Bästa Trehjulingen för barn → 10 Trehjulingar (bäst i test)

Bäst trehjuling


Trehjulingen har varit populär i många år och är det än idag. De små barnen brukar verkligen uppskatta att kunna fara fram på sin lilla trehjuling långt innan de kan behärska en vanlig cykel. Den här typen av cykel kan barnet ofta börja använda vid ungefär 1,5 – 2 års ålder. Det blir ett bra sätt att träna upp koordinationen och balansen. Det ger också det lilla barnet en hel del glädje.

Upplev lyckan med en egen trehjuling.

⭐ De 10 bästa trehjulingarna 2024

De flesta trehjulingar kommer i samma storlek men deras vikt, design, justeringsmöjligheter eller andra funktioner kan skilja en hel del. Här kan du läsa om de tio bästa trehjulingar som finns på marknaden i dag så att du enkelt kan hitta den trehjuling som passar ditt barn bäst. Kom ihåg att en trehjuling inte får användas i trafiken och att barnet helst bör använda hjälm när de börjar lära sig cykla.

⭐ Bäst i test: Nordic Hoj Trehjuling Babblarna

Nordic Hoj Trehjuling Babblarna med styrstången monterad på cykeln.

Nordic Hoj Trehjuling Babblarna är en fantastiskt fin svenskdesignad trehjuling med motiv av “Babblarna”. Den kanske viktigaste funktionen med denna trehjuling är att sadeln kan justeras i fyra olika lägen. Det gör att den kan användas från det att barnet är två år tills dess att han eller hon vuxit ur trehjulingen och får en riktig cykel. Även styrstången är justerbar, har försetts med styrlås samt har handbroms för bägge bakhjulen.

Nordic Hoj Trehjuling Babblarna utan styrstång monterad.

Givetvis har Trehjuling Babblarna fått en föräldrastång som dessutom är avtagbar. Med föräldrastången kan du som förälder bromsa eller ge fart. Hjulen är tillverkade av EVA-plast som gör att trehjulingen är väldigt tyst samt tillåter cykling inomhus utan att skada golven. Dessutom är framhjulet ett äkta frihjul. Barn älskar att frakta sina leksaker på sin trehjuling så denna cykel har givetvis fått ett tippbart flak.

Noric Hoj - specifikation över vad som ingår.

En annan rolig detalj är att ett ark med klistermärken (Babblarna-figurer) kommer med på köpet och ger barnet möjlighet att själv dekorera sin cykel. Nordic Hoj Trehjuling Babblarna är tillverkad av stål med resistent akryllack, väger fem kilo, klarar en vikt på max tjugofem kilo samt kommer med en generös fem års garanti. Kundrecensionerna är överlag väldigt höga och de anser att trehjulingen är väldigt fin, stadig, av bra kvalitet, prisvärd samt att tramporna är stilla när man styr med föräldrastången. Däremot är en del inte helt nöjda med flaket

Främsta fördelar med Nordic Hoj Trehjuling Babblarna:

 • Justerbar sadel i fyra lägen.
 • Justerbar styrstång och handbroms på bägge bakhjulen.
 • Föräldrastång som är avtagbar.
 • Väldigt bra pris.

Nordic Hoj Trehjuling Babblarna med justerbar sadel.

Knapp för att se priset på Nordic hoj.


2. Banwood – Trike trehjuling

Banwood - Trike trehjuling

Banwood Trike trehjuling har en stilren klassisk design med träpedaler, mjuk vadderad sadel samt en mysig flätad korg (som är fäst på styret) för barnet att placera leksaker i. Själva styret kan regleras i höjd och har utrustas med en ringklocka. En ringklocka på en trehjuling är väldigt gulligt men fundera först på om du vill höra dit barn ringa på ringklockan hela tiden? Trike trehjuling kommer med en stång som fästs i den bakre delen av cykeln för föräldrar att kunna styra trehjulingen med. Denna trehjuling har en vacker vintagedesign i mörkgrönt med mjuka handtag samt mjuk sadel, fina trädetaljer och konstläder.

Banwood har en fin flätad korg och är utrustad med ringklocka.

Banwood – Trike trehjuling är tillverkad i stål, väger runt fem kilo och rekommenderas till barn i åldern två till sex år.
Det här är en vacker klassisk trehjuling av hög kvalitet. Däremot saknar denna trehjuling de finesser och funktioner som Nordic Hoj Trehjuling Babblarna har, men kostar nästan dubbelt så mycket. Av den anledningen hamnar Banwood -Trike trehjuling på andraplatsen.

Det går också att montera handtag/styrstång på Banwood trehjuling.

