Bäst Babynest → 15 fina Babynest med eller utan handtag (Bäst i test)

Bäst babynest


De 15 bästa Babynesten 2024

Vi har valt ut dessa babynest som våra favoriter. 15 stycken babynest som ger en mjuk och trygg plats för de minsta barnen, att leka, sova eller bara mysa i!

⭐ Bäst i test: Liewood Gro babynest

Liewood Gro babynest

Detta fina babynest från Liewood är tillverkat i ekologisk bomull, och det ekologiska materialvalet är naturligtvis en stor fördel för alla miljömedvetna föräldrar. En annan fördel är att kanterna är tydliga, vilket gör att den lilla bebisen inte kommer att rulla ut av misstag.

Närbild på Liewood Gro

Överdraget är avtagbart och kan tvättas i maskin på 30 grader. Detta babynest finns i flera olika färger, vilket gör att det är lätt att hitta något som passar in i barnrummet.

En viktig aspekt är att denna produkt har testats och godkänts enligt internationell standard när det kommer till säkerhet. Produkten kan användas av barn upp till 9 kg.

Främsta fördelar med Liewood Gro babynest:

  • Stabil och mysigt babynest av hög kvalitet.
  • Du kan lyfta babynestet till en annan plats, med hjälp av handtagen, utan att väcka barnet.
  • Går att ha i sängen, på soffan och i vissa barnvagnar.
  • Tillverkat i ekologisk bomull.

Liewood Gro i blå nyans.

Knapp för att se priset på Liewood Gro.


2. Babyly Babynest Linen

Babyly Babynest Linen

Det finns ett flertal babynest från Babyly som är tillverkade i linne, vilket är ett mycket behagligt material. En stor fördel är att materialet på dessa är Oeko-Tex-certifierat. Det gör att du som förälder kan lita på att det inte innehåller några kemikalier som kan vara skadliga.

Vacker och mysigt från Babyly

En annan fördel som bör nämnas med dessa babynest är att de visserligen har ett överdrag av linne, men att det inuti finns silikonvaddering samt en madrass av skum. Detta gör produkten väldigt bekväm för det lilla barnet, och många upplever att det är lätt att få den lilla bebisen att sova gott i den här typen av babynest.

Något som också upplevs som väldigt fördelaktigt av många, är att det går att öppna ena sidan av nästet. Detta gör att du och ditt barn kan ligga tätt intill varandra, så att du kan dela med dig av din värme.

Babyly i ljuslila kulör

Knapp för att se priset på Babyly Linen.


3. Sleepyhead Deluxe Plus Babynest

Sleepyhead Deluxe Plus Babynest

Det finns mycket gott att säga om denna produkt. Det är en förhållandevis dyr modell, vilket förstås skulle kunna ses som en nackdel. Det är dock viktigt att komma ihåg att du får mycket för pengarna. Det här är ett rejält och välsytt babynest där det går att öppna fotändan. Detta kan ha stor betydelse eftersom det gör att du och ditt barn kan känna närhet till varandra när ni sover. För många barn är detta väldigt viktigt för att de ska kunna sova tryggt.

Oeko-Tex-certifierat

Viktigt att nämna är att materialet andas, och att det även är Oeko-Tex-certifierat. Du behöver alltså inte oroa dig över några kemikalier som kan skada ditt barn. Något som också är väldigt fördelaktigt är att materialet har antibakteriella egenskaper. En sak som skiljer detta babynest från de flesta andra, är att det finns öglor i vilka det går att fästa en lekbåge.

Materialet har antibakteriella egenskaper.

Knapp för att se priset på Sleepyhead Deluxe.


4. Najell babynest

Najell babynest

Detta är ett babynest som på flera sätt skiljer sig från de flesta andra. En mycket viktig skillnad är att denna har två rejäla bärhandtag. Det gör att du kan bära med dig babynestet även om barnet sover.

Mamma och baby med nestet från Najell.

