Barnfåtölj

När du köper soffor och fåtöljer till familjens vardagsrum är du förmodligen väldigt noga med att valet ska bli rätt. Som du säkert redan har tänkt på, har valet av just dessa möbler väldigt stor betydelse för hur rummets helhetsintryck ska bli. Möblerna är stora och hamnar ofta i fokus. Därför väljer de allra flesta såväl soffa som fåtölj med omsorg. Naturligtvis ska du välja med omsorg även när det är dags att köpa en eller flera barnfåtöljer. Även om de inte är lika stora och därför inte tar lika stor plats, vill du naturligtvis att de ska passa in stilmässigt i hemmet. Oavsett om barnfåtöljen ska få sin plats i barnens rum, eller om den ska stå i vardagsrummet, är det viktigt att du väljer en fåtölj som är både bekväm och fin. Sådana finns det lyckligtvis gott om.

Bäst Barnfåtölj
Snabbmeny:
Toppval Barnfåtöljer Vanliga frågor


Olika stilar

Barnfåtöljer finns precis som vanliga fåtöljer i en mängd olika stilar. Har du till exempel fastnat för Chesterfield och Oxford-stilen på soffor och fåtöljer för er vuxna? Då kan du slå till och köpa möbler i samma stil till barnen. Eftersom det finns barnmöbler i samma stil kan du utan problem placera dem i vardagsrummet. De matchar då de stora möblerna på ett fint sätt, och ser lite extra gulliga ut eftersom de ser ut som små miniatyrer av de fullstora sofforna och fåtöljerna. Naturligtvis går det alldeles utmärkt att köpa en sådan barnfåtölj eller barnsoffa även om möbeln ska placeras i barnens eget rum. Det är naturligtvis att det är fint även där, även om de flesta kanske generellt satsar på en lite mer avslappnad stil i barnrummet jämfört med i vardagsrummet. Chesterfield är, förutom att de är mycket fina, även mycket bekväma att sitta i. Det gäller både soffor och fåtöljer. Det gör att de har en lika självklar plats i minsta barnets rum, som i familjens vardagsrum.

Sporttema på fåtöljen

Är du mamma eller pappa till en liten kille eller tjej som är mycket förtjust i sport redan i låg ålder? Då kan du spinna vidare på det intresset även när det kommer till inredning. Det finns tuffa små fåtöljer som ser ut som fotbollar i olika färger. De är försedda med det karaktäristiska mönstret som en fotboll har, och även formen, även om de naturligtvis har en sittplats, vilket gör att de inte är helt runda. Den här typen av fåtölj kanske du inte är så sugen på att dekorera vardagsrummet med, men på barnets eget rum kan det bli ett roligt och omtyckt inslag.

Förutom fotbollar går det även att hitta fåtöljer som påminner om basketbollar. Precis som att fotbollsfåtöljen är designad för att likna en fotboll, har basketbollsfåtöljen samma design som en basketboll. Du känner med andra ord igen såväl den orange färgen som de svarta strecken som alltid syns runt basketbollen. För den lilla sportfantasten är det här den bästa fåtölj man kan tänka sig.

Barnfåtöljer i olika stilar

Sagotema på fåtöljen

Många barn, både stora och små, har hunnit skaffa sig en eller flera favoritkaraktärer. Det kan röra sig om figurer från sagoböcker, karaktärer från barnprogram eller filmer. Kanske har ditt barn också någon eller några favoriter? I så fall skulle säkert en barnfåtölj med ett tema som involverar dessa favoriter bli mycket omtyckt. Om ditt barn har fastnat för Paw Patrols kan du till exempel köpa en soffa eller fåtölj med motiv från just Paw Patrols. Är det Elsa och Anna från Frost som är favoriterna kan du köpa en fåtölj med Frosttema. Det finns naturligtvis även många andra kända sago- och filmkaraktärer som figurerar på fåtöljer och andra möbler. Vad sägs till exempel om möbler med Pyjamashjältarna eller Bilar? Det är bara några av de exempel som finns på möbler med motiv hämtade från kända filmer och sagor. Du kan säkert hitta en fåtölj med ett motiv som faller just din son eller dotter i smaken.

En mjuk möbel

En fåtölj behöver naturligtvis inte följa något speciellt tema eller vara en miniatyr av en viss sorts möbel för att vara både fin och bekväm. Det finns gott om andra alternativ för den som varken vill ha en sportfåtölj, en fåtölj med sagotema eller en liten Chesterfieldminiatyr. Du kan till exempel köpa en mjuk och varm liten fårskinnsfåtölj. Det rör sig vanligtvis om fuskskinn, även om det naturligtvis även finns äkta fårskinnsfåtöljer. De här fåtöljerna finns såväl i fullstort format som för barn. De är mjuka och sköna att sitta i, och passar lika bra att sitta i när det är dags att läsa en bok som när det vankas filmstund. Det finns även flera andra typer av barnfåtöljer som är mycket mjuka och sköna att sitta i.

