Gosedjur

De allra flesta som idag är vuxna kan nog komma ihåg något av de gosedjur de hade som barn. Kanske du också? Nu har du kanske blivit, eller ska bli, förälder själv, och det börjar bli dags att köpa gosedjur till ditt eget älskade barn. Utbudet av mjuka små leksaksdjur var stort redan för 30 år sedan. Idag har det vuxit ytterligare. Det finns nu en enorm mängd produkter att välja mellan. Du kommer därför inte ha några problem att hitta ett fint och mjukt gosedjur till ditt barn, oavsett om han eller hon är alldeles nyfödd, hunnit bli ett par år eller kanske börjar närma sig skolåldern.

Bäst Gosedjue
Snabbmeny:
Toppval Gosedjur Hund Katt Kanin Enhörning Apa GrisVanliga frågor


Fina gosedjur för de allra minsta

Om ditt barn ännu inte är fött kanske du ännu inte har hunnit köpa så många leksaker. Då kanske du ännu inte har upptäckt att de allra flesta leksaker har en rekommenderad ålder från 3 år. Det gäller även gosedjur. Det betyder att det under den allra första tiden kan bli en utmaning att hitta gosedjur som faktiskt är lämpliga att användas av riktigt små barn. Ge dock inte upp. Det finns lämpliga alternativ, även om du kan få leta en stund för att hitta dem.

Gosedjur med inbyggd skallra

Många av de gosedjur som är avsedda för nyfödda barn, från 0 månader till 1 år, har ofta en inbyggd skallra. De kombinerar med andra ord två funktioner. Du kan till exempel hitta fina och mjuka gosedjur med inbyggd skallra från Teddykompaniet. De erbjuder mjuka och söta kaniner med stora öron, greppvänliga och mjuka tigrar och flera andra djur. Även de så populära och pedagogiska Babblarna finns som mjukdjur med inbyggd skallra. Välj mellan de populära karaktärerna Doddo, Bibbi, Dadda och alla de andra.

Små mjuka gosedjur utan farliga detaljer

Små mjuka gosedjur utan farliga detaljer

Det är naturligtvis inte bara gosedjur med skallror som passar små barn. Teddykompaniet kan även erbjuda flera andra fina gosedjur som passar för kramar och lek med riktigt små barn. Du kan till exempel hitta söta elefanter som är alldeles lagom stora för att små bebisar ska kunna klämma och krama dem. Du kommer även hitta de mjuka och mycket omtyckta diinglisarna från samma tillverkare. Vidare finns det naturligtvis en rad andra mjukdjur för de minsta. Även Jellycat tillhandahåller en rad roliga och mjuka figurer för de minsta barnen. Grisar, lejon och andra djur i mjukt och greppvänligt material, helt fria från skadliga ämnen och löstagbara detaljer.

Mjukisdjur för barn mellan 2-3 år

När ditt barn har hunnit bli lite större är det dags att uppgradera lekrummet därhemma. Det är även dags att införskaffa några nya mjukdjur. Kanske har din son eller dotter fått några egna favoriter vid det här laget. Kanske är det Babblarna som står högt i kurs. Då kan du hitta gott om fina Babblarna mjukisdjur i olika storlekar. Du hittar dem bland annat i storlekar runt 30 cm, även om vissa av Babblarna är 26 cm höga. De finns även i större storlek. Kanske är det Bamse som är idolen. Då kan du köpa ett Bamse mjukdjur till ditt barn. Detta kommer säkert tas emot med förtjusning. Teddykompaniet och Jellycat har också en rad fina djur för barn i den här åldersgruppen. Du hittar bland annat klassiska nallebjörnar i ett härligt mjukt material från Teddykompaniet.

Gosedjur för barn mellan 4-6 år

Barn växer snabbt, och när barnet hunnit bli 4 år eller där omkring, är det förmodligen dags att köpa nya gosedjur igen. Dels slits de med tanke på att det här ofta är de leksaker som barn använder allra mest. Dels får barn lite andra önskemål och krav när de hunnit bli lite äldre. Visst tycker många barn i den här åldern fortfarande att det är mysigt att krama en klassisk teddybjörn, men nu börjar även interaktiva gosedjur locka. Det finns ett flertal mjukisdjur som har inbyggda ljud- och ljusfunktioner och dessa uppskattas mycket av de flesta barn. Det kan vara så att djuret kan säga några fraser eller sjunga en välkänd sång.

Kanske vinkar han eller hon, eller leker tittut med hjälp av en filt. De här leksakerna brukar göra succé. De blir en rolig leksak att leka med, samtidigt som de är mjuka att krama. Vissa av de här leksakerna kan användas även av något yngre barn, men det ser du i produktspecifikationen, under rekommenderad ålder. I den här ålderskategorin är många av gosedjuren som säljs tillverkade av TY som idag är en av de största tillverkarna i världen av just gosedjur. Många av djuren är färgglada och mycket fina, och uppskattas av hundratusentals barn världen över.

Gosedjur för äldre barn

När barnen kommer upp i skolåldern blir det ofta aktuellt med andra typer av produkter än gosedjur. Det händer dock att barnen fortfarande önskar sig ett och annat gosedjur. Det kan då bero på att de känner sig tryggare på natten med ett litet gosedjur som sällskap. Det kan även bero på att de har fått upp intresset för att dekorera sina rum, och tycker att små fina mjukisdjur utgör en fin inredningsdetalj. I den här åldern kan barnet välja mellan alla de gosedjur som finns i butikerna. Som förälder behöver du inte tänka på att leksakerna ska vara fria från lösa detaljer eller vara enkla att hantera, eftersom barnet hunnit bli tillräckligt stort för att kunna hantera sådana faktorer. Du kan med andra ord välja och vraka, och ge ditt barn exakt det gosedjur som han eller hon visat intresse för.