Du kan till exempel ha babynestet som en insats i en spjälsäng eller i en barnvagn. Om barnet skulle somna och du behöver förflytta er gör det inget, eftersom du lätt kan bära med dig nestet med barnet i, utan att det utgör någon säkerhetsrisk.

Detta babynest har nämligen genomgått grundliga säkerhetstester, vilket naturligtvis också är en mycket stor och viktig fördel. Att materialet är Oeko-Tex-certifierat är visserligen inte ovanligt, men likväl mycket viktigt.

Knapp för att se priset på Najell.


5. JLY Babynest Star

JLY Babynest Star

Priset är något som verkligen är tilltalande med detta babynest. Du kan köpa denna produkt för strax under 300 kronor, vilket gör att det blir tillgängligt för de allra flesta.

JLY Star från ovan.

En annan mycket positiv aspekt är att det tål tvätt i 40 grader. Detta skiljer produkten från många andra, som antingen inte tål maskintvätt alls, eller kan tvättas i som mest 30 grader. Ur hygienisk synpunkt är det positivt att kunna tvätta en produkt i 40 grader eller varmare.

Närbild på JLY Star

Produkten är tillverkad av mikrofiberpolyester, vilket gör att den är lätt att bära med sig. Även om du åker buss, tåg eller flyg är det lätt att bära med dig detta babynest, som inte väger mycket.

Knapp för att se priset på produkten.


6. Kaxholmen Babynest Star

Kaxholmen Babynest Star

Detta babynest finns i flera olika färger. Du kan till exempel köpa det i grått, svart eller beige, alla med ett fint stjärnmönster. Priset är relativt lågt, vilket gör att det kan passa de flesta plånböcker. En stor fördel är att fotändan kan öppnas.

Finns även i svart med vita stjärnor.

Om din bebis gärna vill känna din kroppsvärme, kan detta vara väldigt positivt. Du kan då placera babynestet intill dig i sängen, och låta ditt barn känna din värme och trygghet för en bättre sömn.

Ljusbeige Kaxholmen.

Tyget kan tas av och det kan tvättas i maskin, vilket gör produkten mer hygienisk än flera andra liknande produkter som inte tål maskintvätt. Materialet som används vid tillverkning är bomull och polyester.

Knapp för att se priset på Kaxholmen star.


7. Cotton & Sweets babynest

Cotton & Sweets babynest

Detta babynest är estetiskt väldigt sött och tilltalande då det är försett med en fin volang, som ger det lilla extra utseendemässigt. Det finns flera färger att välja på, vilket naturligtvis gör att fler kan uppskatta denna produkt.

Cotton & Sweetts i barnrummet.

Produkten kostar visserligen mer än många andra modeller, men det går å andra sidan att använda den länge, eftersom det finns tre olika användningsområden. Den kan användas i sitt minsta, mest ombonade läge från hemkomsten från BB upp till cirka 3 månaders ålder. Därefter finns det ett läge som lämpar sig upp tills barnet är cirka ett halvår. Det sista läget passar barn upp till cirka 9 månader. Materialet är bomull och polyester.

Cotton & Sweets i bomull och polyester.

Knapp för att se priset på Cotton & Sweets babynest.


8. FILIBABBA Babynest Premium Kapok

FILIBABBA Babynest Premium Kapok

När det gäller detta babynest bör fokus läggas på materialet. Det yttre skiktet består av ekologisk bomull, vilket är ett bra val sett ur miljösynpunkt. Vad gäller den inre delen så har man använt sig av ekologisk kapokfiber. Detta är ett mycket bra materialval, eftersom det är såväl temperaturreglerande som antibakteriellt och allergivänligt. Bädden kan därför användas även av känsliga små barn.

FILIBABBA Premium Kapok i två olika färgvarianter.

