Bästa Doktorsväskan för barn → 3 doktorsväskor & läkarväskor (bäst i test)

Bäst Doktorsväska

⭐ Toppval Doktorsväskor ⭐ Vanliga frågor>


Att många barn under någon period av sin barndom har tyckt om att leka med doktor är ingen nyhet. Kanske tyckte du också att det var roligt när du var barn? Kanske har ditt eget barn nu kommit upp i den ålder då den här typen av lekar börjar bli roliga. Då kan du glädja din son eller dotter med en doktorsväska fylld av roliga leksaker som stetoskop och bandage samt mycket annat spännande.

Toppval Doktorsväskor 2024

Vi har valt dessa Doktorsväskor som våra Toppval.
Med någon av dessa läkarväskor kan din lilla doktor vårda alla sina favoritgosedjur. I väskorna finns exempelvis sprutor, blodtrycksmätare, öronkikare, armband med plåster och stetoskop.

1. Fisher-Price Medical Kit Doktorväska

Fisher-Price har i många år varit kända för sina högkvalitativa barnprodukter och leksaker. Den här doktorväskan är naturligtvis inget undantag. Här får barnen en fin liten väska som även innehåller en rad verktyg som en liten läkare kan tänkas behöva. En spruta, en termometer, en blodtrycksmätare och ett stetoskop medföljer. Här finns även ett otoskåp och plåster. Med den här väskan och dess innehåll kan barnet ta väl hand om er alla därhemma, oavsett vilka vårdbehov ni kan tänkas ha.

Att leka doktor har varit populärt bland barn i väldigt många år och dagens yngsta generation tycker förstås också att det är roligt. Precis som att du säkert lekte doktor med såväl kompisar som gosedjur när du var liten, kommer dina barn ha möjlighet att göra det med hjälp av den här fina doktorväskan från Fisher-Price och alla de saker som finns i den. Väskan är för övrigt mjuk och tar därför inte upp mer plats än nödvändigt.

Kolla priset

2. Kids Concept Doktorsväska (Vit)

Det finns vissa leksakstyper som varit populära i flera generationer. Doktorsväskan är utan tvekan en sådan. Det är förstås inte exakt likadana doktorsväskor som säljs idag, som såldes för 30-40 år sedan, men konceptet är detsamma. Barn tycker om att visa omsorg och de leker gärna doktor under en period. Med den här fina pappväskan från Kids Concept får barnen möjlighet att ge utlopp för sina omhändertagande egenskaper.

Väskan är fin och den innehåller de redskap som behövs för den lilla läkaren. Här finns sju olika verktyg som hör hemma i en läkares arbetsväska. Något som skiljer dessa verktyg från de i många andra doktorsväskor är att de är tillverkade i trä. För den som är mån om att välja hållbara lösningar är detta mycket positivt.
Väskan och redskapen rekommenderas för användning av barn från tre års ålder. Det beror förstås på att här finns en del små delar som inte lämpar sig för yngre barn.

Kolla priset

3. Jabadabado doktorsväska silver

När du är på jakt efter en doktorsväska som är både fin och rejäl kan den här modellen från Jabadabado passa bra. Själva väskan är tillverkad i hårdpapp och trä och den är dekorerad med fina motiv föreställande bland annat en ambulans. Inuti väskan finns naturligtvis en rad viktiga verktyg för en läkare att ha med sig på sina ronder. Här finns bland annat en blodtrycksmätare, en febertermometer och ett instrument att titta i öron och ögon med.

Här finns också en hatt passande en läkare och andra nyttiga redskap så som en spruta och ett stetoskop. Du ger helt enkelt ditt barn allt han eller hon behöver för att kunna ta väl hand om såväl gosedjur som familjemedlemmar. Ni kan räkna med många timmars lek framöver.
Väskan och innehållet rekommenderas från tre år och uppåt. Här finns en del mindre delar som inte är lämpliga för yngre barn. Totalt innehåller väskan nio olika tillbehör som gör leken roligare.

