Flytväst barn TEST: 3 bästa Flytvästarna för barn (bäst i test)

Som förälder är ett av dina viktigaste uppdrag här i livet att se till att ditt barn alltid är i så trygga och säkra händer som möjligt. Det betyder att du bör lägga stort fokus på att välja bra säkerhetsprodukter till ditt barn. Dit räknar vi förstås cykelhjälmen, ridhjälmen om ditt barn rider och naturligtvis en flytväst så fort barnet vistas ute i båt eller vid vatten i annat sammanhang. Det här är enkla sätt för dig att försäkra dig om att ditt barn är så säkert som möjligt.

Bäst Flytväst för barn

Snabbmeny:
Toppval Flytvästar för barn Vanliga frågor


Viktigt vid val av flytväst

När du väljer flytväst är det viktigt att du verkligen gör det med omsorg. Här ska du inte tänka att det är bäst att köpa något som barnet kan växa i med tiden. Här behöver du köpa något som passar ditt barn här och nu. Flytvästarnas storleksangivelser baseras på barnets vikt, vilket betyder att den aktuella vikten är det som spelar roll. Om ditt barn väger 10 kg, kan du välja en flytväst för barn mellan 10 och 20 kg. Om ditt barn däremot väger 7 kg ska du inte välja den tidigare nämnda varianten, då behöver du hitta en flytväst som är lämplig för mindre barn. Du måste helt enkelt välja den storlek som passar för stunden, även om det innebär att du blir tvungen att köpa en ny relativt snabbt.

Säkerheten måste alltid få stå i fokus när det gäller den här typen av produkter. Det är även viktigt att inte flytvästen är för stor utrymmesmässigt. Då kan den nämligen glida upp om barnet ramlar i vattnet, något som kan göra att den inte är till någon som helst hjälp. Den kan då snarare bli en försvårande omständighet. Välj därför med stor omsorg och se till att ta reda på exakt hur mycket ditt barn väger just nu, innan du ger dig ut i butikerna.

Viktigt att barnet vänds rätt

En flytväst för barn har ett väldigt viktigt uppdrag, nämligen att se till att barnet vänds rätt om han eller hon skulle hamna i vattnet. Det är viktigt att barnet hamnar på rygg, med munnen över ytan. En barnflytväst behöver också ha en krage som ger stöd till nacken. Den här flytvästen har med andra ord större krav på sig än en flytväst för vuxna. Det är förstås ganska självklart, eftersom en vuxen har mer vattenvana, förhoppningsvis viss simkunnighet och mer styrka. För att barnet ska vändas rätt och hamna i rätt position är det viktigt att västen sitter ordentligt och att grenbandet sitter lagom hårt. Om det är för hårt spänt finns risken att barnet hamnar i fel position, vilket kan äventyra säkerheten.

Flytvästar till barn

Vänj barnet i tid

En viktig del av förhandsarbetet ligger på ditt bord. Det handlar om att vänja barnet vid att ha flytvästen på sig. Det här har stor betydelse eftersom barnet kommer känna sig mindre osäkert om han eller hon har haft på sig flytvästen många gånger tidigare. Det kommer göra att han eller hon inte blir lika spänd. Börja därför tidigt med att låta barnet ha på sig flytvästen små stunder. Gör det till en vana att besöka en brygga för att fiska eller bara titta på fiskar. Där kan ni också göra det till en vana att flytvästen ska sitta på. Det är viktigt att tidigt göra det till en självklarhet för barnen att använda flytväst. Det gäller naturligtvis på turer i båt, men även på vistelser på bryggor, där risken finns att man ska råka falla i. Kom även ihåg att faktiskt låta barnet prova på upplevelsen att befinna sig i vatten med flytvästen på. Gör detta under organiserade former, exempelvis vid en badplats, så att ni i lugn och ro kan träna på situationen. Detta kan ha stor betydelse och göra stor nytta.

