Babynest

Bäst babynest
Snabbmeny: Toppval 15 populära Babynest Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


En babyprodukt som du förmodligen inte kom i kontakt med om du fick barn för 10-15 år sedan, men som är desto vanligare idag, är babynestet. Det har blivit populärt bland småbarnsföräldrar, men det är mer än bara en tillfällig fluga. Babynestet rekommenderas också flitigt av personal på såväl BB som BVC, något som förstås har bidragit ytterligare till ökad popularitet.

Vad är ett babynest?

Man kan beskriva ett babynest som en liten mjuk säng att placera i sängen. Den är gjord av tyg, och har en platt del där barnet ligger, med stoppade kanter som gör att det lilla barnet inte kan rulla ut. Man kan helt enkelt betrakta det som en mjuk liten sovplats med vadderade kanter. Det går alldeles utmärkt att flytta babynestet. Det kan till exempel användas i soffan eller på golvet. Det kan också placeras i mitten på föräldrarnas säng, eller i bebisens egen spjälsäng.

 

De 15 bästa Babynesten 2023

Vi har valt dessa babynest som våra Toppval. 15 stycken babynests som ger en mjuk och trygg plats för de minsta barnen, att leka, sova eller bara mysa i!

1. Liewood Gro babynest

Liewood Gro babynest

Detta fina babynest från Liewood är tillverkat i ekologisk bomull, och det ekologiska materialvalet är naturligtvis en stor fördel för alla miljömedvetna föräldrar. En annan fördel är att kanterna är tydliga, vilket gör att den lilla bebisen inte kommer att rulla ut av misstag.Överdraget är avtagbart och kan tvättas i maskin på 30 grader. Detta babynest finns i flera olika färger, vilket gör att det är lätt att hitta något som passar in i barnrummet.

En viktig aspekt är att denna produkt har testats och godkänts enligt internationell standard när det kommer till säkerhet. Produkten kan användas av barn upp till 9 kg.

Främsta fördelar med Liewood Gro babynest:

⭐ Stabil och mysigt babynest av hög kvalitet.
⭐ Du kan lyfta babynestet till en annan plats, med hjälp av handtagen, utan att väcka barnet.
⭐ Går att ha i sängen, på soffan och i vissa barnvagnar.
⭐ Tillverkat i ekologisk bomull.


Finns hos:


Kolla priset

2. Babyly Babynest Linen

Babyly Babynest Linen

Det finns ett flertal babynest från Babyly som är tillverkade i linne, vilket är ett mycket behagligt material. En stor fördel är att materialet på dessa är Oeko-Tex-certifierat. Det gör att du som förälder kan lita på att det inte innehåller några kemikalier som kan vara skadliga.En annan fördel som bör nämnas med dessa babynest är att de visserligen har ett överdrag av linne, men att det inuti finns silikonvaddering samt en madrass av skum. Detta gör produkten väldigt bekväm för det lilla barnet, och många upplever att det är lätt att få den lilla bebisen att sova gott i den här typen av babynest.

Något som också upplevs som väldigt fördelaktigt av många, är att det går att öppna ena sidan av nästet. Detta gör att du och ditt barn kan ligga tätt intill varandra, så att du kan dela med dig av din värme.Finns hos:


Kolla priset

3. Sleepyhead Deluxe Plus Babynest

Sleepyhead Deluxe Plus Babynest

Det finns mycket gott att säga om denna produkt. Det är en förhållandevis dyr modell, vilket förstås skulle kunna ses som en nackdel. Det är dock viktigt att komma ihåg att du får mycket för pengarna. Det här är ett rejält och välsytt babynest där det går att öppna fotändan. Detta kan ha stor betydelse eftersom det gör att du och ditt barn kan känna närhet till varandra när ni sover. För många barn är detta väldigt viktigt för att de ska kunna sova tryggt.

Oeko-Tex-certifierat

Viktigt att nämna är att materialet andas, och att det även är Oeko-Tex-certifierat. Du behöver alltså inte oroa dig över några kemikalier som kan skada ditt barn. Något som också är väldigt fördelaktigt är att materialet har antibakteriella egenskaper. En sak som skiljer detta babynest från de flesta andra, är att det finns öglor i vilka det går att fästa en lekbåge.

