Kassaapparat

Brukade du leka med en kassaapparat när du var barn? Många svarar ja på den frågan. Att leka affär, restaurang eller någon annan typ av verksamhet där en kassaapparat används har varit populärt i många år. Det är det idag också. Både små och lite större barn brukar roas av den här typen av leksak. Den ger utrymme för en mängd olika lekar, och eftersom det finns både mer och mindre avancerade modeller finns det något som passar nästan alla åldrar.

Bäst Kassaapparat
Snabbmeny:
Toppval Kassaapparater Vanliga frågor


Att leka affär

Att leka affär är något som barn i olika åldrar har tyckt varit roligt i många år. Kanske brukade du och dina kompisar eller syskon också ägna dig åt den typen av lekar när du var liten? Den här typen av rollekar brukar tilltala barn, och att leka butik låter barnen få utlopp för sin kreativitet. De får själva plocka upp varor, agera serviceinriktade butiksbiträden, bestämma priser, räkna och hantera pengar. Allt detta bidrar till att göra leken både rolig och utvecklande.

Samtidigt som man leker får man också möjlighet att öva på huvudräkning. All sådan övning är positiv och när det dessutom görs på ett lekfullt sätt blir det ett roligt rätt för barnet att få upp ögonen för matte. Det finns naturligtvis många alternativ till att leka affär. Vissa barn föredrar exempelvis att leka att de står i ett marknadsstånd på en marknad, eller driver en restaurang. Om du köper en kassaapparat är det naturligtvis upp till barnet att komma fram till hur den bäst ska utnyttjas.

Många olika kassaapparater

Om du börjar sondera terrängen för att ta reda på vilka olika apparater som finns i leksaksbutiker och barnbutiker kan du mycket väl tänkas bli förvånad. För ett tiotal år sedan var utbudet betydligt mer begränsat än vad det är idag. Idag är utbudet stort och brett. Om du vill ha en enkel modell med enbart just en kassaapparat så finns det flera alternativ. De finns i både trä och plast, med olika funktioner. Vissa kommer med kortläsare, andra har inbyggd miniräknare som hjälper barnet att räkna fram rätt summa för köpet. Vissa har en kontantlåda med medföljande nyckel. Det finns som sagt flera modeller att välja på, vilket gör att du kan satsa på en variant som passar ditt barns ålder. Vissa produkter är främst avsedda för lite yngre barn runt 3 år, medan andra främst är tänkta att användas av lite äldre barn.

Att leka affär med en kassaapparat

Marknadsstånd med kassa

Om du redan vet att ditt barn gillar den här typen av leksaker, och vill satsa på en lite mer avancerad present eller julklapp, kan ett marknadsstånd med tillhörande kassa vara ett riktigt bra alternativ. Här kan ditt barn stå och låtsas laga mat till alla marknadsbesökare. Här kan försäljning av allt från godis till prydnadssaker bedrivas och kassan kommer naturligtvis till användning oavsett vad ditt barn väljer att sälja i sitt marknadsstånd. Ditt barn kan självklart leka med leksaken helt på egen hand, kanske med några besök från mamma, pappa och eventuella syskon. Marknadsståndet är även tillräckligt stort och välutrustat för att två barn ska kunna samsas där och leka tillsammans. Det här är med andra ord en produkt som även lämpar sig för lek när kompisarna kommer på besök.

Det finns marknadsstånd med kassasystem för barn från 3 år och uppåt. Det innebär att du kan introducera den här typen av mer avancerad leksak tidigt, om du har en dotter eller son som gillar detaljer och kreativa lekar. Kassaapparaten kommer med stor sannolikhet vara en av de populäraste delarna i paketet, men att det även går att servera mat, arbeta i köket och sälja fina produkter till alla marknadsbesökare bidrar förstås till ännu större nöje.

 

Utrustning till butik

Om du har ett barn som tycker att det roligaste som finns är att leka affär, bör du naturligtvis satsa på att köpa butiksutrustning. Förutom en kassaapparat som är en självklar del av detta, går det även att få med såväl varuband som kortläsare. Du kan med andra ord ta emot kunder, scanna in deras varor, tala om för dem hur mycket de ska betala samt ta emot deras betalning. Nu är det ju med största sannolikhet inte du som kommer göra det här, utan din son eller dotter, men det är naturligtvis ändå bra om du vet vilka funktioner du kan vänta dig av de produkter du köper. Ett paket med butiksutrustning kommer med största sannolikhet göra succé om du ger bort det i julklapp eller present. Kassaapparaten i sig brukar räcka långt, men med ytterligare tillbehör som kortläsare och scanner kommer presenten bli ännu mer uppskattad och har också ett bredare användningsområde.

