Bästa Gravidkudden – 3 Amingskuddar & Gravidkuddar (bäst i test)

Bäst gravidkudde

Snabbmeny: Topp-3 Gravidkuddar Vanliga frågor


Att vara gravid är på många sätt väldigt mysigt. Det är en period av stora förväntningar, längtan och viss nervositet. För vissa är graviditeten en enda lång solskenshistoria. Andra tar sig med blandade känslor igenom sin graviditet eftersom de plågas av illamående, trötthet och problem att sova. För att vara till hjälp för alla gravida kvinnor har gravidkudden tagits fram. Den är framtagen för att ge avlastning och öka bekvämligheten. I sin tur kan det leda till bättre sömn, något som är mycket värt.

Om gravidkudden

Vad är det då som skiljer gravidkudden från en vanlig kudde? Ganska mycket faktiskt. En vanlig kudde används ju under huvudet, medan gravidkudden har en helt annan form och har en annan funktion. Kudden är tänkt att ge bra stöd till mage, rygg och nacke. Fyllningen i de flesta kuddar av den här typen är dessutom formbar, något som gör att kudden anpassar sig efter kroppen. Exakt hur kudden ser ut och är formad kan variera. De flesta gravidkuddar går även bra att fortsätta använda som amningskudde när bebisen väl har kommit.

Lindrar värk

Att det kan uppstå en hel del problem med värk under en graviditet är ingen hemlighet. Det kan komma tidigt under graviditeten eller när det bara återstår någon månad. Vissa klarar sig helt från värk under hela graviditeten medan andra har problem med detta under större delen av tiden. En mammakudde kan ge lindring mot värken. Den kan hjälpa mot värk i nacke och rygg, men hjälper även vissa mot problem med foglossning. Kuddar av den här typen ger avlastning till bäcken, rygg och mage, vilket är precis vad som behövs. Om det är en enda produkt man ska investera i när man är med barn skulle nog många därför säga att det är just en gravidkudde.

Bra med en extra skön kudde när man är gravid.

Ger stöd vid amning

Det är förstås lätt att tro att en gravidkudde har gjort sitt när förlossningen är över. Så är dock inte fallet. Många småbarnsföräldrar kan skriva under på att det ammas frekvent under de första månaderna. Ibland är det lätt att det känns som att man knappt gör något annat än att amma. Amningen är en mysig stund, men det är också viktigt för kroppen att man har en korrekt position och får rätt stöd. Axlar och rygg kan annars belastas onödigt mycket

Här kan en kroppskudde komma väl till pass. Det går naturligtvis även att köpa en separat amningskudde, men det finns egentligen ingen anledning eftersom gravidkudden kan fylla samma funktion. Med denna får armen och axlarna precis den avlastning som behövs för att den nyblivna mamman ska slippa få värk i axlarna efter många och ibland även långa amningsstunder.

Många funktioner

Det här är verkligen en funktion med många användningsområden, även om de allihop handlar om graviditet och barn. Vi ska här titta på några sätt att använda kudden. Vissa har vi redan nämnt, medan andra kan vara helt nya. För den som funderar på att köpa en kudde för gravida kan det vara bra att se hur många olika användningsområden det faktiskt finns.

  • Avlastning för bäcken, mage, korsrygg och nacke under graviditet. Detta är till fördel både under vaken tid och när det är dags att sova.
  • Avlastning för ovan nämnda kroppsdelar även efter förlossningen. Många upplever att kroppen fortfarande är sliten och värker även efter att bebisen kommit. Att fortsätta använda kudden för gravida på nätterna kan ge lindring och ge kroppen den avlastning som verkligen behövs.
  • Fungera som amningskudde när den nya familjemedlemmen har kommit. Det kan behövas, då det ofta blir många och långa amningsstunder. Kudden fungerar för övrigt alldeles utmärkt som avlastning även vid flaskmatning, så det här är en produkt som båda föräldrarna kan ha nytta av.
  • Fungera som baby nest. Det här är en produkt som många får rekommendation att köpa för att öka säkerheten om bebisen delar säng med föräldrarna, eller när man vill ha sin baby liggande i soffan på kvällarna exempelvis. En mammakudde går ofta att forma så att den blir nästan likadan som ett baby nest. Istället för att köpa ytterligare en produkt går det med andra ord att istället dra extra nytta av den här kudden.

I och med att det finns så många användningsområden går det att använda den här produkten under lång tid. Det innebär även att flera familjemedlemmar kan ha glädje av den, namnet gravidkudde till trots. Med tanke på detta får man verkligen mycket valuta för pengarna när man köper en produkt av det här slaget.

Topp 3 Gravidkuddar 2024

Vi har valt dessa gravidkuddar som våra Topp-3.
Tre kuddar som ger ett mjuk och skönt stöd under graviditeten. Dessa gravidkuddar hjälper till att avlasta mage och rygg när du ligger på sidan.

