Sovorm

Bästa Sovormen
Snabbmeny: Toppval Sovormar Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter

Här presenterar vi 12 populära sängormar till bebisar, samt går igenom vad som är viktigt att tänka på när man ska köpa en sovorm.

Vad är en sovorm?

En sovorm är helt enkelt en lång stoppad tygorm. Den kan förstås se ut på olika sätt, med mönster och färger men själva formen är oftast ganska lika. Den här typen av produkt är tänkt att användas i spjälsängen för att göra den mer ombonad och trygg för det nyfödda barnet. Många föräldrar upplever att spjälsängen känns alldeles för stor i början. För det nyfödda barnet kan den också tyckas omfångsrik och tom, med tanke på att ett barn ligger trångt och i trygghet i livmodern. Att lägga i en spjälsängsorm i barnets säng kan ge en enkel lösning. Plötsligt skapas ett trångt litet rum för det lilla barnet, så att han eller hon kan känna sig omhuldad och trygg i sin egen säng.

 

De bästa Sovormarna 2023

Dessa sovormar anser vi är de bästa i år, 2023.

Sängsormarna ger med sina ergonomiska former, ett maximalt stöd för gravida. Kan även användas som amningskudde, samt ge stöd när barnet lär sig att sitta eller för att öva upp nackmuskulaturen. Sovormarna fungerar också perfekt som bekväma gravidkuddar.

1. Alice & Fox Sovorm

Alice & Fox Sovorm

Den här söta sovormen från Alice & Fox finns i fyra olika utföranden: Rosa räv, grå räv, koala och elefant. Denna sängorm är ett bra skydd mot spjälorna i spjälsängen och din bebis får en mysig sovkompis när det är dags att sova. Denna trygga sovorm kan användas från nyfödd ålder. Längden är 180 cm och tillverkad i mjuk polyester.

Alice & Fox Sovormar finns i fyra olika utföranden.

Främsta fördelar med Alice & Fox Sovorm:

⭐ Ett bra och välgjort skydd mot spjälsängens spjälor.
⭐ En trygg sovkompis.
⭐ Finns i fyra olika utföranden.
⭐ Kan användas från nyfödd ålder.


En bra sovkompis för din bebis.

Finns hos:


Kolla priset

2. Rätt Start Sovorm

Rätt Start Sovorm

Vi älskar design och utseende på den här fina sovormen. Du skapar en trygg sovplats för ditt barn med denna välgjorda och mysiga sovorm från Rätt Start. "Sängormen" är utformad som en söt tax och kan användas både som spjälskydd, sovnäste och eller varför inte som en gosig leksak till ditt barn? En perfekt mysig och uppskattad gosekompis.Sovtaxen från Rätt Start är hela 2 meter lång (200 cm). Taxens yttertyg är tillverkat i 100% bomull och fyllningen är återvunnen polyester. Sängormen är GOTS certifierad och OEKO-Tex.

Fördelar och nackdelar med Rätt Start Sovorm:

⭐ Välgjord och av hög kvalitet.
⭐ Skapa ett mysigt sovnäste genom att knyta ihop svansen med öglan under hakan.
⭐ Kan tvättas i låg temperatur.
⛔ Något högt i pris.


Finns hos:


Kolla priset

3. Smallstuff Sovorm - enhörning eller giraff

Smallstuff Sovorm enhörning

Sovormen från Smallstuff finns i två söta modeller: en beige enhörning och en grå Giraff. Fin stickad kvalité med underbara detaljer i flera olika färger. Både giraffen och enhörningen kan användas som en sängorm eller spjälskydd i spjälsängen. De fungerar även som mysiga kuddar för lite större barn.

Smallstuff Sovorm giraff

Tillverkade i 100% bomull med fyllning i mjuk polyester. Längden är 160 cm på både giraffen och enhörningen.

Finns hos:


Kolla priset

4. Babybay Sovorm

Babybay Sovorm

Babybay sovorm finns i 6 olika modeller/mönster. Ormen fungerar som en praktisk stödkudde och är både behagligt mjuk samt formbar. Om ditt barn sover i spjälsäng så skyddar Babybay´s sovorm mot de hårda spjälorna. Går att använda även på skötbordet som skydd mot hårda kanter.

