Barngrind

För småbarnsföräldrar finns det väldigt mycket att tänka på och många produkter som är viktiga att införskaffa. Ibland kan vardagen kännas som ett pussel som är nästan omöjligt att få att gå ihop. Det kan också vara svårt att filtrera bland all information som kommer. Från olika håll. Vad är viktigt på riktigt och vad bör man bara strunta i? Det finns sannerligen många råd som det faktiskt går att klara sig utan. Dit hör dock inte de råd som rör barnets säkerhet.

En produkt som du definitivt bör överväga att införskaffa är en barngrind. Detta är främst aktuellt om du bor i en etagelägenhet eller en villa eller radhus med fler än ett våningsplan. En barngrind är perfekt att sätta vid trappans början och slut. På så sätt kan du på ett enkelt sätt undvika fallskador.


Bäst barngrind
Snabbmeny: Topp-3 Barngrindar Budgetval Vanliga frågor


Olika typer av barngrindar

Att köpa en barngrind kan ju tyckas vara en enkel uppgift. Det behöver heller inte vara speciellt komplicerat men det kan vara bra att känna till att det finns många olika produkter att välja mellan. Det kan förstås tyckas som överkurs att det ska behöva finnas en mängd alternativ när det gäller den här typen av produkt, men faktum är att det är väldigt positivt. Väggar och trappor kan vara utformade på olika sätt och i olika material. Det som fungerar i ett hem kanske inte är praktiskt möjligt att använda i ett annat hem. Att det finns olika typer av grindar är därför väldigt bra, eftersom det innebär att alla kan hitta något som passar i just deras bostad.

Grind som kommer i sektioner

En typ av grind som kan användas på olika platser i bostaden är den typ av säkerhetsgrind som kommer i sektioner. Den går att stänga av ingången till ett rum med, och den kan användas uppställd utan att monteras, eller monteras på en vägg. Den här typen av grind är praktisk att ha om du vill kunna flytta runt grinden och använda den där det behövs mest för stunden. Om du till exempel vill kunna skärma av en del av bostaden är detta ett smart alternativ.

Från den här typen av sektionsgrindar går det ofta att plocka bort sidostycken, vilket gör att enbart mittstycket blir kvar. Den kan då fästas i trappuppgången eller där trappan går ned. Det blir med andra ord en väldigt flexibel lösning som även passar bra för utomhusbruk, där en del av verandan eller trädgården kan skärmas av. Även inom den här grindkategorin finns flera produkter att välja mellan, så valet är inte färdigt bara för att du har kommit fram till att du vill ha den här typen av barngrind. Du har dock kommit en god bit på väg mot ett produktval.

Skydda dem du älskar med en barngrind.

Grindar för montering utan förstörelse av väggar

Om du har funderat på att montera en grind i trappans början och slut har du säkert förberett dig på det värsta. Vad är då det värsta? Jo, att du blir tvungen att borra hål i väggen. Vissa väggar är svåra att borra i på grund av materialet som väggen är gjord av. Andra kanske tvekar inför att borra på grund av att de hyr sin bostad och inte vill förstöra väggarna. Då kan det vara bra att veta att det finns grindar som går att montera utan att borra hål i väggen. De kan monteras utan användning av skruvar. Det rör sig om spänngrindar. De är lätta att få på plats, de gör ingen åverkan och de är lätta att öppna och stänga. Även sådana barngrindar finns i olika varianter.

Fällgrindar

Om du vill ha en barngrind som tar liten plats i hemmet och som dessutom är billig att införskaffa, kan en fällgrind i trä vara ett utmärkt val. Det finns några olika alternativ, men de fungerar generellt på samma sätt. De monteras med hjälp av skruvar som du borrar fast i väggen. För att öppna grinden fälls den upp, lite på samma sätt som en solfjäder som viks ihop. Den fälls alltså uppåt vid öppning. Många upplever att de här grindarna är praktiska och de tar också väldigt liten plats när de är uppfällda, något som uppskattas av många.