Kanterna är tydligt markerade, vilket gör att din bebis vilar tryggt och säkert i den. Det går att hitta detta babynest i ett par olika färger. För den som vill ha ett neutralt färgval kan grått passa utmärkt. Om du är förtjust i retrostil vill du kanske i stället satsa på en senapsgul variant.

Närbild på dragkjedjan.

Knapp för att se priset på FILIBABBA Babynest Premium Kapok.


9. Minitude Babynest Minileo Snow

Minitude Babynest Minileo Snow

Prismässigt är det svårt att hitta ett mer förmånligt babynest. Du kan köpa detta fina näste för cirka 250 kronor. Det gör detta till ett riktigt budgetalternativ som de flesta har möjlighet att köpa. Produkten finns i flera olika färger, och är försedd med en fin volang.

Minileo Snow - försedd med en fin volang.

Materialet som används är Oeko-Tex-certifierat, vilket är mycket viktigt eftersom det innebär att inga skadliga kemikalier används. Att det går att öppna ena ändan av babynestet är ytterligare en fördel som många verkligen uppskattar.

Ombonat med Minileo Snow

Att denna produkt tål maskintvätt på 40 grader är något som verkligen är positivt. Det gör att du kan se till att det förblir en hygienisk viloplats för din lilla bebis.

Knapp för att se priset på Minileo Snow.


10. Alice & Fox Babynest Dots

Alice & Fox Babynest Dots

Alice & Fox är ett omtyckt varumärke när det kommer till babyprodukter, och det är lätt att förstå varför. Detta babynest är prisvärt och betydligt billigare än många andra produkter i samma varukategori. Kanterna är höga och rejäla, vilket är positivt eftersom det gör att barnet kan sova gott och tryggt i nästet.

Höga och rejäla kanter.

Materialet är Oeko-Tex-certifierat och innehåller alltså inga farliga kemikalier. Något som dock kan betraktas som en nackdel är att det inte går att ta av överdraget. Detta innebär också att du inte kan maskintvätta någon del av detta babynest. Det går att torka av nästet med en fuktig trasa, vilket kan räcka många gånger. De flesta föräldrar upplever dock någon gång att de gärna skulle vilja tvätta åtminstone överdraget ordentligt för att få bort fläckar och för att få produkten riktigt ren.

Alice & Fox är Oeko-Tex-certifierat

Knapp för att se priset på Alice & Fox Dots.


11. Buddy & Hope – Wild Animals babynest

Buddy & Hope - Wild Animals babynest

Prismässigt kan detta babynest sägas hamna i en mellanklass. Det går att köpa för cirka 800 kronor. Materialet som används är Oeko-Tex-certifierat. Vad det innebär mer konkret är att det inte innehåller några potentiellt skadliga ämnen, så som farliga kemikalier.

Buddy & Hope med mönster av vilda djur.

Utseendemässigt är babynestet mycket tilltalande med sitt mönster av vilda djur. Det ger också barnet något att titta på där det ligger för att vila en stund.

Det går att ta av det yttre tyget och detta tål maskintvätt i 40 grader. Ur hygienisk synpunkt är detta väldigt positivt, eftersom det innebär att du kan rengöra det ordentligt och få bort eventuella fläckar. Du kan välja att öppna nedre delen av nästet, eftersom det finns ett snöre som kan knytas, eller knytas upp beroende på vad som passar för stunden.

Knapp för att se priset på Buddy & Hope.


12. Doomoo Babybädd

Doomoo Babybädd

Denna fina babybädd finns i flera olika färger och mönster. En fördel är att den är väldigt anpassningsbar, eftersom storleken går att justera, samt att botten kan öppnas. Ur säkerhetssynpunkt är den också bra eftersom det följer med ett magband som kan användas om du vill säkerställa att barnet sover på rygg.

Doomoo klädd i mesh.

Något som också är väldigt fördelaktigt är att större delen av babybädden är klädd i mesh, vilket gör att du inte behöver vara rädd att bädden ska bli för varm. Skummadrassen som utgör botten, gör att bädden blir bekväm för det lilla barnet att ligga på, medan det yttre lagret av bomull känns behagligt mot huden. Materialet som används är Oeko-Tex-certifierat.