Enkelhet spelar roll

Kom ihåg när du väljer flytväst att enkelheten faktiskt också är en betydelsefull aspekt. Självklart ska du välja en säker produkt med god lyftkraft, men det är också viktigt att den modell du väljer är enkel att ta på. Det ska inte finnas någon risk att det till följd av misstag och missförstånd missas att knytas några snören, spännas några remmar eller knäppas några knappar. Ofta är enkla knappar enklare att hantera än en mängd snören och remmar. Det är lätt att tro att de modeller som har en rad snören är säkrare än de med färre remmar och knappar, men så behöver det inte alls vara. Välj en produkt som går snabbt och enkelt att ta på, och som ni förstår er på. Redan där är mycket vunnet.

Färgen har betydelse

Något som faktiskt också har betydelse är flytvästens färg. Det kan låta som en bagatell men det kan faktiskt vara viktigare än du anar. Om ditt barn skulle hamna i vattnet och behöver hjälp utifrån, är det viktigt att flytvästen syns, helst på så långt håll som möjligt. Satsa på en variant i orange, gult eller rött. Det är de rekommendationer som ges, och det finns goda skäl till detta. Strunta i vilka färger du eller barnen tycker är finast eller passar bäst tillsammans med kläderna i övrigt. Det är helt underordnat säkerhetsfrågan i det här fallet.

Toppval Flytvästar för barn 2024

Vi har valt dessa Flytvästar som våra Toppval.
Flytvästar med fokus på säkerhet och bra passform.

1. Baltic Flytväst Bamse 15-30 kg, UV-gul
När du ska vara nära vatten med ditt barn, oavsett om det handlar om att åka ut i båt eller om att stå på bryggan och fiska, så bör du se till att sätta på den lilla en flytväst. Valet av flytväst bör naturligtvis baseras på säkerhetsaspekten. Det här är en stabil och säker väst. Den är certifierad enligt 100N för räddningsvästar. Att den dessutom kommer i en klart iögonfallande gul färg är ett extra plus. De flesta barn i den ålder som flytvästen är avsedd för anser dessutom att det fina motivet föreställande Bamse gör västen till ett ännu bättre val.

Det finns fler mycket positiva aspekter med den här produkten. Den är försedd med såväl reflexer som visselpipa. Dessutom har den grenband som gör att den sitter bättre och säkrare på barnet. Flytvästar finns i olika viktklasser och det är viktigt att du ser till att hålla koll på detta. Just denna är avsedd för barn som väger mellan 15 och 30 kg.

Kolla priset

2. Baltic Pro Sailor – Orange
Om du vill ha en flytväst till ditt barn som tagits fram helt och hållet med säkerheten i fokus är denna modell från Baltic ett utmärkt val. Den har en riktigt bra passform, vilket också är något man tänkt på och tagit hänsyn till när den utformats. Den kommer i tre olika storlekar, vilket gör att du kan hitta en lämplig flytväst för ditt barn från bebisåldern och ända upp i skolåldern. Den minsta storleken är anpassad för barn som väger mellan 3 och 10 kg, det vill säga de allra minsta. Nästa storlek passar barn som väger mellan 20 och 30 kg medan den största storleken är avsedd för barn med en vikt mellan 15 och 30 kg.

Flytvästen har grenband, men när det gäller de två mindre storlekarna har den till och med en grenbyxa för att ge ökad säkerhet även för de små användarna. Det finns ett lyfthandtag i nacken på västen, och tyget är hållbart och rejält.

Kolla priset

3. Liewood Dove simväst, tuscany rose multi mix 3-4 år
Om du vill ha en regelrätt flytväst är inte det här valet för dig. Om du däremot är på jakt efter en väst som kan vara till hjälp och stöd när ditt barn ska simträna kan denna vara perfekt. Det här är nämligen en fin och lättanvänd simväst från Liewood. Just den här varianten är till för barn som väger mellan 15 och 19 kg, vilket brukar röra sig om barn som är cirka 3-4 år. Tänk dock på att det är vikten som avgör vilken väst som är lämplig.

Det är lätt att ta på den här västen. Den har ett grenband och knäpps med dragkedja. Färgen på denna är rosa och vit, och den är mycket fin. Det är naturligtvis inte nödvändigt att ha en simväst när det är dags för simträning, men vissa barn upplever att de lättare lär sig att ta simtag om de har lite stöd från en väst från denna.

