Badanka

Att leka och plaska i badet är något som många barn tycker är väldigt roligt. För att leken ska bli ännu roligare är det bra att ladda upp med badleksaker. Sådana finns det i mängder. Badankorna är kanske de allra mest kända badleksakerna, men det finns även andra varianter. Kanske väljer du någon eller några badankor som sedan även får sällskap av andra leksaker avsedda för bad. Dessa kan användas både utomhus och inomhus. Det gör att du kan låta barnet leka med sina saker hemma i badkaret likväl som i strandkanten vid sjön.

Bäst badanka
Snabbmeny:
Toppval Badankor och badleksaker Vanliga frågor


Klassiska badankor

De klassiska badankorna har sett i stort sett likadana ut i flera årtionden. De är gula och även om storleken kan variera ser de flesta ganska lika ut. Ibland säljs badankorna styckevis, ibland kommer de i ett kit tillsammans med andra leksaker. Det finns bland annat kompletta startpaket med en badanka och en rad andra söta små djur, som till exempel fiskar i olika glada färger. Sköldpaddor och grodor brukar vara andra vanliga inslag i dessa paket. Dessa startkit brukar uppskattas mycket, och även om inte alla djur behöver vara med i badet samtidigt, blir leken naturligtvis roligare om några av dem är med när barnet plaskar runt. Ankan brukar snabbt bli en favorit med sin greppvänliga form och sin härliga färg.

Badankor i olika färger

Naturligtvis måste inte alla badankor vara gula. Visserligen är det så de flesta av oss har vant oss vid att ankorna ser ut, men det finns undantag. Den som vill ha fina ankor i andra färger kan köpa färdiga paket med ankor i många olika färger. Vanligtvis följer det med en klassiskt gul anka, men även ankor i en mängd andra härliga färger som blått, rosa, grönt och andra fina nyanser. Barnet får med andra ord färgstarkt sällskap i badet.

Klassiska badankor

Att tänka på

Badankor borde väl vara bland de enklaste produkterna av alla att köpa? De har ju, som de flesta vet, funnits i väldigt många år, och design och utformning har inte ändrats speciellt mycket under de här åren. Det borde väl innebära att produkterna är väl beprövade och säkra att använda? Både ja och nej. Visst finns det säkra badprodukter, men det finns även de som kunde vara bättre. Vi rekommenderar därför att du ser till att vara en medveten konsument som verkligen ser över vilka lösningar du väljer att satsa på.

Det har bland annat pratats om på senare år att de badankor som har ett hål i botten, lätt fylls av mögel och bakterier. Anledningen är förstås att det kommer in badvatten i dem som sedan inte kommer ut tillbaka. Detta är något som definitivt är bra att känna till. Du kan antingen välja att köpa en badanka och andra badleksaker som det inte finns något hål i botten på, eller vara medveten om detta, och byta ut leksakerna efter en tid. Det är naturligtvis viktigt att en god hygien upprätthålls. Faktum är att många helt har missat att badankorna kan bli en bakteriehärd. Att känna till det redan när du köper produkterna är därför bra.

Fritt från farliga ämnen

Förutom att du bör vara medveten om vad hål i botten på produkterna kan få för konsekvenser, är det även viktigt att tänka på att du bör välja badankor som är fria från diverse potentiellt skadliga ämnen. Att välja badleksaker fria från ftalater är till exempel klokt. Butikerna brukar vara duktiga på att nämna i sina produktbeskrivningar vilka produkter som är fria från ftalater, så det bör inte vara några problem för dig att identifiera dessa alternativ. Generellt är de varianter som är tillverkade av PVC ftalatfria medan andra material kan innehålla skadliga ämnen. Undersök detta innan du gör ditt köp. Bara för att produkterna är mer hälsosamma behöver det inte betyda att de är mycket dyrare.

Även om det skulle finnas prisskillnader vill du troligtvis betala några tior extra för att få badleksaker som är hälsosamma att använda. Badankor är generellt billiga produkter, så att lägga till ett par tior innebär inte att de plötsligt blir dyra. Om du däremot kan tänka dig att betala lite mer för badleksakerna finns det riktigt söta ankor som är tillverkade i naturgummi. De finns i milda härliga färger och det som tål att tryckas på när det gäller just färgerna är att de är helt och hållet växtbaserade. Förutom att de här produkterna är bra och hälsosamma för ditt älskade barn, är de också snälla mot miljön. Detta är ju också en väldigt viktig aspekt, även om det vanligtvis inte hamnar i fokus vid köp av badleksaker.