Kolla priset

Roliga lekar för barn i olika åldrar

En doktorsväska kan roa barn i många olika åldrar. Lekarna ändrar förstås karaktär i takt med att barnet blir lite äldre, men tack vare detta kan leksakerna ge nöje under flera år. Naturligtvis är det inte alla som fortsätter leka med doktorsväskan och dess innehåll så länge, men vissa gör det. Det gör också att en väska av den här typen kan ges som en fin present till barn i flera olika åldrar. Du bör naturligtvis titta på vilka åldersrekommendationer som finns.

Många produkter har en nedre åldersgräns på 3 år. Det beror då oftast på att det finns smådelar som inte små barn bör hantera. Det finns dock några undantag, vilket gör att det även till yngre barn går att hitta doktorsväskor som de kan leka med. Många tycker om att ta hand om sina gosedjur eller dockor, och ta hand om påhittade krämpor hos dessa. När barnen blir lite äldre är det många som tillsammans med en kamrat leker doktor. Den ena är doktor, den andra spelar sjuk. Det lyssnas på hjärtan med stetoskop, och reflexer i knän testas med hjälp av de instrument som finns för detta. Någon plåstras om och får rejäla bandage till följd av ett påhittat benbrott eller andra skador. Vissa barn använder doktorsväskan för att leka veterinär istället. Det fungerar naturligtvis lika bra.

Olika doktorsväskor

Med en så populär produkt är det inte konstigt att det finns många varianter att välja på. Det finns många tillverkare som har kommit på att det här en leksak som säljer rejält och därför har de velat skapa en egen storsäljare. Det gör att det finns mycket att välja på för den som vill ge sitt barn en läkarväska. Utseendet på väskan kan förstås variera och för vissa föräldrar som ska köpa en present till sitt lilla barn har detta stor betydelse. Väskan kan nämligen, förutom att erbjuda fina leksaker, bli en fin del av inredningen.

Vissa väskor är tillräckligt fina för det. Det finns till exempel vackra pastellfärgade hårda väskor med prickar på. De ser ut som små resväskor, och när de ställs på golvet eller på en hylla i barnrummet ser de ut som en självklar inredningsdetalj. Naturligtvis finns det också enklare väskor, som är genomskinliga så att alla instrument syns, eller vita med det välkända röda krysset på som visar att det är en läkare som äger väskan. Det finns som sagt gott om variationer när det gäller utseendet.

Olika doktorsväskor

Varierande material

Själva väskan kan vara tillverkad av olika typer av material. De allra flesta är tillverkade av någon sorts plast, men det finns även väskor som är tillverkade av trä. Vad du bör välja handlar helt om vad du är ute efter. Många gånger kan träväskorna vara att föredra om du vill ha en produkt som kan fungera som inredningsdetalj. De här väskorna är också mer robusta och rejäla, vilket gör att de också blir mer hållbara. Det gör att de kan vara ett lämpligare val för de minsta barnen, som får sin första läkarväska. De små har inte alltid lärt sig behärska sina impulser och det händer att saker kastas iväg lite väl hårdhänt ibland. Då kan det vara en fördel att väskan tål lite tuffa tag. För de äldre barnen fungerar det dock alldeles utmärkt även med plastväskorna. Man ska också komma ihåg att det ju främst är innehållet i väskan som barnen leker med, vilket innebär att väskan för det allra mesta inte utsätts för så hårda påfrestningar.

Innehållet i lådan

Vad som finns i lådan beror på vilken du väljer. Naturligtvis finns det vissa föremål som finns i de allra flesta doktorsväskor. Ett stetoskop är ett givet inslag i så gott som alla lådor. Låtsassprutor brukar också följa med i de allra flesta väskor, liksom plåster eller bandage. Därutöver kan det variera rejält. Det är vanligt att det finns en liten hammare med, som det är tänkt att reflexerna ska undersökas med. Det kan också finnas en febertermometer. Det är förstås ett naturligt inslag i en väska som doktorn kommer med. En blodtrycksmätare hör också till vanligheterna. Ibland följer det också med små burkar som ska föreställa medicinburkar. Sådana behöver naturligtvis doktorn ha med vid patientbesök. De allra flesta väskor innehåller helt enkelt allt som behövs för att den lilla ägaren ska kunna leka doktor. Det enda som fattas är en patient att behandla och det kan vara såväl en liten lekkamrat som en docka, ett gosedjur eller ett syskon.

