Trampbil TEST: 3 bästa Trampbilarna (bäst i test)

En trampbil är något som de allra flesta barn tycker är roligt under någon period. I synnerhet eftersom det finns trampbilar i olika färger, design och stilar. Det gör att alla kan hitta ett fordon som passar, oavsett om det är rosa bilar med stjärnor på som lockar, eller tuffa polisbilar med diverse utsmyckningar. Trampfordon kan se ut på många olika sätt. Det finns dessutom olika storlekar. Detta gör att de kan användas av barn i olika åldrar, vilket naturligtvis är fördelaktigt. Är du ute efter en läcker trampbil till ditt barn? Då ska vi titta på vad du bör tänka på, vilka bilar som finns och vem som kan använda ett fordon av den här typen.

Bäst Trampbil

Snabbmeny:
Toppval Trampbilar Vanliga frågor


En racerbil att trampa på

Drömmer ditt barn om att köra racerbil en vacker dag? Den drömmen kan faktiskt bli verklighet redan nu. Det finns nämligen flera trampbilar som är designade för att se ut som just racerbilar. Många barn i olika åldrar tycker att det känns både spännande och roligt att susa fram, eller snarare trampa sig fram. De kan känna sig som små racerförare även om hastigheten naturligtvis är begränsad. Det här kan bli en perfekt present eller julklapp till en liten tjej eller kille som älskar fart och bilar. Även inom den här specifika typen av trampfordon finns flera modeller att välja på. De flesta av dessa bilar är avsedda för användning från 3 års ålder. Det kan finnas mindre modeller avsedda för mindre barn, men 3 år brukar vara gränsen på de flesta trampbilar.

Toppval Trampbilar 2024

Vi har valt dessa Trampbilar som våra Toppval.
Låt ditt barn trampa sig fram mot nya äventyr. Coola och supersnygga trampbilar av hög kvalitet.

1. Alex’s Garage Trampbil Go-kart Formula 1

När du är på jakt efter en trampbil är du förmodligen mån om att den ska vara just en trampbil och inte en sparkbil. Då kan den här modellen från Alex’s Garage vara ett lämpligt alternativ som gör succé hos den biltokiga killen eller tjejen. Den är riktigt snygg och det går verkligen inte att hitta något att anmärka på när det kommer till utseendet. Det är dock inte utseendet som är den största fördelen, det är den solida konstruktionen och hållbarheten. Stålkonstruktionen gör att bilen är rustad för långa trampturer och användning under flera år. Om inget oförutsett inträffar kan ni med andra ord räkna med att den håller under hela den tid som barnet vill använda den.

Den här trampbilen rekommenderas för användning av barn som hunnit fylla tre år. Det här är ett naturligt nästa steg när han eller hon hunnit bli för stor för eventuella sparkbilar. Bilen kan med fördel användas utomhus.

Kolla priset

2. Ferrari Gokart, Röd

Om ditt barn vill ha en trampbil och du vet att en racerbil skulle vara uppskattad, har du ett mycket fint exemplar här. Den här bilen liknar en Ferrari som skulle kunna ge sig ut på vilken tävlingsbana som helst. Det spelar ingen roll om barnen vill trampa runt på en asfalterad, otrafikerad yta där de kan leka tävling, eller om de vill trampa med när du går på promenad. Den här fina bilen fungerar lika bra till båda ändamålen.

Naturligtvis bör du som vuxen vara med och hålla uppsyn när barnen använder en bil som denna. Den är stabil och hållbar och riskerar inte att gå sönder i första taget, men den bör naturligtvis användas med omsorg. Bilen har en vikt på 7 kg, vilket innebär att den är ganska stadig. Barnen kan behöva hjälp att förflytta bilen dit den ska användas eftersom den väger så pass mycket. Även där finns alltså ett behov av dig som förälder.

Kolla priset

3. BIG Tramptraktor med Släp Claas Celtis

Alla trampbilar ser inte ut som vanliga bilar, det är den här produkten ett utmärkt exempel på. Här kommer det i stället en läcker traktor med tillhörande släp som det går att trampa fram på. Det här är en fantastisk tillgång när det är dags att börja vistas mer utomhus på våren, eftersom den garanterar många härliga lekstunder.