Materialet har antibakteriella egenskaper.

Finns hos:


Kolla priset

4. Najell babynest

Najell babynest

Detta är ett babynest som på flera sätt skiljer sig från de flesta andra. En mycket viktig skillnad är att denna har två rejäla bärhandtag. Det gör att du kan bära med dig babynestet även om barnet sover.Du kan till exempel ha babynestet som en insats i en spjälsäng eller i en barnvagn. Om barnet skulle somna och du behöver förflytta er gör det inget, eftersom du lätt kan bära med dig nestet med barnet i, utan att det utgör någon säkerhetsrisk.

Detta babynest har nämligen genomgått grundliga säkerhetstester, vilket naturligtvis också är en mycket stor och viktig fördel. Att materialet är Oeko-Tex-certifierat är visserligen inte ovanligt, men likväl mycket viktigt.

Finns hos:


Kolla priset

5. JLY Babynest Star

JLY Babynest Star

Priset är något som verkligen är tilltalande med detta babynest. Du kan köpa denna produkt för strax under 300 kronor, vilket gör att det blir tillgängligt för de allra flesta.En annan mycket positiv aspekt är att det tål tvätt i 40 grader. Detta skiljer produkten från många andra, som antingen inte tål maskintvätt alls, eller kan tvättas i som mest 30 grader. Ur hygienisk synpunkt är det positivt att kunna tvätta en produkt i 40 grader eller varmare.Produkten är tillverkad av mikrofiberpolyester, vilket gör att den är lätt att bära med sig. Även om du åker buss, tåg eller flyg är det lätt att bära med dig detta babynest, som inte väger mycket.

Finns hos:


Kolla priset

6. Kaxholmen Babynest Star

Kaxholmen Babynest Star

Detta babynest finns i flera olika färger. Du kan till exempel köpa det i grått, svart eller beige, alla med ett fint stjärnmönster. Priset är relativt lågt, vilket gör att det kan passa de flesta plånböcker. En stor fördel är att fotändan kan öppnas.

Finns även i svart med vita stjärnor.

Om din bebis gärna vill känna din kroppsvärme, kan detta vara väldigt positivt. Du kan då placera babynestet intill dig i sängen, och låta ditt barn känna din värme och trygghet för en bättre sömn.Tyget kan tas av och det kan tvättas i maskin, vilket gör produkten mer hygienisk än flera andra liknande produkter som inte tål maskintvätt. Materialet som används vid tillverkning är bomull och polyester.

Finns hos:


Kolla priset

7. Cotton & Sweets babynest

Cotton & Sweets babynest

Detta babynest är estetiskt väldigt sött och tilltalande då det är försett med en fin volang, som ger det lilla extra utseendemässigt. Det finns flera färger att välja på, vilket naturligtvis gör att fler kan uppskatta denna produkt.Produkten kostar visserligen mer än många andra modeller, men det går å andra sidan att använda den länge, eftersom det finns tre olika användningsområden. Den kan användas i sitt minsta, mest ombonade läge från hemkomsten från BB upp till cirka 3 månaders ålder. Därefter finns det ett läge som lämpar sig upp tills barnet är cirka ett halvår. Det sista läget passar barn upp till cirka 9 månader. Materialet är bomull och polyester.Finns hos:


Kolla priset

8. FILIBABBA Babynest Premium Kapok

FILIBABBA Babynest Premium Kapok

När det gäller detta babynest bör fokus läggas på materialet. Det yttre skiktet består av ekologisk bomull, vilket är ett bra val sett ur miljösynpunkt. Vad gäller den inre delen så har man använt sig av ekologisk kapokfiber. Detta är ett mycket bra materialval, eftersom det är såväl temperaturreglerande som antibakteriellt och allergivänligt. Bädden kan därför användas även av känsliga små barn.Kanterna är tydligt markerade, vilket gör att din bebis vilar tryggt och säkert i den. Det går att hitta detta babynest i ett par olika färger. För den som vill ha ett neutralt färgval kan grått passa utmärkt. Om du är förtjust i retrostil vill du kanske i stället satsa på en senapsgul variant.Finns hos:


