Väggskötbord

I samband med en graviditet är det mycket som ska ordnas och planeras. Att det behöver göras en hel del inköp är nog de flesta väl medvetna om, men det kan också krävas ommöblering och en hel del omstrukturering i hemmet. Det är även vanligt att hemmet kanske inte riktigt är storleksmässigt anpassat för alla de produkter som behöver få plats i hemmet under den första tiden. Då gäller det att komma på smarta lösningar. Att skaffa ett väggskötbord är ett bra exempel på en smart lösning, som kan vara till stor hjälp i alla hem där det saknas gott om stora öppna ytor.

Bäst Väggskötbord
Snabbmeny: Topp-3 Väggskötbord Budgetval Vanliga frågor


Så fungerar ett väggskötbord

Ett väggskötbord monteras på väggen och kräver med andra ord ingen fri golvyta. Det går vanligtvis att fälla upp mot väggen när det inte används, och tar då väldigt liten plats. Det gör att det här är en utmärkt lösning för familjer som är något trångbodda. Det är även en bra lösning i hem där det helt enkelt är ont om fri golvyta. Ett väggskötbord är oftast utrustat med en eller två hyllor, vilket gör att det finns plats för viss förvaring, även om det naturligtvis inte blir lika gott om förvaringsutrymme som följer med golvfasta skötbord med flera stora hyllor.

Fördelar med väggskötbordet

Den allra främsta fördelen med ett väggskötbord är just att det får plats i så gott som vilket hem som helst. Det enda som krävs är att det finns fri väggyta, något som går att ordna i de allra flesta villor och lägenheter. En annan fördel är att den här typen av skötbord ger mer förvaringsutrymme än flera andra modeller som kan vara aktuella för trångbodda familjer. Det finns till exempel skötbord som placeras över badkar eller spjälsäng för att spara plats, men dessa erbjuder sällan någon förvaring.

Att skötbordet sitter på väggen underlättar också vid städning. Detta är en anledning till att även de som har utrymme och kan välja fastnar för just ett väggskötbord. Det är enkelt att dammsuga och moppa golvet, eftersom skötbordet inte står på golvet. För många är just den praktiska aspekten väldigt viktig och mycket värd.

Placera skötbordet i badrummet

Möjlighet att placera skötbordet i badrummet

Något som gör att många väljer ett väggskötbord, är att det ger fler möjlighet att ha skötbordet i badrummet, där det finns tillgång till rinnande vatten. Långt ifrån alla badrum är tillräckligt stora för att det ska få plats ett stort skötrum på golvet. Ett vägghängt skötbord däremot är betydligt lättare att få plats med. Det kan till exempel placeras strax ovanför toaletten, eftersom det bara är nedfällt när det används. På så sätt blir det ofta nära till vatten, då handfatet och toaletter ofta är placerade relativt tätt intill varandra. Detta är något som kan vara till enormt stor hjälp.

Kan anpassas till föräldrarnas längd

En annan fördel som kan vara lätt att glömma, är att ett väggskötbord troligtvis är den enda typ av skötbord som kan anpassas efter föräldrarnas längd. Andra skötbord har den höjd de har, det går inte att ändra på. Väggskötbordet väljer ju ni föräldrar själva vart på väggen ni ska montera. Det gör att ni kan montera det lågt om ni är korta, eller högre än standard om ni är över medellängd. Detta kan underlätta rejält, eftersom det ger en mer komfortabel ställning vid blöjbyten, tvätt och andra tillfällen då skötbordet används.

Priset

Det vägghängda skötbordet har, som du säkert redan har sett, en hel del fördelar. En av fördelarna som är värda att nämnas är priset. Den här typen av skötbord är ofta väldigt budgetvänliga. Det går att hitta väggskötbord som kostar runt 700 kronor. Det finns flera olika modeller inom den här skötbordskategorin, så prisskillnader förekommer. Generellt är de här skötborden dock billiga och prisvärda. Du ska dock inte bli förvånad om du stöter på ett vägghängt skötbord som kostar mellan 1 500 kronor och 2 000 kronor. Design och varumärke kan spela in, och göra priset högre.

 

Topp 3 Väggskötbord 2023

Vi har valt dessa Väggskötbord som våra Topp-3.
Tre snygga och praktiska väggskötbord som är lätta att fälla upp och ned. Perfekt när du vill spara på utrymme. Skötborden är dessutom enkla att montera och du kan ställa in dem på den höjd som passar dig.


 

Budgetval

Tre väggskötbord till ett något lägre pris. Dessa tre blir våra budgetval:

 

Att tänka på

Det finns mycket positivt att nämna när väggskötbordet kommer på tal, men det finns också några saker att tänka på. Det första som du bör tänka på är att det är enormt viktigt att följa instruktionerna beträffande montering. Ett felaktigt fastsatt skötbord på väggen kan innebära en stor fara vid användning. Se därför till att välja rätt vägg, och att följa varje steg av instruktionerna. Nästa viktiga sak att tänka på är att ett väggskötbord gör viss varaktig åverkan på väggen.

