Bärsele TEST: 3 bästa Bärselarna för nyfödd och bebis (bäst i test)

När du blir mamma eller pappa till en liten baby kommer du plötsligt inse hur lätt det var att få vardagssysslor utförda innan du blev förälder. Du har säkert fått höra innan ditt lilla barn föddes att du kommer ha fullt upp, och för de allra flesta stämmer det. De små brukar vilja ligga i mamma eller pappas trygga famn mest hela tiden i början. Som förälder brukar man ofta tycka att detta är otroligt mysigt, och visst känner du säkert att du vill tillbringa så mycket tid du bara kan med din lilla baby.

Samtidigt känner du kanske en viss stigande stress över alla måsten som radar upp sig. Disk som behöver diskas eller plockas in i diskmaskinen, tvätt som måste vikas, golv som måste torkas och andra sysslor som inte kan sättas på paus hur länge som helst. Då kan en bärsele bli familjens bästa vän. I en sådan kan det lilla barnet sitta tryggt lutad mot förälderns bröst samtidigt som du får händerna fria och kan utföra sysslor eller helt enkelt läsa en bok, samtidigt som din lilla baby är trygg och nöjd.

Bäst Bärsele

Toppval Bärselar

Vanliga frågor


Fördelar med bärselen

Det finns ett flertal fördelar med bärselar. En av dem har vi redan nämnt, nämligen att du med barnet i en sele får fria händer och kan ägna dig åt andra saker samtidigt som du vaggar ditt barn med naturliga rörelser. Bärselen brukar därför bli mycket populär bland både föräldrar och barn. Många föräldrar upplever att de får tillbaka sin rörelsefrihet tack vare bärselen. Barnen i sin tur blir ofta lugna och nöjda eftersom de kan höra förälderns hjärtljud och samtidigt vaggas runt i ungefär samma takt och med liknande rörelser som han eller hon vant sig vid under sin tid i mammas mage.

Bättre fördelning av tyngd

En annan viktig fördel som det kan vara lätt att glömma men som är mycket viktig att du med bärselen får en jämnare och bättre fördelning av babyns tyngd när du bär. Tyngden fördelas jämnt över din egen kropp, något som är bra och minskar risken att du ska få ont i rygg och axlar. Även om en liten baby inte väger speciellt mycket kan det bli tungt i långa loppet att bära runt timme efter timme. Med jämn belastning blir det betydligt enklare.

Fördelar med bärselen

Fungerar utmärkt utomhus

En bärsele fungerar inte bara fint att använda i hemmet, den fungerar även alldeles utmärkt att använda utomhus. Faktum är att selen blir så populär i vissa familjer att den används istället för barnvagnen. Vissa barn föredrar selen, och det finns även föräldrar som gör det eftersom de slipper bekymra sig över begränsad framkomlighet. Så länge ditt barn har rätt kläder för vädret går det att använda selen såväl sommartid som vintertid. Det gör att den kan hänga med på stranden likväl som till fjällen när det är dags för sportlov. Med en bärsele har ditt barn alltid dig eller din partner nära tillhands, något som brukar vara välgörande för trygghetskänslan.

Kan användas länge

Många som inte har använt bärsele tidigare tror att det här är en produkt som främst används under de första månaderna av barnets liv. Faktum är att selen kan användas betydligt längre än så. Eftersom barnet kan sitta såväl vänd dig som med ansiktet utåt har bärselen lång användningstid. Maxvikten kan variera något, men vissa bärselar tål vikter upp till 20 kg. Andra har viktgränser på 12 kg eller 15 kg. Det innebär att du med tanke på vikten kan bära ditt barn i sele tills de är runt 3 år. Riktigt så länge kanske det inte är aktuellt att bära ditt barn i den, men du kan definitivt använda den tills barnet har fyllt ett, och även längre än så om du skulle vilja.

Olika modeller

När du ska köpa en bärsele kommer du upptäcka att det finns en mängd modeller att välja mellan. Även om många av dem liknar varandra kan det finnas skillnader som är svåra att upptäcka vid första anblicken. Därför är det viktigt att du verkligen tar dig tid att läsa mer om de olika varianterna. Ta gärna del av andra småbarnsföräldrars omdömen och recensioner. På det sättet kan du se vilka som har störst andel nöjda användare, samt vad de olika selarna får plus och minus för från andra. Det kan ledsaga dig när du ska välja sele. Här ska vi titta på vilka skillnader som kan finnas, vad som är bra att titta efter när du ska välja produkt och annat som kan vara bra att tänka på.