För dig som ammar så går ormen även att använda som amningskudde och under graviditeten kan den användas som stödkudde. Längd 180 cm.

Finns hos:


Kolla priset

5. 2B Baby Sovorm - 3 meter lång

2B Baby Sovorm

Sovormen från 2B Baby är tre (3) meter lång och består av 100% bambu samt är allergivänligt. Det är en smart sängorm som även anpassar sig efter temperatur. Ormen är certifierade enligt Oeko-Tex.

Finns i två varianter, rosa och grå. Väldigt smidig att använda som spjälskydd. Går såklart att ha även i barnvagnen eller på annan sovplats där barnet ska ligga tryggt och mysigt.

Bädda ned din bebis med en sovorm från 2B Baby.

Finns hos:


Kolla priset

6. NG Baby Dandelion Sovorm - 240 cm lång

NG Baby Dandelion Sovorm

Den 240 cm långa sovormen från NG Baby finns i två varianter, grå och en mer gyllene färg på detaljerna. Ormen är tillverkad av GOTS-certifierad bomullsjersey och har flera användningsområden. Man kan exempelvis knyta ihop ormens ändar och på så sätt göra om den till en ombonad myspöl. Du kan även använda den som ett spjälskydd för spjälsängens spjälor. Den kan också bli en uppskaddad och kramgo kompis till ditt barn.

NG Baby Dandelion Sovorm

Finns hos:


Kolla priset

7. Kikadu Sovorm

Kikadu Sovorm

Kikadu Sovorm finns i flera varianter. Den kortaste har en längd på endast 120 cm vilken innebär att den enkelt kan användas i barnvagnen för att ge skydd mot hårda eller kalla kanter. Den finns även i ett längre format, exempelvis Pandan som visas på bilden, som är hela 200 cm lång.

Kikadu Sovorm

Sängormen är tillverkad i GOTS-certifierad ekologisk bomull. Ormen är stoppad med bomull och polyester (gjort på återvunna PET-flaskor). En stor fördel att den kan tvättas i tvättmaskin.

Finns hos:


Kolla priset

8. Roommate Kudde Lazy Long Dog

Roommate Kudde Lazy Long Dog

Roommate Lazy Long Dog är en jättefin kudde som är formad som en lång hund. Kudden går även att använda som sänggräns eller sovorm.

Lazy Long Dog i spjälsängen.

Denna fina kudde är gjord av ekologiskt GOTS-certifierad bomull och är stoppad med återvunnen polyesterfiber. Ormen mäter 175 cm lång.

Roommate Lazy Long Dog finns i olika utföranden

Finns hos:


Kolla priset

9. Vinter & Bloom sovorm Nordic Leaf

Vinter & Bloom sovorm Nordic Leaf

En mjuk och härlig sovorm med motiv av en söt liten sovande kanin, underbar design. Ormen kan användas som gravidkudde, amningskudde eller som ett ombonat spjälskydd i spjälsängen.

Vinter & Bloom sovorm Nordic Leaf

Ormen är 180 cm lång och kan tvättas i fintvätt 40 grader.

Finns hos:


Kolla priset

10. Kaxholmen Sovorm Minky

Kaxholmen Sovorm Minky

Kaxholmens sovorm finns i fyra olika färger: vit, grå, rosa och ljusblå. När barnet blir äldre kan den användas som en rolig leksak eller en gosig kudde. Ormen mäter 180 cm och tvättas i 30 grader. Tillverkad i 100% polyester med stoppning av silikoniserad bollfiber.

Finns hos:


Kolla priset
 

Använd som spjälskydd

En sovorm kan fungera som en typ av spjälskydd. Genom att lägga den längs spjälsängens kanter kan du se till att det lilla barnet inte kan fastna med händer och fötter mellan spjälorna. Vissa ormar har till och med band som gör att de kan knytas fast i spjälorna. En sängorm ger ett mer ombonat intryck än ett vanligt spjälskydd, och det får dessutom sängen att kännas mindre kal. I början när barnet är nyfött och riktigt litet kan detta kännas som ett lämpligare alternativ mer anpassat för spädbarn.sovorm till baby att använda som spjälskydd.