Hålen kommer att finnas kvar när skötbordet så småningom tas ned. Detta är något som du får ha i åtanke och räkna med. Detta kan vara särskilt viktigt om du bor i hyresrätt. Det är då inte alltid tillåtet att sätta upp föremål som varaktigt förstör väggar. Om du ändå väljer att göra det kan du bli tvungen att återställa väggen när det blir dags att flytta. Tänk också på att montering i badrum kräver extra försiktighet, så att det inte lämnas några hål där fukt kan leta sig in.

Att välja väggskötbord

Att välja väggskötbord

När du började leta efter skötbord upptäckte du säkert att det finns väldigt många olika varianter att välja på. Om du väl har kommit så långt att du har bestämt dig för att köpa just ett vägghängt skötbord har du kommit en god bit på väg. Däremot innebär det inte att allt är klart. Det finns nämligen ett flertal skötbord av den här typen att välja på. Skillnaderna kan kanske tyckas små, med tanke på att de alla monteras på väggen, men det kan ändå vara bra att jämföra olika modeller.

Det du kan titta på för att hitta din favorit är bland annat pris, mått och material. Titta också på hur det ser ut med förvaringsutrymme. Här kan det nämligen skilja lite mellan de olika produkterna. Vissa kommer med en hylla, andra har två eller tre hyllor för förvaring av produkter som behöver finnas nära tillhands. Det kan även finnas några varianter där det inte finns några hyllor alls. För den som har löst förvaringen på annat sätt kan ett sådant fungera utmärkt, men har ni ingen annanstans i närheten där salvor, våtservetter och tvättlappar kan förvaras, kan det bli lite problematiskt. Väg därför gärna in sådana aspekter i valet, och se till att jämföra grundligt.

Extra stabila lösningar

För den som är ute efter ett riktigt robust och hållbart alternativ med bra funktioner, går det utmärkt att beställa den typen av skötbord som ofta återfinns i såväl offentliga skötrum som på BVC. De här skötborden är betydligt rejälare än vanliga skötbord. Det märks dock även på priset, som ofta landar runt 4 000 kronor. Skötbordet är dock försett med automatisk låsfunktion, vilket gör att du alltid kan lita på att det förblir uppfällt tills du aktivt tar ned det.

Dessutom följer en rejäl skötbädd med som är lätt att rengöra. Det här skötbordet är lätt att fälla ned med en arm, eftersom det har en dämpande fjädring. Det gör att du kan hålla i din lilla bebis med ena armen samtidigt som du fäller ned skötbordet med den andra. Detta kan vara till stor hjälp. Vidare erbjuder det här skötbordet en bredare arbetsyta än många andra vägghängda skötbord, och även fler och bredare hyllor för förvaring. Att få plats med allt från tops till blöjor, zinksalva och extra kläder blir därför betydligt enklare än med ett enklare och billigare skötbord.

Alternativ för den trångbodda

Om du bor i en hyresrätt och har begränsat med plats men inte vill eller får borra i väggarna, gäller det att hitta en annan lösning. Då behöver du hitta ett skötbord som tar liten plats, och gärna ett som enkelt kan ställas undan när det inte används. Det finns några sådana lösningar och vi ska titta på några av dem här.

Skötbord för badkaret

En populär variant är att välja ett skötbord som fästs på badkaret. Fördelarna är tydliga. Det finns tillgång till rinnande vatten, vilket kan vara bra, samt att det inte tar upp någon ledig yta i bostaden. Det är också lätt att fästa skötbordet på badkaret, och lika enkelt att sedan ta av det därifrån. Nackdelarna är dels att det krävs ett badkar för att kunna använda den här typen av skötbord, dels att det saknas möjligheter till förvaring, vilket exempelvis väggskötbord erbjuder.

Skötbord för spjälsängen

En annan variant för den som har ont om utrymme är ett skötbord som fästs på spjälsängen. Det sitter naturligtvis inte på plats hela tiden, utan tas fram och fästs när det ska användas, för att sedan tas bort och läggas undan när det inte används. Fördelen är att de flesta har en spjälsäng och att den här typen av skötbord då inte tar upp något ledigt utrymme. Nackdelarna är dels att det inte erbjuder några förvaringshyllor som det vägghängda alternativet gör, dels att det måste tas upp och plockas ned efter varje gång.

Här hittar du fler av våra guider:


 

Frågor och svar kring Väggskötbord

✅ Följer det med en skötbädd vid köp av vägghängt skötbord?

Det är olika från produkt till produkt. Vid köp av många vägghända varianter följer en skötbädd med, men det gäller inte alla. Det brukar dock finnas tydligt specificerat i produktbeskrivningen, så se till att läsa där vad som gäller.


✅ De flesta väggskötbord tycks vara vita. Finns det även i andra färger?

Det stämmer att många av de modeller som finns inom den här typen av skötbord är just vita. Det finns dock även skötbord av den här typen som kommer i naturligt trä. Det går även att hitta några svarta och grå modeller. Därtill finns det faktiskt väggskötbord i metall, även om de inte är lika vanliga.


✅ Vad är maxbelastningen på ett vägghängt skötbord?

Här är det viktigt att komma ihåg att det finns väldigt stora skillnader. Vissa skötbord har en maxvikt på 15 kg. Andra tål belastning ända upp till 50 kg. Många varianter har en maxvikt där emellan. Det här är något du bör lägga stor vikt vid när du läser produktbeskrivningar.
Källor:Snabbmeny: Topp-3 Väggskötbord Budgetval Vanliga frågor