Babynest

Bäst babynest
Snabbmeny: Topp-3 Babynest Budgetval Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


En babyprodukt som du förmodligen inte kom i kontakt med om du fick barn för 10-15 år sedan, men som är desto vanligare idag, är babynestet. Det har blivit populärt bland småbarnsföräldrar, men det är mer än bara en tillfällig fluga. Babynestet rekommenderas också flitigt av personal på såväl BB som BVC, något som förstås har bidragit ytterligare till ökad popularitet.

Vad är ett babynest?

Man kan beskriva ett babynest som en liten mjuk säng att placera i sängen. Den är gjord av tyg, och har en platt del där barnet ligger, med stoppade kanter som gör att det lilla barnet inte kan rulla ut. Man kan helt enkelt betrakta det som en mjuk liten sovplats med vadderade kanter. Det går alldeles utmärkt att flytta babynestet. Det kan till exempel användas i soffan eller på golvet. Det kan också placeras i mitten på föräldrarnas säng, eller i bebisens egen spjälsäng.

Fördelar med babynestet

Vilka är då babynestets fördelar? Vad är det egentligen som har fått den här typen av produkt att bli så populär? Det finns flera, och vi ska titta på de vanligaste och främsta fördelarna här.

Vad är ett babynest?

Ökad trygghet vid samsovning

Många föräldrar vill sova med sitt nyfödda barn i sin egen säng. Dels för att barnet ska få närhet och trygghet, dels för att nattsömnen ska bli bättre. Med barnet tätt intill sig är det lättare och går snabbare att ge barnet flaskan eller amma när han eller hon vaknar och är hungrig. Både barn och föräldrar kan på det sättet få en bättre och mer sammanhållen sömn.

Ofta avråds det från samsovning av anledningen att det föreligger risk för klämskador, samt att risken finns att det lilla barnet ska få täcket över huvudet i föräldrarnas säng. Med ett babynest minskar risken. Eftersom babynestet är försett med upphöjda kanter minskar risken betydligt att någon av föräldrarna av misstag ska lägga sig på barnet och klämma det. Risken är heller inte lika stor att täcken eller filtar ska hamna över barnets ansikte. Det gäller dock fortfarande att iaktta försiktighet. Om man som förälder använder sömntabletter eller har druckit alkohol är det alltid bättre att låta barnet sova i sin egen säng, med eller utan babynest.

Mer ombonat i spjälsängen

Många väljer trots allt att låta barnet sova i egen säng redan från början. Dels upplever de att de sover bättre på det sättet, dels är det förstås med tanke på säkerheten. Problemet kan dock för många vara att spjälsängen upplevs som alltför stor och kal för det nyfödda lilla barnet. Här kan ett babynest komma till användning. Ett vanligt sätt att lösa problemet är att placera babynestet i spjälsängen.

Mer ombonat för bebisen

Trots att den lilla sover i egen säng, blir det genast mer trångt och ombonat. Bebisen är ju van från mammas mage vid att det är trångt och då kan detta upplevas som mer tryggt. Babynestet brukar därför uppskattas. För många kan det här bli en både enkel och billig lösning. Tidigare fanns det många som köpte en liten babysäng eller korg som barnet kunde sova i de första månaderna, just för att det skulle vara mer ombonat och mysigt. Med ett babynest går det att låta barnet sova i spjälsängen redan från början.

En förenklad vardag

Det går utan tvekan att säga att vardagen blir lite enklare med ett babynest. Med ett sådant kan du låta barnet ligga bredvid dig i soffan på dagen eller kvällen, medan du tittar på TV, läser, studerar eller ägnar dig åt handarbete eller liknande. Du behöver inte vara rädd att din lilla bebis ska ramla ned från soffan även om du tappar fokus för en minut eller två, eftersom kanterna hindrar. Detta gäller förstås innan barnet själv kan vända sig från rygg till mage. Därefter behövs ett annat tänk kring säkerhetsfrågor. Med ett babynest kan den lilla bebisen också ligga och sova i soffan på kvällarna, medan resten av familjen tittar på TV.

