Trehjuling

Trehjulingen har varit populär i många år och är det än idag. De små barnen brukar verkligen uppskatta att kunna fara fram på sin lilla trehjuling långt innan de kan behärska en vanlig cykel. Den här typen av cykel kan barnet ofta börja använda vid ungefär 1,5 års ålder. Det blir ett bra sätt att träna upp koordinationen och balansen. Det ger också det lilla barnet en hel del glädje.

Bäst trehjuling
Snabbmeny: Topp-3 Trehjulingar Budgetval Vanliga frågor


Många fina trehjulingar

Det finns många fina trehjulingar i butikerna. Skillnaderna kan ligga i det estetiska, men även i funktion. Vissa modeller är robusta men enkla i sin konstruktion. De ser mer eller mindre ut som de trehjulingar som användes när småbarnsföräldrarna själva var barn. Naturligtvis finns det i olika färger, men än idag är rött och grönt populära färgval. Ofta är de utrustade med ett litet flak, vanligtvis i plåt. Där kan barnen lasta sand, små leksaker eller kanske ett omtyckt gosedjur.

Trehjulingar med handtag

Många av de trehjulingar som finns att köpa är utrustade med ett rejält handtag bakom sadeln. Det finns där för att du eller någon annan vuxen ska kunna hålla i handtaget när det behövs. Det kan dels fungera som ett stöd om det skulle behövas, men framför allt kan du bromsa farten eller hjälpa till att styra undan om det skulle behövas. På vissa handtag sitter dessutom en broms som bromsar bakhjulen på trehjulingen.

Det kanske inte är en absolut nödvändig funktion efter handtaget ändå ger dig ganska god kontroll, men visst kan det vara bra att ha. De flesta trehjulingar som är försedda med handtag fungerar på ett sätt som gör att du även kan montera bort handtaget om så skulle önskas. Du märker ju efter ett tag om du behöver använda handtaget eller om det mest sitter i vägen. Används det aldrig kan det alltså monteras bort i de flesta fall.

Upptäck omvärlden med en fin trehjuling.

Liknar vagnar

Det finns även trehjulingar som är konstruerade på ett sätt som gör att de faktiskt liknar barnvagnar. Precis som på en sittvagn eller sulky har de här trehjulingarna en sufflett som hjälper till att skydda mot regn och rusk. Sitsen är också vadderad och därmed betydligt mer komfortabel än den traditionella modellen. Det här är helt enkelt väldigt likt en vagn, bortsett från att barnet här har pedaler och kan trampa sig framåt. Det finns även styre på de vagnliknande modellerna. Detta gör att ditt barn kan styra både fart och riktning. Handtaget liknar ett barnvagnshandtag, så du kan bekvämt gå bakom och hålla en kontrollerande hand på handtaget.

Klassiska trehjulingar med läckra motiv

Det finns också många trehjulingar som ser ut som de klassiska trehjulingarna, men istället för att vara enfärgade eller målad i två olika färger har de fått olika populära motiv. Det kan till exempel handla om att cykeln har motiv från kända filmer som Disney’s Frost eller Bilar. För de lite större barnen som hunnit stifta bekantskap med dessa filmer och dess karaktärer blir en sådan trehjuling förstås extra populär.

Fördelar med trehjulingen

En trehjuling är utan tvekan ett bra inköp till ett barn som än så länge är för liten för att kunna använda en vanlig cykel, men som ändå vill kunna ta sig fram. Det finns ett flertal fördelar och vi ska titta på några av dem nu.
  • Trehjulingen låter ditt barn träna motorik och balans på ett roligt sätt.


  • Med trehjulingen får ditt barn uppleva en härlig frihetskänsla eftersom han eller hon själv kan trampa iväg dit han eller hon vill. Tilläggas bör att detta naturligtvis ska ske i sällskap av en vuxen.