Toppval Bärselar 2024

Vi har valt dessa bärselar som våra Toppval.
Ergonomiska midjebälten med möjlighet att variera bärandet av din bebis. Dessa bärsjalar gör det extra mjukt och skönt för barnet. Inga sömmar som skaver och mjuka, testade tyger.

1. Ergobaby Omni 360 Cool Air Bärsele, Svart
Den här bärselen är ett mycket klokt val om du vill ha en ergonomiskt utformad sele som du kan använda under en lång period. Du kan börja använda den redan när din son eller dotter är nyfödd, utan att du behöver ett särskilt spädbarnsinlägg. Den kan sedan användas under flera år eftersom den tål en maxvikt på 20 kg. Med den här bärselen kan du välja mellan fyra olika positioner och den är ergonomisk i samtliga. Detta är förstås oerhört viktigt, eftersom det gör att både du och ditt barn kan använda denna och samtidigt ha det bekvämt.

Axelremmarna på den här bärselen går att korsa. Selen är också konstruerad för att ge extra stöd åt korsryggen. Med denna gör du med andra ord din kropp en tjänst, eftersom du kan bära ditt barn under ganska långa stunder utan att slita på din rygg eller axlar i onödan. Selens meshtyg gör dessutom att selen är luftig, något som gör att ditt barn inte blir för varmt medan du bär runt på honom eller henne.

Kolla priset

2. BabyBjörn Mini Bärsele Cotton, Black
Om du vill ha en liten och ganska nätt bärsele som du kan använda så länge ditt barn är riktigt liten är denna variant från Babybjörn ett bra alternativ. Du kan använda den från dess att din bebis är nyfödd till cirka 1 års ålder. För att användning ska rekommenderas bör ditt barn ha uppnått en vikt på 3,2 kg. Många barn väger så pass mycket redan när de föds, men vissa barn är lite mindre och behöver kanske vänta lite innan det är dags att bära dem i en sele som denna. Maxvikten för denna bärsele är 11 kg.

Du kan bära ditt barn både framåtvänd och inåt i denna bärsele, men det är viktigt att komma ihåg att framåtvänt läge inte rekommenderas förrän barnet hunnit bli minst fem månader.

En stor fördel med den här selen är att den är mjuk och bekväm att använda. Den går dessutom att tvätta i maskin på 40 grader, vilket gör att du kan säkerställa att den förblir hygienisk och fräsch.

Kolla priset

3. Kuori Comfort Bärsele, All Black
Du har säkert märkt att olika bärselar klarar olika maxvikter och därmed kan användas olika lång tid. Det här är en modell som har en relativt lång användningstid. Den kan börja användas när du kommer hem med din bebis från BB och den är sedan lämplig för användning fram till dess att barnet är runt 2 år gammal. Eftersom det är under de två första åren du bär ditt barn mest, kommer du få möjlighet att avlasta ryggen och samtidigt få händerna fria samtidigt som du kan fortsätta bära ditt barn. Bara fördelar med andra ord.

Med den här bärselen kan du välja mellan två olika bärpositioner, vilket gör att ditt barn kan trivas längre i selen. En väldigt god anledning att välja att bära ditt barn i en bärsele som denna är att du avlastar både rygg och axlar och bär på ett mer ergonomiskt sätt. Det gäller förstås att välja en sele av högkvalitativt material och just denna är tillverkad helt i bomull.

Kolla priset

Justeringsmöjligheter

Vissa bärselar har gott om justeringsmöjligheter. Somliga behöver man ha en särskild spädbarninsats till för att kunna använda den redan när barnet är nyfött. Andra har justeringsmöjligheter som gör att den kan ställas in och användas som den är, utan extra delar. Det sistnämnda är naturligtvis väldigt praktiskt, eftersom du slipper hålla reda på extra tillbehör. Antalet bärpositioner kan också variera. Vissa produkter har även här gott om justeringsmöjligheter, och det finns varianter som erbjuder hela fyra olika bärpositioner. Det gör att du kan använda dem till din baby redan när denne är nyfödd, men det går även att bära din ettåring eller tvååring. Enligt produktspecifikationerna kan vissa av selarna användas ända upp till 36 månaders ålder, även om det kanske inte är så vanligt att man fortfarande bär dem i sele i så hög ålder. Åtminstone inte till vardags. I svår terräng kan det förstås underlätta att kunna använda selen även då. Med de selar som har olika bärpositioner går det ofta att bära barnet såväl med ansiktet mot dig som bort från dig. Det går även att bära både på rygg och höft. Om selen har justerbart midjebälte är det en fördel, eftersom det gör att produkten kan anpassas till användaren, så att det blir bekvämare för dig att bära.