Lätt att ta med

Ett babynest är lätt att ta med när ni åker någonstans. Oavsett om ni ska resa till Gotland en vecka eller om ni ska åka hem till farföräldrarna en mil bort på middag, så är nestet enkelt att packa med i bilen. Det tar liten plats och det väger heller inte mycket. Det gör att även en relativt nyförlöst mamma kan bära ut det till bilen utan att det blir för tungt. Med babynestet med på resan blir det enkelt att göra i ordning en liten sovplats till barnet. Genom att lägga nestet ovanpå en säng, soffa eller rentav på golvet, får det lilla spädbarnet en trygg punkt när det är dags för vila.

Bra vid sitträning

Det är inte bara vid sömn och vila som babynestet fyller en funktion. Även när den nya familjemedlemmen ska träna på att sitta på egen hand, kan babynestet komma till användning. De mjuka kanterna gör att barnet faller mjukt om det tippar åt sidan eller bakåt. Detta är en stor fördel, och gör att barnet med större säkerhet kan fortsätta träna.

 

Topp 3 Babynest 2021

Vi har valt dessa babynest som våra Topp-3.
Tre babynest´s som ger en mjuk och trygg plats för de minsta barnen, att leka, sova eller bara mysa i!


 

Budgetval

Tre babynest till ett något lägre pris. Dessa tre blir våra budgetval:

 

När används babynestet?

När använder då barnet denna produkt som vunnit så stor popularitet? Det kan förstås variera något eftersom alla barn är olika, och även utvecklas i olika takt. Den vanligaste perioden för användning av den här typen av babysäng, är från dess att barnet är nyfött fram till cirka 6 månaders ålder. Vissa barn får sluta använda det tidigare, på grund av att de lär sig rulla eller sitta tidigare. Andra kan använda det något längre, vilket till exempel är vanligt för barn som är födda för tidigt.

När används babynestet?

Någon idé att skaffa produkt för så kort tid?

En följdfråga blir då kanske om det verkligen finns någon mening med att köpa en produkt som används under en så pass begränsad tid. Svaret är ja. Det här är definitivt en babyprodukt som är värd att satsa på trots en relativt kort användningsperiod. Den är inte speciellt dyr att köpa och den ger verkligen stor valuta för pengarna under den tid den används. Många småbarnsföräldrar är beredda att skriva under på att det här verkligen är en populär produkt som är väl värd sitt pris.

Att tänka på

Det här är verkligen en produkt med en lång rad fördelar. Trots det finns det några saker som du bör tänka på. Vi ska här gå igenom de punkter som vi anser vara de viktigaste.

  • Bär inte babynestet med barnet i. Det finns vissa produkter som är tillverkade för att hålla för detta, men majoriteten är det inte. Flytta därför bara babybädden när barnet inte ligger i det.


  • Välj gärna en modell där det går att ta av överdraget och tvätta. Precis som att sängkläderna i en spjälsäng behöver tvättas då och då, behöver överdraget på babynestet tvättas ibland. Tyvärr går inte alla överdrag att tvätta i maskin. Välj gärna en modell där detta är möjligt.


  • Kom ihåg att babynestet inte helt säkerställer att ni inte råkar klämma barnet i sängen. Om en av er flyttar sig mycket under nätterna och är rädd för att råka rulla över barnet, är det en god idé att placera det lilla babynestet på andra sidan av den andra föräldern, om ni trots allt vill ägna er åt samsovning.


  • Placera aldrig babynestet nära en kant när bebisen ligger där i.


  • Sluta använda den lilla bädden när barnet själv börjar vända sig.


  • Låt inte barnet använda kudde i babynestet.


Att välja produkt

Du kommer kunna hitta en rad olika produkter när du börjat leta efter ett babynest. Skillnaderna är generellt ganska små, vilket gör att du relativt lätt bör kunna hitta ett bra alternativ. Det finns dock några saker som kan bidra till att fälla avgörandet när du ska bestämma vilket babynest du ska köpa.