  • Vanan av att hantera pedaler och att trampa framåt kan underlätta när det så småningom är dags att lära sig cykla


  • Att det finns ett flak på de flesta trehjulingar gör att barnet kan utforska världen, träna motorik och samtidigt leka. På flaket kan barnet lasta de små saker som han eller hon vill ta med sig på färden. Detta kan ofta bli en rolig lek i sig. Därefter trampar barnet glatt till slutmålet och kan därefter lasta av det som har fått följa med på flaket. Det här öppnar upp för många roliga lekar och trehjulingen kan fungera som ett roligt verktyg i lekarnas värld.


  • Om trehjulingen är utrustad med ett handtag kan det här bli en utmärkt kompromiss som låter dig komma ut och få frisk luft utan att behöva stå parkerad i en lekpark. Här kan du hjälpa ditt barn att styra runt på en liten promenad. Det innebär att både du och familjens yngsta medlem blir nöjda och belåtna.

 

Topp 3 Trehjulingar 2019

Vi har valt dessa Trehjulingar som våra Topp-3.
Tre fin trehjulingar som är tillverkad i härliga färger och är försedda med ett flak för transport av leksaker, gosedjur och annat roligt. Utmärkta att träna motorik, styrka och styrningsförmåga med!


 

Budgetval

Tre Trehjulingar till ett något lägre pris. Dessa tre blir våra budgetval:

 

Att tänka på

En trehjuling kommer med största sannolikhet att bidra med mycket till din lilla älskade familjemedlem. För att upplevelsen ska bli riktigt bra finns det dock några saker att tänka på. Det rör sig inte om några komplicerade saker, men här kommer några tips att ta med på vägen.

Var närvarande

Lämna inte barnet utan uppsikt vid användning av trehjulingen. Även om det inte händer ofta kan barnet ramla, men framför allt kan hon eller han ge sig iväg för att upptäcka nya saker. På trehjulingen går det att ta sig fram, om inte fort så åtminstone snabbare än barnet kanske är van vid. Se till att alltid finnas i närheten. Det gäller även om din son eller dotter trampar runt inne i ett radhusområde. Plötsligt kan en postbil eller servicebil komma inkörande och då är det viktigt att du är där och kan se till att inte det sker några olyckor.

Använd hjälm

Det händer att trehjulingen betraktas som en leksak snarare än en cykel. Många struntar därför i hjälmen. Det går naturligtvis att betrakta trehjulingen som en leksak, men oavsett vad den betraktas som ska hjälmen alltid vara på och knäppt vid användning. Om barnet ramlar av trehjulingen kan hjälmen vara till mycket stor nytta. Små barns huvuden är väldigt känsliga, och hjälmen är viktigare än många tror.

Undersök trehjulingens konstruktion

Även om alla trehjulingar har tre hjul, kan stabiliteten variera. Se till att välja en modell som är stabil i sidled, så att den verkligen inte tippar i första taget. Det gör att ditt barn kan lära sig tekniken i att ta sig framåt i lugn och ro, utan att behöva kämpa med en liten cykel som välter.

En riktigt cool trehjuling för barn

Handtag i början

Innan ditt barn har fått in tekniken i användandet av trehjulingen kan det vara en god idé att använda handtaget om ett sådant finns. Du ska naturligtvis inte ta ifrån ditt barn möjligheten att själv ta sig framåt, men du kan vara med och styra lite lätt om det råkar bli felstyrningar in i trottoarer och vägkanter exempelvis. På det sättet kan du också se till att inte barnet råkar köra ned i diket intill promenadvägen eller något sådant. När ditt barn sedan blir mer tryggt i sin cykling kan du ta bort handtaget om du vill. Du kan naturligtvis även låta det sitta kvar för att ha det vid behov.

Att välja trehjuling

Eftersom det finns många trehjulingar kan det förstås vara svårt att veta hur man ska tänka vid valet av en ny sådan. Du ska inte känna dig oroad över det stora utbudet. Att köpa en trehjuling ska inte behöva vara en komplicerad fråga. De allra flesta trehjulingar som finns är bra. Det handlar mer om personliga preferenser. Här ska vi titta på lite olika faktorer som kan hjälpa dig att ta ett beslut, om du inte har en aning om vilken du ska välja.