Köpa butiksutrustning för barn att leka med

Komplettera med fler tillbehör

Om du väljer att köpa butiksutrustning där kassaapparat ingår, har du gjort ett klokt val. Det går nämligen att komplettera med en rad roliga tillbehör vid senare tillfällen. Du kan till exempel köpa en varukorg med olika små livsmedel nästa gång det närmar sig födelsedag eller julafton. Det finns även kundvagnar med diverse produkter i att köpa till. Den här typen av kompletterande produkter gör att butiksleken blir ännu mer komplett och rolig. Om ditt barn har kamrater hemma på besök kan någon av vännerna strosa runt i rummet och plocka ned varor i vagnen eller korgen. En annan kan placera sig bakom kassaapparaten, redo att ta betalt när shoppingrundan är avklarad. Den här typen av lekar brukar kunna roa i många timmar, flera gånger i veckan under lång tid. Vissa barn uppskattar sina kassaapparater och övriga butikstillbehör i flera år, innan de till slut övergår till andra typer av leksaker.

Att tänka på

Innan du köper en kassaapparat av något slag finns det några få saker du bör tänka på. Det första och viktigaste är att du inte bör köpa en viss produkt om ditt barn är yngre än den åldersrekommendation som anges. Om det till exempel står på produkten att den är lämplig för barn från 3 år och uppåt, och din dotter eller son bara hunnit blir 2 år, bör du avstå från köpet. Välj då antingen en annan apparat, eller ge dig till tåls och vänta ytterligare ett år. Visst kan det kännas frestande att börja tidigt om du har märkt att ditt barn har ett stort intresse för den här typen av saker, men säkerheten är trots allt det viktigaste.

Anledningen till att en åldersgräns är högre satt kan ofta vara att produkten innehåller små delar som ett yngre barn kan stoppa i munnen och sätta i halsen. Det kan med andra ord vara en potentiell livsfara om barnet får börja leka med den alltför tidigt. Se därför till att förhålla dig till de åldersgränser som anges. Om ditt barn är för litet just nu kommer han eller hon snart att vara redo för kassaapparater. Tiden går snabbt. Dessutom kanske det finns någon annan typ av kassaapparat som passar bättre för lite yngre barn. Alla produkter i den här kategorin har inte samma målgrupp, så ta dig tid att jämföra olika varianter.

Så mycket kostar en kassaapparat

Om du funderar på att köpa just en kassaapparat i present eller julklapp är det förstås intressant att veta ungefär hur mycket en sådan kostar. Svaret är enkelt, men inte till någon väldigt stor hjälp. Priserna varierar kraftigt från produkt till produkt. Om du väljer att köpa en enkel kassaapparat i plast eller trä, med få tillbehör till, kan du hitta en sådan för mellan 150 och 300 kronor. Plastmodellerna är ofta lite billigare än trämodellerna. Fördelen med trä är att de ofta är mer hållbara. Dessutom finner vissa dem mer tilltalande rent utseendemässigt. De kan helt enkelt vara lättare att få att passa in i inredningen.

Dyrare med helhetslösningar

Naturligtvis kostar det mer om du vill köpa ett helt marknadsstånd med kassa, eller butikstillbehör där kassa är en av delarna. Ett marknadsstånd med kassa brukar kosta från cirka 500 kronor och uppåt. Det finns några få undantag, där du kan hitta små marknadsstånd till en lägre kostnad. De billigaste varianterna kostar bara runt 300 kronor. När det gäller paket med kassaapparat, butikskassa och kortläsare brukar dessa vara något billigare. De kan ofta kosta runt 300 kronor, även om det naturligtvis även finns dyrare varianter. Att köpa den här typen av leksaker som brukar bli otroligt populära hos mottagaren behöver med andra ord inte bli hutlöst dyrt. Det kan definitivt ses som en prisvärd och bra investering.

Här hittar du fler av våra köpguider:


 

Frågor och svar kring Kassaapparater

✅ När är det en lämplig ålder att ge barnet en kassaapparat?

De flesta produkter av den här typen är lämpliga från 3 år, så på 3-årsdagen eller någon gång därefter, men inte tidigare än så.


✅ Finns det något speciellt att tänka på vid köp av kassaapparat?

Tänk på att undersöka om det behövs batterier, och om dessa i så fall medföljer eller om det behöver köpas separat. Vissa apparater kräver batterier för att alla funktioner ska fungera, och då vill man naturligtvis att sådana ska finnas med när presenten lämnas över till den lilla mottagaren.


✅ Bör jag välja en kassaapparat i trä eller plast?

Det är en smaksak. Vissa väljer hellre plast eftersom de modellerna ofta bjuder på fler ljud- och ljusfunktioner. Andra föredrar trä eftersom de ofta är mer robusta och hållbara. Trämodellerna kan ibland börja användas tidigare än plastmodellerna, eftersom de sällan innehåller lika många små delar.

Källor:Snabbmeny:
Toppval Kassaapparater Vanliga frågor