Knapp för att se priset på Banwood.


3. Puky Fitsch Trehjuling

Puky Fitsch Trehjuling

Puky Fitsch Trehjuling är en stilren och stabil trehjuling som passar för barn från 1,5 år och upp. Sitsen är ergonomiskt utformad och tillsammans med de greppvänliga handtagen blir åkturen både stabil och bekväm för barnet. Puky Fitsch Trehjuling är tillverkad av stål och väger 3,8 kilo. Hjulen är (tysta) plast hjul som fungerar lika bra både inomhus som utomhus. Puky Fitsch Trehjuling har ett betydligt bättre pris än exempelvis Xootz – Trehjuling men denna trehjuling saknar finesser och funktioner såsom justeringsmöjligheter, föräldrahandtag samt flak.

Du kan till exempel köpa Pinepeak Tricycle, Rosa/Vit, Smoby Trehjuling Rookie eller Smoby Be Move Trehjuling, Blå för ett billigare pris och få mer roliga samt bra funktioner på köpet.

Knapp för att se priset på Puky Fitsch.


4. Nordic Hoj Trehjuling med släp och handtag

Nordic Hoj Trehjuling med släp och handtag

Nordic Hoj Trehjuling med släp och handtag är en svenskdesignad cykel av mycket hög kvalitet. Den är utrustad med stora tysta EVA plast hjul och har ett äkta frihjul framtill. Sadeln är justerbar i fyra olika lägen och även styret är justerbart. Dessutom har styret styrlås samt handbroms för bägge bakhjulen. Trehjulingen kommer med en avtagbar föräldrastång samt ett tippbart flak för barnet att frakta sina leksaker med. Nordic Hoj Trehjuling med släp och skjutstång väger 7,4 kilo, klarar en vikt på max 25 kilo och är lämplig för barn från två år och upp.

Trehjulingen har fått en fin blå färg i resistent akryllack plus att barnet själv kan designa sin trehjuling med klistermärken som ingår. Denna trehjuling kommer med en fem års garanti. Det här är en mycket fin och funktionell trehjuling men är den är väldigt lik förstaplatsens Trehjuling Babblarna fast till ett något högre pris vilket placerar Nordic Hoj Trehjuling med släp och skjutstång på fjärde platsen.

Knapp för att se priset på Nordic hoj med skjutstång.


5. Smoby Be Move Trehjuling

Smoby Be Move Trehjuling

Smoby Be Move Trehjuling är en härlig och söt liten trehjuling för de yngsta barnen. Den har en stadig ram av metall med ett lite högre säte som tillsammans med de breda hjulen i EVA plast ger bra stabilitet. Sätet har fått en smart och ergonomisk design som ska ge barnets rygg bra stöd. Ett plus är att sätet kan justeras i två olika lägen för att passa barnets benlängd. Cykeln har utrustats med ett säkerhetsbälte, ett tippbart flak att frakta leksaker med plus möjlighet att låsa styrningen. Tramporna har utformats så att barnets fötter inte glider. När framhjulet snurrar följer tramporna inte med automatiskt.

Barn åker trehjuling med gröna äpplen på flaket.

En bra finess är föräldrahandtaget som går att justera i tre olika höjdlägen och är dessutom avtagbart. Smoby Be Move Trehjuling väger 3,46 kilo, säljs till ett mycket bra pris och passar till barn från 15 månader till 3 år gamla. Denna lilla söta trehjuling har fått bra kundrecensioner där kunderna ansåg att trehjulingen var väldigt fin till ett bra pris.

Mamma och barn leker tillsammans.

Knapp för att se priset på Smoby Be Move.


6. Disney Cars Trehjuling

Disney Cars Trehjuling

Disney Cars Trehjuling är en härligt röd trehjuling med motiv från Disneys tecknade film “Bilar”. Denna lila trehjuling har utrustats med en massa roliga finesser och funktioner såsom solskydd, säkerhetsbälte, flask- och mugghållare, avtagbar säkerhetsbygel, avtagbart och säkert fotstöd, hjul med gummiremsa och knappar på styret för ljus- och ljudfunktioner. Vidare har cykeln breda hjul som gör den stabil samt ett föräldrahandtag som kan justeras i tre olika höjdlägen. Även sitsen kan justeras i två olika positioner och baktill finns ett litet flak att transportera leksaker i.

En förälder kan skjuta på trehjulingen med hjälp av handtaget.

Disney Cars Trehjuling passar för barn från ett år, är tillverkad av plast och klarar en vikt på max 20 kilo. Det här är en riktigt rolig och fin trehjuling som snabbt kommer att bli barnens favorit men har tyvärr en något hög prislapp.

