Skötbordsunderlägg: Bästa skötbordsunderlägget för engångsbruk (bäst i test)

När man väntar barn och ska förbereda så att både man själv och hemmet är redo att ta emot den nya lilla familjemedlemmen när det är dags blir man snart varse att det är mycket som kommer att förändras. Att bli förälder innebär att man går in i ett helt nytt skede i livet. Nu är det inte längre den egna personen som står i fokus, utan det kommer in en helt ny liten människa som kommer att ta allt fokus för många år framöver. Det är förstås så att när barnet väl anlänt kommer det helt naturligt att bli medelpunkten på alla plan, och det är långt ifrån en uppoffring. Det är med glädje man ställer sina egna behov lite åt sidan, för att den lilla ska få en så bra start i livet som möjligt. Det är förstås inte bara ens livssituation som genomgår en förändring då det kommer ett litet barn in i familjen. Man kommer snart att se en hel del rent fysiska förändringar i hemmet.

Bäst Skötbordsunderlägg

Skötbordsunderlägg

Under den sista tiden av graviditeten är det många som använder tiden till att förbereda hemma och skaffa saker som behövs till en liten baby. De där sista veckorna brukar kunna kännas som år, och då är det förstås skönt att kunna lägga fokus på att köpa babykläder och tillbehör istället för att bara gå och räkna dagar. Man skaffar en barnvagn och köper babykläder. Många bäddar också den lilla barnsängen, eller vaggan, med söta sängkläder för att det ska vara välkomnande för babyn.

Toppval Skötbordsunderlägg

Vi har valt detta skötbordsunderlägg som vårt toppval.>> LÄS MER HÄR

Ett skötbord hör också till det där man måste ha hemma när babyn kommer, och till skötbordet hör förstås ett skötbordsunderlägg. När man väljer skötbord finns det en hel del att tänka på för att få en så säker skötplats som möjligt. Bordet ska stå stadigt och det ska finnas kanter så att den lilla inte kan rulla av. Arbetshöjden ska vara rätt för dig och det ska helst finnas förvaringsmöjligheter så att du har allt du behöver nära till hands. Man får ju aldrig lämna ett barn ensamt på skötbordet, och därför är det viktigt att man når allt man behöver för blöjbyte och skötsel.

Att slippa tvätta underlägg

Det är inte nog med att man ska välja ett skötbord som är säkert, praktiskt och passar de egna kraven. Man måste också ha ett skötbordsunderlägg. Det finns olika typer av underlägg för skötbordet, och eftersom små barn ofta kissar, eller bajsar, på skötbordet väljer de flesta engångsunderlägg. Då kan man enkelt kasta underlägget och lägga dit ett nytt till nästa tillfälle, istället för att fylla tvättmaskinen med underlägg varje dag. Som småbarnsförälder har man knappast svårt att fylla en maskin med tvätt, så att slippa tvätta underlägg till skötbordet känns säkert skönt. Eftersom det kan behövas många underlägg på en dag, krävs det att man har en försvarlig hög med tygunderlägg om man väljer att inte använda engångsunderlägg.

Det finns också en annan kategori skötbordsunderlägg, som också brukar kallas skötbädd eller skötdyna. Dessa underlägg är inte engångsartiklar, utan de är oftast tillverkade i material som går lätt att torka av, så att man inte behöver köra dem i tvättmaskinen för att få dem rena. Några är uppblåsbara, och alltså gjorda av plastmaterial. Om du vill ha ett underlägg av denna typen kan du välja ur ett stort utbud. Här finns allt från ganska enkla underlägg med ett tunt lager stoppning till riktigt mjuka dynor, eller som redan nämnts, uppblåsbara bäddar som man lägger på skötbordet. Syftet med ett underlägg är ju både att babyn ska ligga skönare och att man lätt ska kunna göra rent skötbordet efter att man bytt blöjor eller skött om barnet.

Olika typer av underlägg för skötbordet.

Många väljer, som sagt, att använda engångsunderlägg för enkelhets skull. Det är också lätt att stoppa ner några underlägg i skötväskan när man ska bort, och man kan på så sätt använda samma typ av skötbädd var man än befinner sig.

Tillverka själv?

Gillar man inte engångsartiklar kan man faktiskt göra skötbordsunderlägg själv. Man behöver egentligen inte ens vara särskilt pysslig för att kunna åstadkomma praktiska underlägg. Plastad frotté har använts som underlägg i sängar och vagnar för riktigt små barn, som skydd för om blöjan läcker eller om det av annan anledning sker en olycka. Att tyget har en plastad baksida gör att kiss, vatten eller andra väskor inte rinner igenom, men det gör också att man kan klippa i tyget utan att behöva fålla. Tack vare plastbeläggningen repar inte tyget upp sig. Det räcker alltså med att klippa till underlägg i lämplig storlek. Plastad frotté kan man köpa i metervara, och man kan klippa till så många man tror sig behöva för att alltid ha rena underlägg till hands.

Använd ett praktiskt skötbordsunderlägg

Sy underlägg med stoppning

Den som är lite mer hemma vid symaskinen kan förstås lägga ner lite mer jobb och sy underlägg med stoppning. Även detta är ett ganska enkelt projekt, och man kan lägga det på den nivå som passar en själv. Att sy ihop två tygstycken med lite stoppning emellan kräver inga större kunskaper, det går att göra det hela betydligt mer avancerat om man gillar att sy. Att sy egna underlägg till skötbordet gör också att man kan välja färger och mönster efter egen smak, och man kan på så sätt inreda barnets rum, eller hörna, precis som man vill. Det finns många fina tyger att välja på, och om man vill ha ett underlägg som står emot väta och är lätt att torka av kan man sy underlägg av vaxduk. Här har man massor av färgglada mönster att välja mellan och skötbordsunderlägget kan bli rummets färgklick. Det går självklart lika bra att sy ett underlägg av en enfärgad vaxduk om det passar bättre.

Oavsett om du köper engångsunderlägg, skötbordsunderlägg av tyg eller annat material eller om du väljer att tillverka dem själv, är det alltid bra att ha några underlägg i reserv. Använder du engångsunderlägg ligger det förstås i sakens natur att ha en hög liggande, även de avtorkbara underläggen kan behöva en ordentlig rengörning då och då.

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se