Kolla priset

9. Minitude Babynest Minileo Snow

Minitude Babynest Minileo Snow

Prismässigt är det svårt att hitta ett mer förmånligt babynest. Du kan köpa detta fina näste för cirka 250 kronor. Det gör detta till ett riktigt budgetalternativ som de flesta har möjlighet att köpa. Produkten finns i flera olika färger, och är försedd med en fin volang.Materialet som används är Oeko-Tex-certifierat, vilket är mycket viktigt eftersom det innebär att inga skadliga kemikalier används. Att det går att öppna ena ändan av babynestet är ytterligare en fördel som många verkligen uppskattar.Att denna produkt tål maskintvätt på 40 grader är något som verkligen är positivt. Det gör att du kan se till att det förblir en hygienisk viloplats för din lilla bebis.

Finns hos:


Kolla priset

10. Alice & Fox Babynest Dots

Alice & Fox Babynest Dots

Alice & Fox är ett omtyckt varumärke när det kommer till babyprodukter, och det är lätt att förstå varför. Detta babynest är prisvärt och betydligt billigare än många andra produkter i samma varukategori. Kanterna är höga och rejäla, vilket är positivt eftersom det gör att barnet kan sova gott och tryggt i nästet.Materialet är Oeko-Tex-certifierat och innehåller alltså inga farliga kemikalier. Något som dock kan betraktas som en nackdel är att det inte går att ta av överdraget. Detta innebär också att du inte kan maskintvätta någon del av detta babynest. Det går att torka av nästet med en fuktig trasa, vilket kan räcka många gånger. De flesta föräldrar upplever dock någon gång att de gärna skulle vilja tvätta åtminstone överdraget ordentligt för att få bort fläckar och för att få produkten riktigt ren.Finns hos:


Kolla priset

11. Buddy & Hope - Wild Animals babynest

Buddy & Hope - Wild Animals babynest

Prismässigt kan detta babynest sägas hamna i en mellanklass. Det går att köpa för cirka 800 kronor. Materialet som används är Oeko-Tex-certifierat. Vad det innebär mer konkret är att det inte innehåller några potentiellt skadliga ämnen, så som farliga kemikalier.Utseendemässigt är babynestet mycket tilltalande med sitt mönster av vilda djur. Det ger också barnet något att titta på där det ligger för att vila en stund.

Det går att ta av det yttre tyget och detta tål maskintvätt i 40 grader. Ur hygienisk synpunkt är detta väldigt positivt, eftersom det innebär att du kan rengöra det ordentligt och få bort eventuella fläckar. Du kan välja att öppna nedre delen av nästet, eftersom det finns ett snöre som kan knytas, eller knytas upp beroende på vad som passar för stunden.

Finns hos:


Kolla priset

12. Doomoo Babybädd

Doomoo Babybädd

Denna fina babybädd finns i flera olika färger och mönster. En fördel är att den är väldigt anpassningsbar, eftersom storleken går att justera, samt att botten kan öppnas. Ur säkerhetssynpunkt är den också bra eftersom det följer med ett magband som kan användas om du vill säkerställa att barnet sover på rygg.Något som också är väldigt fördelaktigt är att större delen av babybädden är klädd i mesh, vilket gör att du inte behöver vara rädd att bädden ska bli för varm. Skummadrassen som utgör botten, gör att bädden blir bekväm för det lilla barnet att ligga på, medan det yttre lagret av bomull känns behagligt mot huden. Materialet som används är Oeko-Tex-certifierat.Finns hos:


Kolla priset

13. Cloudberry Castle

Cloudberry Castle

Det här är ett babynest som finns i flera olika färger. Priset varierar beroende på färg. Den billigaste varianten kostar cirka 150 kronor, medan det dyraste kostar några hundralappar mer. Det innebär att detta är ett av de mest budgetvänliga alternativen för den som är ute efter ett babynest som inte kostar så mycket.Trots det låga priset är produkten tillverkad av Oeko-Tex-certifierat material, vilket är positivt och något överraskande. Fyllningsmaterialet är polyfill, medan överdraget är tillverkat av bomull.Kanterna är tydligt markerade, vilket brukar uppskattas eftersom det ger en tryggare sovplats. Det här är en produkt som är lätt för dig att ta med dig på resan eftersom den inte väger mycket eller innehåller några hårda delar.