Pojke prövar att cykla - Disney cars är en favorit hos många barn.

Knapp för att se priset på Disney Cars.


7. Pinepeak Tricycle

Pinepeak Tricycle

Pinepeak Tricycle är en söt liten trehjuling som passar barn från två till fyra år. Cykeln har ett bekvämt föräldrahandtag som är avtagbart och nerfällbara fotstöd när barnet inte trampar själv. Trehjulingen har även utrustas med ett säkerhetsbälte och en fin ringklocka på styret. Pinepeak Tricycle är tillverkad av stål och hjulen är av EVA plast. Priset är ganska bra men den saknar justeringsmöjligheter på sadel, styret och föräldrahandtaget.

Pinepeak Tricycle lutad mot en handmurad stenmur.

Enligt kundrecensionerna är detta en fin trehjuling av bra kvalitet men en del ansåg att föräldrahandtaget kunde varit lite mer stadigt.

Rosa trehjuling med ringklocka på styret.

Knapp för att se priset på Pinepeak Tricycle.


8. Smoby Trehjuling Rookie

Smoby Trehjuling Rookie

Smoby Trehjuling Rookie är en söt liten trehjuling som rekommenderas för barn från två till fyra år. Trehjulingen har tysta hjul i EVA plast som kan cyklas med både utomhus och inomhus (utan att skada golvet). Sadeln är lätt böjd för att ge en stabilare sits för barnet. Trehjulingen har utrustats med ett handtag baktill så att föräldrar kan ge stöd när barnet börjar lära sig cykla.

Gosedjuret är nedpackat i korgen bakom flickan som cyklar på sin trehjuling.

Givetvis har cykeln en lite låda baktill för transport av leksaker. Styret är justerbart samt har en begränsad rotation. Smoby Trehjuling Rookie väger bara tre kilo. Priset för denna lilla söta trehjuling är hyfsat bra och ett plus att den har vissa justeringsmöjligheter.

Pojke testar att cykla på en Smoby Rookie.

Knapp för att se priset på Smoby Rookie.


9. Xootz – Trehjuling

Xootz - Trehjuling

Xootz – Trehjuling är en tuff liten lila cykel som endast väger runt två kilo. Cykeln har tillverkats med en stålram som ger bra stabilitet tillsammans med extra breda hjul i plast. Den rekommenderas för barn från två till fyra år. Xootz – Trehjuling har dock en hög prislapp trots att den saknar finesser och funktioner såsom justeringsmöjligheter, föräldrahandtag samt flak eller korg.

Knapp för att se priset på Xootz.


10. Pinepeak Trehjuling 2-i-1

Pinepeak Trehjuling 2-i-1

Pinepeak Trehjuling 2-i-1 är en riktigt söt samt stabil trehjuling. Det här är en multifunktionell trehjuling som ganska enkelt kan omvandlas till en springcykel. Sätet är bekvämt, styret är justerbart, handtagen är glidsäkra och pedalerna är flyttbara. Pinepeak Trehjuling 2-i-1 har en ram som tillverkats av stål och har utrustats med EVA plast hjul. Trehjulingen väger tre kilo men klarar en vikt på tjugotvå kilo och kan användas av barn från ett år gamla.

Annan vinkel på bilden av Pinepeak.

En otroligt praktisk och fin liten cykel till ett mycket bra pris. Kundrecensionerna är mycket goda och de tycker att det är en fantastisk cykel som kan användas på flera olika sätt. Det här är en mycket prisvänlig trehjuling men den saknar möjligheter att justera sadel och styret plus att den saknar flak eller korg vilket placerar Pinepeak Trehjuling på tionde platsen.

Pinepeak i rosa och svart färg.

Knapp för att se priset på Pinepeak 2-i-1.


Hur vi betygsätter produkter

Trehjulingar med handtag / styrstång / pinne

Flera av de trehjulingar för småbarn som går att köpa är utrustade med ett stabilt, rejält handtag bakom sadeln. En styrstång för att du eller någon annan vuxen ska kunna styra upp cykeln när det behövs. Det kan dels fungera som ett stöd om det skulle behövas, men framför allt kan du bromsa farten eller hjälpa till att styra undan om det skulle behövas. På vissa handtag sitter dessutom en broms som bromsar bakhjulen på cykeln.

Det kanske inte är en absolut nödvändig funktion efter handtaget ändå ger dig ganska god kontroll, men visst kan det vara bra att ha. De flesta cyklar som är försedda med handtag fungerar på ett sätt som gör att du även kan montera bort handtaget om så skulle önskas. Du märker ju efter ett tag om du behöver använda handtaget eller om det mest sitter i vägen. Används det aldrig kan det alltså monteras bort i de flesta fall.