 

Gosedjur Katt

Mjukisdjuret är gosigt att krama och är en trygg kamrat när det är dags att sova eller under leken. Här är våra favoritkatter:

 

Gosedjur Gris

De sötaste grisarna. Vem vill inte krama de här gosegrisarna?:

 

Att tänka på

I olika undersökningar har det visat sig att många av de gosedjur som säljs kan vara farliga för barn, trots att de har godkänts i olika tester. Det finns därför några saker du som förälder behöver tänka på när du köper nya mjukdjur till din dotter eller son.

  • Om du är förälder till ett barn under 3 år bör du se till att gosedjuret inte har några lösa delar som går att ta av.


  • Dra i ögon, näsa och mun för att säkerställa att de håller för detta. Om de lossnar ska du absolut inte låta ditt barn leka med djuret. Detaljer av det här slaget som lossnar, kan orsaka livsfara, eftersom de kan sväljas av det lilla barnet och därmed täppa igen luftvägarna. Var därför noga med detta varje gång du köper ett nytt mjukisdjur, eller när ditt barn får ett mjukdjur i present eller julklapp.


  • Se till att granska sömmarna så att de sitter ordentligt. Ta en extra noga titt mellan benen, då det ofta är den sömmen som lossnar om barnen drar i benen.


  • Se till att det inte sitter kvar några tags på leksakerna. Om barnet lyckas dra loss dem kan de sväljas och fastna i halsen.


  • Gå igenom barnets gosedjur med jämna mellanrum. Undersök så att de fortfarande är hela och att alla delar sitter där de ska. Plocka bort gosedjur som börjat gå sönder. Om det börjat läcka stoppning eller om några delar är på väg att lossna kan de bli en fara inom kort. Då är det bättre att plocka bort dem i tid.


  • Tvätta gosedjuren då och då. Det kan samlas en hel del bakterier och baciller i gosedjuren eftersom de finns med i vardagen mer eller mindre dygnet runt. Det är ofta gosedjuren som får motta kramar och pussar när barnet är sjukt, och då är det förstås viktigt att de tvättas ibland, så att hygienen förblir god.
Att köpa gosedjur i present

Kostnad för ett gosedjur

En fördel med gosedjur är att det går att köpa många av dem till en billig peng. Faktum är att det finns gott om produkter som kostar under hundralappen. Det gör att det här även är ett utmärkt val när du ska köpa present till någon annans barn. Kanske ska du gratulera ett kusinbarn eller kanske har ditt eget barn blivit bjuden på kalas hos någon på förskolan. Då kan ett mjukdjur bli det perfekta valet, både för att de uppskattas av de flesta och för att de är budgetvänliga.

Naturligtvis finns det även dyrare mjukisdjur, som kanske främst är aktuella att köpa när du ska handla till ditt eget barn. Om du vill köpa de största modellerna av Babblarna som gosedjur får du till exempel räkna med att betala över 300 kronor. Om du vill köpa en riktigt stor kanin eller annat djur med en höjd på 85 cm från Teddykompaniet får du till exempel räkna med en kostnad på cirka 600 kronor. Vill du ha en ännu större nallebjörn på 1 meter kan du få betala runt 800 kronor. Naturligtvis kan det gå att hitta gosedjur i samma storlek till ett lägre pris om du inte har några specifika önskemål kring varumärke eller design.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Gosedjur

✅ Kan gosedjur tvättas i maskin?

Många av gosedjuren kan tvättas i maskin. Vissa tvättas på 40 grader, andra på 30 grader. Det finns dock även gosedjur som inte får tvättas i maskin. Dessa ska istället handtvättas för att inte bli förstörda. Det är viktigt att förhålla dig till de tvättråd som ger. När du ska köpa mjukdjur kan det dock vara en god idé att om möjligt välja sådana produkter som kan maskintvättas, eftersom det gör det enklare att upprätthålla en god hygien.


✅ Jag har sett att det finns gosedjur med inbyggd lampa. Kan barnet gosa med dem även när lampan lyser?

Många barn väljer att ha dessa gosedjur i sina sängar även när de lyser. Det är ingen fara, eftersom de drivs med batteri och inte el. Det gör att de inte blir överhettade och de är därför inte farliga att använda för barn ens när lampan är tänd. Detta gäller majoriteten av de gosedjurslampor som finns i butikerna men undantag kan naturligtvis finnas. Se därför till att läsa igenom beskrivningen för just ditt barns produkt innan du låter ditt barn ha gosedjurslampan hos sig under natten.


✅ Kan ett barn få ett gosedjur med inbyggd skallra redan vid hemkomsten från BB?

Ja, de flesta av de gosedjur som är utrustade med inbyggd skallra är avsedda just för de allra minsta. Det här brukar därför vara en populär BB-present. Många av dessa är också greppvänliga, vilket gör att de är perfekta att använda när det lilla barnet ska försöka lära sig koppla grepp om föremål.
Källor:Snabbmeny:
Toppval Gosedjur Hund Katt Kanin Enhörning Apa GrisVanliga frågor