Lätt att flytta

Sovormen är lätt att flytta. Den är mjuk och består enbart av tyg och stoppning, vilket gör att den är lätt att bära. Det betyder att du enkelt kan flytta den efter behov och önskemål. Det kan till exempel vara praktiskt att ta med den en trappa ned eller upp för att använda den i vardagsrummet. Du kanske vill lägga sovormen runt ditt barn i soffan, så att din baby kan ligga där tryggt och sova, medan ni andra sitter och tittar på TV. Fördelen med den här produkten är att den är väldigt flexibel och flyttbar. Den fungerar precis lika bra hemma i mormors soffa som i den egna spjälsängen. Den ger en trygghet och en ombonad känsla som är mycket värd. Den kan även användas på en lekmatta på golvet, för att ge en inramning och en kant.Babynest eller sovorm?

En annan babyprodukt som det pratas mycket om är babynestet. För den som är ny i babydjungeln kan det vara svårt att omedelbart avgöra skillnaden mellan dessa två produkter och att veta vilken som är bäst. De är vid första anblicken lite lika, men ett babynest har en liten madrass fäst i mitten. Delarna som går runt mittstycket sitter också fast. En sängorm däremot är formad som en lång orm som du själv viker i den form du vill ha den. Visst kan du vika den så att den blir formad ungefär som ett babynest, så du får ett extra skydd till ditt barn.

Det är också ett ganska vanligt sätt att hantera den på. Det är dock inte det enda sättet. Om barnet till exempel ligger i en soffa, kan du använda ormen utsträckt, som en barriär mot golvet. Du väljer helt själv om den ska vikas och i så fall hur. Vissa sovormar går till och med att slå knut på, vilket gör att den kan fungera nästan exakt som ett babynest för den som vill. Att svara på huruvida babynestet är sovormen är bästa valet är förstås svårt. Båda produkterna är bra, men det beror också på hur du har tänkt använda dem. Det beror även på vilken användningstid du vill ha.

En sovorm kan fungera som en typ av spjälskydd.

Användningstid

Ett babynest kan inte användas under en längre tid, eftersom ditt barn relativt snabbt växer ur produkten. I och med att kanterna sitter fast, går nestet bara att använda tills bebisen har vuxit så pass mycket att den når kanten. Det sker vanligtvis någon gång runt halvåret. En billig sovorm däremot kan användas länge, eftersom den kan anpassas i form. Även om du först använder den ungefär som ett babynest, kan du sedan välja att forma den på ett annat sätt när barnet har vuxit. Så småningom måhända barnet inte längre behöver ha den i spjälsängen, men den kan då få finnas kvar som en inredningsdetalj och som ett gosedjur. Detta gör att spjälsängsormen vanligtvis kan hänga med betydligt längre än ett babynest.

 

Vanliga längder

Sovormar varierar i längd beroende på vilken du köper. NG Baby Dandelion är till exempel 2 meter och 40 centimeter, medan Kikadu Sovorm Panda mäter exakt 2 meter mellan huvud och svansspets. Sovdjuret från Babybay är 180 cm lång. Ormen från JOX är endast 160 cm och passar bra i mindre babynest eller spjälsängar.


Priset för en sovorm

Nästa intressanta punkt blir naturligtvis att titta närmare på priset för den här typen av sovdjur. Glädjande nog är det här en produkt som inte kostar speciellt mycket utan är rätt billig även när det inte är REA. Det går att hitta sovormar från cirka 300 kronor. De ormar som kostar runt trehundra kronor duger ofta mycket väl. De är CE-märkta och många av dem har ett ytskikt av bomull och stoppning av polyester. Längden på dem kan variera, liksom utseendet. Det finns även lite dyrare varianter. Det är inte helt ovanligt att sovormar kostar mellan 450 och 600 kronor. Skillnaden på dessa ormar och de billigare modellerna kan vara längd, material eller varumärke (exempelvis NG Baby, Kikadu, Babybay).

Kikadu sovorm.