En rolig men billig leksak

Läkarväskorna har i många år varit uppskattade av såväl små som lite större barn. Många barn brukar börja utforska dessa leksaker redan när de är runt 3 år och de kan hänga med ända upp i skolåldern. Att redskapen kommer i en väska gör också att det blir lätt att plocka ihop efter leken, så att det inte blir stökigt i rummet. Detta brukar framför allt uppskattas av föräldrarna till den lille doktorn. Det händer för övrigt även att föräldrarna involveras i leken, eftersom det ibland behövs en levande patient istället för en docka eller en nallebjörn.

Oavsett vem som agerar patient så är läkarväskan och dess innehåll en rolig och givande leksak. Detta till trots så är det faktiskt en billig leksak. Få andra leksaker som innehåller så många roliga delar och som inbjuder till lek under så lång tid är så här billiga. Det går att hitta fina läkarväskor med många delar för så lite som 150 kronor. De allra flesta väskor kostar mellan 130 och 230 kronor. Det gör att väskan blir en utmärkt present till en liten pojke eller flicka. Presenten kommer med allra största sannolikhet att bli varmt mottagen samtidigt som den inte gräver något djupt hål i plånboken. En mycket bra lösning för alla med andra ord.

Att välja doktorväska

Att köpa en doktorväska till ditt barn, eller till något annat barn i din närhet, är en mycket bra idé. Den kommer att skänka stort nöje och mycket glädje för den lille blivande ägaren. Störst utbud av väskor att välja på har du om du besöker nätbutiker. Där finns tillgång till en lång rad fina alternativ i olika storlekar och för olika åldrar. Du behöver bara bestämma dig för vilket alternativ du ska välja.

För att komma fram till detta kan du ta hjälp av några enkla faktorer. Först och främst har förstås mottagarens ålder betydelse. Vissa alternativ är enklare än andra, och vissa är försedda med många små detaljer, medan andra enbart består av större enhetliga instrument. Här är det förstås viktigt att du väljer en väska med innehåll som är lämpligt för barn i den blivande ägarens ålder.

Att välja doktorväska

Innehåll

Naturligtvis spelar innehållet roll. Det finns egentligen inga rätt och fel, inga direktiv som säger att innehållet i den ena väskan är bättre än den andra. Det handlar helt enkelt om vad du tror att det lilla barnet kommer att tycka bäst om och föredra att leka med. Vår rekommendation är att du tittar på många olika alternativ. Ta dig tid att läsa igenom produktbeskrivningarna och titta noga efter vad de olika väskorna innehåller. I de allra flesta produktbeskrivningar kommer du kunna se en fullständig lista över vilka föremål som finns i lådan, och du kommer med hjälp av detta kunna komma fram till vilken doktorväska du ska lägga i varukorgen.

Pris

Naturligtvis kan du låta priset vara med och fälla avgörandet. Nu är det generellt inte så stora skillnader på priset mellan de olika lådorna. Det rör sig oftast bara om några tior som skiljer i pris, men ibland kan även dessa tior ha stor betydelse, och då kan det här vara den faktor som får fälla det slutgiltiga avgörandet. Ta gärna en titt på vad som skiljer de olika produkterna åt både innehållsmässigt och prismässigt. Du kan sedan fatta ett beslut kring vilken produkt du vill köpa.


Frågor och svar kring Doktorsväskor

✅ Hur många delar brukar doktorväskor innehålla?

Det kan finnas skillnader mellan olika produkter, men ofta finns det mellan 5 och 10 delar i väskan. Exakt vilka delar det rör sig om kan förstås skilja från en väska till en annan.

✅ Vilket material är vanligast hos doktorväskor för barn?

Det finns några olika alternativ. Många väskor är tillverkade av trä. Andra är tillverkade av plast. Det finns även lådor av bomull eller annat tyg. De sistnämnda stängs med dragkedja.

✅ Vad brukar det vara för mått på läkarväskorna?

Det finns inga enhetliga mått för alla väskor. Vissa har mått på 25 x 29 cm, andra på 21 x 16. Det finns även såväl större som mindre alternativ.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Doktorsväskor Vanliga frågor

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se