Rullgardinsbarngrind

En annan typ av säkerhetsgrind som du kan få syn på när du tittar runt är en barngrind av rullgardinsmodell. Huvuddelen av grinden består av rullgardinsliknande material, bortsett från stommarna naturligtvis. Grinden är enkel att montera, exempelvis i en trappa eller i en dörröppning och den kan relativt enkelt flyttas från en plats till en annan om det skulle finnas behov av det. Materialet gör att många tycker att den är lättare att få att smälta in rent estetiskt. Eftersom barnen inte ser rakt igenom den på samma sätt, kan den också minska nyfikenheten för det som finns där bakom något.

 

Topp 3 Barngrindar 2023

Vi har valt dessa barngrindar som våra Topp-3.
Tre praktiska säkerhetsgrindar som skyddar ditt barn från trappor och andra öppningar. Enkla att montera.


 

Goda skäl att använda grind

De flesta nyblivna föräldrar har fått eller kommer att få rådet att skaffa barngrind från något håll. Det är faktiskt ett av de bästa råd du kan få. Även om du inte har någon trappa i ditt hem kan det faktiskt vara en smart investering. Det kan nämligen finnas andra platser i hemmet där en barngrind kan vara till nytta. Vi ska här titta på några skäl till att en säkerhetsgrind är bra att ha

  • En grind kan hjälpa dig att skärma av hemmets olika delar när det behövs. Om du lagar mat och vill vara säker på att ditt barn inte försvinner utom synhåll medan du ordnar lunchen eller middagen, kan du sätta en grind i köket, så att ditt barn håller sig i samma rum som du. På så sätt kan du enkelt hålla uppsikt samtidigt som du lagar maten. Det gör vardagen enklare.


  • Ge djuren lugn och ro. Om du har husdjur och små barn hemma tillsammans, vet du att djuren ibland kan tycka att det blir lite väl livat därhemma. Hur mycket de än älskar de tvåbenta små familjemedlemmarna, kan de ibland behöva lite lugn och ro. De små barnen å andra sidan älskar ofta djuren otroligt mycket och är väldigt nyfikna på dem. Naturligtvis ska de få lära sig att djuren ska få vara ifred när de sover och äter, men för de minsta barnen kan detta vara svårt att lära sig och som förälder kanske du inte alltid kan vara överallt samtidigt. Ibland kan då grinden fungera som rumsavdelare, så att delar av familjen befinner sig i ett rum tillsammans med hundarna eller katterna, medan andra delar av familjen befinner sig i en annan del av huset med den minsta familjemedlemmen. Det behöver inte alls vara så avskilt och trist som det låter. Det kan vara så enkelt som att en familjemedlem vill sitta i ett rum och titta på TV medan övriga familjemedlemmar läser läxor i köket. Då kan en grind sättas upp i hallen, och djuren kan vistas på ena sidan av grinden tillsammans med tv-tittaren, medan minsta sonen eller dottern befinner sig tillsammans med läxläsningsgruppen på andra sidan grinden.


  • Låt dörren vara öppen på sommaren. Med en barngrind kan du låta dörren stå öppen när vädret är fint. Låt den friska luften leta sig in, utan att ditt barn får en chans att smita ut. På det här sättet kan du och din familj njuta av sommaren till fullo, utan säkerhetsrisker.


  • Sist men inte minst, undvik farliga fallolyckor i samband med trappor. Tyvärr sker ett flertal fallolyckor i trappor i hemmet varje år. Ibland klarar sig barnen undan med blotta förskräckelsen men ibland blir det dessvärre svåra skador i samband med fallen. Att riskera detta är naturligtvis otänkbart, och just därför är en eller två grindar en riktigt bra investering. De gör att du som förälder kan koppla av mer och dessutom slipper du en hel del tjat och förmaningar.


