Spjälskydd

Bäst Spjälskydd
Snabbmeny:
Toppval Spjälskydd NG Baby Sebra Vanliga frågor


Planerar du att låta din nyfödda lilla baby sova i en spjälsäng? Det är ett klokt och praktiskt beslut. Spjälsängen kan användas under en betydligt längre tidsperiod än en vagga eller en liten babysäng. Det som är oerhört viktigt att komma ihåg är att det behöver ett spjälskydd, och det bör du sätta fast direkt, redan innan din baby sover sin första natt i sängen.

Spjälskyddets funktion

Innan du ger dig ut och köper ett spjälskydd vill du förmodligen veta vad det har för funktion. Är det verkligen något som behövs, eller är det ännu en babyprodukt som de stora kedjorna försöker lura på dig? Svaret är att detta definitivt är något som behövs. Ett spjälskydd har en väldigt viktig funktion, nämligen att skydda din känsliga lilla baby mot de hårda delarna av sängen. Genom att placera spjälskyddet på insidan av spjälorna skyddar det, så att barnet inte kan slå i huvud eller andra kroppsdelar i sömnen. Det tar dessutom bort risken att barnet ska fastna med händer eller fötter mellan spjälorna. Ett spjälskydd är, trots att många först tror att det är något av en bagatell, en av de viktigaste babyprodukterna.

Att välja rätt spjälskydd

Att välja spjälskydd behöver inte vara komplicerat. Det här är ett litet inköp både storleksmässigt och kostnadsmässigt. Det betyder dock inte att du bara ska beställa hem det första du kan hitta. Du behöver trots allt göra ett medvetet val. Nu kanske du undrar vad som egentligen finns att tänka på vid den här typen av till synes små val. Det är inte så många saker du behöver tänka på, men det finns ett par saker. Det viktigaste du behöver tänka på är att köpa sängen först och skyddet sedan.

Du behöver nämligen mäta sängen, eller åtminstone känna till sängens mått för att kunna köpa ett spjälskydd som passar perfekt i sängen. Det kan nämligen finnas något olika mått, både på spjälsängar och spjälskydd. Av uppenbara skäl vill du inte ha ett spjälskydd som är vare sig för stort eller för litet. Du behöver därför välja ett som är anpassat för sängar i just den storlek som du har köpt.

Att välja rätt spjälskydd

Material och tvättbarhet

Materialvalet är helt och hållet upp till dig. Där är det inte så att vissa varianter är till för vissa sängar och andra typer till andra sängar. Här väljer du helt enkelt det material som du tycker är mest praktiskt och bäst. Några exempel på material som du kommer hitta när du tittar efter spjälskydd är ekologisk bomull med stoppning av polyuretan, linnetyg med stoppning av polyester, percalebomull med skumfyllning samt bomull med fyllning av ekologisk bomull. Det kan även förekomma andra material, både på yttertyget och stoppningen. Det viktiga när du väljer material är att du väljer något som går att tvätta i maskin.

Det bör även gå att tvätta på 40 grader. Vissa material tål visserligen att tvättas i maskin, men bara på 30 grader. Det är inte speciellt praktiskt eftersom majoriteten av alla andra plagg och sängkläder kan tvättas i minst 40 grader. Var därför noga med att välja ett spjälskydd som kan tvättas tillsammans med övriga plagg och sängkläder på 40 grader. Andra faktorer att tänka på när du väljer mellan olika material, är att vissa material är bättre ur allergisynpunkt. Naturliga ekologiska varianter är de bästa för att undvika allergier. En annan fördel med den typen av material, som till exempel linne, är att de har en tempererande effekt. På sommaren är linne betydligt svalare och skönare än exempelvis bomull.

Den estetiska aspekten

De flesta vill heller inte bortse helt från den estetiska aspekten. Även om den inte är viktigast så är det klart den kan ha betydelse. Det finns vita enkla alternativ som du kan välja om du vill ha något som inte sticker ut, och som går att matcha med vad som helst. Många upplever dock att de vill göra den minsta sonens eller dotterns rum lite extra ombonat, och vill då även ha ett spjälskydd som ger ett lite varmare och mer ombonat intryck. Om detta även gäller dig så får du helt enkelt fundera över dels vad du tycker är fint, dels vad som skulle passa in färgmässigt och stilmässigt i barnrummet. Vill du ha ett enfärgat spjälskydd i en pastellfärg? Eller kanske ett spjälskydd med söta figurer på, som nallebjörnar eller enhörningar och en mild och behaglig bottenfärg? Kanske ett spjälskydd med moln på, och en himmelsblå bakgrund? Det finns gott om alternativ, och du bör inte ha några problem att hitta något som passar in både i rummet och med din smak.