Kolla priset

När flytvästen väl är utvald

Bara för att du har lyckats välja ut en flytväst och fått hem den betyder det inte att ditt uppdrag är slutfört. Du kan tyvärr inte luta dig tillbaka och vänta dig att flytvästen ska göra jobbet för många år framöver. Nej, ditt barn växer snabbt och flytvästar är förbrukningsvara. De kan faktiskt bli för gamla, vilket många helt har missat. Det finns därför några saker du behöver göra med jämna mellanrum. För det första behöver du regelbundet undersöka alla knappar, spännen och remmar. Se till att de fortfarande är hela och att det inte finns några skavanker. Kontrollera även flytvästens ytterhölje så att det inte är trasigt eller har några skador. Om du upptäcker några svagheter bör du genast byta ut flytvästen. Kom även ihåg att med jämna mellanrum kontrollera ditt barns viktutveckling. Även om en flytväst passade alldeles utmärkt förra sommaren är det inte säkert att den gör det i år. Utgå därför inte ifrån att västen passar. Kontrollera att så verkligen är fallet.

Att välja flytväst till barnen

Viktiga saker att tänka på

Att vistas i närheten av vatten är både roligt och mysigt. Det budskapet ska du naturligtvis föra vidare till dina barn. Kom dock ihåg att även lära dina barn att ha respekt för vattnet. Drunkningsolyckor är nämligen obehagligt vanliga och det går inte att nog betona hur viktigt det är att dels vänja barnen vid att ha flytväst i båt och på bryggor, dels att lära dem simma så tidigt som möjligt. Genom att göra detta gör du dina barn en stor tjänst. Deras chanser att uppskatta vatten och ha roligt i och i närheten av vatten ökar markant om du lär dem att simma och hur man är så säker som möjligt runt sjöar och hav. Som förälder är det också viktigt att du kommer ihåg att aldrig lämna ditt barn utan uppsikt vid vattnet, i synnerhet inte ett barn som inte kan simma 200 meter ännu.

I takt med att barnet blir äldre och lär sig simma längre sträckor kan du släppa lite mer på kontrollen, men naturligtvis ska du alltid se till att du eller någon annan vuxen finns i närheten, tillgänglig om ni skulle behövas. Kom också ihåg att föregå med gott exempel genom att själv ha på dig flytväst när du åker båt. Det brukar ju sägas att barn inte gör som vi vuxna säger, de gör som vi gör, och det lägger väldigt mycket i det talesättet.


Frågor och svar kring Flytvästar för barn

✅ Finns det någon säkerhetsmärkning eller liknande att hålla utkik efter när det gäller flytvästar?

Ja, du ska se till att välja en CE-märkt produkt. På så sätt kan du känna dig säker på att den har genomgått en rad tuffa tester och uppfyllt de krav som ställs på produkter av den här typen.

✅ Finns det några flytvästar som passar barn under 10 kg?

Ja, visst gör det det. Det finns flera flytvästar som kan användas av barn ända från det att de är nyfödda om det skulle behövas. Vad maxvikten ligger på för dessa flytvästar kan variera, men det är vanligt att de kan användas från dess att barnet fötts upp till 10 eller ibland 15 kg. Det är med andra ord en flytväst som passar alldeles utmärkt under barnets första levnadsår, och eventuellt något längre än så.

✅ Vad kostar en bra flytväst?

Det förekommer en del prisskillnader och även om du inte ska känna dig tvingad att köpa det dyraste marknaden har att erbjuda, så rekommenderar vi starkt att du fokuserar på kvalitet i första hand. Vissa flytvästar kostar 500 kronor, andra kostar 1 500 kronor. Försök att se till helheten när du ska välja produkt. Ta reda på mer om flytkraft, egenskaper, fördelar och eventuella nackdelar. Fatta sedan ett välövervägt beslut med alla dessa fakta i åtanke. På så sätt är chansen stor att du hittar en riktigt säker och bra produkt som ger ditt barn ökad trygghet till sjöss.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Flytvästar för barn Vanliga frågor

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se