Finns hos:


Kolla priset

14. Voksi Premium Babynest

Voksi Premium Babynest

För den som kan tänka sig att betala lite mer för ett babynest kan detta vara ett lämpligt alternativ. Det finns en rad fördelar med denna produkt. Det går att justera storleken på nästet. Det görs genom att öppna ett läderbälte som sitter fäst på nästet och dra ut en förlängningsdel. Detta är naturligtvis gynnsamt eftersom det gör att produkten kan användas längre.En annan positiv aspekt är att madrassen har ett meshmaterial, vilket gör att materialet andas och reglerar temperaturen på ett bra sätt eftersom det låter luften cirkulera. Man har valt att inte använda några snören, vilket är positivt ur säkerhetssynpunkt, eftersom det tar bort risken för kvävning som annars kan finnas. Materialen som används är Oeko-Tex-certifierade.

Finns hos:


Kolla priset

15. Alberto Mio Babynest

Alberto Mio Babynest

Detta babynest finns i flera olika färger och flera olika mönster. De är alla mycket söta och estetiskt tilltalande. Materialet som använts vid tillverkning är Oeko-Tex-certifierat. Det yttre lagret består av bomullssatin och fyllningen består av polyester.För att ge mer stadga åt bädden har man också valt att använda en mjuk platta av skumgummi till botten. Att ta med detta babynest på resan innebär inga problem, eftersom det väger väldigt lite, och är lätt att bära med i handtaget som sitter fastsytt på sidan. Det går att tvätta överdraget i maskin på 30 grader. Viktigt att komma ihåg i sammanhanget är dock att det bara är tyget på madrassen som kan tas av. Tyget på kanten går däremot inte att ta av.

Finns hos:


Kolla priset
 

Fördelar med babynestet

Vilka är då babynestets fördelar? Vad är det egentligen som har fått den här typen av produkt att bli så populär? Det finns flera, och vi ska titta på de vanligaste och främsta fördelarna här.

Vad är ett babynest?

Ökad trygghet vid samsovning

Många föräldrar vill sova med sitt nyfödda barn i sin egen säng. Dels för att barnet ska få närhet och trygghet, dels för att nattsömnen ska bli bättre. Med barnet tätt intill sig är det lättare och går snabbare att ge barnet flaskan eller amma när han eller hon vaknar och är hungrig. Både barn och föräldrar kan på det sättet få en bättre och mer sammanhållen sömn.

Ofta avråds det från samsovning av anledningen att det föreligger risk för klämskador, samt att risken finns att det lilla barnet ska få täcket över huvudet i föräldrarnas säng. Med ett babynest minskar risken. Eftersom babynestet är försett med upphöjda kanter minskar risken betydligt att någon av föräldrarna av misstag ska lägga sig på barnet och klämma det. Risken är heller inte lika stor att täcken eller filtar ska hamna över barnets ansikte. Det gäller dock fortfarande att iaktta försiktighet. Om man som förälder använder sömntabletter eller har druckit alkohol är det alltid bättre att låta barnet sova i sin egen säng, med eller utan babynest.

Mer ombonat i spjälsängen

Många väljer trots allt att låta barnet sova i egen säng redan från början. Dels upplever de att de sover bättre på det sättet, dels är det förstås med tanke på säkerheten. Problemet kan dock för många vara att spjälsängen upplevs som alltför stor och kal för det nyfödda lilla barnet. Här kan ett babynest komma till användning. Ett vanligt sätt att lösa problemet är att placera babynestet i spjälsängen.

Mer ombonat för bebisen

Trots att den lilla sover i egen säng, blir det genast mer trångt och ombonat. Bebisen är ju van från mammas mage vid att det är trångt och då kan detta upplevas som mer tryggt. Babynestet brukar därför uppskattas. För många kan det här bli en både enkel och billig lösning. Tidigare fanns det många som köpte en liten babysäng eller korg som barnet kunde sova i de första månaderna, just för att det skulle vara mer ombonat och mysigt. Med ett babynest går det att låta barnet sova i spjälsängen redan från början.