 

En fåtölj med gung

Har du suttit i en gungstol någon gång? Då vet du hur avkopplande det kan vara att sitta i en sådan och gunga lite lätt. Har du låtit ditt barn sitta i en sådan någon gång? Om svaret är ja har du förmodligen fått se med egna ögon hur populär den här typen av möbel brukar bli. Det gungas ofta friskt, samtidigt som många barn tycker att gungstolen är riktigt skön att sitta i. Varför inte köpa en egen liten gungstol till din son eller dotter när det är dags att köpa ny barnfåtölj? Det kanske inte är någon traditionell fåtölj, men den kan användas i samma syfte och den är bekväm att sitta i. Det är dessutom en klassisk möbel som har funnits i svenska hem i många årtionden, och som är hållbar såväl som bekväm. Som tur är finns gungstolar även i barnstorlek, vilket gör att du kan dekorera vackert med den här typen av sittmöbel när det är dags för något nytt.

Att välja barnfåtölj

Utfällbara fåtöljer

Något som definitivt kan vara praktiskt att ha i barnrummet är en utfällbar fåtölj. Tanken med en sådan är att den ska kunna fällas ut för att det ska gå att ligga i den. Om du har barn som gärna vill att kompisarna övernattar kan det här vara en väldigt praktisk lösning. Istället för att pumpa en luftmadrass eller plocka fram en tältsäng kan kompisen sova i den utdragbara fåtöljen. Det gör att ditt barn inte bara får en fin och användbar fåtölj, han eller hon får även en ständigt tillgänglig extrasäng. Naturligtvis är det främst barn som kan sova i en sådan barnfåtölj, eftersom den inte är tillräckligt lång eller bred för att en vuxen ska kunna sova där. Det är med andra ord inte en möbel som du kan låna till ett annat rum när mormor eller farmor kommer på besök. Å andra sidan gör det inget, då ditt barn förmodligen kommer tycka så mycket om den nya möbeln att han eller hon förmodligen inte vill låna ut den ändå.

Att välja barnfåtölj

Att välja ut vilken barnfåtölj som ska köpas är inte så lätt. Att det finns många modeller att välja mellan är naturligtvis positivt på många sätt, men det gör också valet svårare. Du behöver därför lägga stort fokus på att hitta rätt möbel till just ditt barns rum. Det finns några saker du kan fundera över för att ha större chans att hitta rätt.

  • Vem ska använda fåtöljen?

    Det här är en väldigt viktig fråga. Vissa fåtöljer är nämligen, främst på grund av sina mått, främst avsedda för barn mellan 1 och 2 år. Om ditt barn är äldre finns det andra mer passande möbler att välja på. Det gäller med andra ord att du studerar måtten när du tittar på olika fåtöljer. Se till att välja en fåtölj som passar den ålder ditt barn är i just nu.


  • Hur länge vill du att fåtöljen ska kunna användas?

    Det här är en högst relevant fråga, och något som till viss del hänger ihop med föregående fråga. När du köper en barnfåtölj vill du förmodligen att dottern eller sonen ska kunna börja använda den så snabbt som möjligt. Detta vållar sällan några problem. Det som kan göra det hela en aning svårare är att du förmodligen vill att fåtöljen ska kunna användas relativt länge. Därför bör den inte vara för begränsad i måtten. Detta kan vålla lite mer huvudbry, men om du ser dig omkring i olika butiker är chansen stor att du så småningom hittar något lämpligt.


  • Vilket material föredrar du?

    När du svarar på den här frågan finns det flera saker du bör ha i åtanke. Du bör naturligtvis välja en fåtölj i ett material som passar in i det rum där den ska stå. Eftersom det är ett barn som ska använda fåtöljen är det naturligtvis också bra om den går att rengöra relativt enkelt. Dessutom är det naturligtvis av allra största vikt att den är skön att sitta i. Du kan välja mellan många olika material, men se till att fundera över samtliga tre aspekter som vi nämnt ovan innan du fattar ett beslut.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Barnfåtöljer

✅ Hur mycket kostar en barnfåtölj?

Det varierar från en möbel till en annan. Det finns varianter för cirka 200 kronor, men det finns även gott om modeller som kostar mer än tio gånger så mycket. Prisskillnader kan bland annat bero på material, tillverkare, varumärke, mått och design.


✅ Finns det några andra alternativ om jag vill ordna en bra sittplats utan att köpa en barnfåtölj?

Du kan naturligtvis satsa på en saccosäck istället om du tycker att den är lättare att få plats med. Tänk dock på att inte låta alltför små barn använda saccosäck. Det finns då en viss kvävningsrisk. På barnrummet bör du därför vänta med en saccosäck tills ditt barn hunnit bli över 3 år. I vardagsrummet, i sällskap av dig, kan det däremot gå bra, förutsatt att du befinner dig i samma rum och håller koll. Väldigt många upplever dock att fåtöljerna är både bekvämare och lättare att få att passa in.


✅ Hur hög viktbelastning tål en barnfåtölj?

Det varierar från en modell till en annan. Vissa barnfåtöljer har en maxvikt på 50 kg. Det finns andra med en mer generöst tilltagen gräns. Vissa har en så pass hög maxvikt att personer som väger 100 kg får sitta i dem. Det innebär att så gott som alla barn kan sitta där utan problem.

Källor:Snabbmeny:
Toppval Barnfåtöljer Vanliga frågor