Klassiska cyklar

Det finns också trehjulingar som ser ut som de klassiska varianterna, men istället för att vara enfärgade eller målad i två olika färger har de fått olika populära motiv. Det kan till exempel handla om att cykeln har motiv från kända filmer som Disney’s Frost eller Bilar. För de lite större barnen som hunnit stifta bekantskap med dessa filmer och dess karaktärer blir en sådan hoj förstås extra populär för den som ska lära sig cykla.

Fördelar med trehjulingen
En trehjuling är utan tvekan ett bra inköp till ett barn som än så länge är för liten (runt 1,5 – 2 år) för att kunna använda en vanlig cykel, men som ändå vill kunna ta sig fram. Det finns ett flertal fördelar och vi ska titta på några av dem nu.

 • Trehjulingen låter ditt barn träna motorik och balans på ett roligt sätt.
 • Med den första cykeln får ditt barn uppleva en riktigt härlig frihetskänsla eftersom han eller hon själv kan cykla iväg dit han eller hon vill. Tilläggas bör att detta naturligtvis ska ske i sällskap av en vuxen. Med en trehjuling kommer lära barnet hålla balansen och att använda sina ben för att ta sig fram dit hon ska.
 • Vanan av att hantera pedaler och att trampa kan underlätta när det så småningom är dags att lära sig cykla
 • Att det finns ett flak på de flesta trehjulingar gör att barnet kan utforska världen, träna motorik och samtidigt leka. På flaket kan barnet lasta de små saker som han eller hon ha med sig på färden. Detta kan ofta bli en rolig lek i sig. Därefter trampar barnet glatt till slutmålet och kan därefter lasta av det som har fått följa med på flaket. Det här öppnar upp för roliga lekar och trehjulingen kan fungera som ett roligt verktyg i lekarnas värld.
 • Om trehjulingen är utrustad med ett handtag kan det här bli en utmärkt kompromiss som låter dig komma ut och få frisk luft utan att behöva stå parkerad i en lekpark. Här kan du hjälpa ditt barn att styra runt cykeln på en liten promenad. Det innebär att både du och familjens yngsta medlem blir nöjda och belåtna när trehjulingen är med på utflykten.

Att tänka på
En trehjuling kommer med största sannolikhet att bidra med mycket till din lilla älskade familjemedlem. För att upplevelsen ska bli riktigt bra finns det dock några saker att tänka på. Det rör sig inte om några komplicerade saker, men här kommer några tips att ta med på vägen.

Var närvarande
Lämna inte barnet utan uppsikt vid användning av cykeln. Även om det inte händer ofta kan barnet ramla, men framför allt kan hon eller han ge sig iväg för att upptäcka nya saker. På 3-hjulingen går det att ta sig fram, om inte fort så åtminstone snabbare än barnet kanske är van vid. Se till att alltid finnas i närheten. Det gäller även om din son eller dotter trampar runt inne i ett radhusområde. Plötsligt kan en postbil eller servicebil komma inkörande och då är det viktigt att du är där och kan se till att inte det sker några olyckor.

Använd hjälm
Det händer att trehjulingen betraktas som en leksak snarare än en barncykel. Många struntar därför i hjälmen. Det går naturligtvis att betrakta cykeln som en leksak, men oavsett vad den betraktas som ska hjälmen alltid vara på och knäppt vid användning. Om barnet ramlar av sin trehjuling kan hjälmen vara till mycket stor nytta. Små barns huvuden är väldigt känsliga, och hjälmen är viktigare än många tror.

Undersök konstruktionen
Även om alla trehjulingar har tre hjul, kan stabiliteten variera. Se till att välja en modell som är stabil i sidled, så att den verkligen inte tippar i första taget. Det gör att ditt barn kan lära sig tekniken i att ta sig framåt i lugn och ro, utan att behöva kämpa med en liten trehjuling som välter.

Handtag i början
Innan ditt barn har fått in tekniken i användandet av sin cykel kan det vara en god idé att använda handtaget om ett sådant finns. Du ska naturligtvis inte ta ifrån ditt barn möjligheten att själv ta sig framåt, men du kan vara med och styra lite lätt om det råkar bli felstyrningar in i trottoarer och vägkanter exempelvis. På det sättet kan du också se till att inte barnet råkar köra ned i diket intill promenadvägen eller något sådant. När ditt barn sedan blir mer tryggt i sin cykling kan du ta bort handtaget om du vill. Du kan naturligtvis även låta det sitta kvar för att ha det vid behov. Läs mer om trehjuling med handtag här.