Det kan ibland bero på att de dyrare modellerna är handgjorda, men så är absolut inte alltid fallet. Ibland kan det också bero på att de dyrare modellerna ger möjlighet att fästa ändarna, så att ormen förvandlas till ett babynest men utan mittdel. De dyrare varianterna har ibland ett ytskikt av bomullsjersey som är GOTS-certifierad. Materialet påverkar naturligtvis priset i viss utsträckning. Stoppningen kan i de dyra sovromarna ofta bestå av styrolitkulor. Vilket man föredrar är naturligtvis en fråga om personlig preferens.


Sov gott med en sovorm

Att sy en egen sovorm

Om du gillar att pyssla och är någorlunda bekant med antingen nål och tråd eller symaskin kan du faktiskt sy en egen sovorm. Det tar förstås längre tid än att köpa en, men vissa tycker att det är avkopplande att sitta och pyssla med den här typen av projekt och sy en egne sovorm. Om du hör till den kategorin av personer finns det gott om beskrivningar och mönster att hitta online. Fördelen med den här typen av projekt är att det faktiskt inte behövs speciellt mycket material. Måhända gör du steg-för-steg en flätad sovorm som passar till din babys spjälsäng eller barnvagn.

Det du behöver är en symaskin samt tillbehör till denna, tyg, garn att brodera med, nålar samt stoppning. När det gäller stoppning kan du fundera lite över vad du har hemma som skulle kunna användas. Du behöver ju faktiskt inte gå och handla färdig stoppning. Du kanske har några små innerkuddar som inte används som du kan plocka fyllning från. På samma sätt kan du fundera över tyger till sovormen. Kanske har du några överblivna stuvbitar från andra syprojekt som du skulle kunna använda? På så sätt kan du hålla nere kostnaderna rejält och få en väldigt billig sovorm. Först och främst behöver du ett mönster och det hittar du hos flera olika DIY-sajter.

Möjligt att köpa en handsydd orm

Även om du gillar idén på en handsydd sängorm till ditt barn, så kanske du själv inte har tid eller lust eller kunskaperna att sy en egen. Det finns dock ingen anledning att bli ledsen över det. På nätet kommer du nämligen kunna hitta gott om handsydda sovormar som du kan handla, antingen via en butik eller direkt från privatpersoner som syr dem. På så sätt kan du inhandla en handsydd och därmed unik egen sovorm till ditt barn, utan att själv behöva sitta med nål och tråd. För många kan detta bli en alldeles utmärkt lösning. Populära märken är bl.a: NG Baby (Dandelion), Kikadu, Babybay.


Vanliga försäljningsställen:

 • Jollyroom
 • IKEA
 • HM
 • Gekås

Olika typer av sovdjur:

De finns fler typer av sovdjur förutom sovormen. Du kan bl.a hitta sovdjuren i form av en:

 • Hund
 • Krokodil
 • Elefant
 • Räv
 • Kanin
 • Katt
 • Lejon
 • Orm


Här hittar du fler av våra köpguider inom baby och barn:


 

Frågor och svar kring Sovormar

✅ Hur lång brukar en sovorm vara?

Det varierar. Det finns sovormar som är 160 cm, men det finns också betydligt längre alternativ. Somliga varianter är 240 cm, och det är inte alls omöjligt att du hittar ännu längre varianter på marknaden om du ägnar lite tid åt att leta. Om du syr din egen sovorm kan du välja helt själv hur lång den ska vara, och i och med att många av de sovormar som säljs idag är handsydda, går det inte att nämna några standardmått. Det varierar helt enkelt från produkt till produkt. Här hittar du de modeller vi rekommenderar.


✅ Går det att maskintvätta en sovorm?

Det beror också på vilken modell du väljer, men många av de sovormar som säljs går att tvätta i maskin. Ofta är det 40 grader som gäller, men du gör klokt i att läsa produktspecifikationen och tvättråden för att se om något annat gäller för just din produkt.


✅ Kan en sovorm vara till nytta för en gravid kvinna? Jag har fått rådet att köpa en sådan men är osäker på om det är någon idé.

Ja, många sovormar kan vara till stor nytta för gravida. I och med att det är en så flexibel produkt kan den användas som gravidkudde och ge stöd vid vila och sömn. Sedan, när bebisen väl är född kan den även användas som amningskudde. Det här är med andra ord en produkt som kan användas till många olika saker, och vara till stor nytta.


Källor:Snabbmeny: Toppval Sovormar Vanliga frågor