Värt att nämna om de dyrare naturgummiankorna är att de är fria från hål och andra sprickor. Det gör att bakterierna som vi tidigare har nämnt inte tar sig in i dessa. Även ur denna aspekt är de alltså bra och hälsosamma. Eftersom såväl material som färger är naturliga fungerar den här ankan även utmärkt som bitleksak, vilket gör att den fyller ytterligare en bra funktion när tandköttet börjar klia på den lilla.

 

En perfekt välkomstpresent

Om någon av dina vänner eller släktingar precis har fått barn kan det vara svårt att veta vad du ska köpa för något till den lilla. Valet faller ofta på kläder, men det är också svårt eftersom storlekarna blir urvuxna på löpande band. Att istället köpa ett startkid med badankor är inte alls en dum idé. Chansen är dessutom ganska stor att du blir ensam om din present, vilket förstås alltid är lite extra roligt. Alla barn behöver bada, och föräldrarna är naturligtvis måna om att baden blir en trevlig upplevelse för den lilla. Just därför är badankor och andra badleksaker riktigt bra presenter till den nyfödda. Naturligtvis är detta även något du kan köpa till ditt eget barn, kanske för att fira att barnet fyller sin första månad, eller som en välkommen hem-present efter vistelsen på BB. Det är väl egentligen aldrig fel läge för presenter, eller hur?

Vilka badleksaker är bra att ha?

En billig produkt

Badankan är som vi tidigare varit inne på en billig produkt. De dyrare modellerna som är tillverkade i naturgummi kostar runt 150 kronor, men det är i stort sett de dyraste varianter som dyker upp i butikerna. Faktum är att du kan köpa ett helt set med flera badankor för runt 80 kronor, i vissa fall till och med ännu billigare. En ensam enkel badanka kan du köpa för runt 30 kronor. För att hitta en sådan behöver du inte ens besöka en leksaksbutik eller babybutik. De finns faktiskt i många livsmedelsbutiker. Du bör dock komma ihåg att de allra billigaste modellerna vanligtvis inte är de allra säkraste och bästa sett till material och bakteriesamlingar.

Vilka badleksaker är bra att ha?

Att varje barn bör ha en badanka håller nog de flesta med om. Det här är en leksak som bidrar med mycket positivt. Den ger barnet möjlighet att träna på sina greppfärdigheter, samtidigt som den gör badstunden roligare. Den kan användas utomhus likväl som inomhus och om du väljer en av de naturliga produkterna kan de dessutom tjäna som bitleksak. Frågan är då bara vilka andra badleksaker som kan vara bra att ha? Visst räcker det långt att ha en anka med i badet, men de flesta barn brukar förr eller senare vilja ha fler badleksaker.

Vilka saker du väljer är naturligtvis upp till dig. Vissa tycker att små fiskespön med tillhörande fiskar som kan krokas på är roliga. Det här är dock en leksak som kanske främst passar de lite större barnen som har kommit lite längre när det gäller grepp och motorik. Andra, lite mindre barn, vill ofta ha andra leksaker liknande badankan, exempelvis en liknande groda och kanske en sköldpadda. De är enkla att få grepp om och de finns även med ljud. Om badleksakerna ska användas utomhus kan naturligtvis hink, spade och olika formar vara det givna valet. Glöm dock inte badankan hemma. Det är alltid roligt för barnet att titta när den guppar fram på vågorna intill stranden.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Badankor

✅ Hur länge har badankor funnits?

Exakt årtal som den första ankan skapades finns inte dokumenterat, men badankor i olika former har funnits sedan någon gång på 1800-talet. De har med andra ord ganska många år på nacken, och det är inte konstigt att de flesta av oss ser ankan som en självklar leksak för varje barn.


✅ Mitt barn har inte varit så intresserad av vanliga badankor. Finns det några badankor som kan tilltala lite mer svårflirtade barn?

Ja, en rolig idé kan vara att köpa en blinkande badanka. De brukar falla i god jord även hos lite mer kräsna små barn. När de placeras i badet börjar de blinka. De finns i olika färger, och förutom ljuseffekten ser de ut som en vanlig badanka. De kostar inte många kronor mer än en vanlig badanka, så det här kan definitivt vara värt ett försök om du vill försöka hitta en badleksak som tilltalar ditt barn.


✅ Kan badankorna användas direkt från födseln?

Det beror på vilken modell du köper. Vissa har en åldersgräns på 6 månader. De första månaderna klarar inte den lilla babyn att koppla grepp om föremål, och då behövs inte badleksaker på samma sätt. Därför kan du tryggt ladda upp med badankor och andra leksaker som kan plockas fram när barnet är runt halvåret.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Badankor och badleksaker Vanliga frågor