Barnens favoriter
Om du har bestämt dig för att du vill ha en klassisk trehjuling kan du göra succé hos ditt barn genom att köpa en modell med motiv från något av barnets favoritfilmer. Är Frost en film som går på repetition hemma hos er mest hela tiden? Då kommer en trehjuling med Frost-motiv bli en riktig succé. Är det istället Blixten McQueen och hans vänner från Bilar som älskas där hemma? Då finns det passande cyklar med motiv från de filmerna också. Naturligtvis är det inte bara Frost och Bilar som man hämtat motiv från. Det finns även gott om andra specialvarianter. Ta gärna en titt på det breda utbudet om du vill försöka anpassa inköpet till vilka karaktärer ditt barn tycker mest om just nu.

Winther
Den klassiska trehjulingen från Winther är av dansk design. Den har en kraftig stålram med ett justerbart säte samt säkra greppvänliga handtag. Cykelns däck av TRP-gummi är slitstarka och breda.
Pedalerna är rejäla samt har en yta som gör att barnet inte slinter så lätt.
Det finns ett tippbart flak baktill. Rekommenderas från 2 år.

Stiga Roadracer
Stigas modell är försedd med alla de egenskaper som uppskattas hos en riktigt bra trehjuling:

 • Justerbar sits.
 • Ställbart frihjul.
 • Punkteringsfria däck.
 • Ett stort, tippbart flak.

Stigas robusta utformningen gör att Roadracern kommer att användas och hållas i generationer.

Nordic Hoj Bamse
Barncykel med Bamsemotiv från Nordic Hoj. Denna trehjuling har massiva tysta hjul, frihjul fram samt justerbar och avtagbar skjutstång med styrlås och handbroms. Till barnens stora glädje så ingår klistermärken med kända figurer från Bamse. Läs om Bamsecykeln här.

Kettler
Hos Kettler´s sortiment hittar du flera modeller av trehjulingar. De populäraste modellerna har bl.a.:

 • Justerbar sits med hög rygg för bra stöd.
 • Tippbart lastflak med låsning.
 • Justerbar och avtagbar styrstång.
 • Är stabil och tippningssäker tack vare låg tyngdpunkt.

Babblarna
Om ditt barn gillar Babblarna så kan denna trehjuling vara ett populärt val. Trehjulingen har härliga bilder av Babblarna. Andra fördelar med denna trehjuling är:

 • Avtagbar föräldrastång.
 • Tippbart flak.
 • Tysta hjul i massiv EVA.
 • Justerbar sadel i 4 lägen.

Stoy´s trehjuling:
Stoy är ett anagram av ordet Toys och är ett svenskt leksaksvarumärke som älskas för sitt sätt att förena skandinavisk design med hög kvalitet i sina cyklar.
Läs om Stoy´s trehjulingar här.

 • Är lätt att montera.
 • Har Ringklocka på styret.
 • Har Avtagbart handtag baktill.
 • Korg på styret.
 • Har Plasthjul.

Färgval
Röd eller Rosa är två klassiska färger. Har ditt barn redan en favoritfärg? Då kan det var en god idé att välja en trehjuling i den färgen, vilket gör leken ännu roligare 🙂

Med flak
Ett flak på trehjulingen är mycket användbart och en rolig detalj. På flaket kan ditt barn forsla sand, nallar, bilar och dockor från punkt A till punkt B. Finns bl.a hos trehjulingen från Smoby.


Frågor och svar kring Trehjulingar

✅ Vilken ålder är det lämpligt att börja använda en trehjuling?

Det kan variera från ett barn till ett annat. Alla utvecklas i olika takt. Generellt brukar dock många barn kunna börja använda en trehjuling någonstans runt 1,5 års ålder. Vanligast är att den sedan används fram till runt 3 års ålder. Naturligtvis finns det barn som använder trehjulingen längre än så också. Det finns även modeller som riktar sig mer till lite äldre barn. Här hittar du vilka modeller vi rekommenderar.

✅ Kan trehjulingen användas i trafik?

Nej, en trehjuling är inte avsedd att användas i trafik. Däremot kan du naturligtvis låta barnet trampa på en gångväg eller liknande om du har uppsikt och kontroll.

✅ Är hjulen på trehjulingar stötdämpande?

Det finns trehjulingar vars däck är stötdämpande. Det gäller däremot inte alla modeller på marknaden. De trehjulingar som har stötdämpande däck brukar nämna detta i produktbeskrivningen, så läs gärna där vad som står innan du gör ditt val.

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se