Ergonomi för förälder och barn

Ergonomin är en mycket viktig aspekt när det gäller barnselar. Det handlar dessutom om ergonomi för två personer, nämligen den som bär och den som blir buren. Här kan det finnas stora skillnader mellan olika produkter. Ser verkligen till att lägga fokus på denna del när du ska välja produkt. Se till att axelbanden är breda för att ge bättre spridning av belastningen. Om de är vadderade är det också en fördel. Ett justerbart midjebälte är också bra, eftersom det gör att selen kan användas av flera personer även om kroppsmåtten är olika. Att selen ger en bra sittposition för barnet oavsett vilken bärposition som används är också av största vikt. Att selen ger rejält skydd för det nyfödda barnets nacke och huvud är naturligtvis också väldigt viktigt.

Det dröjer flera månader innan nackmusklerna blivit tillräckligt starka för att barnet själv ska klara av att hålla huvudet uppe själv, och därför har detta mycket stor betydelse. Detta är också något som du bör tänka på vid valet av sele. Vissa selar kräver spädbarnsinlägg för att detta ska fungera, andra kan justeras utan inlägg. Huvudsaken är att du tar med denna aspekt i planeringen, så att du har det som krävs för att kunna börja använda selen redan från start om du så önskar.

Hållbarhet och säkerhet

Två andra faktorer som är betydelsefulla är hållbarhet och säkerhet. De här två faktorerna går hand i hand. En hållbar sele är av naturliga skäl säkrare att använda. Samtidigt finns det förstås även andra faktorer som påverkar säkerheten.

Hållbarhet

Hållbarheten påverkas av såväl konstruktion som valet av material. Selar av linne med stoppning av bomull är ofta riktigt hållbara och de kan också tvättas i maskin, något som är en klar fördel i sig. Bomullscanvas är ett annat exempel på ett hållbart och slitstarkt material som tål att användas länge och flitigt utan att ta stryk. Det finns även andra exempel på material som lever upp till hårda krav. Detta är något som du också kan få mer information om genom att ta del av olika testresultat, som ofta tittar på just sådant.

Säkerhet

För att vara säker behöver en sele naturligtvis vara hållbar, men vad behövs mer? För det första bör du välja en av de selar som uppfyller säkerhetskraven och är godkända enligt någon av de produktstandarder som finns. Den europeiska standarden heter EN13209-2:2005. Det finns dock flera andra standarder som också är likvärdiga. Utöver detta är inbyggt solskydd finns i många selar, men inte alla. Även om det inte påverkar selens säkerhet som sådan, är det ändå en typ av säkerhet eftersom den skyddar barnet mot den starka solen. Detta är definitivt något väl värt att hålla ögonen öppna efter. Något annat som kan vara väl värt att känna till är att vissa selar har extra säkerhetslås i midjan, vilket gör att det inte går att knäppa upp selen av misstag. Detta höjer säkerheten ytterligare ett snäpp, vilket är positivt.


Frågor och svar kring Bärselar

✅ Ger alla bärselar möjlighet till användning såväl i framåtvänt läge som mot bäraren?

Nej, vissa selar använder bara ett läge. Om du vill kunna bära ditt barn i bärsele länge är det därför viktigt att du tänker på detta, och väljer en av de produkter som har flera bärpositioner.

✅ Finns det någon minimivikt på barnet för att kunna bäras i sele?

Ja, det gör det, men den gränsen kan variera. På vissa selar är minimigränsen exempelvis 3,5 kg, men det kan vara både högre och mindre på andra selar. Det här är något du bör titta på innan du köper en produkt, så att du inte blir förvånad när det visar sig att du måste vänta någon månad innan du kan börja använda selen. Vissa kan användas från början, medan andra är avsedda från cirka 6 månaders ålder.

✅ Kan alla bärselar tvättas i maskin?

Inte riktigt alla, men nästan. Det kan dock variera hur varmt de kan tvättas. Vissa kan tvättas på 40 grader, medan andra bara tål 30 grader. Läs därför tvättråden noga innan du tvättar selen första gången.

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se