1. bbhugme Gravid- och Amningskudde, Stone
Om du är på jakt efter en gravidkudde som verkligen ger valuta för pengarna är det här produkten för dig. Den ger avlastning och stöd till både mage, ländrygg och bäcken samt knän under hela graviditeten. Dessutom är kudden till stöd och hjälp när du har fött ditt barn och det är dags att amma.

Värt att nämna om just denna kudde är att den tagits fram av tre kiropraktorer från Norge som riktat in sitt arbete på besvär hos just gravida och barn. Den låter kroppen vila bekvämt. En stor fördel är att den kan användas oavsett om du ligger ned, eller om du sitter i soffan eller kanske i din stol vid skrivbordet.

Även efter förlossningen när det är dags att amma kan den här kudden komma väl till pass. Den gör att du slipper spänna axlarna och nacken, eftersom ditt barn ligger tryggt och stabilt samtidigt som du får en vilsam position.

Kolla priset

2. Babymatex Gravid- och Amningskudde Muslin (Beige)
Den här kudden fungerar lika bra att använda under graviditeten som när du är gravid. Den avlastar din kropp när det som bäst behövs. Oavsett om du vill ha lite extra stöd när du ligger ner, eller om stödet främst behövs när du sitter upp så kan du få det av denna kudde. Under sista delen av graviditeten när kroppen börjar bli tung kan detta vara riktigt skönt.

Även efter förlossningen kan du fortsätta att dra nytta av kudden. Den fungerar nämligen alldeles utmärkt även som amningskudde. Om du har ammat tidigare har du säkert märkt att det är lätt att spänna framför allt axlar och nacke medan du ammar. Det slipper du med den här kudden eftersom du kan hitta en mer vilsam position och få stöd och avlastning. En extra bonus är att gravidkudden även fungerar bra som stöd åt det lilla barnet. Värt att nämna är att tyget är lätt att ta av och tvätta, vilket gör att kudden kan förbli fin och fräsch länge.

Kolla priset

3. Doomoo gravidkudde, löv grå

Om du letar efter en riktigt bra gravidkudde som så småningom även fungerar som amningskudde, har du ett bra alternativ i denna. Den brukar rekommenderas av barnmorskor på grund av den genomtänkta designen. Oavsett om du har problem med bäckenbotten eller känner att magen är så tung att det blir svårt att sova, kan denna bidra med avlastning och stöd till kroppens olika delar. Fyllningen av små EPS-kulor formar sig på ett behagligt sätt efter kroppen. Det gör att du kan använda den här oavsett om du ligger i sängen eller sitter upp på en stol eller i en fåtölj.

Naturligtvis är det inte slut på användningsområden bara för att barnet har fötts. Då kan du istället börja använda den som amningskudde. På så sätt kan du få en ergonomisk position när du ammar, och slipper värk i axlar och rygg på grund av felbelastning. Kudden kan dessutom användas som ett stöd för det lilla barnet, exempelvis när han eller hon vill börja sitta själv.

Kolla priset

Att välja rätt

Många läser på om gravid-kuddar och kommer så småningom fram till att det här är en produkt som de bara måste ha. Om du har kommit fram till samma sak är det dags att börja titta närmare på hur du ska gå tillväga för att hitta rätt produkt. Det finns nämligen många olika kuddar på marknaden och det finns skillnader både i material, funktion och pris. Därför ska vi nu titta på faktorer som kan vara intressanta när du ska välja ut en produkt att köpa.

Fyllning

Något som kan vara intressant att titta på och som har stor betydelse är kuddens fyllning. Det är viktigt att fyllningen bidrar till att göra kudden formbar. Det här är viktigt både på natten när du är i behov av avlastning för slitna leder, och när du ska använda kudden vid flaskmatning eller amning. Kulor av polystyren är en vanlig typ av fyllning som gör kuddarna formbara. En annan typ av fyllning som också ger formbarhet är antibakteriella ESP-kulor. Det finns också många kuddar som är fyllda med polyester, men för att göra dessa mer anpassningsbara är de ofta delade i flera delar, för att kunna anpassas efter det specifika behovet.

Gravidmage

Överdrag

Något annat som är intressant är vilket överdrag kudden har. För det första är det viktigt att kontrollera att kudden har ett avtagbart överdrag. Av hygieniska skäl är det viktigt att det går att ta av. Anledningen till detta är naturligtvis att det ska vara möjligt att tvätta överdraget.

Vilken typ av tvätt överdraget tål är därför nästa punkt att titta på. Det bör gå att tvätta det i maskin, och helst på minst 40 grader. Handtvätt eller maskintvätt på lägre temperaturer är inte lika effektiva. Om du väljer mellan flera olika produkter och valet står mellan en kudde med avtagbart överdrag som går att tvätta på maskintvätt 40 grader, och en lång sovkudde med ett fast överdrag, bör du definitivt välja den variant där överdraget går att ta av och tvätta.