Priset

Visst spelar produktpriset roll. Eftersom många produkter av den här typen är ganska likvärdiga, är det självklart att du inte vill köpa en variant som är mycket dyrare än andra produkter på marknaden. Kom dock ihåg att det kan finnas skillnader i konstruktion och funktioner som bidrar till prisskillnaderna. Börja därför med att fundera över vad du kan tänka dig att betala som mest. Filtrera sedan bort dyrare alternativ. Bland de alternativ som finns kvar i sökresultaten går du igenom produktbeskrivningar och försöker upptäcka vilket babynest som verkar vara säkrast och bäst motsvarar dina önskemål och krav.

Priset spelar ju såklart in när man ska köpa en babyprodukt.

Säkerhet

Den här punkten är förstås den allra viktigaste. Som förälder är du förstås otroligt noga med att alla produkter du låter ditt lilla barn använda är testade och godkända enligt alla säkerhetsstandarder. När det gäller just babynest finns det några saker du kan titta på för att se till att den produkt du väljer är säker. Du kan till exempel se till att välja en produkt utan lösa trådar och detaljer. Detta är otroligt viktigt ur säkerhetssynpunkt. Lösa trådar och snören är något som barn kan fastna i och trassla in sig i. Se därför till att undvika sådana. Att välja en variant där storleken kan justeras genom knäppning istället för snören kan därför vara en klok idé. En annan viktig faktor är kanterna. Se till att de verkligen är förhöjda och ordentligt stoppade. De får alltså inte vara för mjuka och de ska inte vara alltför låga.

Tvättmöjligheter

Vi har redan nuddat vid tvättmöjligheter tidigare i den här texten, och det här tål att tas upp igen. Vissa babynest har avtagbara överdrag. Detta är i sig ett stort plus. Om de dessutom går att tvätta i maskin, och gärna på 40 grader, är detta ett ännu större plus. Det gör att det blir lättare att hålla rent babynestet och det är viktigt ur hygiensynpunkt. Välj därför gärna en modell med avtagbart överdrag som går att tvätta i maskin. Se dock till att följa tvättråden, så att du inte tvättar överdraget på alltför hög värme. Det kan leda till att överdraget krymper och blir närmast omöjligt att få på igen.

Design

Naturligtvis kan design och utseende ha betydelse. Många nyblivna föräldrar har ägnat mycket tid och energi åt att inreda ett barnrum eller en hörna i det egna sovrummet till barnet. Det finns ofta en genomgående röd tråd när det kommer till inredningen. Då är det förstås viktigt att även det nya babynestet passar in i rummet. Babynest finns i många olika färger och mönster. Det finns också olika stilar på dem. Se därför till att även ägna designen viss uppmärksamhet. Välj en variant som du vet att du kommer tycka om att se i ditt eget hem. Naturligtvis utan att tumma på säkerhet eller funktion.

Här hittar du fler av våra guider:


 

Frågor och svar kring Babynest

✅ Hur mycket kostar ett babynest?

Det här är en typ av produkt som finns i olika prisklasser. De billigaste modellerna kostar runt 250-300 kronor. Om du har krav på en viss typ av design eller specifika krav på maskintvätt eller knäppning, kan du få betala runt 700 kronor. Det finns även dyrare modeller, från dyrare varumärken eller med andra funktioner, som kostar runt 1 300 kronor. Variationen är med andra ord stor, men det går att komma över den här typen av produkt relativt billigt.


✅ Går det att göra ett eget babynest?

Ja, det går det absolut för den som är skicklig på att sy. Det gäller dock att ta alla säkerhetsaspekter i beaktning. Om du vill göra ett eget bör du se till att leta rätt på ett mönster som ger dig ett babynest utan lösa trådar, där du dessutom enkelt kan tvätta det vid behov. Se också till att lägga fokus på kanternas stoppning, för att se till att upprätthålla säkerheten.


✅ Finns det några riktlinjer kring hur höga kanterna på babynestet bör vara?

Nej, det finns ingen satt standard för detta ännu då produkten är relativt ny i Sverige. Använd dock det sunda förnuftet och välj en produkt där det finns en tydlig skillnad i höjd mellan sovdelen och kanterna.


Källor:Snabbmeny: Topp-3 Babynest Budgetval Vanliga frågor