Lektält TEST: 3 bästa Lektälten både inomhus och utomhus (bäst i test)

Ett lektält kan bidra med både nytta och glädje. Det kan användas såväl inomhus som utomhus och det har ett brett användningsområde, från myshörna till förvaring för små gosedjur. Att det finns många olika tälttyper på marknaden gör att det även går att hitta riktigt fina lektält som även fungerar som en fin inredningsdetalj.

Bäst Lektält

Toppval Lektält Vanliga frågor


Därför älskar barn lektält

Det finns gott om orsaker till att många barn älskar lektält. Anledningarna kan naturligtvis variera från ett barn till ett annat, eftersom barn ju som bekant är individer. För många handlar det om att tältet blir en mysig liten hörna i rummet, där man kan krypa undan och läsa en bok, mysa med gosedjuren eller kanske helt enkelt bara sitta och leka en liten stund.

Efterlängtad myshörna
Ett tält av den här typen kan fungera som en efterlängtad och omtyckt liten myshörna. Det lilla tältet kan förstås placeras i barnets egna rum men det kan också ställas i vardagsrummet. De yngsta barnen brukar föredra att leka i det rum där familjens övriga medlemmar befinner sig. Att placera tältet i vardagsrummet kan därför vara en god idé. Där kan barnet få ett eget litet krypin samtidigt som föräldrar och syskon finns i närheten. Naturligtvis kan tältet också stå placerat inne i barnets eget rum, om ditt barn trivs bra med att leka där. För större barn brukar tältet vara ett mysigt krypin inne på det egna rummet. Där kan det läsas böcker, pysslas, vilas och det är dessutom en uppskattad lekplats när kompisar kommer på besök.

Förvaring för gosedjur

Många barn har en förkärlek för gosedjur. Under sina första fem levnadsår hinner många barn samla på sig tiotals gosedjur, vissa riktigt stora. Att dessa tar plats i rummet är ganska självklart. Även om lektältet naturligtvis inte är tänkt att fungera som enbart förvaringsutrymme, kan gosedjuren placeras där på natten när det är dags att sova. På dagen kan de till exempel sitta på sängen eller på andra praktiska platser i rummet. På natten när ditt barn ska ligga i sängen behöver ju djuren hitta en annan plats, och då kan tältet vara den perfekta lösningen, eftersom det ändå inte används till lek under natten.

Lektält - en efterlängtad myshörna

Lektält för utomhusbruk

De flesta lektält är avsedda för inomhusbruk men det finns även tält som istället är avsedda att användas utomhus. De är utrustade med UV-skydd och ger därmed välbehövligt skydd mot den skarpa solen på sommaren. Barnet kan leka inne i tältet med sina leksaker och få lite skugga. Det går också att placera en liten pool i tältet, så att barnen kan leka och plaska utan att bli solbrända. Tältet med uv-skydd kan dessutom bli en perfekt plats för vila, när det är dags att sova en liten stund mitt på dagen. Kanske befinner ni er på stranden eller ute på utflykt. Då är det perfekt att plocka fram tältet och låta barnet få vila en stund utan risk för solbränna.

Lektält kan med andra ord användas och göra nytta även utomhus. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är speciella tält som är försedda med solskydd. Du kan med andra ord inte bara ta ut ett vanligt lektält som annars används inomhus och tro att det ska ge det skydd som behövs utomhus. En god idé är att införskaffa två olika tält. Ett med solskydd för utomhuslekar och vila på sommaren, och ett för lekar inomhus som kan stå framme året runt.

Gott om modeller för utomhusbruk

Även om de allra flesta tälten för lek är avsedda för inomhusbruk, finns det ett rikligt utbud av UV-tält som kan användas för utelekar. Det finns tält i olika former och färger och naturligtvis olika storlekar. Oavsett om du har tänkt att tältet ska användas av din lilla son eller dotter som ännu inte har hunnit fylla 1 år, eller om tältet ska användas av tre-fyra äldre barn, så finns det passande alternativ att hitta. Till många av dessa produkter följer det även en liten väska som du kan packa ned tältet i. På så sätt blir det lätt att ta med tältet till stranden, till sommarstugan eller till och med på utlandsresan.

Toppval Lektält 2024

Vi har valt dessa Lektält som våra Toppval.
Det är perfekt tält att ha som koja eller myshörna. De har fina detaljer och uppmuntrar barns fantasi i alla åldrar. Tälten är lätta att sätta upp och ta ner.

1. Alice & Fox Lektält Tipi, Rosa/Vit

Att barn tycker om att leka i tält såväl utomhus som inomhus kommer förmodligen inte som någon nyhet. Det är inget nytt fenomen, utan så har det varit i många år, till och med årtionden. Något som har ändrats genom åren är dock utbudet. Idag finns det möjlighet att välja mellan många olika lektält med varierande utseende. Det här tältet kommer i form av en tipi. Färgvalet landade på vitt och rosa, vilket gör det här tältet mycket gulligt. För många små barn kan det vara en dröm att ha det här tipitältet att leka i.