En förenklad vardag

Det går utan tvekan att säga att vardagen blir lite enklare med ett babynest. Med ett sådant kan du låta barnet ligga bredvid dig i soffan på dagen eller kvällen, medan du tittar på TV, läser, studerar eller ägnar dig åt handarbete eller liknande. Du behöver inte vara rädd att din lilla bebis ska ramla ned från soffan även om du tappar fokus för en minut eller två, eftersom kanterna hindrar. Detta gäller förstås innan barnet själv kan vända sig från rygg till mage. Därefter behövs ett annat tänk kring säkerhetsfrågor. Med ett babynest kan den lilla bebisen också ligga och sova i soffan på kvällarna, medan resten av familjen tittar på TV.

Lätt att ta med

Ett babynest är lätt att ta med när ni åker någonstans. Oavsett om ni ska resa till Gotland en vecka eller om ni ska åka hem till farföräldrarna en mil bort på middag, så är nestet enkelt att packa med i bilen. Det tar liten plats och det väger heller inte mycket. Det gör att även en relativt nyförlöst mamma kan bära ut det till bilen utan att det blir för tungt. Med babynestet med på resan blir det enkelt att göra i ordning en liten sovplats till barnet. Genom att lägga nestet ovanpå en säng, soffa eller rentav på golvet, får det lilla spädbarnet en trygg punkt när det är dags för vila.

Bra vid sitträning

Det är inte bara vid sömn och vila som babynestet fyller en funktion. Även när den nya familjemedlemmen ska träna på att sitta på egen hand, kan babynestet komma till användning. De mjuka kanterna gör att barnet faller mjukt om det tippar åt sidan eller bakåt. Detta är en stor fördel, och gör att barnet med större säkerhet kan fortsätta träna.

 

När används babynestet?

När använder då barnet denna produkt som vunnit så stor popularitet? Det kan förstås variera något eftersom alla barn är olika, och även utvecklas i olika takt. Den vanligaste perioden för användning av den här typen av babysäng, är från dess att barnet är nyfött fram till cirka 6 månaders ålder. Vissa barn får sluta använda det tidigare, på grund av att de lär sig rulla eller sitta tidigare. Andra kan använda det något längre, vilket till exempel är vanligt för barn som är födda för tidigt.

När används babynestet?

Någon idé att skaffa produkt för så kort tid?

En följdfråga blir då kanske om det verkligen finns någon mening med att köpa en produkt som används under en så pass begränsad tid. Svaret är ja. Det här är definitivt en babyprodukt som är värd att satsa på trots en relativt kort användningsperiod. Den är inte speciellt dyr att köpa och den ger verkligen stor valuta för pengarna under den tid den används. Många småbarnsföräldrar är beredda att skriva under på att det här verkligen är en populär produkt som är väl värd sitt pris.

Att tänka på

Det här är verkligen en produkt med en lång rad fördelar. Trots det finns det några saker som du bör tänka på. Vi ska här gå igenom de punkter som vi anser vara de viktigaste.

  • Bär inte babynestet med barnet i. Det finns vissa produkter som är tillverkade för att hålla för detta, men majoriteten är det inte. Flytta därför bara babybädden när barnet inte ligger i det.


  • Välj gärna en modell där det går att ta av överdraget och tvätta. Precis som att sängkläderna i en spjälsäng behöver tvättas då och då, behöver överdraget på babynestet tvättas ibland. Tyvärr går inte alla överdrag att tvätta i maskin. Välj gärna en modell där detta är möjligt.


  • Kom ihåg att babynestet inte helt säkerställer att ni inte råkar klämma barnet i sängen. Om en av er flyttar sig mycket under nätterna och är rädd för att råka rulla över barnet, är det en god idé att placera det lilla babynestet på andra sidan av den andra föräldern, om ni trots allt vill ägna er åt samsovning.


  • Placera aldrig babynestet nära en kant när bebisen ligger där i.


  • Sluta använda den lilla bädden när barnet själv börjar vända sig.


  • Låt inte barnet använda kudde i babynestet.


Att välja produkt

Du kommer kunna hitta en rad olika produkter när du börjat leta efter ett babynest. Skillnaderna är generellt ganska små, vilket gör att du relativt lätt bör kunna hitta ett bra alternativ. Det finns dock några saker som kan bidra till att fälla avgörandet när du ska bestämma vilket babynest du ska köpa.