Den här fina traktorn från BIG har en rad fördelar. Precis som namnet beskriver går den förstås att trampa fram på. Det gör att den kan tas med på promenaden om du som förälder vill få möjlighet till lite motion samtidigt som barnet får göra något roligt och får utlopp för en del energi. Samtidigt är det här en produkt som kan ge många timmars lek och nöje. I och med att den har ett släp med lastutrymme kan barnet trampa fram och tillbaka, hämta leksaker, sand eller andra saker som lastas innan han eller hon sedan trampar tillbaka igen.

Kolla priset

Några för de lite mindre

Det finns som nämnts några bilar som kan framföras även av något yngre barn. Några har till exempel en åldersgräns på 2 år istället för 3. Det öppnar upp för alla föräldrar som vill ge sina barn en fin och rolig bil redan tidigt i livet. Trampfordonen är ju inte bara bra, de är ju även ett utmärkt sätt att få barn att träna upp motoriken och att aktiveras och röra på sig. Man kan helt enkelt säga att trampbilen ger en typ av motion som barnet knappt tänker på eftersom den kommer via leken. Fördelen med många av de racerbilar som kan trampas av mindre barn, är att sätet går att justera i olika lägen. Det innebär att bilen kan användas under en längre tid. De här bilarna har ofta mindre svängradie, vilket gör att även små barn lättare kan hantera och köra dem.

Roligt med en egen trampbil

Mer om konstruktionen

Hur en trampbil som ser ut som en racerbil är konstruerad kan variera. Ofta är de utrustade med en stålram, vilket gör bilen robust och hållbar. Vilken typ av däck som används kan variera beroende på vilken bil du väljer. Vissa är utrustade med EVA-däck, andra med klassiska gummidäck. Andra varianter kan också förekomma. Däcken har naturligtvis betydelse för att bilen ska rulla bra, men även för framkomligheten på olika underlag.

Att ta sig fram på slät asfalt är vanligtvis inte speciellt svårt. Det är när det är dags att trampa över gräsmattan eller på en grusmaning som utmaningen kommer. Läs gärna på lite om vilka däck andra föräldrar upplever som bäst och mest lättanvända. Kom dock ihåg att behovet varierar beroende på vilket underlag bilen främst kommer användas på. Om ditt barn i stort sett uteslutande kommer att köra på asfalt kan ni välja en bil med i stort sett vilka däck som helst. Om du däremot vet med dig att bilen kommer köras en hel del även på ojämna underlag krävs det förstås lite mer eftertanke när du ska hitta rätt trampbil.

Trampa fram på ett lantbruksfordon

Det är inte bara racerbilar som är coola att köra. Även traktorer och andra lantbruksfordon brukar tilltala väldigt många barn. Det finns gott om trampfordon av den här typen. Det rör sig inte heller bara om lantbruksfordon, utan handlar även om den typen av maskiner som används vid vägarbeten och andra tyngre arbeten. Du kan exempelvis köpa en tramptraktor utrustad med både lastare och grävare till din lilla son eller dotter. Ett sådant trampfordon öppnar upp för massor av roliga lekar och det här är en typ av fordon som brukar vara mycket uppskattat och som ofta används under flera års tid. Den här typen av tramptraktor är ofta tillverkad av en kombination av plast och metall. De är enkla att rengöra eftersom de helt enkelt kan spolas av eller torkas av med trasa, och de tål att användas ute. De kan ibland vara något tyngre att ta sig fram på än de lite lättare racerbilarna, men i gengäld erbjuder de helt andra lekmöjligheter med tanke på grävfunktionen, flaket och typen av fordon.

Du kan även hitta tramptraktorer som ser ut som en liten John Deere traktor i miniatyr. Om du har en son eller dotter som drömmer om att driva eget lantbruk är det här den perfekta trampbilen. Det finns även andra typer av traktorer och grävmaskiner som du kan köpa till ditt barn. Till många av dessa går det att köpa till flak som kan kopplas på. Det ger förstås ännu fler möjligheter när det kommer till möjliga lekar. Om du ännu inte har valt ut den perfekta julklappen har du förmodligen hittat den nu. En tramptraktor eller en grävmaskin som man trampar fram på brukar uppskattas av de allra flesta barn mellan 2 och 5 års ålder. Vissa använder dem även längre än så.