Fönstret i det här fina tältet från Alice & Fox går att öppna. Det gör naturligtvis även dörren, som rullas och knyts upp. Barnet kan ha öppet om han eller hon vill kunna hålla koll på omgivningarna. Om det sedan är dags att göra kojan mer otillgänglig för alla andra är det bara att släppa ned öppningens duk och ha tältet stängt.

Kolla priset

2. Pippi Långstrump Lektält

Väldigt många barn gillar Pippi Långstrump, vilket är mycket enkelt att förstå. Pippi har verkligen en härlig personlighet och hennes mod att ta plats och vara sig själv är något som alla behöver en dos av. Om du också har en son eller dotter som gärna vill titta på Pippi Långstrump, har du nu möjlighet att ge bort en verkligt omtyckt present. Det här tältet ser ut som Pippis hus och här finns det goda möjligheter att leka bort massor av timmar.

När det gäller dörren till huset kan barnen krypa in och ut, utan att rulla upp den om de vill. Om de däremot känner ett behov av att kunna se ut även när de leker, kan det vara en god idé att rulla upp den och fästa den. Det går även att rulla upp gardinerna i tre fönster vilket gör tältet verklighetstroget. Tältet kan lätt monteras upp och ned efter behov och det är lagom stort för att kunna få plats även i barnens rum.

Kolla priset

3. Jabadabado lektält tipi, grå

Vill du ge ditt barn en möjlighet att skapa ett eget litet krypin i rummet? Då kan det här fina tältet från Jabadabado vara precis det du söker. Det är grått vilket gör att det passar in i så gott som vilket rum som helst. Oavsett om ditt barn har inrett sitt rum med pastellfärger eller skarpa färger passar grått in. Tältet är format som en tipi, vilket gör att det finns gott om utrymme att sitta på. Här kan ditt barn plocka in kuddar eller filtar för att sitta bekvämt på tältets golv. Det kan bli en riktig myshörna.

Det här tältet har fler fördelar än att det kommer i en neutral färg och ger gott om sittplats. Det är tillverkat av delvis återvunnen bomull vilket gör detta till ett miljösmart och medvetet val. Det kan dessutom maskintvättas på 30 grader. Viktigt att tänka på är att lektältet bara ska användas inomhus.

Kolla priset

Olika lektält som du kan hitta

Oavsett om ditt barn har önskat sig ett lektält i julklapp, eller om du själv har kommit på att det skulle kunna bli en rolig och passande överraskning, så kommer du hitta ett stort och brett sortiment. Du kan välja mellan fina tipitält, specialtält som ser ut som Pippis hus eller en brandbil. Du kan även välja tält med tillhörande tunnel, som barnen kan krypa in i. Då blir vägen in till tältet också en del av leken. Det finns också tält med bollar, så att tältet fungerar som ett bollhav. Vidare kommer du att kunna hitta lektält som ser ut som små riddarborgar och slott, samt tält som ser ut som rymdraketer. Alternativen är, som du kan se, väldigt många.

Tält för små prinsar och prinsessor

Tält för små prinsar och prinsessor
Många barn tycker om att leka lekar där de själva är prinsar eller prinsessor, eller där de träffar andra prinsar och prinsessor. Därför är det ofta väldigt uppskattat med de tält som ser ut som små slott i vackra färger, eller som små riddarborgar. I de här tälten kan barnen få en optimal grund för sina prins- och prinsesslekar. Även om tälten inte är stora kan de fantasifulla barnen föreställa sig att de nu befinner sig i ett riktigt slott, där det hålls fina fester, minglas med kungar och drottningar och kanske även krigas mot en och annan läskig drake. De här tälten öppnar upp för en rad roliga lekar.

Tält med tunnel

Lektält med tillhörande tunnel har funnits i leksaksbutikerna i många år. Förmodligen ända sedan du själv var barn. De var populära då och det är de även idag. Barnen tycker ofta att det är otroligt roligt att krypa genom den smala tunneln, för att komma in i sitt eget lilla krypin. I tältet kan han eller hon få vara ifred, och det blir en lugn oas där det kan lekas med lego, läsas böcker eller bara kopplas av.

Ibland kan det även vara väldigt roligt att se mamma eller pappa krypa genom tunneln och då och då kanske du också blir inbjuden att leka i tältet. Det här är förmodligen något som du främst får se fram emot så länge barnen är små. Därefter brukar tältet bli något av en egen plats där bara barnet och dess kompisar får hålla till. Att köpa ett tält med tunnel är en bra idé om ni har tillräckligt med plats hemma. Det lilla barnet får träna upp sin motorik genom att ta sig fram på olika sätt i tunneln och det öppnar upp för mer rörliga lekar, vilket är positivt. Dessutom brukar den här typen av tält locka till lek under en längre tidsperiod, eftersom det går att leka ännu fler typer av lekar med den här sortens lektält.