Doomoo Babybädd med bebis.

Knapp för att se priset på Doomoo Babybädd.


13. Cloudberry Castle

Cloudberry Castle

Det här är ett babynest som finns i flera olika färger. Priset varierar beroende på färg. Den billigaste varianten kostar cirka 150 kronor, medan det dyraste kostar några hundralappar mer. Det innebär att detta är ett av de mest budgetvänliga alternativen för den som är ute efter ett babynest som inte kostar så mycket.

Cloudberry Castle i barnrummet

Trots det låga priset är produkten tillverkad av Oeko-Tex-certifierat material, vilket är positivt och något överraskande. Fyllningsmaterialet är polyfill, medan överdraget är tillverkat av bomull.

Cloudberry Castle med tydligt markerade kanter.

Kanterna är tydligt markerade, vilket brukar uppskattas eftersom det ger en tryggare sovplats. Det här är en produkt som är lätt för dig att ta med dig på resan eftersom den inte väger mycket eller innehåller några hårda delar.

Knapp för att se priset på Cloudberry Castle.


14. Voksi Premium Babynest

Voksi Premium Babynest

För den som kan tänka sig att betala lite mer för ett babynest kan detta vara ett lämpligt alternativ. Det finns en rad fördelar med denna produkt. Det går att justera storleken på nästet. Det görs genom att öppna ett läderbälte som sitter fäst på nästet och dra ut en förlängningsdel. Detta är naturligtvis gynnsamt eftersom det gör att produkten kan användas längre.

Voksi Premium i meshmaterial.

En annan positiv aspekt är att madrassen har ett meshmaterial, vilket gör att materialet andas och reglerar temperaturen på ett bra sätt eftersom det låter luften cirkulera. Man har valt att inte använda några snören, vilket är positivt ur säkerhetssynpunkt, eftersom det tar bort risken för kvävning som annars kan finnas. Materialen som används är Oeko-Tex-certifierade.

Knapp för att se priset på Voksi Premium.


15. Alberto Mio Babynest

Alberto Mio Babynest

Detta babynest finns i flera olika färger och flera olika mönster. De är alla mycket söta och estetiskt tilltalande. Materialet som använts vid tillverkning är Oeko-Tex-certifierat. Det yttre lagret består av bomullssatin och fyllningen består av polyester.

Den gula varianten av Alberto Mio.

För att ge mer stadga åt bädden har man också valt att använda en mjuk platta av skumgummi till botten. Att ta med detta babynest på resan innebär inga problem, eftersom det väger väldigt lite, och är lätt att bära med i handtaget som sitter fastsytt på sidan. Det går att tvätta överdraget i maskin på 30 grader. Viktigt att komma ihåg i sammanhanget är dock att det bara är tyget på madrassen som kan tas av. Tyget på kanten går däremot inte att ta av.

Knapp för att se priset på Alberto Mio.


Hur vi betygsätter produkter

Fördelar med babynestet
Vilka är då babynestets fördelar? Vad är det egentligen som har fått den här typen av produkt att bli så populär? Det finns flera, och vi ska titta på de vanligaste och främsta fördelarna här.

Vad är ett babynest?

Ökad trygghet vid samsovning
Många föräldrar vill sova med sitt nyfödda barn i sin egen säng. Dels för att barnet ska få närhet och trygghet, dels för att nattsömnen ska bli bättre. Med barnet tätt intill sig är det lättare och går snabbare att ge barnet flaskan eller amma när han eller hon vaknar och är hungrig. Både barn och föräldrar kan på det sättet få en bättre och mer sammanhållen sömn.