Priset

Visst spelar produktpriset roll. Eftersom många produkter av den här typen är ganska likvärdiga, är det självklart att du inte vill köpa en variant som är mycket dyrare än andra produkter på marknaden. Kom dock ihåg att det kan finnas skillnader i konstruktion och funktioner som bidrar till prisskillnaderna. Börja därför med att fundera över vad du kan tänka dig att betala som mest. Filtrera sedan bort dyrare alternativ. Bland de alternativ som finns kvar i sökresultaten går du igenom produktbeskrivningar och försöker upptäcka vilket babynest som verkar vara säkrast och bäst motsvarar dina önskemål och krav.

Priset spelar ju såklart in när man ska köpa en babyprodukt.

Säkerhet

Den här punkten är förstås den allra viktigaste. Som förälder är du förstås otroligt noga med att alla produkter du låter ditt lilla barn använda är testade och godkända enligt alla säkerhetsstandarder. När det gäller just babynest finns det några saker du kan titta på för att se till att den produkt du väljer är säker. Du kan till exempel se till att välja en produkt utan lösa trådar och detaljer. Detta är otroligt viktigt ur säkerhetssynpunkt. Lösa trådar och snören är något som barn kan fastna i och trassla in sig i. Se därför till att undvika sådana. Att välja en variant där storleken kan justeras genom knäppning istället för snören kan därför vara en klok idé. En annan viktig faktor är kanterna. Se till att de verkligen är förhöjda och ordentligt stoppade. De får alltså inte vara för mjuka och de ska inte vara alltför låga.

Tvättmöjligheter

Vi har redan nuddat vid tvättmöjligheter tidigare i den här texten, och det här tål att tas upp igen. Vissa babynest har avtagbara överdrag. Detta är i sig ett stort plus. Om de dessutom går att tvätta i maskin, och gärna på 40 grader, är detta ett ännu större plus. Det gör att det blir lättare att hålla rent babynestet och det är viktigt ur hygiensynpunkt. Välj därför gärna en modell med avtagbart överdrag som går att tvätta i maskin. Se dock till att följa tvättråden, så att du inte tvättar överdraget på alltför hög värme. Det kan leda till att överdraget krymper och blir närmast omöjligt att få på igen.

Design

Naturligtvis kan design och utseende ha betydelse. Många nyblivna föräldrar har ägnat mycket tid och energi åt att inreda ett barnrum eller en hörna i det egna sovrummet till barnet. Det finns ofta en genomgående röd tråd när det kommer till inredningen. Då är det förstås viktigt att även det nya babynestet passar in i rummet. Babynest finns i många olika färger och mönster. Det finns också olika stilar på dem. Se därför till att även ägna designen viss uppmärksamhet. Välj en variant som du vet att du kommer tycka om att se i ditt eget hem. Naturligtvis utan att tumma på säkerhet eller funktion.

Här hittar du fler av våra guider:


 

Frågor och svar kring Babynest

✅ Hur mycket kostar ett babynest?

Det här är en typ av produkt som finns i olika prisklasser. De billigaste modellerna kostar runt 250-300 kronor. Om du har krav på en viss typ av design eller specifika krav på maskintvätt eller knäppning, kan du få betala runt 700 kronor. Det finns även dyrare modeller, från dyrare varumärken eller med andra funktioner, som kostar runt 1 300 kronor. Variationen är med andra ord stor, men det går att komma över den här typen av produkt relativt billigt.


✅ Går det att göra ett eget babynest?

Ja, det går det absolut för den som är skicklig på att sy. Det gäller dock att ta alla säkerhetsaspekter i beaktning. Om du vill göra ett eget bör du se till att leta rätt på ett mönster som ger dig ett babynest utan lösa trådar, där du dessutom enkelt kan tvätta det vid behov. Se också till att lägga fokus på kanternas stoppning, för att se till att upprätthålla säkerheten.


✅ Finns det några riktlinjer kring hur höga kanterna på babynestet bör vara?

Nej, det finns ingen satt standard för detta ännu då produkten är relativt ny i Sverige. Använd dock det sunda förnuftet och välj en produkt där det finns en tydlig skillnad i höjd mellan sovdelen och kanterna.


Källor:Snabbmeny: Toppval Babynest Vanliga frågor