Vackra tält som höjer helhetsintrycket i rummet

Förutom att lektält är uppskattade av barnen för att de är så roliga att leka i, kan de även bidra med en förhöjande effekt till inredningen. Det finns nämligen gott om riktigt fina tält som matchar övrig inredning och faktiskt fungerar som en vacker inredningsdetalj. Det finns till exempel fina tält som liknar små cirkustält i formen, där bakgrundsfärgen är neutralt grå eller blå, med stjärnmönster på. De smälter ofta in på ett fint sätt i rummet och gör rummet ännu vackrare, samtidigt som det ger rummets lilla invånare en riktigt rolig plats att leka på.

Lektält med bollar

Det finns vissa lektält i butikerna där det medföljer en mängd bollar. När du köper ett sådant blir det alltså en blandning mellan tält och bollhav. De flesta barn älskar bollhaven som går att hitta på leklandet och därför blir de ofta väldigt förtjusta när de får ett alldeles eget litet bollhav i kombination med tält. De här tälten finns i olika stilar. Du kan bland annat hitta dem med pirattema. Att det följer med ett stort antal bollar behöver inte göra att den här typen av lektält blir dyrare än andra.

Så mycket kostar ett lektält

Om du har bestämt dig för att ett lektält ska införskaffas inför nästa födelsedag, eller som julklapp, vill du kanske komma vidare i din planering. Det första du behöver ta reda på är hur mycket den här sortens produkt kostar. Lektält behöver inte vara särskilt dyra. Du kan faktiskt hitta små tält som är fina men ändå kostar strax under hundralappen. Vill du ha ett tält med tillhörande tunnel kostar det vanligtvis runt 250 kronor eller strax över. Pippis fina lya i form av ett tält kan du köpa för cirka 500 kronor, och Bamses hus kan du köpa för omkring 300 kronor. Att köpa ett tält till din son eller dotter i present eller julklapp behöver med andra ord inte bli någon speciellt dyr historia, men uppskattat kommer det med största säkerhet bli.

Så länge används lektältet

Innan du slår till och köper ett tält vill du kanske veta hur länge barn generellt använder de här produkterna. Det går förstås inte att utlova att ditt barn kommer att använda tältet under en viss förutbestämd tidsperiod, eftersom alla barn är olika. Däremot kan vi bekräfta att tält är en typ av inredningsdetalj eller leksak som ofta hänger med länge, och som roar barn i olika åldrar. Många barn får sitt första lektält redan som baby och använder det redan då flitigt. När barnet sedan blir 2-3 år är det kanske dags för ett större och lite annorlunda utformat tält. Kanske är det då det börjar bli dags för tält och tunnel. Ett sådant används ofta under flera års tid. När barnet sedan blir i 6-årsåldern kanske lekar med pirattema eller rymdtema lockar mer. Då är det bara att byta ut lektältet mot ett nytt, med det tema som intresserar barnen för stunden. Faktum är att det finns många barn som leker med lektält, eller som åtminstone trivs bra med att vistas i dem, tills de är runt 8 år, eller till och med äldre.

Att inreda ett tält
När barnen är små, brukar man ofta vilja undvika att ha för mycket detaljer och filtar, för att det inte ska finnas något för barnen att trassla in sig i eller fastna i. Lite större barn brukar däremot ofta vilja inreda sitt lektält. När de första åren med lekar är över, och tältet främst används som en myshörna, kan du hjälpa till med en mysig inredning. Ni kan köpa små madrasser och kuddar som barnen kan ha i tältet. På så sätt blir det en mysig plats för barn som tycker om att läsa, pyssla eller bara ta det lugnt.


Frågor och svar kring Lektält

✅ Går det att tvätta ett lektält?

Tvättråden kan variera från produkt till produkt. Det beror på vilket material tältet är tillverkat av. Vissa modeller kan handtvättas, andra är tillverkade av ett material som gör att de helt enkelt kan torkas av.

✅ Hur vet jag att ett lektält inte innehåller några giftiga ämnen?

Det enklaste sättet att säkerställa detta är att välja en CE-märkt produkt. Detta är en garanti för att produkten inte innehåller några farliga ämnen.

✅ Är lektält svåra att montera?

Generellt är de väldigt enkla att montera. Däremot är det viktigt att komma ihåg att skillnader förekommer mellan olika modeller. Vissa tält är av popupmodell, vilket gör att de är otroligt enkla att montera, medan andra sätts upp med pinnar, mer som ett vanligt tält.

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se