Ofta avråds det från samsovning av anledningen att det föreligger risk för klämskador, samt att risken finns att det lilla barnet ska få täcket över huvudet i föräldrarnas säng. Med ett babynest minskar risken. Eftersom babynestet är försett med upphöjda kanter minskar risken betydligt att någon av föräldrarna av misstag ska lägga sig på barnet och klämma det.

Risken är heller inte lika stor att täcken eller filtar ska hamna över barnets ansikte. Det gäller dock fortfarande att iaktta försiktighet. Om man som förälder använder sömntabletter eller har druckit alkohol är det alltid bättre att låta barnet sova i sin egen säng, med eller utan babynest.

Mer ombonat i spjälsängen
Många väljer trots allt att låta barnet sova i egen säng redan från början. Dels upplever de att de sover bättre på det sättet, dels är det förstås med tanke på säkerheten. Problemet kan dock för många vara att spjälsängen upplevs som alltför stor och kal för det nyfödda lilla barnet. Här kan ett babynest komma till användning. Ett vanligt sätt att lösa problemet är att placera babynestet i spjälsängen.

Trots att den lilla sover i egen säng, blir det genast mer trångt och ombonat. Bebisen är ju van från mammas mage vid att det är trångt och då kan detta upplevas som mer tryggt. Babynestet brukar därför uppskattas. För många kan det här bli en både enkel och billig lösning. Tidigare fanns det många som köpte en liten babysäng eller korg som barnet kunde sova i de första månaderna, just för att det skulle vara mer ombonat och mysigt. Med ett babynest går det att låta barnet sova i spjälsängen redan från början.

En förenklad vardag
Det går utan tvekan att säga att vardagen blir lite enklare med ett babynest. Med ett sådant kan du låta barnet ligga bredvid dig i soffan på dagen eller kvällen, medan du tittar på TV, läser, studerar eller ägnar dig åt handarbete eller liknande. Du behöver inte vara rädd att din lilla bebis ska ramla ned från soffan även om du tappar fokus för en minut eller två, eftersom kanterna hindrar. Detta gäller förstås innan barnet själv kan vända sig från rygg till mage. Därefter behövs ett annat tänk kring säkerhetsfrågor. Med ett babynest kan den lilla bebisen också ligga och sova i soffan på kvällarna, medan resten av familjen tittar på TV.

Lätt att ta med
Ett babynest är lätt att ta med när ni åker någonstans. Oavsett om ni ska resa till Gotland en vecka eller om ni ska åka hem till farföräldrarna en mil bort på middag, så är nestet enkelt att packa med i bilen. Det tar liten plats och det väger heller inte mycket. Det gör att även en relativt nyförlöst mamma kan bära ut det till bilen utan att det blir för tungt. Med babynestet med på resan blir det enkelt att göra i ordning en liten sovplats till barnet. Genom att lägga nestet ovanpå en säng, soffa eller rentav på golvet, får det lilla spädbarnet en trygg punkt när det är dags för vila.

Bra vid sitträning
Det är inte bara vid sömn och vila som babynestet fyller en funktion. Även när den nya familjemedlemmen ska träna på att sitta på egen hand, kan babynestet komma till användning. De mjuka kanterna gör att barnet faller mjukt om det tippar åt sidan eller bakåt. Detta är en stor fördel, och gör att barnet med större säkerhet kan fortsätta träna.

När används babynestet?
När använder då barnet denna produkt som vunnit så stor popularitet? Det kan förstås variera något eftersom alla barn är olika, och även utvecklas i olika takt. Den vanligaste perioden för användning av den här typen av babysäng, är från dess att barnet är nyfött fram till cirka 6 månaders ålder. Vissa barn får sluta använda det tidigare, på grund av att de lär sig rulla eller sitta tidigare. Andra kan använda det något längre, vilket till exempel är vanligt för barn som är födda för tidigt.

Att tänka på
Det här är verkligen en produkt med en lång rad fördelar. Trots det finns det några saker som du bör tänka på. Vi ska här gå igenom de punkter som vi anser vara de viktigaste.