Tvättmöjligheter

Oftast är det förstås överdraget som behöver tvättas, men ibland kan även själva kudden behöva tvättas. Det kan därför vara intressant att ta reda på om det går att tvätta gravidkudden, samt hur det i så fall ska ske. Tål den maskintvätt eller är det handtvätt som gäller? Även om detta kanske inte är en enskilt avgörande faktor just när det kommer till innerkudden, så kan det vara bra att ha koll.

Antal delar och utformning

Något mer som du bör undersöka är hur kroppskudden är utformad och hur många beståndsdelar den har. Vissa kuddar består bara av en del som går att forma i den vinkel du vill ha den. Andra är istället uppdelade i två eller tre delar för att vara flexibla, trots att materialet kanske inte riktigt tillåter böjning i olika former. Många uppskattar de enhetliga kuddarna som går att vinkla och böja som önskat. Andra tycker att de kuddar som består av flera delar är att föredra, eftersom de på ett sätt erbjuder ännu mer flexibilitet. För tvillingmammor och tvillingpappor kan de kuddar som har flera delar på ett sätt vara att föredra, eftersom det är enkelt att dela kudden i två när tvillingarna ska få mat. Vilken variant som uppskattas mest är naturligtvis en personlig preferens. Alla tycker olika, så här gäller det helt enkelt att du funderar över vad du tycker bäst om och hur du vill ha det.

Storlek

Storleken på gravidkudden kan naturligtvis ha betydelse. Här finns det också stora skillnader. Vissa vill ha mindre kuddar som inte tar så stor plats. Andra vill ha en så stor kudde som möjligt. Det finns bland annat stora kuddar som har ungefär samma längd som en fullvuxen människa. Dessa är väldigt användbara på nätterna när avlastning behövs för flera delar av kroppen. För många kan dock en något mindre magkudde också räcka bra. Om du vill kunna använda din gravidkudde som baby nest då och då, är det viktigt att du ser till att produkten är tillräckligt lång för att detta ska vara möjligt.

Vad kostar en gravidkudde?

Under graviditeten är det ofta många saker som måste införskaffas. Förutom nya kläder som rymmer den växande magen krävs också inköp som behöver vara klara innan den nya familjemedlemmen anländer. Det kan till exempel handla om barnvagn, barnstol, babyskydd, babykläder, skötbord och spjälsäng. Med tanke på detta finns det inte alltid så stort utrymme för andra inköp och därför kan det vara viktigt att gravidkudden inte är för dyr.

Det finns gravidkuddar i flera olika prisklasser. De billigaste varianterna kostar runt 200 kr. Det är utan tvekan ett väldigt bra pris. Om du vill ha en mer flexibel modell kanske du får räkna med att betala mellan 500 och 700 kronor. De dyraste, och ofta även mest avancerade modellerna kostar runt 1 500 kronor. Det kan låta som mycket pengar, men med tanke på hur länge du kan ha nytta av den här produkten är det egentligen väldigt rimligt med ett sådant pris. Naturligtvis finns det ingen som säger att du måste välja någon av de dyraste produkterna. Många anser att det räcker gott med kuddarna i medelprisklassen. För den som har riktigt stora problem med foglossning och annan värk kan det dock finnas en nytta i att välja en avancerad och väldigt avlastande produkt.


Här hittar du fler av våra guider:

Frågor och svar kring Gravidkuddar

✅ Hur länge håller en gravidkudde formen?

Det beror helt på vilken kudde du beslutar dig för att köpa. Vissa av de anatomiskt utformade kuddarna har en stoppning som gör att formen håller sig lika bra efter något år som när du först köper den. Detta är en av anledningarna till att det ibland kan vara bra att satsa lite mer pengar och köpa en riktigt bra variant, istället för att välja den allra billigaste kudden på marknaden, som ofta tappar formen något redan efter några månaders flitig användning.

✅ Kan gravidkudden vara till nytta om man får problem med knäna under en graviditet?

Ja, det kan den definitivt vara. Det pratas mycket om att kudden avlastar bäcken, korsrygg och mage, men faktum är att den även skänker bra avlastning till både knän och vrister. Detta är något som många missar, men en gravidkudde kan verkligen göra stor skillnad, speciellt när det är dags att sova.

✅ Vilka är fördelarna med att använda en gravidkudde vid amning eller flaskmatning?

Det finns flera fördelar och de är verkligen betydande. För det första får axlar och rygg bra avlastning, vilket gör att du slipper onödig värk och felbelastningar. Dessutom håller kudden bebisen på plats i rätt position så att det blir bekvämt för både förälder och barn. Om du flaskmatar ditt barn ger dig kudden dessutom möjlighet att få en fri arm samt att få ett bättre grepp om flaskan.

Källor:

Topp-3 Gravidkuddar

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se