Trampa fram i en klassisk sportbil

Traktorer, grävmaskiner och racerbilar i all ära men vissa barn vill helst framföra ett fordon som är så likt en vanlig bil som möjligt. Naturligtvis finns det gott om trampbilar som ser ut som vanliga bilar. Du kan hitta trampbilar utformade som såväl lyxiga sportbilar som härliga gamla 50-talsklassiker. Naturligtvis finns det även mer vardagliga bilar att hitta. Om du vill låta ditt barn trampa fram i en lyxig Mercedes Benz utan tak så finns det sådana att köpa. Bilen liknar originalet, och visst känns det väl lyxigt att låta avkomman åka kvarteret fram i en sådan häftig bil? Eller vad sägs om att köpa en häftig trampbil som ser ut som en Hot Rod, där barnet kan trampa runt med häftiga eldsflammor på bilens sidor?

Om inget av detta passar, kanske det helt enkelt är bäst att satsa på en mer vardaglig look. Då kan du bland annat köpa en liten trampbil som ser ut som en Beetle från Volkswagen. De kanske inte andas lyxbil, men söta är de, och kanske är det just en sådan bil som du eller din partner har. Då tycker ofta barnen att det är ännu roligare, eftersom de får likna mamma eller pappa. Många av de mer klassiska bilarna kan användas av barn från cirka 3 års ålder och upp till cirka 7 år. Övre åldersgränsen är inte speciellt strikt. Det beror främst på längd, vikt och hur länge barnet själv är intresserad av att trampa fram i sin bil.

Att köpa en liten trampbil

Ryck ut och rädda världen

Kanske gillar ditt barn brandbilar, polisbilar och andra utryckningsfordon? I så fall kan du väva in det intresset i valet av trampbil. Du kan bland annat hitta trampbilar som liknar brandbilar. Naturligtvis är de utrustade med små stegar på sidorna, för att omgivningen verkligen ska se att det är en liten brandman som är på väg på utryckning. De här utryckningsbilarna kan ofta användas från 2 års ålder, även om det finns undantag, som kräver att barnet hunnit fylla 3 år. Hur länge de sedan kan användas beror även här på intresse från användaren, samt barnets vikt och längd.

Inomhus eller utomhus

Vissa trampbilar är främst avsedda för utomhusbruk, medan andra främst är tänkta att användas inomhus. Det finns även modeller som kan användas både inne och ute utan problem. Det som främst är viktigt att titta på är vilken typ av däck som de olika fordonen är försedda med. Alla däcktyper är nämligen inte lämpliga för alla underlag. Vissa däck kan förstöra golvet inomhus, vilket naturligtvis inte är något du önskar. Det är därför viktigt att du verkligen tänker på detta när du ska köpa en ny trampbil. Om bilen ska användas utomhus är det även där viktigt att du väljer en bil med däck som verkligen är avsedda för utomhusbruk. Här är naturligtvis inte problemet att underlaget blir förstört annars, men det kan bli stora problem för barnet att ta sig fram om barnet försöker trampa sig fram utomhus med ett fordon avsett för inomhusbruk.


Frågor och svar kring Trampbilar

✅ Hur mycket kostar en trampbil?

Vissa trampbilar är ganska billiga och kostar runt 700 kronor. Det finns dock även betydligt mer påkostade modeller som kostar runt 4 000 kronor. Om du är ute efter en specifik typ av fordon, exempelvis små miniatyrer av lyxbilar, kan det hända att du får betala mer än så.

✅ Vad är maxvikten för användning av en trampbil?

Olika trampbilar har olika maxvikt. På vissa fordon är maxvikten 15 kg. Dessa fordon är främst avsedda för små barn, mellan cirka 2 och 4 år. Andra trampbilar har en maxvikt på 30 kg och vissa kraftigare modeller har en maxvikt på 50 kg. Det förekommer med andra ord stora variationer.

✅ Går det att justera sitsen på trampbilarna, med tanke på att användningsåldern är lång?

Ja, på många, om än inte alla, trampbilar går det bra att justera trampbilens sits, så att den ska passa föraren.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Trampbilar Vanliga frågor

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se