  • Bär inte babynestet med barnet i. Det finns vissa produkter som är tillverkade för att hålla för detta, men majoriteten är det inte. Flytta därför bara babybädden när barnet inte ligger i det.
  • Välj gärna en modell där det går att ta av överdraget och tvätta. Precis som att sängkläderna i en spjälsäng behöver tvättas då och då, behöver överdraget på babynestet tvättas ibland. Tyvärr går inte alla överdrag att tvätta i maskin. Välj gärna en modell där detta är möjligt.
  • Kom ihåg att babynestet inte helt säkerställer att ni inte råkar klämma barnet i sängen. Om en av er flyttar sig mycket under nätterna och är rädd för att råka rulla över barnet, är det en god idé att placera det lilla babynestet på andra sidan av den andra föräldern, om ni trots allt vill ägna er åt samsovning.
  • Placera aldrig babynestet nära en kant när bebisen ligger där i.
  • Sluta använda den lilla bädden när barnet själv börjar vända sig.
  • Låt inte barnet använda kudde i babynestet.

Frågor och svar kring Babynest

✅ Vad är ett babynest?

Man kan beskriva ett babynest som en liten mjuk säng att placera i sängen. Den är gjord av tyg, och har en platt del där barnet ligger, med stoppade kanter som gör att det lilla barnet inte kan rulla ut. Man kan helt enkelt betrakta det som en mjuk liten sovplats med vadderade kanter. Det går alldeles utmärkt att flytta babynestet. Det kan till exempel användas i soffan eller på golvet. Det kan också placeras i mitten på föräldrarnas säng, eller i bebisens egen spjälsäng. Babynestet rekommenderas flitigt av personal på såväl BB som BVC, något som bidragit till ökad popularitet.

✅ Varför ska man ha Babynest?

Ett babynest är ett perfekt val för föräldrar som vill ge sitt barn en bekväm, säker och trygg sömn. Det är speciellt utformat för att ge en bekväm miljö för barnet att sova i, samtidigt som det stödjar barnets ryggrad. Babynestet är dessutom tillverkat med barriärer som hjälper till att förhindra att barnet vänder sig och välter över på magen när det sover. Föräldrar kan också föredra att använda babynestet för att låta sitt barn sova tryggt i deras egen säng.

✅ Hur ska barn ligga i Babynest?

Barnet ska alltid ligga på rygg när det ligger i Babynestet. Nestet ska dras åt så att det är lagom trångt, men ändå bekvämt. Snöret som finns under madrassen måste stoppas in och täckas med Babynest överdrag eller en tunn filt/lakan. Snörningen ska sitta vid fotändan, aldrig vid huvudändan, och även den måste täckas över. Detta gör att barnet känner sig säkert och bekvämt och ligger komfortabelt.

✅ Kan man lämna bebis i Babynest?

Babynest är ett mycket populärt val bland moderna föräldrar som vill ge sitt barn en komfortabel och trygg miljö. Det har designats för att ge ditt barn en känsla av att vara skyddad, vilket är den samma känslan som när barnet är i mammas mage. Babynest är lämpligt för nyfödda barn och kan användas fram till ungefär 6 månaders ålder.

✅ Går det att göra ett eget babynest?

Ja, det går det absolut för den som är skicklig på att sy. Det gäller dock att ta alla säkerhetsaspekter i beaktning. Om du vill göra ett eget bör du se till att leta rätt på ett mönster som ger dig ett babynest utan lösa trådar, där du dessutom enkelt kan tvätta det vid behov. Se också till att lägga fokus på kanternas stoppning, för att se till att upprätthålla säkerheten.

✅ Hur höga bör kanterna på babynestet vara?

Det finns ingen satt standard för detta ännu då produkten är relativt ny i Sverige. Använd dock det sunda förnuftet och välj en produkt där det finns en tydlig skillnad i höjd mellan sovdelen och kanterna.

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se