Enkelhet

Något som är lätt att glömma men som inte på något sätt är oviktigt är att det gärna ska vara enkelt att hantera ett spjälskydd. Det rör sig naturligtvis inte om någon komplicerad procedur oavsett vilket skydd du väljer, men vissa är lättare att fästa än andra, tack vare snören eller band som är lätta att hantera, knyta eller fästa på annat sätt. För att skyddet ska formas rätt och passa perfekt är det viktigt att den här delen är lätt att hantera. Ta dig därför tid att läsa produktspecifikationen för att se vad som står om fästanordningen. Läs gärna även vad tidigare kunder har att säga om varje specifikt spjälskydd. Då kan du även få en ganska bra överblick över hur lätt eller svårt skyddet är att fästa vid sängen.

 

Toppval Spjälskydd 2023

Vi har valt dessa spjälskydd som våra Toppval.
Med dessa spjälskydd av hög kvalitet skapar du en mjuk och säker sovplats för ditt barn. Spjälskydden skyddar ditt barn från sängens hårda kanter och håller armar och ben på insidan sängen. Det är både praktiskt och gör att barnrummet ser väldigt mysigt och ombonat ut.


 

Så mycket kostar spjälskyddet

Som förälder till en nyfödd kommer du under det närmaste året stöta på en rad saker som måste införskaffas. Vissa är billiga, andra dyra. Hur ligger då spjälskyddet till prismässigt? Faktum är att det här är ett relativt billigt inköp jämfört med många andra du kommer att ställas inför. Visserligen kan priserna variera, men ett spjälskydd är sällan riktigt dyrt. Det finns modeller för runt 300 kronor, andra som kostar runt 600 kronor och även ett flertal runt 700-800 kronor. Den som har särskilda önskemål när det kommer till mönster och design kan förstås få betala mer för att få sina önskemål infriade. De dyrare designerskydden kan kosta upp emot 1 500 kronor. Om du letar bland de allra dyraste varumärkena kan du naturligtvis även hitta ännu dyrare alternativ, men för de allra flesta duger de skydd som finns för mellan 500 och 1 000 kronor gott.

Att sy ett eget spjälskydd eller köpa nytt?

Att sy ett eget spjälskydd

Då och då dyker det upp frågor från någon som undrar om det går lika bra att sy ett eget spjälskydd som att köpa ett. Svaret är både ja och nej. Om du verkligen ser till att följa alla rekommendationer och standarder som finns för att bibehålla tillräcklig säkerhet, så går det naturligtvis bra att sy ett spjälskydd. Det finns dock handsydda spjälskydd som är alltför mjuka och tjocka, och som omsluter barnet på ett sätt som gör att det blir farligt. Många föräldrar vill att det ska vara mysigt och ombonat i spjälsängen. Det är naturligtvis fullt förståeligt.

Däremot gäller det att tänka på att ombonat och omslutande inte behöver vara samma sak. Du behöver välja ett material som är säkert och praktiskt att använda. Dessutom bör du läsa på om vilka rekommendationer som finns gällande tjocklek och mått. Du bör också tänka på valet av snören eller fästband, så att dessa inte på något sätt kan innebära en kvävningsrisk. Det finns föräldrar som syr spjälskydd själva och som lyckas bra med det, men det finns också många som konstaterar att det är så pass billigt att köpa den här typen av produkter, att man lika gärna kan köpa dem direkt från butik.

Mängder av spjälskydd i barnbutiker online

Det största utbudet av spjälskydd hittar du utan tvekan på nätet. Där finns det ett stort antal barnbutiker som säljer såväl spjälsängar och vaggor som spjälskydd. Du kommer att hitta enfärgade varianter, vackra spjälskydd i härliga färger och fina mönster och spjälskydd i olika material. Du behöver helt enkelt titta runt en stund i butikerna för att kunna bilda dig en god uppfattning om vilka produkter som finns att välja på och vad du föredrar. Därefter är det bara att beställa hem det spjälskydd du fastnar för. En till stor fördel med att handla på nätet är att du ofta hittar betydligt lägre priser där, vilket gynnar dig som konsument.

Ett alternativ till spjälskydd kan vara att använda en eller flera sovormar istället. En del föräldrar låter barnet sova i ett babynest istället.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Spjälskydd

✅ Vilka är standardmåtten för spjälskydd?

Det kan finnas något varierande mått eftersom det finns variationer även på spjälsängar, men det vanligaste är 360 x 28 som brukar passa de allra flesta spjälsängar.


✅ Finns det några alternativ till spjälskydd?

Vissa väljer att lösa det på andra sätt än med spjälskydd. Vissa använder till exempel en eller flera sovormar istället, och vissa låter barnet sova i ett babynest. Det kan finnas olika sätt att lösa så att inte barnets små händer och fötter fastnar i några spjälor.


✅ Hur högt brukar ett spjälskydd vara?

De flesta spjälskydd är mellan 2 och 3 decimeter. Det kan finnas undantag, men det här är onekligen de vanligaste förekommande höjderna. Vissa vill ha dem högre än så, och vissa väljer till och med att sy ihop två spjälskydd på höjden, för att få en högre lösning.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Spjälskydd NG Baby Sebra Vanliga frågor