Favoriter hos ditt barn

Om du har bestämt dig för att du vill ha en klassisk trehjuling kan du göra succé hos ditt barn genom att köpa en modell med motiv från något av barnets favoritfilmer. Kanske är Frost en film som går på repetition hemma hos er mest hela tiden? Då kommer en trehjuling med Frost-motiv bli en riktig succé. Är det istället Blixten McQueen och hans vänner från Bilar som älskas där hemma? Då finns det passande trehjulingar med motiv från de filmerna också. Naturligtvis är det inte bara Frost och Bilar som man hämtat motiv från. Det finns även gott om andra specialvarianter. Ta gärna en titt på det breda utbudet om du vill försöka anpassa trehjulingsinköpet till vilka karaktärer ditt barn tycker mest om just nu.

Användningstiden

Många trehjulingar har fasta styren och sadlar. Eftersom användningstiden är relativt kort fungerar det vanligtvis bra. Om du däremot har en son eller dotter som kanske växer lite snabbare än genomsnittet eller om du helt enkelt vill förlänga användningstiden, kan en trehjuling med justerbar sadel vara ett bra alternativ. Sådana finns nämligen på marknaden. Alla modeller har som sagt inte denna möjlighet, så granska produktbeskrivningen noga innan du gör ditt köp.

Användning

Det kan vara en god idé att fundera lite över hur och när du vill att trehjulingen ska användas. Om du till exempel vill att den ska kunna fungera bra i vilket väder som helst och vara så bekväm som möjligt, kan den vagnliknande trehjulingen vara ett riktigt bra val. Den har en sufflett som gör att den fungerar lika bra som en barnvagn även om det regnar. Ni kan med andra ord vara ute och röra på er och ha roligt även om det regnar. En annan faktor som är viktig att fundera över när det gäller användningen är var trehjulingen kommer användas. Om ni enbart kommer använda den inne på er gårdsplan och gården i allmänhet kanske inget handtag behövs. Ska ni däremot ut på någon väg är ett handtag definitivt bra att ha.

Priser

Naturligtvis kan du även låta kostnaden spela roll när du ska välja en trehjuling. De flesta trehjulingar är relativt billiga. Det går utan problem att hitta en för 600 kronor. Det finns också modeller för runt 200 kronor, men dessa är ofta främst avsedda för inomhusbruk. Vill du ha en mer påkostad modell, som till exempel en vagnliknande variant, kan det kosta mer. Priset på dessa ligger ofta runt 1 400 – 2 000 kronor. De motivlackerade trehjulingarna hamnar ofta mitt emellan vagnalternativet och de klassiska trehjulingarna i pris. Att de kostar cirka 1 000 kronor är ganska vanligt. Vissa av dessa har även ett litet tak över sadeln. Det finns förstås där för att skydda mot regn.
 

Frågor och svar kring Trehjulingar

✅ När brukar vara en lämplig ålder att använda en trehjuling?

Det kan variera från ett barn till ett annat. Alla utvecklas i olika takt. Generellt brukar dock många barn kunna börja använda en trehjuling någonstans runt 1,5 års ålder. Vanligast är att den sedan används fram till runt 3 års ålder. Naturligtvis finns det barn som använder trehjulingen längre än så också. Det finns även modeller som riktar sig mer till lite äldre barn.


✅ Kan trehjulingen användas i trafik?

Nej, en trehjuling är inte avsedd att användas i trafik. Däremot kan du naturligtvis låta barnet trampa på en gångväg eller liknande om du har uppsikt och kontroll.


✅ Är hjulen på trehjulingar stötdämpande?

Det finns trehjulingar vars däck är stötdämpande. Det gäller däremot inte alla modeller på marknaden. De trehjulingar som har stötdämpande däck brukar nämna detta i produktbeskrivningen, så läs gärna där vad som står innan du gör ditt val.
Källor:Snabbmeny: Topp-3 Trehjulingar Budgetval Vanliga frågor


Recension:

Trehjuling
Betygsatt av: LetsBuyit.se ⚡
Betyg: 4.6/5


Lästips kring Baby & Barn

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Baby & Barn: