklampa till din son eller dotter men tycker att det saknas mysbelysning, kan du satsa på någon av de fina ljusslingor som kan fästas i taket eller på väggen. De kan till exempel fästas i taket och vandra ned mot golvet i alla hörn, eller sättas uppe längs taklisten, beroende på var du har eluttag och hur du vill ha det. De här ljusslingorna ger ett dämpat och mysigt sken. Man kan definitivt kalla detta för mysbelysning, och det här är något som brukar uppskattas av barn i så gott som alla åldrar. Den här typen av ljusslingor kan för övrigt även användas i andra rum än just barnens. Ljusslingor kan sprida mysbelysning i hela hemmet, och är naturligtvis inte bara avsedda för barn.

En vacker projektor sprider stjärnhimmel i rummet

Något som visserligen inte kan kallas en traditionell taklampa, men som ändå sprider vackra effekter i taket, är de nattlampor med inbyggd projektor som lyser upp taket som en stjärnhimmel. Det här kan ha en lugnande effekt på små barn som har svårt att somna i sina egna rum. Det kan även ge trygghet och lugn om barnet vaknar på natten. Det här är för övrigt något som även kan uppskattas av lite äldre barn, eftersom många upplever att det ger rummet extra mysfaktor.

Låt lampan kosta

Belysningen är viktigare än många kanske tänker på. Det är först med rätt belysning som ett rum kan bli riktigt hemtrevligt och mysigt. Det gäller naturligtvis i barnens rum likväl som alla andra rum. Därför rekommenderar vi att du inte hastar igenom lampköpet genom att välja den billigaste lampa du kan hitta. Lampan är något som det är värt att lägga pengar på. Du behöver naturligtvis inte köpa butikens dyraste taklampa, men låt inte priset stoppa dig från att köpa den lampa du tycker skulle passa bäst i ditt barns rum.

Det är viktigt att din dotter eller son trivs där och tycker om att leka, koppla av och sova i rummet. Lampan kan vara en viktig pusselbit. Snåla därför inte när det kommer till belysningen. Välj fina lampor av god kvalitet som du tycker om stilmässigt och som du känner dig förvissad om att ditt barn kommer trivas med. På så sätt kan inredningen av rummet bli riktigt lyckad.


Frågor och svar kring Taklampor för barn

✅ Behövs en taklampa verkligen om man har vägglampor och bordslampor?

Ja, en taklampa är bra att ha även om det finns annan typ av belysning. Den ger ett klarare sken för det mesta, och är bra att ha till vardags.

✅ Vad är prisspannet för taklampor för barn?

Det är väldigt svårt att ge ett heltäckande svar, då det naturligtvis finns såväl väldigt billiga som väldigt dyra taklampor. Majoriteten av de lampor som finns i vanliga barnbutiker kostar dock mellan 200 och 3 000 kronor. Det är ett brett spann, och ändå finns det en hel del taklampor som hamnar utanför detta, antingen uppåt eller nedåt.

✅ Ingår sladd och glödlampa när man köper en taklampa till barnrummet?

Nej, det gör de oftast inte. Det finns dock undantag, men majoriteten av lampskärmarna säljs utan såväl sladd som glödlampa. I vissa fall kan det medfölja en sladd men ingen glödlampa. Den behöver du så gott som alltid köpa separat. Se därför till att läsa i produktbeskrivningen vilken typ av glödlampa som rekommenderas, så att du kan ladda upp med sådana också.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Taklampa för barn Vanliga frågor

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se