Använd alltid en säkerhetsgrind

Pris på barngrindar

Som förälder till ett litet barn finns det ständigt många inköp på listan. Vissa produkter är dyra, andra billiga. Frågan är då var på priskartan en barngrind hamnar? Det enkla svaret är att det helt beror på vilken typ av grind du vill ha. De billigaste grindarna kan du få för cirka 250 kronor. Det handlar då främst om enklare trägrindar som skruvas fast i väggen. För många täcker dessa modeller gott och väl det behov som finns, och då finns det egentligen ingen anledning att spendera mer pengar än nödvändigt. Andra efterfrågar en viss typ av grind eller vill ha någon viss modell rent estetiskt. Då kan det förstås bli dyrare. Spänngrindar går att hitta från cirka 350-400 kronor. Sektionsgrindar kostar ofta 500 kronor eller mer, och de mer påkostade och avancerade modellerna bland barngrindar kan kosta 1 000 kronor eller något mer.

Vilken typ av tvätt överdraget tål är därför nästa punkt att titta på. Det bör gå att tvätta det i maskin, och helst på minst 40 grader. Handtvätt eller maskintvätt på lägre temperaturer är inte lika effektiva. Om du väljer mellan flera olika produkter och valet står mellan en kudde med avtagbart överdrag som går att tvätta på maskintvätt 40 grader, och en kudde med ett fast överdrag, bör du definitivt välja den variant där överdraget går att ta av och tvätta.

Så väljer du en grind för ditt hem

För att avgöra vilken grind du ska välja finns det några olika faktorer att fundera över och ta i beaktning. För det första behöver du fundera över var i hemmet du har tänkt att grinden främst ska användas. Du behöver mäta avståndet mellan väggarna. Måtten är nämligen något som styr vilka grindar du har att välja på.

Öppning

Du behöver även fundera över hur du vill att grinden ska öppnas. Det kanske inte spelar dig någon roll, och då kan du förstås välja vilken modell som helst. Om du däremot har preferenser när det kommer till öppning kan detta styra ditt val. Vissa grindar öppnas utåt, andra fälls uppåt. Några modeller fälls helt enkelt ihop åt sidan när de inte används. Alternativen är många och du behöver fundera över vad du föredrar.

Estetiska aspekten

Även om de praktiska aspekterna är viktiga finns det ju även andra saker som spelar roll. I ett hem kan den estetiska aspekten vara nog så viktig. Ta därför en titt på olika produkter och fundera över vilken modell du tror skulle passa bäst in i ditt hem sett till inredningen. Även om det kanske inte är det enskilt allra viktigaste så kan det definitivt ha betydelse när du ska välja produkt.

Pris

Priset kanske inte heller är den enskilt viktigaste faktorn men naturligtvis har det betydelse. Fundera över hur mycket pengar du tycker att det är rimligt att betala. Du måste naturligtvis även ta hänsyn till hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut. Använd gärna filtreringsfunktionen i webbutiker för att sortera bort de alternativ du anser vara för dyra. Då blir urvalet mindre och du får ett lättare jobb.

Här hittar du fler av våra guider:


 

Frågor och svar kring Barngrindar

✅ Hur breda öppningar går det att stänga av med en barngrind?

Det finns olika bredder på barngrindar vilket gör att du kan hitta en modell som passar de flesta öppningar. En vanlig bredd är 75-80 cm och det finns många varianter för den bredden. Det går dock även att hitta grindar för mindre och större öppningar. Du kan utan större problem hitta varianter för öppningar upp till 105 cm.


✅ Hur fäster man grindar som monteras men utan skruvar?

Lösningarna kan se lite olika ut, men ofta handlar det om att ändarna är självhäftande och ska fästas vid väggarna och spännas däremellan. Det är väldigt praktiskt för den som vill ha en väggfast grind utan att behöva borra i väggarna.


✅ Mellan vilka åldrar krävs en barngrind?

Det kan naturligtvis variera från ett barn till ett annat. Vissa barn utforskar hemmet tidigare och lär sig krypa och gå tidigare. Andra är lugna och håller sig främst i närheten av föräldrarna. Generellt är det vanligt att grindar används från det att barnet lär sig ta sig fram själv, upp till cirka 2 års ålder. Det går naturligtvis att använda dem längre för den som vill.
Källor:Snabbmeny: Topp-3 Barngrindar Budgetval Vanliga frågor